In dit artikel

De kracht van postbiotica: wat zijn postbiotica en hoe kunnen ze je gezondheid verbeteren?

In dit artikel

Struggle je met een niet optimaal werkend immuunsysteem of vaak terugkerende infecties? Ik ken het probleem maar al te goed en heb daarom de diepte in gedoken om meer te ontdekken over postbiotica, een sleutelspeler in de wereld van microben.

In dit artikel onthul ik hoe deze krachtige bioactieve stoffen jouw gezondheid naar een hoger niveau kunnen tillen. Ontdek de geheimen van postbiotica en boost je welzijn!

Samenvatting

 • Postbiotica zijn bioactieve stoffen die ontstaan door fermentatie van probiotische bacteriën, en ze blijven actief in ons lichaam zelfs wanneer de bacteriën niet meer leven.
 • Ze spelen een sleutelrol in het behouden van een gezonde darmflora en het versterken van ons immuunsysteem, waardoor ze ons kunnen beschermen tegen schadelijke bacteriën en virussen.
 • Postbiotica verschillen van pre – en probiotica; prebiotica voeden goede bacteriën, probiotica zijn levende goede bacteriën en postbiotica zijn producten van deze bacteriën met diverse gezondheidsvoordelen.
 • Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat postbiotica ontstekingen kunnen verminderen, allergische reacties verzachten, en bijdragen aan de bescherming tegen aandoeningen zoals obesitas en ontstekingsziekten.
 • Het regelmatig innemen van postbiotica, via voeding of supplementen zoals EpiCor®, kan helpen bij het verbeteren van onze immuunrespons en bevorderen van een betere algemene gezondheid zonder significante neveneffecten.

Wat zijn postbiotica?

Een close-up van verschillende gefermenteerde voedingsmiddelen op een rustieke houten tafel.

Postbiotica zijn krachtige stoffen die ontstaan wanneer probiotische bacteriën voedsel fermenteren. Deze kleine moleculen en celonderdelen blijven actief in je lichaam, zelfs nadat de bacteriën zelf niet meer leven.

Ze helpen je darmflora gezond te houden en je lichaam te beschermen tegen schadelijke bacteriën. Met postbiotica geef je jouw immuunsysteem een extra schild, zonder dat er levende micro-organismen aan te pas komen.

De effecten van postbiotica op onze gezondheid zijn veelbelovend. Ze kunnen bijvoorbeeld ontstekingen in het lichaam verminderen en bevorderen de groei van gunstige darmbacteriën.

Bovendien wijzen onderzoeken uit dat ze een positieve invloed hebben op aandoeningen zoals allergische rinitis en zelfs bepaalde vormen van kanker. Laten we eens kijken hoe postbiotica zich verhouden tot hun ‘cousins’, prebiotica en probiotica.

Het verschil tussen pre-, pro- & postbiotica

Een gevarieerde groep mensen geniet van verschillende gerechten in een moderne keuken.

In de intrigerende wereld van micro-organismen en darmgezondheid bestaan significante verschillen tussen prebiotica, probiotica en postbiotica, waarbij elk een unieke rol speelt in het ondersteunen van ons welzijn.

Ik neem je mee in het ontrafelen van deze verschillen om inzicht te geven in hoe ze elk bijdragen aan een gebalanceerd en gezond lichaam.

Prebiotica

Prebiotica zijn echt superfoods voor je darmbacteriën. Stel je voor, je gooit voedingsvezels, zoals die in bananen of volkorenbrood, in je boodschappenkar. Zodra je die vezels hebt gegeten, gaan ze aan het werk als voeding voor de probiotica, de goede bacteriën in je spijsverteringsstelsel.

Het mooie is dat deze prebiotica niet alleen de bacteriën voeden, maar ook helpen bij de groei van meer van deze nuttige micro-organismen.

Eet ik een portie groenten of een schaaltje yoghurt met levende culturen, dan geef ik mijn lichaam dus wat het nodig heeft om mijn darmflora te laten bloeien. Gezonde darmflora betekent een sterker afweersysteem en een betere vertering.

Prebiotica werken eigenlijk als de tuiniers die ervoor zorgen dat mijn binnenste tuin weelderig en divers blijft. En die diversiteit is cruciaal; het houdt mijn immuunsysteem alert en efficiënt, klaar om indringers zoals virussen en bacteriën af te weren.

Probiotica

Probiotica zijn als vriendelijke soldaten voor mijn darmen. Ze bestrijden slechte bacteriën en helpen bij het op peil houden van een gezond evenwicht in mijn lichaam. Deze levende micro-organismen, vaak aanwezig in yoghurt en andere gefermenteerde voeding, versterken mijn immuunsysteem en zorgen dat ik me top voel.

Ik zie ze als mijn persoonlijke lijfwachten die waakzaam blijven tegen ongewenste indringers zoals virussen en schadelijke bacteriën.

Ze doen meer dan dat; probiotica werken hard om postbiotica te produceren. Dit zijn krachtige stoffen die allerlei gezondheidsvoordelen bieden. Of het nu gaat om allergische reacties verzachten of mijn weerstand tegen nare infecties zoals griep of zelfs covid-19 opbouwen, ze staan altijd voor me klaar.

Met probiotica in mijn dagelijkse routine, geef ik mijn lichaam de extra ondersteuning die het verdient om gezond te blijven en optimaal te functioneren.

Postbiotica

Ik ontdek graag de voordelen van postbiotica, een relatief nieuwe term in de wereld van goede bacteriën en gezondheid. Deze verbazingwekkende stoffen worden gecreëerd door bacteriën tijdens het fermentatieproces en hebben de kracht om ons immuunsysteem te ondersteunen en te versterken.

Ze zijn onder andere aanwezig in gefermenteerde voedingsmiddelen als zuurkool, kefir en bepaalde kazen, waar ze een sleutelrol spelen in onze spijsvertering en weerstand tegen virale infecties.

Mijn interesse in postbiotica groeit naarmate ik meer leer over hun rol in het bevorderen van een gezonde stoelgang en functionerend afweersysteem. Ze helpen niet alleen met de vertering van ons eten, maar beschermen ook tegen schadelijke pathogenen die ons ziek kunnen maken.

Studies tonen aan dat deze krachtige bioactieve stoffen bijdragen aan een betere regulatie van onze immuunrespons en daardoor kunnen helpen bij het afweren van allerlei kwalen, van hooikoorts tot obesitas en ontstekingsziekten.

De opkomst van postbiotica

De opkomst van postbiotica markeert een nieuw tijdperk in de wereld van supplementen en darmgezondheid, waarbij de focus ligt op de veelbelovende voordelen van deze unieke stof — lees verder om te ontdekken hoe jouw welzijn hiermee een boost kan krijgen.

Focus op postbioticum van Saccharomyces cerevisiae

Saccharomyces cerevisiae, beter bekend als brouwers- of bakkersgist, is een ware krachtpatser op het gebied van postbiotica. Dit kleine organisme helpt ons immuunsysteem te versterken en vergroot daarmee onze weerstand tegen kwalijke indringers zoals virusinfecties.

Het is fascinerend hoe Saccharomyces cerevisiae door een speciaal fermentatieproces postbiotica produceert die onze gezondheid ten goede komen. Deze postbiotische stoffen maken het milieu in onze darmen zuurder, wat perfect is voor de groei van heilzame bacteriën.

Gebruikmakend van deze kennis, kunnen we ons afweermechanisme bevorderen door het innemen van supplementen die rijk zijn aan deze postbiotica. Ze helpen niet alleen bij het verdedigen tegen ziekteverwekkers, maar zorgen er ook voor dat onze darmflora floreert.

Als je worstelt met allergieën of gevoelig bent voor ontstekingen, kan de inzet van dit soort natuurlijke helpers echt een verschil maken voor je dagelijkse welbevinden. Ik ben zelf onder de indruk van de potentie die deze kleine gisten bieden en hoe ze ons kunnen beschermen en onze levenskwaliteit kunnen verbeteren.

Voordelen van postbiotica

Ik heb gemerkt dat postbiotica mijn lichaam op verschillende manieren kunnen ondersteunen. Ze zijn echt een krachtige toevoeging aan mijn dagelijkse routine geworden. Hier volgen enkele belangrijke voordelen:

 • Postbiotica helpen mijn immuunsysteem te versterken. Door de afweerreactie van mijn lichaam te ondersteunen, ben ik beter beschermd tegen verkoudheid en andere veelvoorkomende ziekten.
 • Ze bevorderen een gezonde darmflora. Met de juiste balans in mijn darmen voel ik mij over het algemeen beter en kan ik genieten van een soepele darmwerking.
 • Mijn allergische reacties, zoals die veroorzaakt door pollenallergie, lijken minder hevig sinds ik postbiotica gebruik. Dit kan bijdragen aan een hogere kwaliteit van leven tijdens de seizoenswisselingen.
 • Deze supplementen hebben invloed op de regulatie van ontstekingsprocessen in mijn lichaam. Ik merk dat dit vooral nuttig is voor mensen met inflammatoire aandoeningen zoals psoriasis of inflammatoire darmziekten.
 • Postbiotica kunnen zelfs helpen bij het tegengaan van pathogenen zoals e.coli, waardoor het risico op bepaalde infecties vermindert.
 • Ze verhogen ook de absorptie van essentiële mineralen en voedingsstoffen uit mijn voeding, wat leidt tot betere algehele gezondheid en welzijn.

Veiligheid en gebruik van postbiotica

Ontdek hoe postbiotica niet alleen een veilige aanvulling op je dieet kunnen zijn, maar ook een slimme stap naar een betere gezondheid.

Veiligheid

Ik wil je geruststellen over de veiligheid van postbiotica. Deze zijn grondig getest en bieden een veilige aanvulling op je dagelijkse dieet. Je moet weten dat postbiotica door zowel gezonde mensen als door die met medische aandoeningen kunnen worden gebruikt zonder bekende veiligheidsrisico’s.

Ze ondersteunen het overkoepelende gevoel van welzijn en dragen bij aan een betere gezondheid.

Met postbiotica hoef je je geen zorgen te maken over negatieve bijwerkingen. Dankzij gedegen wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat ze klinisch relevante gezondheidseffecten hebben.

Bovendien zijn ze niet alleen nuttig voor hen die al met gezondheidsproblemen kampen, maar ook als preventief middel voor wie zijn immuunsysteem wil versterken. Het is een veilig en waardevol element dat tot het supplementenarsenaal kan behoren van iedereen die zijn gezondheid serieus neemt.

Gebruiksadviezen

Het gebruik van postbiotica kan een gamechanger zijn voor je gezondheid. Hier zijn enkele tips om ze effectief in te zetten:

 • Start met een lage dosis om te kijken hoe je lichaam reageert. Net als bij veel voedingssupplementen, is het slim om met een kleine hoeveelheid te beginnen.
 • Blijf consistent bij de inname van postbiotica. Regelmaat helpt je lichaam bij het opbouwen en onderhouden van een goede weerstand.
 • Overweeg postbiotica die bèta – glucanen bevatten; deze ondersteunen je immuunsysteem en kunnen helpen tegen infecties.
 • Raadpleeg altijd eerst een zorgprofessional voordat je begint met suppletie, zeker als je last hebt van aandoeningen zoals diabetes type 1.

Postbiotica supplementen

Ontdek hoe postbiotica supplementen, zoals EpiCor®, je gezondheid naar een hoger niveau kunnen tillen en leer meer over de revolutionaire voordelen voor jouw welzijn.

EpiCor®

Ik moet je echt vertellen over EpiCor®, een bijzonder postbioticum op basis van Saccharomyces cerevisiae, ook wel bekend als brouwersgist. Dit wonderlijke ingrediënt ontstond helemaal per ongeluk en is nu een sleutelspeler in de wereld van de supplementen voor een betere gezondheid.

Mensen gebruiken het in combinatie met vitamine C om hun immuunsysteem een boost te geven. Het is fascinerend hoe toeval kan leiden tot zulke baanbrekende ontdekkingen.

Het gebruik van EpiCor® in mijn dagelijkse routine heeft me echt geholpen om me sterker te voelen. Het komt vaak voor in postbiotica supplementen omdat het geassocieerd is met tal van gezondheidsvoordelen.

Van het versterken van het verworven immuunsysteem tot het helpen verminderen van symptomen zoals een loopneus, dit supplement lijkt wel een klein superkracht te herbergen. En het beste? Het is gebaseerd op iets zo gewoons als gist, maar dan getransformeerd tot iets buitengewoons.

De wetenschap achter postbiotica en hun gezondheidsvoordelen

Wetenschappers ontdekken steeds meer over hoe postbiotica werken en bijdragen aan onze gezondheid. Deze stoffen, geproduceerd door probiotische bacteriën tijdens het fermentatieproces, hebben een unieke impact op ons lichaam.

Ze kunnen helpen ons immuunsysteem te versterken door onze weerstand tegen schadelijke micro-organismen te verbeteren. Daarnaast stimuleren ze de productie van heilzame moleculen en enzymen die onze darmgezondheid ondersteunen.

Het is fascinerend om te zien hoe postbiotica tot stand komen en ons lichaam ten goede komen. Door de interactie met onze darmcellen kunnen deze stoffen helpen intestinale dysbiose en hyperpermeabiliteit te verminderen.

Dit betekent dat ze niet alleen ons microbioom stabiliseren, maar ook een barrière vormen tegen virusdeeltjes die ons willen infecteren. Dergelijke wetenschappelijke inzichten benadrukken de potentie van postbiotica als een krachtig hulpmiddel voor het verbeteren van onze algehele gezondheid.

Conclusie

We duiken in de fascinerende wereld van postbiotica, die ons welzijn op een verrassend nieuwe manier kan verbeteren. Deze krachtige deeltjes staan klaar om een revolutie teweeg te brengen in hoe we denken over onze gezondheid en immuunsystemen.

Door hun vermogen om goede bacteriën te voeden en ziektekiemen af te weren, bieden postbiotica ons een extra schild van bescherming. Ik moedig je aan zelf de voordelen van postbiotica te ontdekken, wellicht door het toevoegen van meer gefermenteerd voedsel aan je dieet of het overwegen van supplementen.

Laten we de stap zetten naar een gezondere toekomst met deze kleine maar machtige bondgenoten in ons dagelijks leven.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn postbiotica precies?

Postbiotica zijn stoffen die vrijkomen tijdens de anaërobe fermentatie van bacteriën, zoals eubacterium. Deze bijproducten kunnen gunstige effecten hebben op je gezondheid, onder andere door de darmfunctie te verbeteren en het immuunsysteem te ondersteunen.

2. Hoe kunnen postbiotica helpen bij intestinale hyperpermeabiliteit?

Postbiotica kunnen de darmwand verstevigen en intestinale hyperpermeabiliteit verminderen, wat betekent dat ze helpen om je maag sterker te maken en te beschermen tegen schadelijke stoffen.

3. Zijn postbiotica nuttig voor baby’s?

Ja, postbiotica worden zelfs gevonden in moedermelk en spelen een belangrijke rol in het versterken van het immuunsysteem van zuigelingen, wat hen helpt beschermen tegen infecties en ziekten.

4. Kunnen postbiotica een rol spelen in het voorkomen of behandelen van ziektes zoals astma?

Wetenschappelijke studies suggereren dat postbiotica ontstekingen kunnen verminderen en de productie van belangrijke immuuncellen, zoals interferon-gamma, kunnen verhogen, wat kan bijdragen aan de preventie of behandeling van aandoeningen als astma.

5. Hebben postbiotica een invloed op kankercellen of virussen zoals corona?

Onderzoek toont aan dat bepaalde postbiotica, zoals lipopolysachariden uit wijngist, potentieel hebben in het bestrijden van kankercellen en het versterken van de immuunreactie tegen virussen, waaronder mogelijk het coronavirus.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De kracht van postbiotica: wat zijn postbiotica en hoe kunnen ze je gezondheid verbeteren?

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips