In dit artikel

Positieve Eigenschappen (2022) Voorbeelden + Tips!

Positieve Eigenschappen (2023) | Voorbeelden + Tips!

In dit artikel

Als je een beetje bezig bent met persoonlijke ontwikkeling, dan ben je je er waarschijnlijk bewust van dat het belangrijk is om je positieve eigenschappen te erkennen en te ontwikkelen. Steeds vaker zien mensen in dat het beter is om zich te focussen op waar ze goed in zijn, in plaats van op wat ze niet kunnen. Positieve karaktereigenschappen kunnen in die zin omschreven worden als talenten, maar ze houden nog veel meer in dan dat.

Positieve eigenschappen, het tegenovergestelde van negatieve eigenschappen, zijn karakteristieken die deel uitmaken van jouw persoonlijkheid en bijdragen tot een leven vol geluk, voldoening en succes. Aan de andere kant hebben positieve eigenschappen ook een positieve invloed op het leven van anderen, ten minste als je die eigenschappen juist gebruikt.

Wil je graag meer weten over positieve karaktereigenschappen, wat jouw positieve eigenschappen zijn en hoe je ze optimaal kunt benutten in je leven? Lees dan snel verder!

De beste training persoonlijke ontwikkeling 2023: Mijn selectie

 1. Beste Training Persoonlijke Ontwikkeling: 365 Dagen Succesvol
 2. Beste Persoonlijke Ontwikkeling Platform: Brein TV
 3. Beste Training Persoonlijke Ontwikkeling Weerbaarheid: Unbreakable Academy
 4. Beste Cursus Zelfontwikkeling Spiritueel: Senang Masterclass
 5. Beste NLP training: Het NLP College
Positieve Eigenschappen (2022) Voorbeelden + Tips!

Positief of negatief? Perspectief is alles!

Eerst en vooral is het belangrijk om te beseffen dat je bewust worden van jouw positieve eigenschappen misschien wel één van de beste keuzes is die je kunt maken – en dat heeft verschillende redenen. Dat bewustzijn zal ervoor zorgen dat je wéét dat je de wereld, anderen en jezelf heel wat te bieden hebt. En dat verhoogt natuurlijk de kans dat je je goede eigenschappen ook benut!

Ten tweede krijg je gewoon meer zelfvertrouwen als je je bewust bent van je sterke punten, waardoor je je persoonlijke doelen ongetwijfeld gemakkelijker en sneller zult bereiken. Als je zelf al overtuigd bent van wat je kunt, dan straal je dat hoe dan ook uit naar andere mensen om je heen en trek je ook constructieve ervaringen en opportuniteiten in je leven aan!

Veel mensen beseffen dit echter niet, en leggen de focus – bewust of onbewust – heel vaak op wat ze niet goed kunnen en hun negatieve aspecten. Hoe meer aandacht en energie je aan deze negatieve eigenschappen besteedt, hoe sterker hun invloed echter wordt op je leven. En dat wil je natuurlijk niemand! Negatieve eigenschappen hoeven niet altijd slechte eigenschappen te zijn. Het vraagt persoonlijk leiderschap om deze negatieve eigenschappen bij jezelf te herkennen en deze karaktereigenschap om te buigen naar een persoonlijke kracht. Het draait hierbij volledig om perspectief om nieuwe dingen creatief op jouw onderbuikgevoel bij te sturen.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

De belangrijkste stap: erken je eigen positieve eigenschappen

Als je dus betere omstandigheden en meer succes wilt aantrekken in je leven, dan kan je alvast beginnen met jezelf een klopje op de schouder te geven voor waar je goed in bent. Hoe dan ook is er iets waarvan je kunt zeggen dat het een talent is, of dat je positief vindt aan jezelf. Zodra dat gelukt is, is het een kwestie van oefening.

Maar hoe oefen je nu je positieve eigenschappen? Door jezelf er in de eerste plaats elke dag aan te herinneren dat je ze hebt! Dit kan door middel van affirmaties in de vorm van:

‘Ik ben liefdevol/empathisch/rijk/inspirerend/…’

De lading van dergelijke uitspraken is heel erg sterk, en kan de vibratie van je lichaam en geest letterlijk verhogen. Het resultaat daarvan is dat je je beter voelt, waardoor je dat uitstraalt en dus ook een positieve invloed hebt op de wereld waarin je leeft en de mensen om je heen.

Dit gezegd zijnde is het natuurlijk ook belangrijk dat je precies weet wat jouw positieve karaktereigenschappen zijn. In het volgende deel krijg je een lijst met enkele goede eigenschappen die het gemakkelijker maakt om jouw sterke kanten te herkennen én te erkennen! (1)

Een overzichtelijke lijst met positieve eigenschappen

De focus leggen op het positieve is belangrijk, maar als maatschappij moeten we vooral helpen om die positieve eigenschappen bij kinderen in de verf te zetten. Onderstaande lijst met positieve eigenschappen helpt daarbij, aangezien kinderen en natuurlijk ook volwassenen op die manier hun talenten en sterke punten gemakkelijker een naam kunnen geven en kunnen plaatsen.

Belangrijk om te vermelden is dat alle goede eigenschappen ook valkuilen met zich meebrengen. Dit houdt in dat, als je die persoonlijke eigenschappen niet leert gebruiken en ontwikkelen, ze je juist tegenhouden in het leven. De lijst zou ik nog veel langer kunnen maken, maar geeft je hopelijk toch al heel wat inspiratie:

1. Empathie

Een van de belangrijkste positieve eigenschappen is empathie, de mogelijkheid om je in te leven in de emoties van een ander. Je kan empathie beschouwen als een kracht, bijvoorbeeld omdat je mensen kunt helpen hun emoties te verwerken door naar ze te luisteren en ruimte te maken voor hun gevoelens.

VALKUIL:

Vaak wordt empathie gezien als een zwakte, aangezien het je emotioneler maakt. Als je niet leert om je empathie gericht te gebruiken, neem je al snel de emoties over van iedereen in je buurt. En dat kan ervoor zorgen dat je je metaal én fysiek uitgeput voelt.

2. Leergierig

Ook leergierigheid is een positieve eigenschap die je leven erg kan verrijken. Wie leergierig is, ziet voorbij wat hij of zij al weet of kan en houdt van de uitdaging om nieuwe vaardigheden te leren of kennis op te doen. Ben je leergierig, dan groei je hoe dan ook elke dag, en dat maakt je leven natuurlijk een stuk interessanter.

VALKUIL:

Als je leergierig bent maar die leergierigheid niet gericht kunt toepassen, kan het zijn dat je van het ene project naar het andere springt. Juist doordat alles zo interessant lijkt en een kans voor groei, kan het een hele uitdaging zijn om je op je huidige opdracht of project te focussen!

Positieve Eigenschappen (2022) Voorbeelden + Tips!

3. Onafhankelijk

Onafhankelijkheid is belangrijk, omdat deze eigenschap je de kracht en het zelfvertrouwen geeft om zelfstandig dingen te ondernemen. Je laat je leven niet in handen van een ander persoon of je omstandigheden – en dat is de enige manier om effectief je doelen te bereiken!

VALKUIL:

Als je je onafhankelijkheid wilt bewijzen ten opzichte van andere mensen, dan kan dat ervoor zorgen dat je moeilijk diepere connecties of relaties met anderen kunt aangaan. Je gelooft immers alleen in jezelf, waardoor je hulp van anderen of een intieme band met een partner liever uit de weg gaat.

4. Veelzijdig

Als je meerdere talenten hebt, dan ben je veelzijdig. Deze positieve eigenschap helpt je om alles aspecten van je leven onder controle te krijgen en het geeft je ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld meerdere bronnen van inkomsten te creëren!

VALKUIL:

Vaak wordt veelzijdigheid geïnterpreteerd als het onvermogen om je gedisciplineerd op één ding te concentreren. Als je veelzijdigheid willekeurig is, dan heb je misschien moeite om je te focussen en beschik je niet over de discipline om één vaardigheid of talent diepgaand te ontwikkelen.

Positieve Eigenschappen (2022) Voorbeelden + Tips!

5. Zachtaardig

Zachtaardigheid is een positieve eigenschappen die in de huidige maatschappij jammer genoeg niet altijd voldoende erkenning krijgt. Als je zachtaardig bent, zie je het goede in iedereen en laat je je niet meeslepen door je eigen negatieve emoties bij de omgang met andere mensen. Op die manier kan je een licht zijn voor alle mensen om je heen.

VALKUIL:

Zachtaardigheid kan al gauw omslaan in goedgelovigheid, waardoor je je sneller laat manipuleren door anderen. Misschien kan je wel minder goed je persoonlijke grenzen aangeven, en dat komt je eigen geluk natuurlijk niet altijd ten goede!

Positieve Eigenschappen (2022) Voorbeelden + Tips!

6. Vindingrijk

Vindingrijk zijn is een eigenschap die je écht ver kan brengen in het leven. Het heeft betrekking op de mogelijkheid om creatief te denken en te handelen in uitdagende situaties, waardoor je zelfs voor de grootste problemen een oplossing kunt vinden. En dat helpt natuurlijk ook om je dromen te realiseren!

VALKUIL:

Als je je vindingrijkheid niet kunt inperken, kan het gebeuren dat je je moeilijk kunt concentreren op een project of opdracht. Door je hoge mate van creativiteit zie je overal mogelijkheden en oplossingen – maar dat neemt misschien de focus weg van wat er effectief moet gebeuren!

7. Spontaan

Als je spontaan bent, kan je zonder je al te veel zorgen te maken, inspelen op je omstandigheden en gebeurtenissen, hoe plotseling deze zich ook mogen voordoen. Je kan flexibel omgaan met obstakels en vervelende situaties, waardoor je deze dus ook veel gemakkelijker overwint.

VALKUIL:

Spontaniteit kan ervoor zorgen dat er wat discipline ontbreekt in je leven, doordat je bij de eerste de beste gebeurtenis of omstandigheid van koers verandert of afgeleid bent. En dat maakt het moeilijker om je te focussen op je doelen, waardoor je ze minder snel bereikt!

Positieve Eigenschappen (2022) Voorbeelden + Tips!

8. Humoristisch

Humor kan de wereld redden, dat is zeker. Als je humoristisch bent, dan kan je positief blijven in moeilijke periodes waardoor je minder emotioneel lijdt. Daarbij biedt het je ook de mogelijkheid om te lachen met jezelf, en dat is één van de beste manieren om met persoonlijke problemen om te gaan!

VALKUIL:

Een gezonde dosis humor is altijd goed, maar het kan ook te vér gaan. In bepaalde situaties is het bijvoorbeeld beter om de dingen serieus te nemen, bijvoorbeeld als je een faillissement wilt vermijden of relatieproblemen wilt oplossen. Te véél humor kan je in dat geval buiten spel zetten!

Positieve Eigenschappen (2022) Voorbeelden + Tips!

Zie je eigen positieve eigenschappen, maar ook die van een ander!

Jouw positieve eigenschappen leren kennen en ontwikkelen is een goede manier om jezelf meer succes, geluk en voldoening te geven. Het is echter ook belangrijk dat we de talenten en sterke punten van andere mensen inzien. Enkel zo kunnen we van onze persoonlijke groei iets collectiefs maken, waardoor de hele wereld er baat bij heeft!

Als je eenmaal geleerd hebt om jezelf te erkennen voor je positieve eigenschappen, kan je ook proberen om dat voor anderen te doen. Hieronder enkele handige tips:

Geef eens een complimentje!

Waarom geef je bijvoorbeeld je partner, collega of een vriend geen compliment voor hun talenten of positieve eigenschappen? Het kost niks, vraagt weinig energie en je maakt er de ander gelukkig mee. Daarbij voel je je ook nog eens beter over jezelf!

Laat je niet meeslepen door je vooroordelen

Vaak behandelen en zien we mensen op basis van onze eigen vooroordelen, maar door dat te doen geven we de ander weinig ruimte om zichzelf te zijn. Probeer er van uit te gaan dat andere mensen heel wat te bieden hebben, en dat zal het gemakkelijker maken om die eigenschappen te zien.

Positieve Eigenschappen (2022) Voorbeelden + Tips!

Generaliseer niet

Ten slotte is het belangrijk om bepaalde groepen mensen niet te generaliseren. Vaak worden mensen met ADHD, autisme, borderline of andere syndromen over één kam geschoren omdat ze op bepaalde vlakken ‘zwakker’ of ‘minder ontwikkeld’ zijn. Het gaat echter nog altijd over individuen met hun eigen sterke punten. Erken dat!

Focus je op het goede: de basis voor een gelukkig leven!

Het zou irrealistisch zijn om te zeggen dat alles en iedereen goed en positief is. Donkere kanten, persoonlijke demonen en knelpunten horen er nu eenmaal bij. Of je nu arm, rijk, zwart, blank, straatveger of de paus bent. Toch is het mogelijk om je eigen leven én dat van anderen mooier te maken, door vooral aandacht te besteden aan de positieve eigenschappen. Waar je energie aan geeft, zal groeien, en dat is in dit geval niet anders.

Richt je dus op wat jij de wereld en andere mensen om je heen te bieden hebt, cultiveer je talenten en sterke punten en erken dat andere mensen ook positieve eigenschappen hebben. Als je dat doet, dan voel je je binnen de kortste keren een gelukkiger en sterker mens, en dat zal er uiteindelijk voor zorgen dat we wereld als geheel er beter op wordt! De cursus geluk van Merijn Ruis kan je ook gelukkiger maken!

Meer voor jouw persoonlijke ontwikkeling

Wil jij de volgende stap maken in jouw persoonlijke groei? Focus je dan naast persoonlijke ontwikkeling ook op je gezondheid en verdiep je in geldzaken.

Als jij je richt op persoonlijke groei, ben je vast bekend met de termen dankbaarheid, persoonlijke kernwaarden, zelfliefde en zelfontwikkeling. Mocht je nu zoekende zijn in wat jouw stap gaat zijn om zelfvertrouwen te vergroten, om te gaan met HSP of om uit jouw burn out te komen. Wellicht is en podcast zelfontwikkeling dan een goede eerste stap.

Het kan helpen om achter jouw positieve eigenschappen te komen en positief te denken, maar ook het onderzoeken van jouw belemmeringen en wat dit voor invloed heeft op zelfdiscipline en jouw mindset kan heel nuttig zijn. Hoe ben je geconditioneerd? En wat heeft dit voor invloed op zelfbewustzijn? Wat is mindhacking? Hiermee leer je meer over gezondheid en geluk, het levenswiel kan hier ook een onderdeel in spelen.

Leren middels neurofeedback en oude overtuigingen accepteren en loslaten is aan te raden. Op deze manier een gezonde relatie met jezelf en anderen visualiseren en een meer altruïstisch leven leiden.

Mocht je al dieper in de materie zitten dan zullen de woorden affirmaties, mantra, autosuggestie en het universum je niet onbekend voorkomen. Wellicht zijn ook de universele wetten als wet van de aantrekking en wet van compensatie al aan de orde gekomen. Zo niet lees dan zeker even door.

Met microdosing kun je tot diepere inzichten komen, ook door middel van andere methodes kun je jezelf beter leren kennen. Bijvoorbeeld gezichtlezen (fysionomie) of hypnose. Dan denk je vast, is hypnose gevaarlijk, NEE! Andere takken van holistische blik zijn familieopstellingen. Maar inzicht krijgen middels de sterren, human design kan ook veel inzichten in jezelf vergaren. Daar heb je dan geen documentaires persoonlijke ontwikkeling voor nodig.

Ben je juist meer opzoek naar een training of docu dan kun je je verdiepen in documentaire mindset of de beste mindset training of zelfs obstacle mindset. I am not your guru van Tony Robbins is ook inspirerend. Check ook eens de Black Friday persoonlijke ontwikkeling.

Middels al deze wegen kun je dichter bij je ikigai komen, jouw passie. Dit kan zijn leven vanuit minimalisme, een nieuwe opleiding in NLP volgen of de stroming wetenschap waarheid volgen. Alles is oké.

Wil je meer weten over de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je ontwikkeling en gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart aan de slag. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke keuze jij gaat maken! Laat onder de blog een bedankt tekstje achter.

Meest gestelde vragen over Positieve eigenschappen

Heb je nog vragen over positieve eigenschappen? Of ben je benieuwd naar wat voor jou persoonlijk je positieve en negatieve eigenschappen zijn? Dan raad ik je aan om nog even verder te lezen. Hieronder staan de meest gestelde vragen.

Welke eigenschappen zijn positief?

Welke eigenschappen positief zijn en welke niet, staat niet altijd vast. Eigenschappen zoals betrouwbaarheid, eerlijkheid en zorgzaamheid worden als positief gezien. Maar er zijn ook eigenschappen die sommige mensen positief vinden en andere niet. Denk hierbij aan perfectionisme of vrijgevigheid. Een te veel van een bepaalde eigenschap kan ervoor zorgen dat het niet langer positief is, maar juist negatief wordt.

Wat zijn mijn positieve en negatieve eigenschappen?

Wil je weten wat jouw positieve en negatieve eigenschappen zijn? Denk dan eens goed na over hoe jij bent als mens en waar je wel of niet goed in bent. Hoe reageer je in bepaalde situaties? En hoe gedraag je je tegenover de mensen om je heen? Je kunt ook aan je naasten vragen wat zij positieve en negatieve eigenschappen van jou vinden. Vaak hebben de mensen die dicht bij je staan hier ook een goed beeld van. Zij zien bijvoorbeeld eigenschappen waar jij je zelf niet (heel) bewust van bent.

Wat zijn positieve eigenschappen van een mens?

Positieve eigenschappen van mensen zijn onder andere betrouwbaarheid, eerlijkheid, loyaliteit, verdraagzaamheid, zorgvuldigheid, doorzettingsvermogen, geduld, spontaniteit, tevredenheid, geluk, humor, stressbestendig, samenwerkend, empathie, flexibiliteit, organisatorisch vermogen, leiderschap, vrolijkheid en innovatief zijn. Er bestaan echter nog veel meer positieve eigenschappen van mensen. Elk mens heeft andere positieve eigenschappen. Sommige zullen overeenkomen met elkaar (en de basis vormen voor een relatiesoort). Andere zullen juist heel verschillend zijn (en eventueel met elkaar botsen).

Conclusie beste training persoonlijke ontwikkeling

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Positieve Eigenschappen (2023) | Voorbeelden + Tips!

Laat een reactie achter

Op zoek naar de beste Training Persoonlijke Ontwikkeling?

Kies dan voor: 365 Academy

Op zoek naar de beste Training Persoonlijke Ontwikkeling?

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips