In dit artikel

Positief Denken | #5 manieren voor Positieve Gedachten + TIPS

Positief Denken | 5 manieren voor Positieve Gedachten + TIPS

In dit artikel

Positief denken is een begrip dat de laatste jaren alleen maar populairder is geworden. Steeds meer mensen die met spiritualiteit, gezondheid en geluk bezig zijn, beseffen dat positieve gedachten de basis zijn voor een leven dat voldoening geeft. Wat veel mensen echter niet altijd gemakkelijk vinden, is positief denken toepassen in hun eigen leven. En dat is begrijpelijk, want je manier van denken veranderen is niet zo eenvoudig als het lijkt!

Wil je positiever gaan denken, maar wel op een gezonde manier? Voel je dat het tijd is om je mindset te veranderen, en meer positieve gedachten in je leven te brengen? Deze blog kan je helpen, waardoor je voor je het weet helemaal anders in het leven staat!

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Wat bedoelen we met positieve gedachten?

De term ‘positieve gedachten’ klinkt op het eerste gezicht vanzelfsprekend, en in zekere zin is het dat ook. Met positief denken bedoelen we dat we de vaardigheid hebben om in elke situatie, hoe negatief die ook mag lijken, iets positiefs proberen te zien. Als je je gedachten op het positieve richt, dan ben je in staat om:

  • Bij een vervelende gebeurtenis of situatie toch kansen en opportuniteit te zien
  • Te beseffen dat ook minder leuke ervaringen je iets kunnen bijleren
  • Op die manier met jezelf te communiceren dat je je niet laat meeslepen door negatieve ervaringen

Met andere woorden, positief denken is méér dan gewoon altijd positieve gedachten hebben. Het betekent ook dat je beseft dat negatieve gebeurtenissen en gevoelens er wel degelijk zijn – maar ze hebben niet langer de controle over hoe je je écht voelt.

Als we het hebben over positief denken, dan is het natuurlijk vooral de bedoeling dat je die manier van denken op je eigen leven kunt toepassen. In het volgende deel van deze blog vind je enkele van de beste tips om dat goed te doen!

De 5 beste tips voor méér positieve gedachten

Klaar om je mindset een make-over te geven, en je negatieve gedachtepatronen de rug toe te keren? Positief denken is de sleutel! Natuurlijk is positief denken een leerproces, en kan je je mindset niet op één dag tijd helemaal veranderen. Pas je de volgende tips toe in je dagelijkse leven, dan zal je echter snel een positieve verandering zien in de manier waarop je denkt en met situaties omgaat:

1. Positieve affirmaties als deel van je dagelijkse routine

Als je al een ochtend- of avondroutine in je leven hebt geïntegreerd, dan kan je daar positieve affirmaties aan toevoegen. Dit zijn uitspraken die een soort van bevestiging zijn van een positieve mindset, waardoor die manier van denken alleen maar versterkt wordt. Positieve affirmaties en spreuken komen in verschillende vormen:

“Ik voel me goed, ik ben gelukkig en ik ben me bewust van al het positieve in mijn leven!”

“Zelfs de minder leuke ervaringen en gebeurtenissen leren me iets bij, en leiden uiteindelijk tot meer wijsheid en geluk in mijn leven!”

Dergelijke positieve gedachten of spreuken bevatten een erg krachtige lading of energie, en het uitspreken ervan kan op zich al een heuse verandering teweegbrengen in de manier waarop je denkt. Probeer bijvoorbeeld elke dag 5 minuten lang deze of andere, zelfgemaakte positieve gedachten uit te spreken. Je zal snel voelen dat ze je lichamelijk én geestelijk beter doen voelen!

Positief Denken | #5 manieren voor Positieve Gedachten + TIPS

2. Lees boeken over positief denken

Positieve gedachten in je leven integreren, daar is dus heel wat oefening voor nodig. Het is echter ook belangrijk dat je méér te weten komt over hoe positief denken werkt, wat het is en hoe het je lichaam en geest kan beïnvloeden. En daarvoor zijn positief denken boeken perfect! Er bestaan talloze bekende mindset boeken die het hebben over de invloed van je mindset op je leven, de gezondheid van je lichaam en hersenen, enzovoort.

Hoe meer je leest over positieve gedachten en hoe meer je je omringt met bronnen van informatie die de kracht van positief denken bevestigen – hoe gemakkelijker het zal zijn om die positieve gedachten ook in je eigen leven toe te passen. Je wordt wat je eet, inderdaad, maar dat geldt ook voor lezen! Een positieve gedachten boek lezen in de ochtend kan je helpen om je een mentale en lichamelijke boost te geven. ’s Avonds kan het dan weer een goed hulpmiddel zijn als je met een goed gevoel wilt gaan slapen. Kortom, lees over positief denken en voel het effect ervan op je eigen leven!

De beste positieve gedachten boeken vind je hier >>

3. Omring je zoveel mogelijk met de juiste personen

Net zoals je je mindset helemaal kunt veranderen door de juiste boeken te lezen en affirmaties te gebruiken, spelen ook de mensen waarmee je je omringt een grote rol. Als je voelt dat een vriend, vriendin of zelfs een familielid geen positieve invloed op je heeft vanwege hun negatieve mindset, dan is dat een teken dat je andere sociale contacten moet opbouwen. Natuurlijk kan je niet zomaar voor altijd afscheid nemen van een familielid, maar het is wel belangrijk dat je jezelf dan tegen die negatieve energie en gedachten kunt beschermen.

Ga op zoek naar mensen die je helpen om positieve gedachten in je leven te brengen. Mensen die zelf positief in het leven staan, en jou op die manier inspireren om hetzelfde te doen. Hiervoor vertrouw je op je eigen intuïtie, die je vertelt of een bepaald persoon goed voor je is, of niet. Zolang je die intuïtieve aantrekkingskracht vertrouwt en jezelf beschermt tegen mensen die niet positief in het leven staan, zal je eigen leven er alleen maar beter door worden. Bij seminars en bijvoorbeeld zweethut ceremonies tref je vaak gelijkgestemden mensen aan.

4. De gezondheid van je lichaam is ook belangrijk!

Als we het hebben over positief denken, dan komt daar toch ook in zekere mate de gezondheid van je lichaam en geest bij kijken. Hoe fitter en gezonder je je voelt, hoe gemakkelijker het zal zijn om positief te denken en minder leuke emoties en ervaringen het hoofd te bieden. Niet alleen zal gezonde voeding ervoor zorgen dat je fysiek beter bestand bent tegen stress en onaangename situaties. Ook heb je dankzij een goede gezondheid voldoende energie en motivatie om problemen aan te pakken!

Probeer elke dag de focus te leggen op natuurlijke, gezonde voeding. Voldoende groenten, noten en zaden, een stukje vlees of vis en eventueel supplementen met vitamines en mineralen zullen je helpen om je lichaam in top conditie te houden. Ook is het belangrijk om regelmatig te sporten, zodat je je stressniveau nog meer kunt verlagen en je je zelfverzekerder voelt!

5. Wees je bewust van negatieve gedachten

Vaak is het enkel nodig dat je je bewust wordt van je negatieve gedachtepatronen om ze te ontkrachten. Minder positieve gedachten horen erbij, en eigenlijk heeft het zelfs geen zin om ertegen te ‘vechten’. Wat je wel kan doen, is bewustzijn creëren ten opzichte van die gedachten die je misschien niet vooruit helpen. Als je dat doet, dan verliezen die gedachtepatronen hun grip op je mindset en leven. Zelfs als ze er dan nog zijn, bepalen ze je manier van denken en je geluk niet meer. De cursus geluk van Merijn Ruis kan je ook gelukkiger maken!

Bewustwording van je negatieve gedachten is niet gemakkelijk, maar met een beetje oefening lukt het wel. Een goed idee is om bijvoorbeeld tijdens een korte meditatie je eigen gedachten te onderzoeken om te weten welke ‘lading’ ze hebben:

Zijn ze overwegend positief of negatief? 

Welke impact hebben die gedachten op je lichaam?

Hoe beïnvloeden je gedachten je geestelijke staat? 

Het zijn allemaal vragen die je tijdens een korte meditatie of een momentje voor jezelf kunt stellen. Hoe beter je daarin wordt, hoe groter de afstand zal zijn tussen jezelf en die negatieve gedachten. En zo is er ruimte vrij voor nieuwe positieve gedachtepatronen! Kijk ook eens naar de Higher Spirit Academy.

Positief denken versus alle negativiteit uit de weg gaan: wat is het verschil?

Heel vaak zien mensen positief denken als een manier om negatieve dingen, ervaringen en gedachten uit de weg te gaan. We worden tegenwoordig zo vaak verteld dat het belangrijk is om positief te denken en in het leven te staan – dat negatieve gedachten geen plaats meer krijgen. En hoe vreemd dat ook mag klinken, ze verdienen wel degelijk ruimte en aandacht in je leven.

Positief denken is immers geen oplossing voor een ongelukkig leven. Er zijn twee manieren waarop je positieve gedachten in je leven kunt integreren:

  1. Je probeert het positieve van elke situatie in te zien, en beseft dat zelfs negatieve ervaringen je iets kunnen bijleren.
  2. Je wilt enkel positieve gevoelens hebben, en gaat negatieve gevoelens uit de weg.

In het eerste geval zie je de waarde in van zowel positieve als negatieve dingen, terwijl je in het tweede geval zó positief wilt denken dat je negatieve gevoelens ontkent. Maar dat is geen oplossing, want negatieve gedachten en gevoelens maken nu eenmaal deel uit van het mens zijn!

Er is dus wel degelijk een verschil tussen positief denken als gezonde mindset, en positief denken dat gebruikt wordt om de minder leuke aspecten van het leven te negeren en zo te hopen dat ze vanzelf weggaan. Positief denken op een gezonde manier vereist echter dat je beide aspecten van het leven hun aandacht geeft. Pas als je in staat bent om je negatieve gedachtepatronen te erkennen of soms eens negatieve gevoelens los te laten, kan je plaats vrijmaken voor iets nieuws: een positieve mindset die je helpt om het beste uit jezelf te halen.

Positief Denken | #5 manieren voor Positieve Gedachten + TIPS

Positief denken over jezelf

Zoals dat bij alles in het leven het geval is, begint een gelukkig leven bij jezelf. Pas als je controle hebt over je eigen manier van denken, handelen en spreken, kan je ook positieve veranderingen teweegbrengen in de wereld. Het is voor veel mensen een uitdaging om positief te denken over zichzelf, en dat heeft verschillende redenen:

  • Liefde of positiviteit naar jezelf toe wordt vaak gezien als ijdelheid.
  • We worden in de maatschappij niet echt aangeleerd hoe we positief kunnen denken over onszelf.
  • We krijgen door (onder andere) sociale media en andere invloeden een verkeerd beeld van hoe we als mens zouden ‘moeten’ zijn.

Dergelijke zaken maken het een stuk moeilijker om negatieve gedachtepatronen tegenover onszelf uit te schakelen. Dit heeft vooral te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen. Het gevaar hiervan is dat de meeste van die destructieve of negatieve gedachtepatronen onbewust zijn. Hierdoor beheersen ze ons leven, zonder dat we het zelf door hebben. 

Het is dus wederom een kwestie van je bewust worden van hoe je denkt. Dit is een beetje de manier waarop Buddha positief denken benadert: word je bewust van je gedachten en besef dat je negatieve gedachten er zijn, maar dat ze geen macht over je hoeven te hebben. Dat is de weg naar écht geluk. Kijk ook eens naar Ascension Healer voor een gratis healing op afstand.

Deel je positieve gedachten met anderen

Zodra je beter bent in positief denken over jezelf, is de volgende stap dat je die gevoelens en gedachten gebruikt om de wereld om je heen een beetje beter te maken. Pas als er een gezonde basis van zelfliefde en zelfvertrouwen is opgebouwd, kan je die manier van denken gaan gebruiken om ook anderen te helpen of tot inzicht te brengen.

Natuurlijk is iedereen zelf verantwoordelijk voor de manier waarop hij of zij denkt, leeft en spreekt. Het enige wat jij kan doen is jouw hoge frequentie en positiviteit uitstralen – en dat zal ongetwijfeld een invloed hebben op de mensen die je omringen. Weet je niet zo goed hoe je dat moet doen? Dan kunnen de volgende tips zeker helpen!

Vaak zijn er slechts een aantal positieve woorden voor nodig om iemand uit de put te helpen. Als je weet dat een vriend, collega of familielid het even moeilijk heeft, waarom schrijf je dan niet een klein kaartje met positieve gedachten? Zo’n positieve gedachten tekstje vraagt weinig tijd en moeite, maar het kan de andere steun bieden en de mogelijkheid geven om iets positiever te denken. Lees ook deze blog over bedankt teksten.

Positief Denken | #5 manieren voor Positieve Gedachten + TIPS
  • Een complimentje is goud waard

Wat je zaait, zal je oogsten! Als je je goed voelt en een positieve mindset hebt, dan is het geen moeite om anderen een welgemeend, spontaan complimentje te geven. Jij voelt je er beter door, de ander ook en die positieve cyclus zal alleen maar sterker worden. Zelfs als je je minder goed voelt, kan het geven van een compliment aan een ander helpen om je eigen gedachten positiever te maken!

  • Biedt een luisterend oor

Heel vaak hebben mensen die negatief denken of verdriet hebben gewoon behoefte aan iemand die naar hen luistert. Negatieve gedachten of emoties die vast komen te zitten, zorgen voor stress en spanning, en dat komt zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid niet ten goede. Geef anderen die het een moeilijk hebben de kans om hun negatieve gedachten te uiten. Zo voelen ze zicht gesteund en wordt er ruimte vrijgemaakt voor positiever gedachten!

Inspirerende positief denken quotes en motiverende spreuken

Als je hebt besloten om je mindset stap voor stap te veranderen, dan mag je trots zijn op jezelf. Die keuze maken is op zich al een hele uitdaging, aangezien veel mensen vastgeketend zijn aan hun huidige manier van denken (zelfs als die hun eigen geluk niet ten goede komt). Natuurlijk is het altijd leuk als je een beetje externe steun kunt krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van inspirerende positieve quotes of positieve spreuken.

Onderstaande lijst met positieve gedachten en voorbeelden van positieve spreuken kunnen je zeker helpen om je mindset een duwtje te geven in de juiste richting. Dergelijke quotes en spreuken zijn natuurlijk geen wondermiddel, maar alle beetjes helpen:

“Hoe ouder we worden, hoe meer we beseffen dat de dingen in het leven die niets kosten, het meest waardevol zijn.”

 

“Verder gaan betekent niet dat je vergeet. Het betekent alleen dat je accepteert wat plaatsvond en besluit door te gaan met leven.”

 

“Wacht niet op een goede dag, maak er een!”

 

“ Wees dankbaar voor wat je hebt. Je wil niet weten hoeveel mensen er zijn die dat willen hebben wat jij hebt.”

 

“Wie zijn eigen weg gaat, kan door niemand worden ingehaald.”

 

“Als je denkt dat alles tegenzit, denk dan opnieuw!”

 

“Blijf niet hangen in het verleden. Dat is voorbij. Raak niet gestrest van de toekomst. Zo ver is het nog niet. Leef in het heden en geniet.”

 

“Om nieuwe dingen in je leven toe te laten, zal je soms eerst oude dingen los moeten laten.”

Deze positieve gedachten en spreuken kunnen je zeker helpen om een minder leuke situatie, van het loslaten van een vriendschap tot tegenslag in het werk of het verlies van een geliefde, in een ander licht te zien. Nogmaals, positief denken is géén manier om die onaangename situaties of gevoelens in een donker hoekje van je onderbewustzijn te steken. Positief denken is een manier van in het leven staan, en houdt in dat je weet dat je iets kunt uit leren uit elke situatie en gebeurtenis. Ook al lijkt die op het eerste zicht niet zo positief!

Meer voor jouw persoonlijke ontwikkeling

Wil jij de volgende stap maken in jouw persoonlijke groei? Focus je dan naast persoonlijke ontwikkeling ook op je gezondheid en verdiep je in geldzaken.

Als jij je richt op persoonlijke groei, ben je vast bekend met de termen dankbaarheid, persoonlijke kernwaarden, zelfliefde en zelfontwikkeling. Mocht je nu zoekende zijn in wat jouw stap gaat zijn om zelfvertrouwen te vergroten, om te gaan met HSP of om uit jouw burn out te komen. Wellicht is en podcast zelfontwikkeling dan een goede eerste stap.

Het kan helpen om achter jouw positieve eigenschappen te komen en positief te denken, maar ook het onderzoeken van jouw belemmeringen en wat dit voor invloed heeft op zelfdiscipline en jouw mindset kan heel nuttig zijn. Hoe ben je geconditioneerd? En wat heeft dit voor invloed op zelfbewustzijn? Wat is mindhacking? Hiermee leer je meer over gezondheid en geluk, het levenswiel kan hier ook een onderdeel in spelen.

Leren middels neurofeedback en oude overtuigingen accepteren en loslaten is aan te raden. Op deze manier een gezonde relatie met jezelf en anderen visualiseren en een meer altruïstisch leven leiden.

Mocht je al dieper in de materie zitten dan zullen de woorden affirmaties, mantra, autosuggestie en het universum je niet onbekend voorkomen. Wellicht zijn ook de universele wetten als wet van de aantrekking en wet van compensatie al aan de orde gekomen. Zo niet lees dan zeker even door.

Met microdosing kun je tot diepere inzichten komen, ook door middel van andere methodes kun je jezelf beter leren kennen. Bijvoorbeeld gezichtlezen (fysionomie) of hypnose. Dan denk je vast, is hypnose gevaarlijk, NEE! Andere takken van holistische blik zijn familieopstellingen. Maar inzicht krijgen middels de sterren, human design kan ook veel inzichten in jezelf vergaren. Daar heb je dan geen documentaires persoonlijke ontwikkeling voor nodig.

Ben je juist meer opzoek naar een training of docu dan kun je je verdiepen in documentaire mindset of de beste mindset training of zelfs obstacle mindset. I am not your guru van Tony Robbins is ook inspirerend. Check ook eens de Black Friday persoonlijke ontwikkeling.

Middels al deze wegen kun je dichter bij je ikigai komen, jouw passie. Dit kan zijn leven vanuit minimalisme, een nieuwe opleiding in NLP volgen of de stroming wetenschap waarheid volgen. Alles is oké.

Wil je meer weten over de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je ontwikkeling en gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart aan de slag. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke keuze jij gaat maken! Laat onder de blog een bedankt tekstje achter.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Positief Denken | 5 manieren voor Positieve Gedachten + TIPS

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips