arrow_drop_up arrow_drop_down
2 april 2020 

Positief denken - ook als het even tegenzit

Door positief te denken sta je gelukkiger, gezonder en comfortabeler in het leven. Heb je geen idee wat het geheim van positief denken is, kenmerk jij je door een pessimistische levenshouding en wil je graag een positieve mindset? Met mijn praktische ‘positief denken tips’ lukt het jou om minder negatief te denken en je leven zinvol in te richten.

Waarom is positief denken nuttig?

Wat heeft het voor zin om positief te denken als de aarde kapotgaat en mensen slechts weinig om elkaar lijken te geven? Het bewijs hiervan lijkt soms overweldigend dat je overspoeld dreigt te raken met negatieve gedachten.

Durf je het tegenovergestelde te geloven, dan kom je er snel genoeg achter dat de wereld veel mooier is dan alle ellende die soms op je afkomt. Maar toch krijg je af en toe best een beetje de kriebels van al die ‘blije’ mensen die de wereld alleen maar als mooi en prachtig zien. Wie moet je geloven? Is optimistisch zijn een valkuil of schuilt er wel degelijk een kern van waarheid in?

Het is verleidelijk en gemakkelijk om het negatieve wereldbeeld als uitgangspunt te nemen. Zonder dat je dit bewust doet, geeft dit je een gevoel van controle. Op die manier ben je voorbereid op het ergste zodat alles alleen maar kan meevallen.

Daarnaast is het af en toe ook gewoon fijn om te klagen. Zeuren lucht op en wie doet het niet? En natuurlijk is dat helemaal prima, alleen zit er wel een keerzijde aan: je leeft vanuit angst. Een ieder die leeft uit angst, gooit nu al het bijltje erbij neer en dat is zonde. Angst daagt je niet uit tot actie en houd je klein. Dat geeft je leven echter op geen enkele manier betekenis.

Wat is dan de toegevoegde waarde van positief denken?

Als een negatief wereldbeeld niet de oplossing is, waarom kies je er dan wel voor om positief te denken? Een positieve levenshouding is heus niet altijd gemakkelijk, vooral niet als je omgeving negatief is ingesteld. Bovendien is het niet eenvoudig om anders te denken dan de mensen om je heen.

Toch loont het, want positiviteit verspreidt zich razendsnel en het is mogelijk om een positieve mindset te trainen. Het is prettig voor jezelf, maar ook anderen leer je door een andere bril naar de wereld te kijken. Bovendien houdt positief denken je op de been, ook als alles tegenzit. Waar sommige situaties er hopeloos uitzien, heb jij een sterk fundament waar je altijd op terug kan vallen. Met een positief wereldbeeld en een optimistische kijk op moeilijke situaties, ben je creatief en denk je zoveel mogelijk in oplossingen. Wat is er nodig om een positieve mindset te ontwikkelen?

Hoe kan ik positief denken?

Hoe kan je meer positief denken? Met mijn positief denken tips help ik je graag op weg!

  1. Alles is relatief

Iedereen bekijkt de wereld door zijn of haar eigen bril – ook jij! Besef je dat alles relatief is en dat wat jij ziet niet altijd reëel is. Door positief te denken ziet de realiteit er positiever uit en besef je dat de sleutel bij jou ligt om het leven te ervaren conform je eigen (positieve!) waarden. Laat je bijvoorbeeld inspireren door positieve mindset quotes.

  1. Omring je met positieve mensen voor een positieve instelling

Het is best lastig om positief te zijn als je omgeving dat niet is. Omring jezelf daarom met positieve mensen en grijp in als negatief denken de boventoon voert. Zorg dat er een belletje gaat rinkelen zodra jij je betrapt op een negatieve gedachtenspiraal. Focus je op wat goed gaat en ga daar actief mee aan de slag.

  1. Kijk naar wat goed gaat

Je ogen richten op alles wat fout gaat is gemakkelijk en draagt bij aan de ontwikkeling van een negatief wereldbeeld. Dit wordt anders als je je focus verlegt en kijkt naar wat wel goed gaat. Schrijf bijvoorbeeld op waar je dankbaar en trots voor bent.

  1. Kies voor een realistisch wereldbeeld

Dagelijks het journaal bekijken of nieuwsprogramma’s volgen helpt niet altijd bij de ontwikkeling van een positief en optimistisch wereldbeeld. Zorg daarom voor een goede balans en erken dat er dagelijks negatieve en pijnlijke dingen gebeuren in de wereld. Maar erken ook dat er perspectief is door de mooie momenten en situaties die net zo goed aanwezig zijn. Er zijn diverse documentaires op Netflix, YouTube en NPO te vinden die je daaraan helpen herinneren.

  1. Keer situaties om

Negatieve gebeurtenissen omkeren helpt je om op zoek te gaan naar het goud in een pijnlijke situatie. Pesten bijvoorbeeld is vreselijk, maar als je gepest bent, kun je je wel als geen ander verplaatsen in gepeste mensen. Op die manier kan je hen tot steun zijn en handvatten aanreiken om hun pijnlijke gebeurtenissen om te zetten in iets positiefs.

Een kapotte auto is natuurlijk uiterst vervelend, maar het helpt je wel om wat te doen aan de overtollige kilo’s door te wandelen of te fietsen.

Nikki Tutorials werd gedwongen om ‘uit de kast te komen’, maar kijk eens wat haar verhaal teweeg heeft gebracht! Het was voor haar ook geen eenvoudige beslissing, maar haar verhaal is wel een inspiratiebron voor jonge mensen die in hetzelfde ‘schuitje’ zitten.

  1. Lach en leef!

Hoe serieus neem jij het leven? Soms mag het best wat minder. Neem het bestaan met een korreltje zout en lach wat vaker in plaats van overal een drama van te maken. Lachen is goed voor je gezondheid, want je lijf ontspant en er komen allerlei gelukshormonen vrij. Bovendien is het een uitstekende manier om spanning en stress tegen te gaan.

Hoe je vaker en meer lacht? Focus je aandacht op grappige en hilarische situaties. Bekijk een leuke comedy- of theatershow, lees een grappig boek, maak leuke filmpjes van je hond of kat of haal ondeugende streken uit met je vrienden of vriendinnen.

  1. Werk aan een positieve levenshouding

Een optimistische kijk en positieve levenshouding leveren allerlei mooie zaken op: liefde, verbinding, hoop, vertrouwen, blijdschap en vreugde. Zelfs als er een pittige situatie bij je aanklopt, weet je hoe waardevol het is om positief te blijven. Het helpt je om de kijk op een bepaalde situatie op positieve wijze te veranderen waardoor je jezelf en anderen optimaal tot steun bent.

  1. Leef een leven vrij van angst

Angst is een slechte raadgever en bovendien een belangrijke bron voor stress. Natuurlijk mag je bang zijn, maar het hoeft je leven niet te domineren. Angst verlamt, geeft spanning en begrenst je in je doen en laten.

Durf daarom wat meer los te laten en ontspan op een manier die bij jou past. Laat negatieve energie varen en heb wat meer vertrouwen in jezelf. Dit is goed voor jezelf en voor je omgeving!

  1. Gun de wereld jouw mooie lach

De wereld mag jouw mooie lach zien. Er hoeft niet eens een aanleiding voor te zijn, maar hoe prettig is het als iemand zonder reden naar je glimlacht? Het geeft een fijn gevoel, nietwaar? Waarom pas je het zelf ook niet toe? Door de wereld jouw lach te laten zien, verbetert je stemming en gun je ook een ander een fijne dag. Ontdek welke magische uitwerking een glimlach heeft en verspreid positiviteit in je directe omgeving.

Laat je een reactie achter?

Laat je even weten in een reactie hoe jij positief denken toepast? Hiermee kan je anderen inspireren en ik zal altijd reageren 🙂

Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess. Hij heeft passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Martijn neemt jullie mee in zijn verhaal aan de hand van inzichten die hij heeft verkregen door het luisteren van podcasts, het bekijken van documentaires, het lezen van boeken en het volgen van seminars.
Reactie plaatsen