In dit artikel

Pilates wat is het nu eigenlijk en waar is het goed voor

Pilates: wat is het nu eigenlijk en waar is het goed voor?

In dit artikel

Pilates is populair. Maar wat is het nu eigenlijk? Waar is het goed voor? En lijkt het veel op yoga? In dit artikel krijg je antwoord op al deze vragen. Misschien wordt ook bij jou nieuwsgierigheid aangewakkerd om eens een lesje te proberen.

Pilates en yoga: de verschillen

Yoga is bij veel mensen wat bekender. Daarbij voer je een aantal houdingen uit en wordt er gemediteerd. Je wilt hierbij een balans vinden tussen je lichaam en geest. Bij Pilates is dit net even anders. De focus ligt hier namelijk meer op het uitvoeren van een aantal oefeningen. Je staat dus niet zoveel ‘stil’ zoals bij yoga. Maar je bent meer in beweging. Belangrijk om te begrijpen is dus dat Pilates meer gericht is op je lichaam. Terwijl yoga minder een sport is en meer de combinatie wordt gezocht met lichaam en geest.

Meer over Pilates en het volgen van lessen

Hopelijk is het duidelijker voor je wat Pilates precies is. Voor veel mensen schept het nu eenmaal veel onduidelijkheid. Vaak wordt er bijvoorbeeld gedacht dat Pilates een tegenhanger van yoga is. Terwijl dat zeker niet het geval is. Je kunt heel goed yoga en Pilates doen, omdat beide vormen andere doelen hebben.

Veel yogascholen bieden dan ook beide vormen aan. En zo ook deze Pilates en yoga school in Breda. Vaak is het dan ook zo dat je zowel yoga als Pilates lessen kunt volgen. Het ligt er ook maar net aan wat je wil bereiken met yoga en Pilates.

Pilates wat is het nu eigenlijk en waar is het goed voor

De oorsprong van Pilates

Maar waar komt Pilates dan eigenlijk vandaag? Pilates is bedacht door Joseph Pilates. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebruikt om soldaten te laten revalideren. Vervolgens werd het in de danswereld een veelgebruikte methode om bepaalde spieren in het lichaam te trainen. Pilates bleek echter zo effectief te zijn, dat het niet bij de danswereld bleef.

Concrete voordelen

We gaven eerder in dit artikel aan dat Pilates actiever is dan yoga. Bij Pilates voer je dan ook actieve oefeningen uit. Daardoor lijkt het iets meer op sport dan yoga. Bij Pilates wordt vooral je houding aanzienlijk beter. Daarnaast wordt het veel ingezet om blessures te genezen. Het is dus vanzelfsprekend dat ook je spieren sterker worden. Enkele andere voordelen zijn het verbeteren van je coördinatie en lenigheid.

Pilates wat is het nu eigenlijk en waar is het goed voor

Yoga of Pilates?

Rest je nu nog steeds de vraag of je voor online yoga of Pilates moet kiezen? Dan raden we je aan om het simpelweg beide eens te proberen. Het mooie is dat beide vormen natuurlijk veel overeenkomsten hebben. Zo zal je lichaam getraind worden, maar zal je hoofd ook leger zijn na een uurtje yoga of Pilates. Het is dan ook beide enorm goed voor je. Pilates is echter meer gericht op je lichaam. Waarbij je blessures kunt genezen en fitter wordt. Maar onderschat ook yoga niet wanneer het aankomt op lichamelijke voordelen. Want ook bij yoga kun je lichamelijk worden uitgedaagd.

Martijn

Martijn

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Pilates: wat is het nu eigenlijk en waar is het goed voor?

    Laat een reactie achter