In dit artikel

Persoonlijke Ontwikkeling (2022) 11 Tips voor Groei!

Persoonlijke Ontwikkeling | 11 Tips voor Groei!

In dit artikel

Als je graag groeit als persoon en er niet van houdt om je hele leven ‘stil te blijven staan’ – dan is persoonlijke ontwikkeling ongetwijfeld een onderwerp waar je interesse voor voelt! Net zoals veel andere mensen heb je misschien al talloze boeken en podcasts over persoonlijke ontwikkeling verslonden en ben je elke dag opnieuw op zoek naar de beste tips voor persoonlijke ontwikkeling.

Het is goed dat je zoveel tijd en energie steekt in het ontwikkelen van jezelf als persoon. Dat bepaalt uiteindelijk hoe je je leven leidt en hoe gelukkig je je voelt. Aan de andere kant kan het soms moeilijk zijn om door de bomen het bos te zien. Er bestaan tegenwoordig immers zoveel bronnen met handige informatie over persoonlijke ontwikkeling, van gratis persoonlijke ontwikkeling boeken tot podcasts en opleidingen!

Wil je je persoonlijke ontwikkeling naar een hoger niveau tillen, zonder daarvoor te verdrinken in een zee aan informatie? Lees dan dit artikel!

De beste training persoonlijke ontwikkeling 2023: Mijn selectie

 1. Beste Training Persoonlijke Ontwikkeling: 365 Dagen Succesvol
 2. Beste Persoonlijke Ontwikkeling Platform: Brein TV
 3. Beste Mindset Mini-Cursussen: MindsetFlix
 4. Beste Training Persoonlijke Ontwikkeling Weerbaarheid: Unbreakable Academy
 5. Beste NLP training: Het NLP College
Persoonlijke Ontwikkeling (2022) 11 Tips voor Groei!

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Voor je echter praktische tips kan toepassen op je eigen leven, kan het geen kwaad om wat meer te leren over de definitie van persoonlijke ontwikkeling of de persoonlijke ontwikkeling betekenis. Wat is persoonlijke ontwikkeling eigenlijk? Oftewel: wat is de betekenis van persoonlijke ontwikkeling? Wat houdt het in en wat bereik je ermee? Het gaat – zoals de naam zelf doet vermoeden – over het ontwikkelen van jezelf: het benutten van je sterke punten, realistische doelen stellen en je bewust worden van je minder goede kanten. Het zijn allemaal zaken die bij persoonlijke ontwikkeling komen kijken.

Het hoeft niet gezegd te worden dat jezelf ontwikkelen een hele uitdaging is. Soms word je geconfronteerd met je eigen schaduwen en vaak is er heel wat doorzettingsvermogen voor nodig om je nieuwe ideeën of gewoontes ook vruchten te zien afwerpen. Als je genoeg tijd en aandacht in je persoonlijke ontwikkeling steekt, kan je echter een leven creëren vol voldoening en geluk. Het leukste daarvan is dat je anderen ook kunt inspireren om hetzelfde te doen.

Uiteindelijk is dat toch wat we allemaal willen: gelukkig zijn en anderen de kans geven om dat ook te zijn. Alles in het leven draait immers om mensen, maar je kan enkel een goede relatie met hen én de buitenwereld opbouwen als je ook aan jezelf werkt. En dat is precies waar persoonlijke ontwikkeling over gaat!

Waarom is persoonlijke ontwikkeling belangrijk?

Nu vraag je je misschien af: waarom is persoonlijke ontwikkeling belangrijk? En moeten we het allemaal doen als mensen? Dat ligt eraan wat jouw opvatting is van dit leven. Geloof jij dat je hier op aarde bent voor een reden? Dat je hier dingen te leren hebt? Taken te voltooien hebt? Dan zal je waarschijnlijk niet eens twijfelen over het belang van dit onderwerp. Waarom persoonlijke ontwikkeling belangrijk is voor veel mensen, is omdat het dé manier is om zichzelf te ontwikkelen en te ontplooien. Elk organisme heeft van nature de neiging om te groeien, te evolueren. Persoonlijke ontwikkeling en meditatie zijn hier het middel voor. Andere persoonlijke ontwikkeling voorbeelden zijn werken aan zelfliefde, dankbaarheid en een positieve mindset. Dit leer je ook in boeken voor persoonlijke ontwikkeling.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

De voordelen van persoonlijke ontwikkeling

Er zijn ontzettend veel voordelen verbonden aan persoonlijke ontwikkeling. Sterker nog: het is de reden dat wij mensen bestaan. Als je gelooft in meerdere levens en in de theorie dat je als ziel kiest in welk lichaam en welk leven je geboren wilt worden, dan weet je dat dit gebeurt omdat je iets moet leren. De dingen die je moet leren, zorgen ervoor dat je jezelf verder ontwikkelt. Niet alleen op menselijk niveau, maar ook op zielsniveau.

Reden #1 voor persoonlijke ontwikkeling: jij bepaalt jouw leven

Door aan persoonlijke ontwikkeling te doen, neem je het heft in eigen handen. Je krijgt hierdoor de regie over je leven en je kunt het vervolgens bewust vormgeven. Wie weet hoe hij of zij in elkaar steekt, ontdekt ook wat er moet gebeuren om dingen te veranderen. Je leert verantwoordelijkheid te nemen en dat is nu net dé manier om je eigen geluk te bepalen. De cursus geluk van Merijn Ruis kan je ook gelukkiger maken!

Reden #2 voor persoonlijke ontwikkeling: meer begrip voor jezelf

Hoe meer jij over jezelf leert, hoe beter je jezelf gaat begrijpen. Waar je voorheen wellicht heel hard was tegen jezelf, omdat je bepaalde karaktereigenschappen of gedragingen niet leuk vond, kun je nu meer sympathie en begrip opbrengen. Als je ontdekt waardoor iets veroorzaakt wordt, is het makkelijker om dit te accepteren. Daardoor helpt persoonlijk ontwikkelen bij de acceptatie van jezelf en dus ook bij het ontwikkelen van meer zelfliefde en zelfcompassie.

Reden #3 voor persoonlijke ontwikkeling: je leert prioriteiten stellen

Ben je nogal een sloddervos? Kom je afspraken maar moeilijk na? Ben je bezig met van alles en nog wat, maar niet met de dingen die er echt toe doen? Dan heb je moeite met prioriteiten stellen. Wist je dat persoonlijke ontwikkeling je helpt om daar beter in te worden? Je ontdekt namelijk wat voor jou echt belangrijk is. Zodra je dit beseft, is het veel gemakkelijker om je tijd logisch in te delen. Om je aandacht en tijd te focussen op wat jij echt wilt, leuk vindt, belangrijk vindt of wilt bereiken. Vervolgens kun je veel gerichter in actie komen en aan de slag gaan.

Persoonlijke Ontwikkeling (2022) 11 Tips voor Groei!

Reden #4 voor persoonlijke ontwikkeling: mooiere, gezondere relaties hebben

Wie zichzelf door en door kent en weet wat hij of zij nodig heeft, kan ook betere relaties met anderen aangaan. Dit geldt zowel voor vriendschappen als voor romantische relaties. Als je minder botst met jezelf, zal je ook minder met een ander botsen. Als jij goed in je vel zit, dan straal je dat namelijk ook uit op een ander. Bovendien kun je beter aangeven wat je behoeftes zijn, waardoor er tussen twee partijen meer begrip ontstaat. En je kunt beter aangeven waar je grenzen liggen. Zo voorkom je dat een ander dingen doet die jij niet leuk vindt en waar je je rot door kunt voelen. Hoe meer jij aan persoonlijke ontwikkeling doet, des te fijner je relaties met de mensen om je heen zullen worden. Je nieuwe persoonlijke vaardigheden zullen je brengen naar de volgende stap in je mentale gezondheid.

Reden #5 voor persoonlijk ontwikkeling: je gezondheid wordt beter

Een goede gezondheid is essentieel voor een gelukkig leven. En persoonlijke ontwikkeling helpt je om beter in je vel te zitten en meer geluk te ervaren. Wie gelukkig is, heeft automatisch meer aandacht voor zijn of haar eigen fysieke gezondheid. Maar vergeet ook je sociale vaardigheden en mentale gezondheid niet. Je wilt dat geluksgevoel immers graag vasthouden en delen. Hoe gelukkiger je bent door persoonlijke groei te beoefenen, hoe beter je voor jezelf gaat zorgen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Je krijgt namelijk meer energie, je denkt positiever en je zal meer tevreden zijn en genieten van de kleine dingen in het leven.

Reden #6 voor persoonlijke ontwikkeling: je wordt beter in je werk

Wanneer je doet wat je leuk vindt, zal je daar vanzelf beter in worden. Je bent dan meer bereid om te leren, je best te doen en nieuwe doelen te behalen. Daarom is het zo belangrijk dat je werk kiest waar je gelukkig van wordt. Persoonlijke groei geldt namelijk niet alleen privé, maar net zo goed op zakelijk gebied. Het staat allemaal met elkaar in verbinding. Dat betekent dat wanneer je aan jezelf werkt en het pad volgt dat jou gelukkig maakt, je ook beter wordt in het werk dat je doet. Je werk zal immers een aanvulling zijn op de rest van je leven. Het leven waar jij voor kiest!

Persoonlijke groei – boeken en trainingen

Persoonlijke ontwikkeling wordt ook wel persoonlijke groei of zelfontwikkeling genoemd. Het is dé manier om gelukkig te worden. Dat betekent overigens niet dat mensen die aan zelfontwikkeling doen altijd gelukkig zijn. Dat bestaat natuurlijk niet. Het betekent wel dat je jezelf als mens accepteert, met al je mooie kanten, maar ook met alle mindere kanten. Je accepteert jezelf om wie je bent en je zet jezelf niet langer af tegen je mindere kanten. Juist door dat verzet op te geven, ontstaat ruimte voor acceptatie. En dan zal je niet alleen jezelf meer waarderen, maar ook de mensen om je heen. Een training persoonlijke ontwikkeling of cursus persoonlijke ontwikkeling kan je hierbij helpen.

Pak je het liever eerst wat kleinschaliger aan dan direct met een persoonlijke ontwikkeling training te starten? Lees dan een boek over persoonlijke ontwikkeling (of een van de Engelstalige boeken over persoonlijke ontwikkeling) of bekijk documentaires over persoonlijke ontwikkeling. Dat zijn stuk voor stuk hele interessante manieren om met je eigen ontwikkeling aan de slag te gaan en meer te leren. Online trainingen persoonlijke ontwikkeling zijn daarna wel een hele mooie aanvulling, omdat je daarmee alle opgedane kennis in de praktijk brengt.

Een podcast zelfontwikkeling beluisteren is net zo interessant. Wist je dat persoonlijke ontwikkeling er zelfs voor zorgt dat de meeste mensen uit een burn-out komen? Je gaat namelijk beter luisteren naar je lichaam en naar wat er in je hoofd omgaat. Je leert letterlijk stilstaan, in plaats van alsmaar door te draven. Op het moment dat je stilstaat ontstaat er ruimte en aandacht en kun je bij de kern van het probleem komen. Daarom kan een persoonlijke ontwikkeling cursus zo effectief zijn!

Persoonlijke Ontwikkeling (2022) 11 Tips voor Groei!

Over persoonlijke kernwaarden, het levenswiel en positieve eigenschappen

Jezelf persoonlijk ontwikkelen is niet iets wat je zomaar even doet. Het is een proces waarbij heel veel aan het licht komt. Zo kom je bijvoorbeeld meer te weten over je persoonlijke waarden en wat je echt belangrijk vindt in het leven. Is dat bijvoorbeeld liefde, vrijheid en/of geluk? Of vind jij vooral puurheid en leiderschap belangrijk? Ook sta je vaker stil bij je positieve eigenschappen, want hoe bewuster jij je wordt van jezelf, des te meer het je zal opvallen hoe jij zelf in elkaar zit en hoe je je gedraagt tegenover anderen.

Maar dat is nog niet alles. Persoonlijke ontwikkeling biedt nog veel meer. Heb je weleens gehoord van een levenswiel? Zo’n wiel omvat alle persoonlijke ontwikkelingen die je meemaakt en het helpt je om van een afstandje naar je leven te kijken. Zo kun je zien hoe ver je al gekomen bent, op welke gebieden je vooruitgang hebt geboekt, maar ook waar nog winst te behalen valt. Enkele persoonlijk ontwikkeling voorbeelden die op zo’n levenswiel naar voren komen zijn gezondheid, liefde, familie en vrienden, carrière, ontspanning, je leefomgeving, financiële zaken, spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling. Je kunt zo’n levenswiel zelf maken en/of invullen om te zien hoe jij er zelf voor staat. Heel interessant!

Aan de slag met zelfliefde, zelfdiscipline, zelfvertrouwen en gezonde relaties!

Ga je aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling, dan kunnen bepaalde factoren niet ontbreken. Tijdens het persoonlijk ontwikkelen van jezelf, word je namelijk liever voor jezelf. Je ontwikkelt daardoor meer zelfliefde en je gaat je zelfvertrouwen vergroten. Hoe meer jij jezelf kunt accepteren, hoe sterker je namelijk in je schoenen komt te staan. Het heeft dus positieve gevolgen en zal meerdere persoonlijke ontwikkelingen in gang zetten. Zo komt uit meer zelfvertrouwen ook meer zelfdiscipline. Je ontdekt namelijk waar je allemaal toe in staat bent. Dat geeft je de kracht om meer doorzettingsvermogen te tonen in het leven en je volledig in te zetten voor het waarmaken van je dromen. Maak je eigen persoonlijk ontwikkelingsplan en ga bewust bezig met jouw mentale gezondheid en andere zelfontwikkeling doelen.

Een ander persoonlijke groei voorbeeld van liefde voor jezelf, is liefde voor een ander. Hoe beter jij jezelf accepteert en hoe lekkerder jij in je vel zit, des te meer liefde je aan een ander kunt geven. Daardoor helpen persoonlijke ontwikkeling boeken of een training persoonlijke ontwikkeling ook aan het hebben van een gezonde relatie met een ander. Zie je nu hoe bepaalde persoonlijke ontwikkeling voorbeelden een domino-effect veroorzaken, waardoor je leven in het algemeen beter wordt?

Persoonlijke Ontwikkeling (2022) 11 Tips voor Groei!

Altruïsme en dankbaarheid

Heb je weleens van altruïsme gehoord? Het is een term die veel voorkomt in de wereld van persoonlijke ontwikkeling. Altruïsme betekent dat je je eigen belangen opzij zet ten behoeve van anderen. Het is een manier om beter te zorgen voor de mensen en de wereld om je heen. Dat betekent niet dat je jezelf helemaal moet wegcijferen, zodat een ander de ruimte kan innemen. Het betekent wel dat je – naast een goede dosis zelfliefde en zelfrespect – ook bezig bent met de mensen om je heen. Jezelf persoonlijk ontwikkelen gaat namelijk net zo goed om een beter mens zijn voor je omgeving, niet alleen voor jezelf.

Een ander woord dat daarbij belangrijk is, is dankbaarheid. Persoonlijke groei krijgen namelijk meer betekenis wanneer je oprecht dankbaar bent voor wat je doet, wat je kunt doen en wat je mag doen. Ben jij tijdens jezelf ontwikkelen niet alleen gericht op vooruitgang, maar kun je ook dankbaarheid tonen voor wat je nu al hebt en doet? Dan krijgt je leven veel meer betekenis en kun je oprecht genieten van het geluk in je leven. Zelfs van de kleinste dingen die ertoe doen.

Je energieniveau verhogen door positieve gedachten

Waar men bij persoonlijke ontwikkeling en jezelf persoonlijk ontwikkelen ook altijd op aanstuurt, is het verhogen van je energieniveau. Hoe hoger je energieniveau, des te mooier de situaties, mensen en ervaringen zijn die je zult aantrekken. Als je weet hoe energie werkt op wetenschappelijk niveau, dan begrijp je dit waarschijnlijk al en kun jij heel bewust je energieniveau verhogen. Kort samengevat bestaat alles in het leven uit energie. Die energie kan op bepaalde frequenties zitten, hoge of lage frequenties. Hoe hoger de frequentie, hoe positiever. Hoe lager de frequentie, hoe negatiever. Bovendien is wetenschappelijk bewezen dat energie soortgelijke energie aantrekt.

Ook je gedachten bestaan uit energie. Heb jij veel negatieve gedachten (en bevind je je dus op een lage energiefrequentie), dan trek je meer van die negativiteit aan. Dat is de reden dat veel mensen die altijd beren op de weg zien, zoveel pech ervaren in hun leven. Heb je echter positieve gedachten, dan bevind je je op een hogere frequentie en zal je meer mooie, positieve dingen aantrekken. Daarom draagt positief denken bij aan alle mooie persoonlijke ontwikkelingen die je in je leven meemaakt. Dit wordt ook in alle persoonlijke ontwikkeling cursussen uitgelegd, omdat het nu eenmaal zo ontzettend belangrijk is dat je dit snapt. Weet je hoe je hiermee kunt werken, dan heb je een van de mooiste persoonlijke ontwikkeling tips in handen.

Over familieopstellingen en meer

Hoe zou je persoonlijke ontwikkeling beschrijven als het niet alleen ging om jou als persoon? Jezelf persoonlijk ontwikkelen gaat in de kern wel om jezelf, maar heeft uiteindelijk ook te maken met de mensen om je heen. We zijn namelijk allemaal onderdeel van hetzelfde universum. In feite zijn we allemaal met elkaar verbonden en tellen de individuele persoonlijke ontwikkelingen allemaal mee voor het grotere geheel. Dit is een holistisch denkbeeld waar veel mensen op vertrouwen. Alles is heel. Alles is compleet. En niets werkt afzonderlijk van elkaar.

Waarmee men in de persoonlijke groei definitie ook veel rekening houdt is je familieopstelling. De relaties met andere mensen hebben namelijk ook invloed op jou als persoon. Zo maakte je als kind bepaalde dingen mee die jou hebben gevormd tot de persoon die je nu geworden bent. Wil je graag nog dieper gaan en meer ontdekken over jouw verbinding met de mensen én de natuur om je heen? Dan is een zweethut ceremonie, een truffel ceremonie of microdosing wellicht interessant. Deze eeuwenoude traditie helpt mensen om meer verbinding te voelen met elkaar, met hun oerkracht en met hun gezondheid. Menig persoonlijke ontwikkeling podcast vertelt over de zweethut ceremonie ervaringen die mensen hebben gehad en wat voor bijzondere dingen zij hebben ontdekt. Zelf heb ik meerdere zweethutten mogen doen bij Eagle Lodges.

Een persoonlijke ontwikkeling synoniem die ook gebruikt wordt om aan te tonen hoe de mens in elkaar steekt, is human design. Hoe graag we ook ons eigen leven vormgeven, we kunnen nu eenmaal niet alles zelf controleren of bepalen. Dat is waar human design over gaat en waar in feite persoonlijke ontwikkeling ook aandacht aan besteedt. Het gaat om dat deel van jezelf dat is zoals het is en waar je vrede mee moet leren hebben. Sommige dingen moeten nu eenmaal zo zijn. Noem het voorbestemd of het levenspad. Dankzij human design kun je meer ontdekken over dat uitgestippelde deel van je leven en kun je een persoonlijke berekening maken.

Persoonlijke Ontwikkeling (2022) 11 Tips voor Groei!

Persoonlijke ontwikkeling studies

Verschillende persoonlijke ontwikkeling studies tonen aan hoe je leven maakbaar is en hoe je je eigen geluk kunt creëren. Een voorbeeld is NLP: Neuro Linguïstisch Programmeren. Deze methode geeft je inzicht in je motivaties en drijfveren; waarom je doet wat je doet. Het helpt je onbewuste patronen te herkennen en te doorbreken, zodat je gelukkiger kunt worden. Het is niet alleen een effectieve tool voor persoonlijk ontwikkelen, maar helpt ook hele bedrijven en organisaties om beter te functioneren. Er zijn tal van persoonlijke ontwikkeling boeken geschreven over NLP persoonlijke ontwikkeling.

Een andere interessante methode voor persoonlijke ontwikkelingen is Ikigai. Het is een Japans woord dat passie betekent. Het gaat om leven met resultaat, doen waar je gelukkig van wordt. Als iets namelijk de moeite waard is om je bed voor uit te komen en je voor in te zetten, zal het je gelukkig maken. Dat is precies de reden dat er in elk persoonlijke ontwikkeling voorbeeld zo wordt aangestuurd op doen wat je leuk vindt. Dat is dé manier om gelukkig te worden. Een training persoonlijke ontwikkeling of Ikigai kan je helpen om te ontdekken wat datgene is dat jou gelukkig maakt. Onthoud wel: persoonlijke ontwikkeling, dat doe je zelf. Kijk ook eens naar MindsetFlix voor de beste cursussen.

It’s all about the mindset

Hoe je het ook went of keert, persoonlijke ontwikkeling is iets dat je zelf moet doen. Je kunt nog de hele persoonlijke ontwikkeling boeken top 10 lezen, onderwerpen persoonlijke ontwikkeling bestuderen en persoonlijke ontwikkeling doelen stellen. Maar als je je mindset niet verandert, zal er in je leven ook niets veranderen. Persoonlijke ontwikkeling en groei komen pas tot stand wanneer je de kernwaarden persoonlijke ontwikkeling echt opneemt in je leven en je gedachten. Wanneer je persoonlijk ontwikkelen zó serieus neemt, dat je persoonlijke ontwikkeling activiteiten elke dag uitvoert. Niet omdat je het gevoel hebt dat dat moet, maar omdat je het zelf zo graag wilt. Omdat je weet dat dit dé manier is om meer uit het leven te halen.

Ben jij daar echt van overtuigd? Dan heb ik nog een aantal interessante persoonlijke ontwikkelingen voorbeelden voor je, zoals het boek over Mindset – Carol Dweck. Dit heet “De weg naar een succesvol leven.” Van alle mindset boeken (ja, er zijn nog veel meer interessante boeken over dit onderwerp) is dit echt een exemplaar dat je ogen opent. Het laat je duidelijk zien hoe je mindset in elkaar steekt en hoe je hier zelf invloed op kunt uitoefenen. Persoonlijke groei kunnen namelijk pas plaatsvinden wanneer jij er actief mee aan de slag gaat. Een mindset training helpt daar bijvoorbeeld ook enorm bij, zolang je er maar echt voor open staat. Je moet het uiteindelijk echt zelf doen. Jouw mindset, jouw verantwoordelijkheid.

De 11 beste tips voor persoonlijke ontwikkeling

Dan komen we eindelijk bij het belangrijkste gedeelte van deze blog: 11 tips die je op je eigen leven kunt toepassen en zo je persoonlijke groei tot bloei zien komen!

Naast natuurlijk boekenpersoonlijke ontwikkeling podcasts, seminars, trainingen en persoonlijke ontwikkeling documentaires kan een kort maar duidelijk overzichtje met tips erg handig zijn om concrete veranderingen in je leven te brengen:

1. Onderhoud gezonde relaties en bouw nieuwe op

Mensen zijn sociale wezens, en dat houdt in dat contact en verbinding met anderen van essentieel belang is. Zorg ervoor dat je een goede verhouding hebt met de mensen om je heen. Spreek regelmatig af met vrienden, laat je familie weten dat je van ze houdt en glimlach eens naar een onbekende op straat! Je kan je sociale vaardigheden ontwikkelen door effectief op sociale situaties in te gaan, maar ook zelfhulpboeken of online trainingen kunnen daartoe bijdragen!

2. Wees jezelf én blijf ook trouw aan jezelf

Als je écht op een authentieke manier met anderen wilt kunnen omgaan, dan is het eerst en vooral belangrijk dat je jezelf bent. Als je je niet meer bezighoudt met wat anderen over je denken, kan je je mooiste zelf tot ontwikkeling brengen. Niet alleen zorgt angst voor de mening van anderen voor heel wat stress, ook beperkt het je persoonlijke ontwikkeling rechtsreeks. De mening van een ander is precies dat: slechts een mening, één die niet jouw waarheid hoeft te zijn. Als je daarbij ook nog eens mild bent voor jezelf en jezelf leert accepteren – zelfs als je een fout begaat – dan zal dat jouw persoonlijke ontwikkeling alleen maar een boost geven!

Persoonlijke Ontwikkeling (2022) 11 Tips voor Groei!

3. Je fysieke gezondheid is zo belangrijk voor persoonlijke groei

Het is haast onmogelijk om over persoonlijke groei te praten zonder ook gezondheid te vermelden. Voeding is een van de belangrijkste pijlers van een goede gezondheid, maar ook beweging en slaap spelen een grote rol. Hoe gezonder en gevarieerder je eet, hoe meer energie je zal hebben om je doelen te behalen en jouw positieve energie aan anderen door te geven. Beweeg dagelijks en je verhoogde energieniveau zal doorstromen naar alle andere aspecten van je leven. Eet voldoende groenten en fruit, wees je bewust over het belang van beweging, neem tijd voor jezelf – en je persoonlijke ontwikkeling is niet meer te stoppen!

4. Stel je persoonlijke doelen niet langer uit

Persoonlijke ontwikkeling, dat is onmogelijk zonder actie te ondernemen. Enkel door de volgende stap te nemen in de richting van je persoonlijke doelen, kan je blijven ontwikkelen als mens. Er is inderdaad discipline voor nodig om die eerste stap te (durven) zetten, maar het resultaat zal het meer dan waard zijn. Uitstelgedrag is dan misschien wel de oplossing als je graag je hele leven in je comfort zone blijft, maar als je wilt blijven groeien is het een boosdoener. Haal inspiratie uit boeken, trainingen en andere bronnen om in actie te komen, en voor je het weet zie je resultaten! Een goede tool die jouw inzichten geeft is het levenswiel.

5. Geef jezelf af en toe een klopje op de schouder

Als je jezelf wilt blijven ontwikkelen, is het gemakkelijk om in de val te trappen dat je altijd beter moet blijven worden. Op zich is er niets mis met deze mindset, maar het kan er wel voor zorgen dat je nooit tevreden bent met wat je al hebt bereikt. Vergeet niet jezelf af en toe te belonen voor je vooruitgang, bijvoorbeeld door jezelf een cadeautje te kopen of jezelf in de watten te leggen met een massage. Op die manier krijgen je lichaam én geest hun welverdiende rust, kunnen beide zich aanpassen aan de veranderingen in je leven en ben je daarna weer helemaal klaar om opnieuw in actie te komen!

6. Blijf zo vaak mogelijk aanwezig in het moment

Er zijn verschillende manieren om persoonlijke ontwikkeling te interpreteren. Je kan het beschouwen als een aaneenschakeling van aangename, leerzame ervaringen die je iets bijleren – ofwel als een wedstrijd met jezelf, waarbij alles moet en de oplossing altijd in de toekomst ligt. Het is heel belangrijk om tijdens je reis van persoonlijke ontwikkeling bewust te blijven van het huidige moment. Uiteindelijk is het enkel het nu dat telt, aangezien elke stap die je neemt nu gebeurt. Het motto “stap voor stap” bevat wel degelijk een kern van waarheid: doe wat je nu kunt doen, en maak je nog geen zorgen over mogen!

Persoonlijke Ontwikkeling (2022) 11 Tips voor Groei!

7. Zoek jouw persoonlijke ontwikkeling community op

Als je je zelfontwikkeling écht goed wilt doen, dan is het belangrijk dat je je omringt met mensen die op dezelfde lijn zitten. Niet alleen kan je bij je persoonlijke ontwikkeling community terecht met vragen, zorgen of gewoon om je gevoelens te delen – ook kan je de anderen helpen om zichzelf te blijven ontwikkelen. Het sociale aspect van zelfontwikkeling mag niet onderschat worden! Er zijn verschillende manieren om je community voor persoonlijke ontwikkeling op te bouwen of te vinden: van sociale media tot online forums of zelfs vrienden en kennissen in je directe omgeving. Communiceer met anderen over je doelen en ervaringen, en geef anderen de ruimte om hetzelfde te doen!

8. Mediatie is een handige tool voor bewustwording

Steeds meer mensen kiezen ervoor om te mediteren, en dat heeft verschillende redenen. Hoe dan ook zijn deze mensen altijd in zekere mate bezig met persoonlijke ontwikkeling. Want wat doe je als je mediteert? Je word je bewust van jezelf, je eigen gedachten en gewoontes. En als je daar meer zicht op hebt, dan kan je je toekomst in eigen handen nemen. Mediteren vergt zeker wat discipline en tijd, maar het resultaat is wel dat je je bewuster wordt van wie je bent als persoon. En dat zorgt er dan weer voor dat je meer zelfvertrouwen en geluk ervaart, bij alles wat je doet! Zelf gebruik ik al enige tijd de app Synctuition en Meditation Moments voor mijn dagelijkse meditaties. Bekijk hier het overzicht van de beste meditatie apps.

9. Dromen mag altijd, ook overdag!

Vaak hoor je van mensen dat het belangrijk is om realistisch te zijn in het leven. Enkel door haalbare doelen te stellen is het mogelijk om daadwerkelijk iets te bereiken, toch? Hoewel het inderdaad belangrijk is om concreet plannen te maken en stapsgewijs je persoonlijke doelen te behalen, kan het geen kwaad om af en toe eens wild te dromen. Als je jezelf toelaat om je perfecte leven voor ogen te zien, hoe irrealistisch of onmogelijk het ook mag lijken, ben je geïnspireerd om daadwerkelijk actie te ondernemen. En dat verhoogt de kans dat je die doelen effectief bereikt!

10. Elke dag is een nieuwe kans voor persoonlijke ontwikkeling

Zoals reeds vermeld staat je persoonlijke ontwikkeling nooit stil; het is iets dat altijd gaande is, zelfs als je er niet actief mee bezig bent! Een van de beste manieren om dat momentum gaande te houden, is door gewoon elke dag te zien als een kans om jezelf uit te dagen. En dan hoeft het niet per se iets groots te zijn: bezoek eens een nieuwe stad, probeer eens een sport uit die je nog nooit hebt beoefend of waag de sprong en investeer geld in je passie. Deze beslissingen kunnen eerste instantie oncomfortabel aanvoelen, maar fungeren als een soort van psychologische springplank naar de toekomst.

Persoonlijke Ontwikkeling (2022) 11 Tips voor Groei!

11. Wees dankbaar voor wat je al hebt

Ten slotte is het zo belangrijk om elke dag opnieuw dankbaar te zijn voor wat je hebt. Het is voor veel mensen misschien een gewoonte om in een gebrek-mindset te leven, waardoor ze enkel zien wat ze niet hebben. Als je je er bewust van wordt dat je wel degelijk heel wat hebt om dankbaar voor te zijn – al is het maar het feit dat je een dak boven je hooft hebt, of een lieve partner of een fit lichaam – dan verandert de manier waarop je brein werkt letterlijk. En dat zal er dan weer voor zorgen dat je meer motivatie hebt om vooruit te blijven gaan in je leven!

Meer voor jouw persoonlijke ontwikkeling

Wil jij de volgende stap maken in jouw persoonlijke groei? Focus je dan naast persoonlijke ontwikkeling ook op je gezondheid en verdiep je in geldzaken.

Als jij je richt op persoonlijke groei, ben je vast bekend met de termen dankbaarheid, persoonlijke kernwaarden, zelfliefde en zelfontwikkeling. Mocht je nu zoekende zijn in wat jouw stap gaat zijn om zelfvertrouwen te vergroten, om te gaan met HSP of om uit jouw burn out te komen. Wellicht is en podcast zelfontwikkeling dan een goede eerste stap.

Het kan helpen om achter jouw positieve eigenschappen te komen en positief te denken, maar ook het onderzoeken van jouw belemmeringen en wat dit voor invloed heeft op zelfdiscipline en jouw mindset kan heel nuttig zijn. Hoe ben je geconditioneerd? En wat heeft dit voor invloed op zelfbewustzijn? Wat is mindhacking? Hiermee leer je meer over gezondheid en geluk, het levenswiel kan hier ook een onderdeel in spelen.

Leren middels neurofeedback en oude overtuigingen accepteren en loslaten is aan te raden. Op deze manier een gezonde relatie met jezelf en anderen visualiseren en een meer altruïstisch leven leiden.

Mocht je al dieper in de materie zitten dan zullen de woorden affirmaties, mantra, autosuggestie en het universum je niet onbekend voorkomen. Wellicht zijn ook de universele wetten als wet van de aantrekking en wet van compensatie al aan de orde gekomen. Zo niet lees dan zeker even door.

Met microdosing kun je tot diepere inzichten komen, ook door middel van andere methodes kun je jezelf beter leren kennen. Bijvoorbeeld gezichtlezen (fysionomie) of hypnose. Dan denk je vast, is hypnose gevaarlijk, NEE! Andere takken van holistische blik zijn familieopstellingen. Maar inzicht krijgen middels de sterren, human design kan ook veel inzichten in jezelf vergaren. Daar heb je dan geen documentaires persoonlijke ontwikkeling voor nodig.

Ben je juist meer opzoek naar een training of docu dan kun je je verdiepen in documentaire mindset of de beste mindset training of zelfs obstacle mindset. I am not your guru van Tony Robbins is ook inspirerend. Check ook eens de Black Friday persoonlijke ontwikkeling.

Middels al deze wegen kun je dichter bij je ikigai komen, jouw passie. Dit kan zijn leven vanuit minimalisme, een nieuwe opleiding in NLP volgen of de stroming wetenschap waarheid volgen. Alles is oké.

Wil je meer weten over de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je ontwikkeling en gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart aan de slag. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke keuze jij gaat maken! Laat onder de blog een bedankt tekstje achter.

Meest gestelde vragen over persoonlijke ontwikkeling

Heb je nog vragen over het onderwerp persoonlijke ontwikkeling? De meest gestelde vragen heb ik hieronder uitgelicht en beantwoord. Staat jouw vraag er toch niet tussen? Schroom dan niet om een reactie achter te laten. Dan kom ik zo snel mogelijk bij je terug met een passend antwoord!

Wat is ontwikkelen precies?

Ontwikkelen gaat om het veranderen van bepaalde delen van jezelf, zodat je beter wordt. Dit kan gaan om het veranderen van bepaald gedrag, maar ook om het veranderen van denkpatronen. Hoe verder jij je ontwikkelt als persoon, hoe beter die versie van jezelf uiteindelijk zal zijn. Je doet bij ontwikkelen dus je best om een beter mens te worden. Dit kan op verschillende gebieden zijn. (1)

Op welke manieren kun je jezelf ontwikkelen?

Naast het lezen van persoonlijke ontwikkeling boeken en het volgen van een persoonlijke ontwikkeling cursus of persoonlijke ontwikkeling training, kun je meer doen om jezelf te ontwikkelen. Denk hierbij aan je gezondheid verbeteren, een andere baan zoeken die meer bij je past, nieuwe hobby’s proberen die je gelukkig maken of goede gesprekken voeren met de mensen die dicht bij je staan. Een tijdje een pauze nemen van je drukke leven, bijvoorbeeld door een vakantie of sabbatical te nemen, kan ook heel nuttig zijn.

Wat zijn ontwikkelpunten voor mensen?

Gebieden om jezelf op te ontwikkelen zijn bijvoorbeeld geduld, eerlijkheid, betrouwbaarheid, loyaliteit, tevredenheid, zelfverzekerdheid en spontaniteit. Je zal merken dat je een beter, fijner en leuker mens wordt voor jezelf, wanneer je jezelf op deze gebieden ontwikkelt. En dat zal je omgeving ook opmerken. Daar komen ook de uitspraken vandaan: ‘wie goed is voor zichzelf, is ook goed voor de wereld’ en ‘alle verandering begint bij jezelf’.

Conclusie beste cursussen zelfontwikkeling 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Persoonlijke Ontwikkeling | 11 Tips voor Groei!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips