Persoonlijke ontwikkeling: de basis van een gelukkig leven!
28 april 2021 
12 min. leestijd

Persoonlijke ontwikkeling: de basis van een gelukkig leven!

Als je graag groeit als persoon en er niet van houdt om je hele leven ‘stil te blijven staan’ – dan is persoonlijke ontwikkeling ongetwijfeld een onderwerp waar je interesse voor voelt! Net zoals veel andere mensen heb je misschien al talloze boeken en podcasts over persoonlijke ontwikkeling verslonden, en ben je elke dag opnieuw op zoek naar de beste tips voor persoonlijke ontwikkeling.

Het is goed dat je zoveel tijd en energie steekt in het ontwikkelen van jezelf als persoon – want dat bepaalt uiteindelijk hoe je je leven leidt en hoe gelukkig je je voelt. Aan de andere kant kan het soms moeilijk zijn om door de bomen het bos te zien. Er bestaan tegenwoordig immers zoveel bronnen met handige informatie over persoonlijke ontwikkeling, van gratis persoonlijke ontwikkeling boeken tot podcasts en opleidingen!

Wil je je persoonlijke ontwikkeling naar een hoger niveau tillen, zonder daarvoor te verdrinken in een zee aan informatie? Dan kan deze blog met 11 tips voor persoonlijke ontwikkeling je zeker helpen!

50 Praktische Groei Tips - Download Gratis - Jouw Persoonlijk Groei

Download het Gratis E-book

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Voor je echter praktische tips kan toepassen op je eigen leven, kan het geen kwaad om wat meer te leren over de definitie van persoonlijke ontwikkeling. Wat is de betekenis van persoonlijke ontwikkeling, wat houdt het in en wat ben je er mee? Het gaat, zoals de naam zelf doet vermoeden, over het ontwikkelen van jezelf: het benutten van je sterke punten, het stellen van realistische doelen en het je bewustzijn van je minder goede kanten. Het zijn allemaal zaken die bij persoonlijke ontwikkeling komen kijken.

Het hoeft niet gezegd te worden dat jezelf ontwikkelen een hele uitdaging is. Soms word je geconfronteerd met je eigen schaduwen en vaak is er heel wat doorzettingsvermogen voor nodig om je nieuwe ideeën of gewoontes ook vruchten te zien afwerpen. Als je genoeg tijd en aandacht in je persoonlijke ontwikkeling steekt, kan je echter een leven creëren vol voldoening en geluk. Het leukste daarvan is dan nog dat je anderen ook kunt inspireren om hetzelfde te doen.

Uiteindelijk is dat toch wat we allemaal willen: gelukkig zijn, en anderen de kans geven om dat ook te zijn. Alles in het leven draait immers om mensen, maar je kan enkel een goede relatie met hen én de buitenwereld opbouwen als je ook aan jezelf werkt. En dat is waar persoonlijke ontwikkeling precies over gaat!


De 11 beste tips voor persoonlijke ontwikkeling

Dan komen we eindelijk bij het belangrijkste gedeelte van deze blog: 11 tips die je op je eigen leven kunt toepassen en zo je persoonlijke ontwikkeling tot bloei zien komen!

Naast natuurlijk boeken, persoonlijke ontwikkeling podcasts, seminars, trainingen en persoonlijke ontwikkeling documentaires kan een kort maar duidelijk overzichtje met tips erg handig zijn om concrete veranderingen in je leven te brengen:

1. Onderhoud gezonde relaties en bouw nieuwe op

Mensen zijn sociale wezens, en dat houdt in dat contact en verbinding met anderen van essentieel belang is. Zorg ervoor dat je een goede verhouding hebt met de mensen om je heen. Spreek regelmatig af met vrienden, laat je familie weten dat je van ze houdt en glimlach eens naar een onbekende op straat! Je kan je sociale vaardigheden ontwikkelen door effectief op sociale situaties in te gaan, maar ook zelfhulpboeken of online trainingen kunnen daartoe bijdragen!

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth

Lees onze uitgebreide review over Vitaily supplementen

2. Wees jezelf én blijf ook trouw aan jezelf

Als je écht op een authentieke manier met anderen wilt kunnen omgaan, dan is het eerst en vooral belangrijk dat je jezelf bent. Als je je niet meer bezighoudt met wat anderen over je denken, kan je je mooiste zelf tot ontwikkeling brengen. Niet alleen zorgt angst voor de mening van anderen voor heel wat stress, ook beperkt het je persoonlijke ontwikkeling rechtsreeks. De mening van een ander is precies dat: slechts een mening, één die niet jouw waarheid hoeft te zijn. Als je daarbij ook nog eens mild bent voor jezelf en jezelf leert accepteren – zelfs als je een fout begaat – dan zal dat jouw persoonlijke ontwikkeling alleen maar een boost geven!

3. Je gezondheid is zo belangrijk voor persoonlijke groei

Het is haast onmogelijk om over persoonlijke ontwikkeling te praten zonder ook gezondheid te vermelden. Voeding is een van de belangrijkste pijlers van een goede gezondheid, maar ook beweging en slaap spelen een grote rol. Hoe gezonder en gevarieerder je eet, hoe meer energie je zal hebben om je doelen te behalen en jouw positieve energie aan anderen door te geven. Beweeg dagelijks en je verhoogde energieniveau zal doorstromen naar alle andere aspecten van je leven. Eet voldoende groenten en fruit, wees je bewust over het belang van beweging, neem tijd voor jezelf – en je persoonlijke ontwikkeling is niet meer te stoppen!

De Beste Detox Sapkuur Deal bij Sap.je Kortingscode Korting

Lees onze uitgebreide review over de sapjes van Sap.je

4. Stel je persoonlijke doelen niet langer uit

Persoonlijke ontwikkeling, dat is onmogelijk zonder actie te ondernemen. Enkel door de volgende stap te nemen in de richting van je persoonlijke doelen, kan je blijven ontwikkelen als mens. Er is inderdaad discipline voor nodig om die eerste stap te (durven) zetten, maar het resultaat zal het meer dan waard zijn. Uitstelgedrag is dan misschien wel de oplossing als je graag je hele leven in je comfort zone blijft, maar als je wilt blijven groeien is het een boosdoener. Haal inspiratie uit boeken, trainingen en andere bronnen om in actie te komen, en voor je het weet zie je resultaten!

5. Geef jezelf af en toe een klopje op de schouder

Als je jezelf wilt blijven ontwikkelen, is het gemakkelijk om in de val te trappen dat je altijd beter moet blijven worden. Op zich is er niets mis met deze mindset, maar het kan er wel voor zorgen dat je nooit tevreden bent met wat je al hebt bereikt. Vergeet niet jezelf af en toe te belonen voor je vooruitgang, bijvoorbeeld door jezelf een cadeautje te kopen of jezelf in de watten te leggen met een massage. Op die manier krijgen je lichaam én geest hun welverdiende rust, kunnen beide zich aanpassen aan de veranderingen in je leven en ben je daarna weer helemaal klaar om opnieuw in actie te komen!

6. Blijf zo vaak mogelijk aanwezig in het moment

Er zijn verschillende manieren om persoonlijke ontwikkeling te interpreteren. Je kan het beschouwen als een aaneenschakeling van aangename, leerzame ervaringen die je iets bijleren – ofwel als een wedstrijd met jezelf, waarbij alles moet en de oplossing altijd in de toekomst ligt. Het is heel belangrijk om tijdens je reis van persoonlijke ontwikkeling bewust te blijven van het huidige moment. Uiteindelijk is het enkel het nu dat telt, aangezien elke stap die je neemt nu gebeurt. Het motto “stap voor stap” bevat wel degelijk een kern van waarheid: doe wat je nu kunt doen, en maak je nog geen zorgen over mogen!

7. Zoek jouw persoonlijke ontwikkeling community op

Als je je persoonlijke ontwikkeling écht goed wilt doen, dan is het belangrijk dat je je omringt met mensen die op dezelfde lijn zitten. Niet alleen kan je bij je persoonlijke ontwikkeling community terecht met vragen, zorgen of gewoon om je gevoelens te delen – ook kan je de anderen helpen om zichzelf te blijven ontwikkelen. Het sociale aspect van persoonlijke ontwikkeling mag niet onderschat worden! Er zijn verschillende manieren om je community voor persoonlijke ontwikkeling op te bouwen of te vinden: van sociale media tot online forums of zelfs vrienden en kennissen in je directe omgeving. Communiceer met anderen over je doelen en ervaringen, en geef anderen de ruimte om hetzelfde te doen!

8. Mediatie is een handige tool voor bewustwording

Steeds meer mensen kiezen ervoor om te mediteren, en dat heeft verschillende redenen. Hoe dan ook zijn deze mensen altijd in zekere mate bezig met persoonlijke ontwikkeling. Want wat doe je als je mediteert? Je word je bewust van jezelf, je eigen gedachten en gewoontes. En als je daar meer zicht op hebt, dan kan je je toekomst in eigen handen nemen. Mediteren vergt zeker wat discipline en tijd, maar het resultaat is wel dat je je bewuster wordt van wie je bent als persoon. En dat zorgt er dan weer voor dat je meer zelfvertrouwen en geluk ervaart, bij alles wat je doet! Zelf gebruik ik al enige tijd de app Synctuition en Meditation Moments voor mijn dagelijkse meditaties.

9. Dromen mag altijd, ook overdag!

Vaak hoor je van mensen dat het belangrijk is om realistisch te zijn in het leven. Enkel door haalbare doelen te stellen is het mogelijk om daadwerkelijk iets te bereiken, toch? Hoewel het inderdaad belangrijk is om concreet plannen te maken en stapsgewijs je persoonlijke doelen te behalen, kan het geen kwaad om af en toe eens wild te dromen. Als je jezelf toelaat om je perfecte leven voor ogen te zien, hoe irrealistisch of onmogelijk het ook mag lijken, ben je geïnspireerd om daadwerkelijk actie te ondernemen. En dat verhoogt de kans dat je die doelen effectief bereikt!

Beste Green Juice Review Korting

Klik hier en vergelijk de beste Green Juices met korting

10. Elke dag is een nieuwe kans voor persoonlijke ontwikkeling

Zoals reeds vermeld staat je persoonlijke ontwikkeling nooit stil; het is iets dat altijd gaande is, zelfs als je er niet actief mee bezig bent! Een van de beste manieren om dat momentum gaande te houden, is door gewoon elke dag te zien als een kans om jezelf uit te dagen. En dan hoeft het niet per se iets groots te zijn: bezoek eens een nieuwe stad, probeer eens een sport uit die je nog nooit hebt beoefend of waag de sprong en investeer geld in je passie. Deze beslissingen kunnen eerste instantie oncomfortabel aanvoelen, maar fungeren als een soort van psychologische springplank naar de toekomst.

11. Wees dankbaar voor wat je al hebt

Ten slotte is het zo belangrijk om elke dag opnieuw dankbaar te zijn voor wat je hebt. Het is voor veel mensen misschien een gewoonte om in een gebrek-mindset te leven, waardoor ze enkel zien wat ze niet hebben. Als je je er bewust van wordt dat je wel degelijk heel wat hebt om dankbaar voor te zijn – al is het maar het feit dat je een dak boven je hooft hebt, of een lieve partner of een fit lichaam – dan verandert de manier waarop je brein werkt letterlijk. En dat zal er dan weer voor zorgen dat je meer motivatie hebt om vooruit te blijven gaan in je leven!

Ultieme Powernap Formule - 2 uur Energie Tanken! In Slechts 5 Minuten

Klik hier voor de Ultieme Powernap Formule

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Tools voor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.

Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Laat je een reactie achter?

Laat je even weten in een reactie of jij ervaring hebt met Buikspieroefeningen? Hiermee kan je ook anderen inspireren en ik zal altijd reageren 🙂

50 Praktische Groei Tips - Download Gratis - Jouw Persoonlijk Groei

Download het Gratis E-book

Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In zijn gratis E-book deelt Martijn de beste 50 Praktische Tips om groei te ervaren . >>Download Gratis<<
Reactie plaatsen

50 Praktische Groei Tips 

Op welk onderdeel zou jij willen groeien?


  • Meer energie?
  • Regelmatiger bewegen?
  • Uitgeruster wakker worden?
  • Bewuster worden van je mindset?
  • De voordelen van meditatie ervaren?
  • Meer geluk ervaren?

Je kan niet op alle gebieden tegelijk groeien.


Door te focussen op één onderdeel maak je de volgende stap in jouw persoonlijke groei.


Download nu het  GRATIS E-book.  

50%
Het E-book: De volgende stap in jouw persoonlijke groei
GRATIS in je mailbox
Ja, ik wil het E-book
50 praktische groei tips download