In dit artikel

Persoonlijke Kernwaarden (2022) Voorbeelden, Tips en Test!

Persoonlijke Kernwaarden (2023) | Voorbeelden, Tips en Test!

In dit artikel

Persoonlijke kernwaarden: ze spelen waarschijnlijk een grotere rol in ons leven dan men op het eerste zicht zou denken, en wel om de eenvoudige reden dat het precies onze kernwaarden zijn die bepalen hoe we de wereld zien. Maar deze waarden doen ook nog veel meer. Wil je meer te weten komen over de betekenis van kernwaarden en wat jou belangrijkste waarden zijn op basis van een kernwaarden test, lees dan zeker verder!

De beste training persoonlijke ontwikkeling 2023: Mijn selectie

 1. Beste Training Persoonlijke Ontwikkeling: 365 Dagen Succesvol
 2. Beste Persoonlijke Ontwikkeling Platform: 365 Dagen Succesvol
 3. Beste Training Persoonlijke Ontwikkeling Weerbaarheid: Unbreakable Academy
 4. Beste NLP training: Het NLP College
Persoonlijke Kernwaarden (2022) Voorbeelden, Tips en Test!

Wat zijn Persoonlijke Kernwaarden

Voor je kan ontdekken wat jouw persoonlijke kernwaarden zijn, is het natuurlijk belangrijk dat je een beeld hebt op wat kernwaarden precies inhouden. Eigenlijk zijn het de filters waarmee we de wereld, onszelf en anderen ervaren, en die bepalen op hun beurt wat voor ons belangrijk is in het leven. Kernwaarden zijn als het ware vaste geloofs- of overtuigingspatronen in ons denken, die in eerste instantie de reden zijn voor waarom we doen wat we doen en waarom we de wereld zien zoals we ze zien.

Nog beter dan een beschrijving van de betekenis van kernwaarden, is een lijst met enkele voorbeelden van kernwaarden:

 1. Vrijheid
 2. Liefde
 3. Individualiteit
 4. Samenhorigheid
 5. Avontuur
 6. Groei
 7. Leiderschap
 8. Puurheid
 9. Daadkracht
 10. Wijsheid

Natuurlijk zijn dit slechts een kleine greep uit de enorme hoeveelheid aan verschillende kernwaarden, maar ze geven je toch al een beter zicht op wat dergelijke waarden precies inhouden. Het zijn de diep verankerde overtuigingen die aan de basis liggen van hoe je je leven leidt, wat je in je leven doet en waarom je het doet.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Hoe bepalen Persoonlijke Kernwaarden je leven en je ervaring van het leven?

Maar hoe kunnen kernwaarden je leven nu precies beïnvloeden? Eigenlijk is het erg eenvoudig. Als je door de een of andere reden ‘vrijheid’ erg belangrijk vindt, dan kan het zijn dat je bijvoorbeeld vanzelf op zoek gaat naar een job die je vrijheid geeft. Het resultaat kan zijn dat je ZZP’er wordt, of freelancer. Vind je het vooral belangrijk om avontuurlijk te leven, dan zal je bijvoorbeeld sneller geneigd zijn om veel te reizen en nieuwe landen te ontdekken. Iemand die als kernwaarde ‘liefde’ heeft, zal doorgaans meer energie en tijd steken in het opbouwen en onderhouden van goede relaties. Op die manier bepalen kernwaarden onze doelen en activiteiten in het leven.

Daarbij zullen je kernwaarden ook bepalen hoe je jezelf en anderen ziet. Vind je daadkracht erg belangrijk, dan zal je die kernwaarde waarschijnlijk vooral in je eigen leven willen toepassen. Bijvoorbeeld door vaak initiatief te nemen en doelgericht te handelen. Ben je zelf erg spiritueel, dan ga je ongetwijfeld (bewust of onbewust) ook op zoek naar diezelfde kwaliteit in mensen die je ontmoet, of een partner. Kernwaarden beïnvloeden dus ook de relatie met jezelf én anderen.

Natuurlijk blijft nog de vraag, hoe weet je precies welke waarden en normen, of kernwaarden, voor jou belangrijk zijn? Hoewel je over het algemeen al een beetje een beeld zal hebben van welke zaken voor jouw belangrijk zijn, kan het geen kwaad om jezelf beter te leren kennen door middel van een kernwaarden test. Dit is een oefening die je op basis van een kernwaarden-lijst de mogelijkheid geeft om te gaan filteren – en daardoor de belangrijkste kernwaarden voor jezelf te ontdekken. Je kernwaarden ontdekken zal je op zijn beurt dan weer de mogelijkheid geven om je leven en relaties precies in te richten zoals jij dat wil. Alles begint bij zelfkennis, en een kernwaarden test kan daar zeker bij helpen!

Persoonlijke Kernwaarden (2022) Voorbeelden, Tips en Test!

Persoonlijke Kernwaarden Test

De kernwaarden test is erg eenvoudig qua structuur en werking. Op basis van een overzicht met allerlei waarden en normen, bepaal je welke tien het belangrijkste voor je persoonlijke drijfveren zijn. Dit zijn de kernwaarden voorbeelden:

AandachtGehoorzaamheidOndernemendTrouw
AffectieGeleerdheidOntdekkenUitdaging
AssertiviteitGelijkwaardigheidOnthechtingUitmuntendheid
AuthenticiteitGeloofOntmoetenVeelzijdigheid
AutonomieGelukOntspanningVeerkracht
AvontuurGemakOntvouwenVeiligheid
BalansGenuanceerdheidOntwikkelingVerantwoordelijkheid
BarmhartigheidGevoeligheidOnvoorwaardelijkVerbeeldingskracht
BekwaamheidGezagOpenheidVerbetering
BetrouwbaarheidGezamenlijkheidOptimismeVerbinding
BescheidenheidGezondheidOrdelijkheidVerbondenheid
BeschermingGratieOriginaliteitVerdraagzaamheid
BetrokkenheidGroeiOvergaveVergeving
BevrijdingHarmonieOvervloedVernieuwing
BewustzijnHeelheidPassieVertrouwen
BezielingHulpvaardigheidPersoonlijkeOntwikkeling
BloeiHumorPionierenVirtuositeit
CollegialiteitInlevingsvermogenPlezierVitaliteit
CommunicatieInnerlijke vredePrestigieusVolharding
CompetitieInnovatiefPuurheidVolmaaktheid
ContinuïteitInspiratieRationaliteitVrede
CreativiteitIntegriteitRechtvaardigheidVreugde
DaadkrachtIntimiteitRespectVriendschap
DankbaarheidInzetResultaatVrijgevigheid
DegelijkheidInzichtRijkdomVrijheid
DeskundigheidKennisRustWaardering
DeugdbaarheidKlantgerichtheidSamenwerkenWaardevol
DienstbaarheidKlantvriendelijkheidSamenzijnWaardevrij
DisciplineKunstzinnigheidSchenkenWaardigheid
DoelgerichtheidKwaliteitSchoonheidWaarheid
DuidelijkheidLeiderschapSimpelheidWijsheid
DuurzaamheidLeraarschapSolidariteitZekerheid
EenheidLevenslustSouplesseZelfbehoud
EenvoudigheidLiefdeSoevereiniteitZelfkennis
EerlijkheidLoyaliteitSpeelsheidZelfstandigheid
EffectiviteitMededogenSpiritualiteitZelfvertrouwen
EfficiëntieMeesterschapSpontaniteitZingeving
EigenheidMeeverenStabiliteitZorgvuldigheid
EnergiekMildheidStilteZorgzaamheid
EnthousiasmeMoedigTederheidZuiverheid
ErkenningMogelijkhedenTevredenheidWaardevrij discipline
EssentieMondigheidToegankelijkheidWederzijds respect
FijnzinnigheidMuzikaliteitToewijdingLiefde soevereiniteit
FlexibiliteitNederigheidTolerantie
GeborgenheidNuchterheidTraditioneel
GeduldOnbaatzuchtigheidTransformatie
GeestkrachtOnafhankelijkheidTroost

Niet altijd een gemakkelijke opdracht, aangezien kernwaarden hoe dan ook regelmatig overlappen! Met behulp van kleine papiertjes of post-its kan je stapsgewijs de kernwaarden naast elkaar leggen en bepalen welke je het belangrijkst vindt als persoonlijke drijfveren. Vergelijk bijvoorbeeld ‘aandacht’ en ‘affectie’, en noteer de belangrijkste van die twee voor jou op een papiertje. Leg deze vervolgens naast de derde kernwaarde in de lijst, en herhaal. Op die manier kan je, met een beetje geduld, jouw tien belangrijkste kernwaarden en positieve eigenschappen ontdekken!

Positieve of negatieve Persoonlijke Kernwaarden?

Nu duidelijk is wat kernwaarden zijn en hoe je je eigen kernwaarden kunt ontdekken, is het wel belangrijk dat er wat meer wordt gezegd over positieve en negatieve kernwaarden. Want ze bestaan wel degelijk allebei! Positieve kernwaarden zijn vanzelfsprekend die kernwaarden die je in staat stellen om productief en constructief te zijn in het leven. Denk maar aan vooruitstrevendheid, empathie en eerlijkheid. Dergelijke kernwaarden betekenen impliciet dat je het belangrijk vindt om proactief te denken, mee te voelen met anderen en altijd de waarheid te zeggen. Het resultaat is dan ook dat je het leven voor jezelf én voor anderen beter maakt (ook al is trouw blijven aan je kernwaarden niet altijd zo gemakkelijk!).

Persoonlijke Kernwaarden (2022) Voorbeelden, Tips en Test!

Aan de andere kant zijn er natuurlijk ook de negatieve kernwaarden. Hoewel geen enkele kernwaarde volledig negatief of destructief is, zijn er toch een aantal die dat kunnen zijn. Denk maar bijvoorbeeld aan ‘plezier’ en ‘genot’, waarden die op zich positief zijn maar evengoed misbruikt kunnen worden. Staat ‘genot’ bovenaan je lijstje met belangrijkste kernwaarden, dan loop je bijvoorbeeld het risico dat je je verantwoordelijkheden uit de weg gaat of lui bent, gewoon omdat dat je ‘genot’ oplevert. Kernwaarden kunnen dus zeker en vast genuanceerd zijn, en het is daarom vooral belangrijk dat je met de juiste intentie je kernwaarden onderzoekt en uitkiest! Over het algemeen zet je altijd je belangrijkste waarden bovenaan.

Hulpvragen bij het bepalen van de belangrijkste Kernwaarden

Gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, je kernwaarden kiezen! Want de lijst met persoonlijke waarden is zo lang (en je kan die eigenlijk nog oneindig veel langer maken), dat je misschien door de bomen het bos niet meer kunt zien. Daarom is het een goed idee om gebruik te maken van enkele hulpvragen, die je tot beter inzicht over jezelf en je potentiële kernwaarden kunnen brengen:

 1. Welke kernwaarden beoefen ik nu al?

Als je een goed beeld wilt krijgen van welke waarden belangrijk voor je zijn, kijk dan gewoon naar je leven op dit moment. Zijn er bepaalde zaken die je belangrijk acht, zoals vriendschap of veiligheid? Dan kan je deze alvast aan je lijstje toevoegen. Als mens worden we aangetrokken door situaties, jobs en andere mensen die overeenstemmen met wat we belangrijk vinden en wie we zijn. Je leven zoals het nu is onder de loep nemen is dus een goede manier om te kijken wat je écht belangrijk acht.

Persoonlijke Kernwaarden (2022) Voorbeelden, Tips en Test!
 1. Wat geeft me een goed gevoel?

Vervolgens is het een goed idee om je intuïtie te vertrouwen bij de zoektocht naar je kernwaarden. Welke gevoelens, idealen of activiteiten geven je een goed en vervuld gevoel? De kans is groot dat deze zaken je in de richting wijzen van waarden die je belangrijk vindt. Kernwaarden zijn dus niet iets waar je eigenlijk te veel over zou moeten nadenken: vertrouw op je gevoel en binnen de kortste keren wordt duidelijk welke waarden en normen voor jou belangrijk zijn!

Persoonlijke Kernwaarden (2022) Voorbeelden, Tips en Test!
 1. Hoe zien andere mensen mij?

Ten slotte kan het helpen om de mening van anderen te vragen over hoe ze jou zien. Niemand heeft de mogelijkheid jou te kennen zoals jij jezelf kent, maar dat wil niet zeggen dat mensen dichtbij jou je geen nieuw perspectief kunnen bieden. Misschien merkt je partner bijvoorbeeld op dat iets voor jou erg belangrijk is, maar ben je je zelf daar niet meer bewust van omdat het een gewoonte is geworden. Ook goede vrienden en familieleden kunnen je helpen om meer duidelijkheid te krijgen. (1)

Een kernwaarden test is een handige tool om meer duidelijkheid te krijgen over je belangrijkste waarden in het leven. Gebruik je daarbij bovenstaande hulpvragen en de informatie over positieve en negatieve kernwaarden, dan wordt het zoveel eenvoudiger om voor jezelf te ontdekken welke waarden écht belangrijk zijn!

Meer voor jouw persoonlijke ontwikkeling

Wil jij de volgende stap maken in jouw persoonlijke groei? Focus je dan naast persoonlijke ontwikkeling ook op je gezondheid en verdiep je in geldzaken.

Als jij je richt op persoonlijke groei, ben je vast bekend met de termen dankbaarheid, persoonlijke kernwaarden, zelfliefde en zelfontwikkeling. Mocht je nu zoekende zijn in wat jouw stap gaat zijn om zelfvertrouwen te vergroten, om te gaan met HSP of om uit jouw burn out te komen. Wellicht is en podcast zelfontwikkeling dan een goede eerste stap.

Het kan helpen om achter jouw positieve eigenschappen te komen en positief te denken, maar ook het onderzoeken van jouw belemmeringen en wat dit voor invloed heeft op zelfdiscipline en jouw mindset kan heel nuttig zijn. Hoe ben je geconditioneerd? En wat heeft dit voor invloed op zelfbewustzijn? Wat is mindhacking? Hiermee leer je meer over gezondheid en geluk, het levenswiel kan hier ook een onderdeel in spelen.

Leren middels neurofeedback en oude overtuigingen accepteren en loslaten is aan te raden. Op deze manier een gezonde relatie met jezelf en anderen visualiseren en een meer altruïstisch leven leiden.

Mocht je al dieper in de materie zitten dan zullen de woorden affirmaties, mantra, autosuggestie en het universum je niet onbekend voorkomen. Wellicht zijn ook de universele wetten als wet van de aantrekking en wet van compensatie al aan de orde gekomen. Zo niet lees dan zeker even door.

Met microdosing kun je tot diepere inzichten komen, ook door middel van andere methodes kun je jezelf beter leren kennen. Bijvoorbeeld gezichtlezen (fysionomie) of hypnose. Dan denk je vast, is hypnose gevaarlijk, NEE! Andere takken van holistische blik zijn familieopstellingen. Maar inzicht krijgen middels de sterren, human design kan ook veel inzichten in jezelf vergaren. Daar heb je dan geen documentaires persoonlijke ontwikkeling voor nodig.

Ben je juist meer opzoek naar een training of docu dan kun je je verdiepen in documentaire mindset of de beste mindset training of zelfs obstacle mindset. I am not your guru van Tony Robbins is ook inspirerend. Check ook eens de Black Friday persoonlijke ontwikkeling.

Middels al deze wegen kun je dichter bij je ikigai komen, jouw passie. Dit kan zijn leven vanuit minimalisme, een nieuwe opleiding in NLP volgen of de stroming wetenschap waarheid volgen. Alles is oké.

Wil je meer weten over de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je ontwikkeling en gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart aan de slag. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke keuze jij gaat maken! Laat onder de blog een bedankt tekstje achter.

Meest gestelde vragen over persoonlijke kernwaarden

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over kernwaarden of persoonlijke waarden? Ben je bijvoorbeeld benieuwd welke kernwaarden er belangrijk zijn? Dan raad ik je aan even verder te lezen. Hieronder staan de meest gestelde vragen op een rij.

Welke kernwaarden kun je hebben?

Je kunt verschillende kernwaarden hebben. Denk bijvoorbeeld aan trouw zijn, loyaliteit, veiligheid, ontspanning en geluk. Er bestaan tal van kernwaarden. Welke kernwaarden voor jou belangrijk zijn, bepaal je zelf. Wat de ene persoon belangrijke kernwaarden vindt, hoeft de ander niet belangrijk te vinden. Zo kun jij betrouwbaarheid belangrijk vinden, terwijl een ander misschien meer waarde hecht aan spanning.

Wat zijn voorbeelden van persoonlijke waarden?

Voorbeelden van persoonlijke waarden zijn veelzijdigheid, veerkracht, betrouwbaarheid, loyaliteit, bescheidenheid, betrokkenheid en openheid. Er bestaan veel verschillende persoonlijke waarden. Doe vooral een persoonlijke kernwaarden test om erachter te komen welke kernwaarden voor jou persoonlijk van belang zijn. Het is een interessante manier om meer over jezelf te ontdekken.

Wat zijn kernwaarden?

Kernwaarden zijn de dingen die jij belangrijk vindt in het leven. Ze kunnen heel persoonlijk zijn, dus niet iedereen heeft altijd dezelfde kernwaarden. Kernwaarden geven weer waardoor jij als mens gemotiveerd wordt. Het zijn de waarden die passen bij je overtuigingen en die bepalen welke keuzes je in het leven maakt.

Welke kernwaarden zijn belangrijk?

Welke kernwaarden belangrijk zijn, verschilt per persoon. Er zijn veel verschillende kernwaarden, maar niet iedereen vindt elke kernwaarde even belangrijk. Met de ene waarde (zoals veiligheid of betrouwbaarheid) heb je misschien veel, terwijl je met een andere kernwaarde minder hebt. Daardoor kan iedereen (gedeeltelijk) andere kernwaarden hebben. Om te ontdekken welke kernwaarden belangrijk zijn voor jou, kun je een kernwaarden test doen.

Welke negatieve persoonlijke waarden zijn er?

Negatieve persoonlijke waarden zijn kernwaarden die bij een te veel ervan negatief ervaren kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de kernwaarde genieten. Genieten van het leven is heel belangrijk, maar wanneer je alleen daar nog aandacht aan besteedt is dat niet goed. Je ontloopt dan waarschijnlijk je verantwoordelijkheden en neemt mensen en situaties niet meer serieus. Probeer alert te blijven op je kernwaarden, om te voorkomen dat ze veranderen in negatieve persoonlijke waarden.

Persoonlijke Kernwaarden (2022) Voorbeelden, Tips en Test!

Conclusie beste training persoonlijke ontwikkeling

 1. Beste Training Persoonlijke Groei: 365 Dagen Succesvol
 2. Beste Persoonlijke Groei Platform: Brein TV review
 3. Beste Training Persoonlijke Ontwikkeling Weerbaarheid: Unbreakable Academy review van Sander Aarts
 4. Beste NLP training: Het NLP College review
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Persoonlijke Kernwaarden (2023) | Voorbeelden, Tips en Test!

Laat een reactie achter

Op zoek naar de beste Training Persoonlijke Ontwikkeling?

Kies dan voor: 365 Academy

Op zoek naar de beste Training Persoonlijke Ontwikkeling?

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips