Persoonlijke Kernwaarden | Wat zijn Jouw Persoonlijke Kernwaarden?
18 april 2021 

Persoonlijke Kernwaarden | Wat zijn Jouw Persoonlijke Kernwaarden?

Kernwaarden: ze spelen waarschijnlijk een grotere rol in ons leven dan men op het eerste zicht zou denken, en wel om de eenvoudige reden dat het precies onze kernwaarden zijn die bepalen hoe we de wereld zien. Maar deze waarden doen ook nog veel meer. Wil je meer te weten komen over de betekenis van kernwaarden en wat jou belangrijkste waarden zijn op basis van een kernwaarden test, lees dan zeker verder!

50 Praktische Groei Tips - Download Gratis - Jouw Persoonlijk Groei

Download het Gratis E-book

Wat zijn Persoonlijke Kernwaarden

Voor je kan ontdekken wat jouw persoonlijke kernwaarden zijn, is het natuurlijk belangrijk dat je een beeld hebt op wat kernwaarden precies inhouden. Eigenlijk zijn het de filters waarmee we de wereld, onszelf en anderen ervaren, en die bepalen op hun beurt wat voor ons belangrijk is in het leven. Kernwaarden zijn als het ware vaste geloofs- of overtuigingspatronen in ons denken, die in eerste instantie de reden zijn voor waarom we doen wat we doen en waarom we de wereld zien zoals we ze zien.

Nog beter dan een beschrijving van de betekenis van kernwaarden, is een lijst met enkele voorbeelden van kernwaarden:

 1. Vrijheid
 2. Liefde
 3. Individualiteit
 4. Samenhorigheid
 5. Avontuur
 6. Groei
 7. Leiderschap
 8. Puurheid
 9. Daadkracht
 10. Wijsheid

Natuurlijk zijn dit slechts een kleine greep uit de enorme hoeveelheid aan verschillende kernwaarden, maar ze geven je toch al een beter zicht op wat dergelijke waarden precies inhouden. Het zijn de overtuigingen die aan de basis liggen van hoe je je leven leidt, wat je in je leven doet en waarom je het doet.

De kracht van persoonlijke kernwaarden

Hoe bepalen Persoonlijke Kernwaarden je leven en je ervaring van het leven?

Maar hoe kunnen kernwaarden je leven nu precies beïnvloeden? Eigenlijk is het erg eenvoudig. Als je door de een of andere reden ‘vrijheid' erg belangrijk vindt, dan kan het zijn dat je bijvoorbeeld vanzelf op zoek gaat naar een job die je vrijheid geeft. Het resultaat kan zijn dat je ZZP'er wordt, of freelancer. Vind je het vooral belangrijk om avontuurlijk te leven, dan zal je bijvoorbeeld sneller geneigd zijn om veel te reizen en nieuwe landen te ontdekken. Iemand die als kernwaarde ‘liefde' heeft, zal doorgaans meer energie en tijd steken in het opbouwen en onderhouden van goede relaties. Op die manier bepalen kernwaarden onze doelen en activiteiten in het leven.

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth

Lees onze uitgebreide review over Vitaily supplementen

Daarbij zullen je kernwaarden ook bepalen hoe je jezelf en anderen ziet. Vind je daadkracht erg belangrijk, dan zal je die kernwaarde waarschijnlijk vooral in je eigen leven willen toepassen. Bijvoorbeeld door vaak initiatief te nemen en doelgericht te handelen. Ben je zelf erg spiritueel, dan ga je ongetwijfeld (bewust of onbewust) ook op zoek naar diezelfde kwaliteit in mensen die je ontmoet, of een partner. Kernwaarden beïnvloeden dus ook de relatie met jezelf én anderen.

Natuurlijk blijft nog de vraag, hoe weet je precies welke waarden en normen, of kernwaarden, voor jou belangrijk zijn? Hoewel je over het algemeen al een beetje een beeld zal hebben van welke zaken voor jouw belangrijk zijn, kan het geen kwaad om jezelf beter te leren kennen door middel van een kernwaarden test. Dit is een oefening die je op basis van een kernwaarden-lijst de mogelijkheid geeft om te gaan filteren – en daardoor de belangrijkste kernwaarden voor jezelf te ontdekken. Je kernwaarden ontdekken zal je op zijn beurt dan weer de mogelijkheid geven om je leven en relaties precies in te richten zoals jij dat wil. Alles begint bij zelfkennis, en een kernwaarden test kan daar zeker bij helpen!

Persoonlijke Kernwaarden Test

Persoonlijke Kernwaarden Test

De kernwaarden test is erg eenvoudig qua structuur en werking. Op basis van een overzicht met allerlei waarden en normen, bepaal je welke tien het belangrijkste voor je zijn:

AandachtGehoorzaamheidOndernemendTrouw
AffectieGeleerdheidOntdekkenUitdaging
AssertiviteitGelijkwaardigheidOnthechtingUitmuntendheid
AuthenticiteitGeloofOntmoetenVeelzijdigheid
AutonomieGelukOntspanningVeerkracht
AvontuurGemakOntvouwenVeiligheid
BalansGenuanceerdheidOntwikkelingVerantwoordelijkheid
BarmhartigheidGevoeligheidOnvoorwaardelijkVerbeeldingskracht
BekwaamheidGezagOpenheidVerbetering
BetrouwbaarheidGezamenlijkheidOptimismeVerbinding
BescheidenheidGezondheidOrdelijkheidVerbondenheid
BeschermingGratieOriginaliteitVerdraagzaamheid
BetrokkenheidGroeiOvergaveVergeving
BevrijdingHarmonieOvervloedVernieuwing
BewustzijnHeelheidPassieVertrouwen
BezielingHulpvaardigheidPersoonlijkeOntwikkeling
BloeiHumorPionierenVirtuositeit
CollegialiteitInlevingsvermogenPlezierVitaliteit
CommunicatieInnerlijke vredePrestigieusVolharding
CompetitieInnovatiefPuurheidVolmaaktheid
ContinuïteitInspiratieRationaliteitVrede
CreativiteitIntegriteitRechtvaardigheidVreugde
DaadkrachtIntimiteitRespectVriendschap
DankbaarheidInzetResultaatVrijgevigheid
DegelijkheidInzichtRijkdomVrijheid
DeskundigheidKennisRustWaardering
DeugdbaarheidKlantgerichtheidSamenwerkenWaardevol
DienstbaarheidKlantvriendelijkheidSamenzijnWaardevrij
DisciplineKunstzinnigheidSchenkenWaardigheid
DoelgerichtheidKwaliteitSchoonheidWaarheid
DuidelijkheidLeiderschapSimpelheidWijsheid
DuurzaamheidLeraarschapSolidariteitZekerheid
EenheidLevenslustSouplesseZelfbehoud
EenvoudigheidLiefdeSoevereiniteitZelfkennis
EerlijkheidLoyaliteitSpeelsheidZelfstandigheid
EffectiviteitMededogenSpiritualiteitZelfvertrouwen
EfficiëntieMeesterschapSpontaniteitZingeving
EigenheidMeeverenStabiliteitZorgvuldigheid
EnergiekMildheidStilteZorgzaamheid
EnthousiasmeMoedigTederheidZuiverheid
ErkenningMogelijkhedenTevredenheid
EssentieMondigheidToegankelijkheid
FijnzinnigheidMuzikaliteitToewijding
FlexibiliteitNederigheidTolerantie
GeborgenheidNuchterheidTraditioneel
GeduldOnbaatzuchtigheidTransformatie
GeestkrachtOnafhankelijkheidTroost

Niet altijd een gemakkelijke opdracht, aangezien kernwaarden hoe dan ook regelmatig overlappen! Met behulp van kleine papiertjes of post-its kan je stapsgewijs de kernwaarden naast elkaar leggen en bepalen welke je het belangrijkst vindt. Vergelijk bijvoorbeeld ‘aandacht' en ‘affectie', en noteer de belangrijkste van die twee voor jou op een papiertje. Leg deze vervolgens naast de derde kernwaarde in de lijst, en herhaal. Op die manier kan je, met een beetje geduld, jouw tien belangrijkste kernwaarden ontdekken!

Positieve of negatieve Persoonlijke Kernwaarden?

Nu duidelijk is wat kernwaarden zijn en hoe je je eigen kernwaarden kunt ontdekken, is het wel belangrijk dat er wat meer wordt gezegd over positieve en negatieve kernwaarden. Want ze bestaan wel degelijk allebei! Positieve kernwaarden zijn vanzelfsprekend die kernwaarden die je in staat stellen om productief en constructief te zijn in het leven. Denk maar aan vooruitstrevendheid, empathie en eerlijkheid. Dergelijke kernwaarden betekenen impliciet dat je het belangrijk vindt om proactief te denken, mee te voelen met anderen en altijd de waarheid te zeggen. Het resultaat is dan ook dat je het leven voor jezelf én voor anderen beter maakt (ook al is trouw blijven aan je kernwaarden niet altijd zo gemakkelijk!).

De Beste Detox Sapkuur Deal bij Sap.je Kortingscode Korting

Lees onze uitgebreide review over de sapjes van Sap.je

Aan de andere kant zijn er natuurlijk ook de negatieve kernwaarden. Hoewel geen enkele kernwaarde volledig negatief of destructief is, zijn er toch een aantal die dat kunnen zijn. Denk maar bijvoorbeeld aan ‘plezier' en ‘genot', waarden die op zich positief zijn maar evengoed misbruikt kunnen worden. Staat ‘genot' bovenaan je lijstje met belangrijkste kernwaarden, dan loop je bijvoorbeeld het risico dat je je verantwoordelijkheden uit de weg gaat of lui bent, gewoon omdat dat je ‘genot' oplevert. Kernwaarden kunnen dus zeker en vast genuanceerd zijn, en het is daarom vooral belangrijk dat je met de juiste intentie je kernwaarden onderzoekt en uitkiest!

wat-zijn-jouw-persoonlijke-kernwaarden

Hulpvragen bij het bepalen van Persoonlijke Kernwaarden

Gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, je kernwaarden kiezen! Want de lijst met waarden is zo lang (en je kan die eigenlijk nog oneindig veel langer maken), dat je misschien door de bomen het bos niet meer kunt zien. Daarom is het een goed idee om gebruik te maken van enkele hulpvragen, die je tot beter inzicht over jezelf en je potentiële kernwaarden kunnen brengen:

Beste Green Juice Review Korting

Klik hier en vergelijk de beste Green Juices met korting

 1. Welke kernwaarden beoefen ik nu al?

Als je een goed beeld wilt krijgen van welke waarden belangrijk voor je zijn, kijk dan gewoon naar je leven op dit moment. Zijn er bepaalde zaken die je belangrijk acht, zoals vriendschap of veiligheid? Dan kan je deze alvast aan je lijstje toevoegen. Als mens worden we aangetrokken door situaties, jobs en andere mensen die overeenstemmen met wat we belangrijk vinden en wie we zijn. Je leven zoals het nu is onder de loep nemen is dus een goede manier om te kijken wat je écht belangrijk acht.

 1. Wat geeft me een goed gevoel?

Vervolgens is het een goed idee om je intuïtie te vertrouwen bij de zoektocht naar je kernwaarden. Welke gevoelens, idealen of activiteiten geven je een goed en vervuld gevoel? De kans is groot dat deze zaken je in de richting wijzen van waarden die je belangrijk vindt. Kernwaarden zijn dus niet iets waar je eigenlijk te veel over zou moeten nadenken: vertrouw op je gevoel en binnen de kortste keren wordt duidelijk welke waarden en normen voor jou belangrijk zijn!

Ultieme Powernap Formule - 2 uur Energie Tanken! In Slechts 5 Minuten

Klik hier voor de Ultieme Powernap Formule

 1. Hoe zien andere mensen mij?

Ten slotte kan het helpen om de mening van anderen te vragen over hoe ze jou zien. Niemand heeft de mogelijkheid jou te kennen zoals jij jezelf kent, maar dat wil niet zeggen dat mensen dichtbij jou je geen nieuw perspectief kunnen bieden. Misschien merkt je partner bijvoorbeeld op dat iets voor jou erg belangrijk is, maar ben je je zelf daar niet meer bewust van omdat het een gewoonte is geworden. Ook goede vrienden en familieleden kunnen je helpen om meer duidelijkheid te krijgen.

Een kernwaarden test is een handige tool om meer duidelijkheid te krijgen over je belangrijkste waarden in het leven. Gebruik je daarbij bovenstaande hulpvragen en de informatie over positieve en negatieve kernwaarden, dan wordt het zoveel eenvoudiger om voor jezelf te ontdekken welke waarden écht belangrijk zijn!

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Tools voor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.

Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Laat je een reactie achter?

Laat je even weten in een reactie of jouw Persoonlijke Kernwaarden helder hebt en leeft? Hiermee kan je anderen inspireren en ik zal altijd reageren 🙂

50 Praktische Groei Tips - Download Gratis - Jouw Persoonlijk Groei

Download het Gratis E-book

Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In zijn gratis E-book deelt Martijn de beste 50 Praktische Tips om groei te ervaren . >>Download Gratis<<
Reactie plaatsen

50 Praktische Groei Tips 

Op welk onderdeel zou jij willen groeien?


 • Meer energie?
 • Regelmatiger bewegen?
 • Uitgeruster wakker worden?
 • Bewuster worden van je mindset?
 • De voordelen van meditatie ervaren?
 • Meer geluk ervaren?

Je kan niet op alle gebieden tegelijk groeien.


Door te focussen op één onderdeel maak je de volgende stap in jouw persoonlijke groei.


Download nu het  GRATIS E-book.  

50%
Het E-book: De volgende stap in jouw persoonlijke groei
GRATIS in je mailbox
Ja, ik wil het E-book
50 praktische groei tips download