In dit artikel

Persoonlijke Groei | De Tips die mij hebben geholpen

Persoonlijke Groei | De Tips die mij hebben geholpen

In dit artikel

Volgens de bron Trendsinhr.nl zijn mensen die werken aan zelfontwikkeling daadwerkelijk gelukkiger. Wil je op bepaalde vlakken in je leven dringend verandering brengen? Zou je willen werken aan een gezonde levensstijl, nieuwe vaardigheden of persoonlijke doelen? Dan is persoonlijke groei voor jou een must! Als je wilt weten wat persoonlijke groei is en wat het voor jou kan betekenen, dan ga ik jou dat in dit artikel vertellen.

De beste training persoonlijke groei 2023: Mijn selectie

 1. Beste Training Persoonlijke Ontwikkeling: 365 Dagen Succesvol
 2. Beste Persoonlijke Ontwikkeling Platform: Brein TV
 3. Beste Mindset Mini-Cursussen: MindsetFlix
 4. Beste Training Persoonlijke Ontwikkeling Weerbaarheid: Unbreakable Academy
 5. Beste Cursus Zelfontwikkeling Spiritueel: Senang Masterclass
 6. Beste NLP training: Het NLP College

365 Dagen Succesvol ga mij veel inzicht

De cursus 365 Dagen Succesvol heeft mij veel inzicht gegeven. Niet alleen in mijn persoonlijke groei en ontwikkeling, maar ook in mezelf als mens. Ik kwam namelijk op een punt waarop het mij niet meer lukte om op eigen kracht te investeren in mezelf.

Hier wilde ik hulp bij. Maar bij wie klop je aan? Daarom ging ik op zoek naar een cursus en kwam ik bij de cursus 365 Dagen Succesvol uit, die mij veel heeft gebracht. Zo stap je voor 16 weken in en ga je gedurende deze periode allerlei belangrijke gebieden langs. Zo wordt er aandacht besteed aan:

 • Mentale Gezondheid
 • Het gebied van je relaties
 • Het gebied van werk
 • Het gebied van overvloed

Iedere 4 weken staat er een ander gebied centraal. Ik heb niet alleen veel kennis opgedaan, maar ik heb ook geleerd om patronen in mijn leven te herkennen en te doorbreken. Maar hoe volg je de cursus dan? Nou, dat vindt online plaats. Door middel van live coaching, sessies en je kunt ook deelnemer worden van een cirkelgroep bij jou in de buurt.

Wil jij, net als ik, profiteren van de voordelen van 365 Dagen Succesvol? Met de code ‘GROEI’ kun je tijdelijk gebruikmaken van 10% korting op je aanmelding. Dit is jouw moment om in te stappen en te investeren in jezelf, je groei en communicatieve vaardigheden.


Bekijk jouw korting met kortingscode ‘GROEI

Wat is persoonlijke groei precies?

Als expert heb ik gemerkt wat persoonlijke ontwikkeling en groei kan betekenen. Ik heb vaker gehoord dat mensen het “zweverig” vinden of het onderschatten. In dit artikel wil ik juist belichten wat persoonlijke ontwikkeling voor jou persoonlijk kan doen. Daarom zoom ik eerst in op de betekenis van persoonlijke groei.

Persoonlijke Groei | De Tips die mij hebben geholpen

Betekenis persoonlijke groei

Persoonlijke groei is een soort van vooruitgang, op een heel persoonlijk en diep niveau. Eigenlijk wordt deze term vaak gebruikt in plaats van persoonlijke ontwikkeling, zelfontwikkeling of zelfontplooiing. Maar elk van deze drie benamingen geeft op een andere manier weer waar het precies om draait.

Persoonlijke groei heeft alles te maken met de zoektocht naar wie je bent, wat je sterke punten zijn, waar je nog aan kunt werken en welke kansen je hebt om je dromen te realiseren. Het proces om deze vragen te beantwoorden is niet altijd gemakkelijk (uitdagingen en obstakels horen nu eenmaal bij het leven), maar uiteindelijk kan het resultaat wel de moeite waard zijn.

De voordelen persoonlijke groei

Weet je wat het grote voordeel van tijd besteden aan je persoonlijke ontwikkeling kan zijn, vooral in deze tijd? Je kan altijd inspiratie en motivatie halen uit de ervaringen en levensweg van andere mensen, die ook op zoek gaan naar goede persoonlijke groei tips, quotes en informatie. Zo kon ik goed mijn weg vinden op YouTube, waar verschillende video’s te vinden zijn waar het onderwerp persoonlijke ontwikkeling centraal in staat. Hierdoor werd het voor mij beeldend en tastbaarder. Dat kan ik jou ook aanraden.

Uiteindelijk zijn we allemaal mensen, en dat betekent dat we behoefte hebben aan contact met anderen en dat het delen van ervaringen, inzichten en ideeën erg belangrijk is. Als je je persoonlijke reis van zelfontwikkeling eenmaal in gang hebt gezet, zullen zowel je eigen leven als de wereld in het geheel er beter van worden!

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Persoonlijke groei, hoe is dat precies mogelijk?

Goed. Ik heb ingezoomd op de betekenis van persoonlijke groei. Laten we nu een stapje verder gaan. Want het zijn allemaal mooie woorden, denk je misschien, maar hoe begin je nu aan dat groeiproces? Je moet toch ergens beginnen.

Het is niet altijd gemakkelijk om theorieën en kennis om te zetten in praktische en bruikbare informatie en tips. Gelukkig geeft mijn blog je alvast een goede start, door middel van handige tips en concrete voorbeelden.

Hoe dan ook, het is zeker dat persoonlijke groei een spannend avontuur is; je weet immers nooit hoe je toekomst eruit zal zien en welke uitdagingen op je pad zullen komen te liggen. Dat kan ik ook niet voor jou voorspellen. Als je de volgende tips uitprobeert, dan wordt die zoektocht echter een stuk aangenamer en kun je ook veel meer voldoening uit je persoonlijke groei halen. Al dat is voor iedereen natuurlijk anders. Jouw proces is niet het proces van een ander.

1. Persoonlijke groei gebeurt elke dag

Als er één les is die je niet mag vergeten, dan is het wel dat persoonlijke groei een proces is dat constant aan de gang is. Er is geen moment waarop je níet persoonlijk groeit, zelfs al lijkt dat soms wel zo. Als je beseft dat elke dag een kans is om te groeien en dat de omstandigheden, mensen en gebeurtenissen die je tegenkomt je iets kunnen bijleren over jezelf, het leven of de wereld om je heen – dan wordt meteen duidelijk dat er nooit een einde aan komt!

Je kan jezelf wat meer vat geven op dit hele proces, zou houd ik bijvoorbeeld zelf een dagboek bij waarin ik alle ervaringen van de dag opschrijf. Op die manier krijg ik een duidelijker zicht op de lessen die ik kan leren uit gebeurtenissen of mensen die ik ben tegengekomen. Hoe concreter je je persoonlijke groei maakt, hoe meer je eruit kunt halen. Dat heb ik uit persoonlijke ervaring geleerd.

2. Haal informatie en inspiratie uit externe bronnen

Een dagboek in functie van je persoonlijke groei is interessant en belangrijk, maar dat wil niet zeggen dat je niet kunt bijleren van anderen! Zo is het een goed idee om elke dag een beetje informatie en inspiratie te halen uit bronnen over persoonlijke groei, zoals persoonlijke groei boeken, quotes en bijvoorbeeld dit platform. Ikzelf heb veel baat bij boeken.

Op die manier train je je hersenen door ze steeds weer aan nieuwe inzichten en informatie bloot te stellen. Het resultaat daarvan is ongetwijfeld dat jouw manier van denken en leven er positief door wordt beïnvloed. En dat vertaalt zich dan weer in een sterkere persoonlijke groei en ontwikkeling!

3. Draag zorg voor je fysieke gezondheid!

Het is onmogelijk om over persoonlijke groei te praten, zonder daarbij aandacht te besteden aan de rol van je gezondheid. In mijn optiek staan die twee aspecten met elkaar verbonden. Ben je het daarmee eens? Gezonde voeding, regelmatig bewegen, voldoende diepe slaap en een goede mindset – het zijn allemaal factoren die een enorm groot effect hebben op je levenskwaliteit aan de ene kant, maar ook je persoonlijke groei!

Ga voor natuurlijke, onbewerkte voeding, plan elke dag een half uurtje wandelen en of sport in en zorg ervoor dat je ’s avonds de tijd neemt om te ontspannen zodat je goed slaapt. Deze drie tips zullen je alle nodige energie en motivatie geven om elke dag opnieuw aan je persoonlijke groei te werken. Zo merk ikzelf dat er meer ruimte in mijn hoofd ontstaat als ik dagelijks beweeg in de buitenlucht. Ik dacht altijd dat ik daarvoor naar de sportschool zou moeten, maar ook met een wandel- of fietstocht kan ik dat resultaat al bereiken.

4. Kleine stapjes zijn de sleutel tot persoonlijke groei

Zoals ik eerder al vertelde, is groei een proces: Rome is ook niet op één dag gebouwd! Als je wilt dat jouw leven tot in de diepste fundamenten positief wordt beïnvloed, dan kan je niet anders dan geduld hebben en elke dag een stapje verder te gaan in je persoonlijke groei. Probeer dagelijks een kleine of grote uitdaging aan te gaan: doe iets waar je bang voor bent, maak een belangrijke beslissing die je tot nu toe steeds weer hebt uitgesteld, enzovoort.

Als je dit lang genoeg volhoudt, zal je binnenkort versteld staan van de veranderingen die die kleine stapjes in je leven teweegbrengen. Ik dacht altijd dat ik zo snel mogelijk mijn doelen moest behalen om persoonlijk te kunnen ontwikkelen. Maar het putte me juist uit. Uiteindelijk is persoonlijke ontwikkeling een marathon, geen sprint. Steun dus op dagelijkse gewoontes en kleine stapjes om er het beste van te maken. En vergeet jezelf ook niet regelmatig te belonen voor het werk dat je al hebt gedaan!

5. Volg een persoonlijke groei cursus of training

Steeds meer mensen zien het belang in van andere mensen en coaches bij het realiseren van hun eigen persoonlijke groei. Naast persoonlijke groei boeken, persoonlijke groei quotes en tips kan je natuurlijk ook een persoonlijke groei cursus of persoonlijke groei training volgen. Dit heb ikzelf ook gedaan. Tijdens zo’n cursus werd er actief aan mijn lichaam, mentaliteit en spirituele ontwikkeling gewerkt, waardoor ik in een korte tijd heel wat verandering teweeg kon brengen. Zo kan ik je bijvoorbeeld een masterclass breathwork aanbevelen.

Wat zijn je onderliggende gedachtepatronen en hoe vormen die elke dag je realiteit? Waar ben je bang van? Welke kanten van jezelf zie je graag, en waar heb je meer moeite mee? Het zijn slechts enkele van de vele vragen die een persoonlijke groei cursus kan helpen beantwoorden!

Persoonlijke Groei | De Tips die mij hebben geholpen

6. Concrete doelen stellen voor professionele ontwikkeling

Tot slot wil ik je meegeven, dat het belangrijk is om jouw eigen richting en persoonlijke doelen te bepalen. Wil je bijvoorbeeld werken aan jouw sociale vaardigheden, gezonde levensstijl, mentale gezondheid of minder negatieve gedachten? Het heeft mij altijd geholpen om voor de verschillende vlakken kleinere doelen te stellen.

Let ook op dat je de doelen niet té groot maakt, want het is wel de bedoeling dat het haalbaar is. Dit deed ik zelf niet en daardoor lukt het niet om mijn doelen te behalen. Dat zorgde voor teleurstelling. Nu heb ik juist geleerd om het om te keren en kleine stapjes te maken, zodat ik kan groeien in de richting van de beste versie van mezelf.


Bekijk jouw korting met kortingscode ‘GROEI

Hoe versterk ik de groei van mijn persoonlijke ontwikkeling?

Als expert heb ik geleerd, dat persoonlijke groei en ontwikkeling mijn hele leven een rol zal blijven spelen. Ik mag mezelf uitdagen en ik zal uit mijn comfortzone moeten gaan om een volgende stap te kunnen maken. Bijvoorbeeld in zelfvertrouwen of persoonlijke relaties. Ik raad je dus aan om doelen te maken die bij jouw talenten en persoonlijkheid aansluiten, om zo verder je persoonlijke ontwikkeling op gang te helpen.

Ik heb een aantal praktische tips voor je die ook in mijn gratis E-book staan. Hier geef ik je meer dan 50 tips die je op je eigen tempo kunt verwerken, en daarmee je bewustzijn kunt vergroten en versterken. Vanuit mijn expertrol weet ik hoe groot het belang van zelfbewustzijn is als je in jezelf wilt investeren en verantwoordelijkheid wilt nemen. Daarnaast kan zelfvertrouwen je ook verder op weg helpen om de beste versie van jezelf te worden. Hoe mooi klinkt dat?

Inspirerende persoonlijke groei quotes en voorbeelden

Kun je wat inspiratie gebruiken om te werken aan persoonlijke groei en ontwikkeling? Zonder inspiratie gaat persoonlijke groei niet vanzelf. Toch kan ik je vertellen, dat het simpeler is dan het lijkt. Want soms heb je niet meer nodig dan één enkele zin om je te motiveren in het leven.

We weten allemaal dat écht groeien en jezelf persoonlijk blijven ontwikkelen niet bepaald gemakkelijk is, maar dankzij de juiste dosis motivatie op het juiste moment wordt het toch meteen een stuk gemakkelijker om de eerste stap te zetten. Dit heb ik zelf gedaan door iedere dag een inspirerende quote hardop te lezen.

Dus waarom lees jijzelf niet elke dag een inspirerende quote voor persoonlijke groei, bijvoorbeeld tijdens je ochtendritueel? Je kan persoonlijke groei quotes ook gemakkelijk verwerken in je meditatie of visualisatie, waarbij je de zin als een soort van mantra herhaalt. Op die manier zal je onderbewustzijn de boodschap achter deze quote integreren, waardoor dit zich uiteindelijk zal manifesteren in je leven.

Hieronder heb ik enkele, leuke voorbeelden van persoonlijke groei quotes:

“Leren is een sociaal proces. Leren is groei. Leren is niet een voorbereiding op het leven, maar het leven zelf.”

“Je maakt of een stap voorwaarts naar persoonlijke groei, of een stap terug naar veiligheid.”

“Ik ben geen gevolg van mijn omstandigheden, maar een gevolg van mijn beslissingen.”

“Waar je nu bent zegt helemaal niets over wat je kunt bereiken.”

“Het maakt niet uit hoe traag je vooruitgaat, als je maar niet stopt.”

Dit zijn natuurlijk slechts enkele voorbeelden van inspirerende quotes. In persoonlijke groei boeken en op het internet vind je talloze andere, die je elke dag opnieuw een boost en zelfvertrouwen kunnen geven om aan jezelf te werken. Misschien ben je ze zelf al eens tegengekomen. Ik kom de boeken bijvoorbeeld vaak tegen in de bibliotheek. Dan neem ik de tijd om even te zitten en het boek door te bladeren voor wat inspiratie en ideeën.

Persoonlijke groei quotes zijn natuurlijk geen wondermiddel, en ze gewoon af en toe tijdens je meditatie voorlezen of in gedachten houden zal er niet voor zorgen dat je leven op magische wijze verandert. Ze kunnen echter wel helpen om je op een onderbewust én een bewust niveau te inspireren, zodat je elke dag opnieuw actie onderneemt. Kleine beetjes maken groot veranderingen, en voor je het weet zien je leven en je manier van denken er helemaal anders uit!

Persoonlijke Groei | De Tips die mij hebben geholpen

Persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling gaan hand in hand

Persoonlijke groei is op zich een goede zaak, maar jammer genoeg gaan veel mensen er van uit dat dit betekent dat ze elke dag opnieuw tegen de bierkaai moeten vechten. Met andere woorden, persoonlijke groei is voor velen eerder een constante inspanning, in plaats van een gezonde balans tussen inspanning en rust.

Hoeveel moeite je ook echter doet om jezelf te blijven ontwikkelen, hoeveel persoonlijke groei boeken of quotes je ook leest en hoe gemotiveerd je ook bent om een persoonlijke groei cursus te volgen – de helft van het werk houdt eigenlijk in dat je gewoon vertrouwt op het proces. En dat is nu precies waar heel wat mensen vaak moeite mee hebben!

De connectie met spirituele ontwikkeling wordt hierdoor ook meteen duidelijk. Als je aan jezelf werkt op spiritueel vlak, dan komt je al gauw tot de conclusie dat het geen zin heeft om alles maar te blijven forceren. Zonder voldoende rust is het zo goed als onmogelijk om de kennis, inzichten en standpunten die je hebt bijgeleerd of onderzocht, ook daadwerkelijk tot bloei te laten komen in je diepste zelf.

De moraal van het verhaal is dus dat je elke dag opnieuw actief bezig bent met je persoonlijke groei en ontwikkeling, en daarna alles een beetje los kunt laten. Op die manier is er een goede balans tussen vooruitgang en reflectie, en zal je zoveel sneller de positieve veranderingen van zelfontwikkeling in je eigen leven ondervinden.


Bekijk jouw korting met kortingscode ‘GROEI

Wat ik belangrijk als ik wil werken aan mijn Persoonlijke Groei?

Ik heb als expert gemerkt dat er veel valkuilen zijn als je aan je persoonlijke groei wilt werken. Ik heb gemerkt dat dit voor teleurstellingen en zelfs voor vroegtijdig afhaken kan zorgen. Dat is niet de bedoeling, want het is juist de bedoeling dat je jezelf motiveert. Daarom wil ik je een aantal belangrijke punten meegeven:

 • Haalbare doelen: Stel kleine doelen die haalbaar zijn. Hoe groter je doelen zijn, hoe groter de kans is dat je het doel niet behaald
 • Kleine stappen: Maak je stappen zo klein mogelijk en vier ook de kleinste successen. Dit geeft je extra motivatie om door te gaan
 • Bepaal je richting: Persoonlijk groeien is ontzettend breed en veelzijdig. Bepaal eerst welke richting je op wilt en waar je aan wilt werken

Meest gestelde vragen over Persoonlijke Groei

Vanuit mijn expertrol weet ik wat het kan opleveren om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Voor je mentale gezondheid, maar ook op professioneel gebied. Het kan voor iedereen iets anders betekenen. Heb je na mijn uitleg nog steeds vragen over persoonlijke ontwikkeling? Ik heb een aantal vragen voor je samengesteld en beschreven, zodat je het passende antwoord kunt vinden. Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

Wat is persoonlijke groei?

Persoonlijke groei kun je op verschillende manieren opvatten en uitleggen. Persoonlijk groei houd simpelweg in dat je je helemaal focust op je ontwikkeling als mens. Je kunt investeren in je mentale gezondheid, communicatieve vaardigheden of in je talenten. Je kunt dit doen om een bepaald (professioneel) doel te bereiken of om je mentaal beter te voelen.

Wat kan persoonlijke groei opleveren?

Dat verschilt per persoon. Het is vooral belangrijk dat je van tevoren bepaald met welk doel je gaat werken aan je persoonlijke groei en ontwikkeling. Zo kun je een bepaalde vaardigheid onder de knie krijgen. Maar je kunt je ook op persoonlijk vlak ontplooien. Bijvoorbeeld doordat je leert je grenzen aan te geven en nee te zeggen. Opnieuw is dit per persoon verschillend.

Is het verplicht om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken?

Nee. Dat is het niet. Je bepaalt zelf of je aan je persoonlijke ontwikkeling wilt werken en waar er, volgens jou, verbetering nodig is. Door zelf de keuze te maken kun je ook realistische doelen stellen voor jezelf. Daarnaast is de voldoening het grootst als je dit doet.

Wat hoort er bij persoonlijke groei?

Persoonlijke groei kan uit verschillende opvattingen bestaan. In de eerste plaats kan dit een mentaal proces zijn, waarbij je bijvoorbeeld negatieve emoties wilt verminderen of verwerken. Maar groei kan ook op professioneel vlak ontstaan. Denk aan je werk of een ambitieus doel. Volg hierin je eigen visie en ideeën, zodat het jouw eigen proces wordt.

» Referenties

1. Coutu, D., & Kauffman, C. (2009). What Can Coaches Do for You? _Harvard Business Review_, January 2009.
https://hbr.org/2009/01/what-can-coaches-do-for-you

2. Caspi, A., Roberts, B. W., & Shiner, R. L. (2005). Personality Development: Stability and Change. Annual Review of Psychology, 56, 453-484. https://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev.psych.55.090902.141913

» Referenties

Conclusie beste cursussen persoonlijke groei 2023


Bekijk jouw korting met kortingscode ‘GROEI

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Persoonlijke Groei | De Tips die mij hebben geholpen

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips