arrow_drop_up arrow_drop_down
18 april 2020 

Persoonlijke groei en zelfinzicht voor een betekenisvol leven

Wil je vooruit in het leven en zoek je serieus verandering op bepaalde terreinen? Persoonlijke groei is iets dat je realiseert met vallen en opstaan. De weg die je inslaat is niet altijd eenvoudig en brengt de nodige uitdagingen met zich mee.

Hoe is persoonlijke groei mogelijk en wat zijn belangrijke aandachtspunten? Graag deel ik met jou mijn visie op dit thema én ik voorzie je van praktische tips hoe je dit toepast in je leven.

Wat is persoonlijke groei?

Persoonlijke groei draait om vooruitgang. Het heeft alles te maken met zelfontplooiing. Je gaat op zoek naar wie je bent, wat je eigenschappen zijn, waar je kwaliteiten liggen en welke kansen er zijn om bepaalde dingen in jezelf aan te pakken of te veranderen. Dit is een interessant proces en vraagt af en toe best wat van jezelf.

Gelukkig sta je er niet alleen voor, want dagelijks zijn wereldwijd miljoenen mensen bezig met persoonlijke groei en verandering. Logisch, want het beïnvloedt op een positieve wijze de wereld, maar ook jezelf! Persoonlijke groei en zelfvertrouwen gaan namelijk hand in hand. En hoe beter jij jezelf kent, hoe zinvoller je bijdrage wordt aan anderen.

Hoe is persoonlijke groei mogelijk?

Misschien heb je al heel wat persoonlijke groei boeken versleten en heb je verschillende persoonlijke groei workshops gevolgd om invulling te geven aan dit onderwerp. Dan ben je op de goede weg!

Af en toe is groeien best spannend, want je weet niet altijd wat je onderweg tegenkomt. Daarom mag je best trots zijn op jezelf. Kijk eens achterom en zie waar je vandaan komt en waar je op dit moment staat. Is dat niet iets om te vieren? Jouw motivatie en drive om bezig te zijn met persoonlijke groei is sowieso een applaus waard, want jij bent tenslotte zelf de sleutel tot persoonlijke groei en ontwikkeling!

Persoonlijke groei tips

Hoe kun je nu persoonlijke groei betekenis geven in jouw leven? Ik geef je graag een aantal praktische tips hoe je dat doet:

  • Werk aan een stevig fundament voor persoonlijke groei. Schrijf ervaringen en lessen op in een “journal” of dagboek en lees boeken die over dit thema gaan.
  • Persoonlijke groei en vitaliteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kies daarom voor een gezond leven: beweeg voldoende, eet gezond en pak voldoende slaap.
  • Maak persoonlijke groei tot het belangrijkste in je bestaan. Zie mogelijkheden als een uitdaging om jezelf te verbeteren of je grenzen te verleggen.
  • Groeien doe je stap voor stap. Overvraag jezelf niet, maar wees mild en geduldig.
  • Volg een persoonlijke groei training en laat je inspireren door talloze persoonlijke groei voorbeelden. Vind je het leuker om dit in een groep te doen? Dan behoort het volgen van persoonlijke groei workshops eveneens tot de mogelijkheden.

Persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling

Zelfontwikkeling en persoonlijke groei bereik je niet in sneltreinvaart. Verandering kost nu eenmaal tijd. Groei realiseer je ook door af en toe eens stil te zijn. Achterover leunen is misschien wel het moeilijkste wat er is. Je leven hoeft geen voortdurende poging te zijn om jezelf te verbeteren. Kijk ook naar wat je hebt, welke mooie eigenschappen er zijn en wat je jezelf en anderen te geven hebt.

Realiseer je ook dat groeien soms pijn doet. Een kind leert ook niet in een enkele dag lopen. Hij of zij zal meerdere malen onderuit gaan voor het uiteindelijk vaste grond onder de voeten heeft. Geef jezelf de tijd om te groeien en geef op die manier vorm aan een zinvolle dagbesteding en een betekenisvol bestaan.

 

Laat je een reactie achter?

Laat je even weten in een reactie welke stappen jij al hebt gemaakt naar persoonlijke groei? Hiermee kan je ook anderen inspireren en ik zal altijd reageren 🙂

Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess. Hij heeft passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Martijn neemt jullie mee in zijn verhaal aan de hand van inzichten die hij heeft verkregen door het luisteren van podcasts, het bekijken van documentaires, het lezen van boeken en het volgen van seminars.
Reactie plaatsen