In dit artikel

Parasympatische sympatische zenuwstelsel

Parasympathische en Sympathische Zenuwstelsel (2023)

In dit artikel

Als je vaak informatie over persoonlijke groei en gezondheid opzoekt, dan heb je ongetwijfeld al gehoord van het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel van het menselijke lichaam heeft enkele heel belangrijke functies, en kan worden onderverdeeld in het sympatische en het parasympatische zenuwstelsel. Beide zijn essentieel voor een goede werking van het lichaam en een goede gezondheid.

Wat doen het sympatische en parasympatische zenuwstelsel, en hoe kan je ze activeren of kalmeren? Hieronder vind je het antwoord op deze vragen!

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Wat meer over het menselijke zenuwstelsel

Het menselijke zenuwstelsel bestaat in essentie eigenlijk uit twee verschillende types:

  • Het Autonome Zenuwstelsel
  • Het Centrale Zenuwstelsel

Het centrale zenuwstelsel beheert de beweging van spieren en alle vormen van beweging van het lichaam. Het autonome zenuwstelsel, dat is waar het hier echter om draait. Dit zenuwstelsel regelt alle onwillekeurige processen in het lichaam, van de hartslag tot de vertering, en het bestaat op zijn beurt uit twee takken: het sympatische en het parasympatische zenuwstelsel. Beide verdienen zeker een extra woordje uitleg!

Alles over het sympatische en parasympatische zenuwstelsel

De belangrijkste functie van het autonome zenuwstelsel is dus het regelen van bloeddruk, hartslag, vertering en andere, onbewuste en onwillekeurige processen. Afhankelijk van externe én interne factoren wordt ofwel het sympatische, ofwel het parasympatische zenuwstelsel geactiveerd:

Het parasympatische zenuwstelsel

Deze tak van het zenuwstelsel wordt actief als we rusten en herstellen. In dat geval dalen de hartslag en de bloeddruk, en krijgen organen en spieren een groot deel van de bloed- en zuurstoftoevoer om te recupereren.

Je kan het parasympatische zenuwstelsel activeren door aan rustgevende activiteiten te doen, en externe prikkels te vermijden. Het parasympatische zenuwstelsel activeren is van essentieel belang om écht gezond te zijn, aangezien je lichaam zich dan optimaal kan herstellen van inspanning!

Het sympatische zenuwstelsel

Dit deel van het zenuwstelsel wordt gestimuleerd als ons lichaam moet reageren op een externe of interne bedreiging of stressfactor. Er wordt meer bloed gestuurd naar de spieren, zodat deze optimaal kunnen werken, maar de organen krijgen er minder en de vertering ligt zo goed als stil. 

Het sympatische zenuwstelsel gaat gepaard met de productie van adrenaline, een stresshormoon, wat ons in staat stelt om in actie te komen, te vluchten of te vechten. Ook stijgen je bloeddruk, je hartslag en ademhaling hierbij drastisch.

Het (para)sympatische zenuwstelsel herstellen, hoe doe je dat?

Veel gezondheidsproblemen zijn tegenwoordig te wijten aan een overbelast zenuwstelsel. We worden van alle kanten gebombardeerd met prikkels van buitenaf, stress op het werk, toxines in de lucht en nog veel meer. Dit zijn allemaal factoren die het sympatische zenuwstelsel activeren, waardoor we nooit meer écht tot rust kunnen komen.

Als je zenuwstelsel ernstig overprikkeld is, kan je last krijgen van een hartritmevariabiliteit die uit balans is, mentale en fysieke uitputting en zelfs aandoeningen als depressie. Gelukkig zijn er heel wat manieren om het parasympatische zenuwstelsel te stimuleren:

  • Voldoende nachtrust
  • Meditatie of ademhalingsoefeningen
  • Massage (of andere vormen van liefdevolle aanraking)
  • Rustgevende muziek op de achtergrond

Dergelijke gewoontes kunnen helpen om een zenuwstelsel dat overbelast is weer in balans te brengen en kalmeren. Op die manier kan je lichaam tot rust komen, en dat is belangrijk voor een optimale gezondheid!

Meer informatie en gezondheid tips

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzureneiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals green juice.

Ook is er veel winst te behalen om meer met ontspanning bezig te zijn en hieronder valt zeker ook slaap. Meer bewegen zorgt voor een gezond lichaam en geest, hoeveel stappen zet jij per dag? Ook voeding en de rol van hormonen kan heel veel waarde toevoegen aan een optimale gezondheid.

Er is een verschil tussen het parasympatische en sympatische zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel is een belangrijke graadmeter voor een goede gezondheid. Hieronder vallen ademhaling, hartritmevariabiliteit, cellulair geheugen en hartslag. Het parasympatische zenuwstelsel richt zich meer op acties die in gang gezet worden. Dus daarmee kun je invloed hebben op energieniveau verhogen en metabolisme verhogen bijvoorbeeld.

Er bestaan mogelijkheden tot biohacking om tot meer inzicht te komen in je eigen gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Lumen metabolisme tracker, Whoop of Oura ring. Andere tools als, BMI berekenen, vetpercentage berekenen en caloriebehoefte berekenen kunnen helpend zijn om jouw lifestyle aan te passen. Calorieën tellen kan erg prettig zijn om inzicht te krijgen in hoeveel koolhydraten per dag je mag eten. Een andere optie is om een EMB test, gezondheidstest, bloedtest, vitamine test, speekseltest, urinetest of DNA test af te laten nemen om jouw patronen bij te kunnen stellen waar nodig.

Wellicht helpt een boek over voeding hierbij om patronen te doorbreken. Over suikervrij eten of hoeveel water per dag te drinken is al heel erg helpend. Het kan ook zijn dat je biologische klok tikt en je die dikke buik bij overgang wil aanpakken of de overgangsklachten wil verminderen.

Om meer aan je immuunsysteem te werken en bijvoorbeeld hooikoorts of andere ziekteverschijnselen te voorkomen kun je ook denken aan een ijsbad of koud douchen.

In diverse programma’s wordt hier ook meer over gesproken en uitleg gegeven. Denk bijvoorbeeld aan Richard de Leth oersterk, My Shredded Lifestyle of lees het boek Brain Balance. Het kan ook zomaar zijn dat jij baat hebt bij een weekmenu planner van Puur Figuur.

Wil je meer weten over gezondheid? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je producten bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke tools jij in huis gaat halen!

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Parasympathische en Sympathische Zenuwstelsel (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips