In dit artikel

Oxytocine | 5 Tips om Meer aan te Maken van dit Knuffelhormoon!

Oxytocine Tekort (2023) | 5 Tips voor dit Knuffelhormoon!

In dit artikel

Liefde, intimiteit en verbondenheid met jezelf én anderen zijn essentieel voor een gelukkig leven. Zodra je de wereld betreedt, is er de behoefte aan liefde en geborgenheid. Een goede hechting met je ouders is essentieel om vol zelfvertrouwen in het leven te staan. Oxytocine speelt een belangrijke rol in dit verhaal.

Wat is dit voor hormoon, hoe wordt het aangemaakt, welke voordelen biedt het en wat doe je als je oxytocine vermindert?

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Wat is oxytocine?

Oxytocine wordt gezien als het knuffelhormoon. Het is een neurotransmitter die wordt aangemaakt bij positief contact. Aanraken, knuffelen, vrijen, maar ook iemand liefdevol aankijken is een perfecte manier om de aanmaak van oxytocine te stimuleren. Hierdoor ervaar je gevoelens van intimiteit, liefde en geluk. Het is natuurlijk prettig om te weten dat je zelf een grote invloed uitoefent op de aanmaak van dit gelukshormoon. Maak tijd vrij om langdurige te knuffelen of seksuele opwinding en geef de oxytocineproductie een flinke boost!

Bevalling oxytocine en de zwangerschap

Voorheen stond oxytocine vooral bekend als het zwangerschapshormoon. Dit hormoon wekt namelijk weeën op en al tijdens de zwangerschap wordt extra oxytocine aangemaakt. Niet alleen bij een zwangerschap en de daaropvolgende bevalling, maar ook na de zwangerschap speelt oxytocine een belangrijke rol. Het brengt de melkproductie bij de moeder op gang waardoor een band ontstaat tussen moeder en kind.

Zwangerschapshormoon

Welke voordelen biedt oxytocine?

Het knuffel hormoon oxytocine brengt diverse voordelen met zich mee en heeft een positieve uitwerking op je gezondheid:

  • Het vrijkomen van oxytocine helpt om trauma’s een plek te geven. Dit is vooral gunstig voor mensen die kampen met posttraumatische stress.
  • Oxytocine is een natuurlijk middel tegen stress, eenzaamheid en pijn.
  • Dit knuffelhormoon maakt dat je beter slaapt.
  • Dankzij oxytocine ben je meer verbonden met de mensen om je heen.
  • Oxytocine maakt je weerbaarder en laat je positief in het leven staan.
  • Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het stofje mensen met autisme socialer maakt.

Hoe kun je je oxytocine verhogen?

Ben je actief bezig met persoonlijke groei en ervaar je een tekort aan oxytocine? Er zijn allerlei manieren om de oxytocineproductie op gang te helpen. Daarom geef ik je graag een aantal tips:

  • Omring je met mensen die je regelmatig een welgemeende knuffel geven;
  • Bestel oxytocine supplementen en kies op die manier voor een prettig gevoel, ontspanning in je spieren en een betere weerstand.

De hart-tot-hart knuffel

Knuffel je kinderen en laat je ook door hen knuffelen. Heb je geen kinderen of partner? Neem een huisdier zoals een hond of kat, want ook zij stimuleren de productie van dit geluksstofje.

Luister naar muziek

De kracht van (huis)dieren

Compliment geven én krijgen

Geef complimentjes aan familie, vrienden, collega’s en vreemden. En sta er zelf ook open voor om complimenten te ontvangen.

Eet pure chocolade

Fysieke aanrakingen

Zorg ervoor dat je regelmatig wordt aangeraakt of koop bijvoorbeeld een massagekussen. Aanraking is namelijk essentieel voor de productie van oxytocine.

Geef het knuffel hormoon een plaats in je leven

Wil je gelukkiger in het leven staan en een eventueel oxytocine tekort aanvullen? Omring je met liefdevolle mensen die het beste met je voorhebben en laat je aanraken en knuffelen. Wees ook zelf een bron van liefde en geef op jouw unieke wijze vorm aan een zinvol bestaan.

Meer info over hormonen voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals bijvoorbeeld green juice.

Er zijn heel erg veel soorten hormonen. Over het algemeen kan je hormonen verdelen over 2 groepen:

Als we vervolgens verder kijken kunnen we hormonen weer verder verdelen in bepaalde functiegroepen:

Andere bekende gelukshormonen zijn endorfine, serotonine, dopamine en oxytocine. Veel mannen hebben tegenwoordig te weinig testosteron en daar is zeker wat aan te doen. Een veel voorkomende klacht is een laag libido of last van man boobs. Lees het Testoplan maar eens voor meer info.

De hongerhormonen ghreline en leptine kunnen ervoor zorgen dat het afvallen haast onmogelijk wordt. Dit kan ook weer invloed hebben op jouw biologisch klok en dan komt het hormoon melatonine ook om de hoek kijken.

Wil je meer weten over al deze hormonen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over oxytocine

Wat is oxytocine?

Oxytocine is een natuurlijk voorkomend stof in het menselijk lichaam die wordt geproduceerd door de hypothalamus en uitgestoten door de hypofyse. Het wordt vaak aangeduid als de “knuffelhormonen” omdat het wordt geassocieerd met sociale bindingen en emotionele verbondenheid.

Wat is de functie van oxytocine in het lichaam?

Oxytocine speelt een belangrijke rol in de reproductie, de bevalling en de borstvoeding. Het helpt bij de samentrekking van de baarmoeder tijdens de bevalling en stimuleert de afgifte van melk tijdens de borstvoeding. Het wordt ook geassocieerd met sociale bindingen en emotionele verbondenheid, zoals knuffelen, vertrouwen en het verminderen van angst.

Hoe wordt oxytocine geproduceerd in het lichaam?

Oxytocine wordt geproduceerd in de hypothalamus en uitgestoten door de hypofyse. Het wordt geproduceerd in reactie op fysieke aanrakingen zoals knuffelen, seksuele activiteit, borstvoeding en geboorte.

Wat is de rol van oxytocine bij knuffelen?

Oxytocine wordt vaak geassocieerd met knuffelen omdat het wordt vrijgegeven tijdens fysieke aanrakingen zoals knuffelen, waardoor het helpt bij het versterken van sociale bindingen en emotionele verbondenheid.

Wat is de rol van oxytocine bij borstvoeding?

Oxytocine speelt een belangrijke rol in borstvoeding omdat het helpt bij de afgifte van melk door de samentrekking van de melkklieren. Het kan ook bijdragen aan het versterken van de moeder-kind band.

Wat is de rol van oxytocine bij seksuele activiteit?

Oxytocine wordt vrijgegeven tijdens seksuele activiteit, waaronder orgasmen, en helpt bij het versterken van emotionele verbondenheid en het verminderen van angst en stress.

Wat is de rol van oxytocine bij de bevalling?

Oxytocine speelt een belangrijke rol in de bevalling, omdat het helpt bij de samentrekking van de baarmoeder tijdens de arbeid, waardoor de bevalling plaatsvindt.

Wat zijn de bijwerkingen van teveel oxytocine?

Overmatige hoeveelheden oxytocine kunnen leiden tot een verhoogde bloeddruk, misselijkheid, braken, hoofdpijn en in sommige gevallen zelfs een shock.

Is oxytocine een medicijn?

Ja, oxytocine is een medicijn dat vaak wordt gebruikt om de baarmoeder te stimuleren tijdens bevallingen en om borstvoeding te stimuleren na de geboorte. Het wordt ook gebruikt in de behandeling van bepaalde aandoeningen zoals postpartum depressie.

Wat is de relatie tussen oxytocine en autisme?

Er is onderzoek gedaan naar de relatie tussen oxytocine en autisme, en sommige studies suggereren dat oxytocine kan helpen bij het verbeteren van sociale interacties en communicatie bij mensen met autisme. Echter, meer onderzoek is nodig om deze bevindingen te bevestigen en de effecten van oxytocine bij autisme beter te begrijpen.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Oxytocine Tekort (2023) | 5 Tips voor dit Knuffelhormoon!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips