In dit artikel

Hoe versla je jouw drang om (overmatig) alcohol te gebruiken

Hoe versla je jouw drang om (overmatig) alcohol te gebruiken? (2023)

In dit artikel

Meer mensen dan je denkt kampen met een alcoholprobleem of alcohol verslaving. Toch valt dit lang niet altijd op. Het gebruik van alcohol wordt sociaal geaccepteerd. Sterker nog, het lijkt er zelfs een beetje bij te horen. Sta je op een feestje? Dan is de kans groot dat je een glaasje alcohol aangeboden krijgt. Bij de meeste mensen blijft het daar ook bij. Een enkele glas bij sociale gelegenheden. Maar wat als alcohol je hele leven lijkt te besturen? Als je niet meer kan functioneren zonder en de controle dreigt te verliezen? Hoe versla je dan jouw drom om (overmatig) alcohol te gebruiken?

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Wees eerlijk tegenover jezelf

Heb je wel eens bijgehouden hoeveel je dagelijks of wekelijks drinkt? Nee? Dan vind je het misschien best lastig om eerlijk naar je zelf te zijn. Je weet dat het alcoholgebruik uit de hand is gelopen en dat je een probleem hebt. Maar je durft niet toe te geven hoe groot dit probleem is. Voordat je hiermee aan de slag kunt gaan, is het eerst belangrijk om inzicht te krijgen in de omvang van het probleem. Om te zien wat je iedere week nodig hebt om te kunnen functioneren. Houd daarom een dagboek bij. Je hoeft jezelf nog geen alcohol te ontzeggen, maar je schrijft enkel op wanneer je gebruikt en wat de reden hiervoor was. Probeer dit dagboek ongeveer een maand bij te houden.

Aan het einde van deze maand zie je precies hoeveel alcohol je drinkt en kun je wellicht zelfs ontdekken of er een patroon te ontdekken is. Wat zijn de voornaamste redenen dat je drinkt? Is dit uit verveling? Doe je dit vooral tijdens stressvolle momenten? Of drink je misschien wel iedere dag, omdat je anders het gevoel hebt niet te kunnen functioneren? Wees eerlijk.

Vraag om hulp

Afkicken alcohol kan enorm lastig zijn. Zeker als je inmiddels een heuse alcoholverslaving hebt ontwikkeld. Je kunt niet verwachten dat dit probleem binnen korte tijd is opgelost. Zeker niet zonder hulp. Wanneer je pas net in de beginfase zit van het probleem, kun je misschien nog zelf dingen doen om te minderen of zelfs volledig te stoppen met alcohol. Wanneer de problemen diepgeworteld zijn in jouw bestaan, dan kun je niets anders doen dan om hulp vragen.

Schaam je hier zeker niet voor. Het is juist een teken van kracht en persoonlijke ontwikkeling dat je aan de bel durft te trekken. Een arts vindt bovendien ook helemaal niets gek. Zij zullen jouw verhaal aanhoren en samen kijken naar de verschillende mogelijkheden en wat voor nu de juiste keuze is. De eerste stap is dan gezet.

Beloon jezelf

Of je nu helemaal zelf stopt met alcohol of hier hulp bij gebruikt, het is gewoon ontzettend knap dat je deze stap zet. Daar mag dan ook best wel een beloning tegenover staan. Dat houd je gemotiveerd én geeft een fijn gevoel. Beloon jezelf in het begin voor iedere week dat je geen alcohol drinkt, dan na een maand, dan na drie maanden en dan na een jaar. Maak de beloningen steeds groter. Eerst een etentje bij je favoriete restaurant, dan nieuwe kleding en dan misschien zelfs wel een reis die je al tijden wilde maken. Beloon jezelf uiteraard niet met alcohol.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe versla je jouw drang om (overmatig) alcohol te gebruiken? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips