In dit artikel

Overdag in Slaap Vallen | Tips om Wakker te Blijven!

Overdag in Slaap Vallen (2023) | Tips om Wakker te Blijven!

In dit artikel

Overdag in slaap vallen lijkt iets heel onschuldigs, toch is dat niet in alle gevallen zo. Mensen die lijden aan een bepaalde slaapstoornis kunnen zelfs in slaap vallen tijdens een vergadering of een verjaardag. Als je daar in slaap valt word je op zijn minst raar aangekeken. Het wordt niet geaccepteerd als je tijdens deze bijeenkomsten wegdommelt, maar wat kun je er aan doen? Het lijkt je te overkomen.

Overmatige slaperigheid overdag kan meerdere oorzaken hebben, in dit artikel wil ik ze met je bespreken. Want heb je te maken met een slaapstoornis of heb je gewoon moeite om je slaapritme te vinden waardoor je overdag moe bent?

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Overdag in slaap vallen omdat je ’s nachts niet goed slaapt?

Overdag in slaap vallen kan meerdere oorzaken hebben, als eerste wil ik de meest onschuldige met je bespreken, het in slaap vallen omdat je ’s nachts niet goed slaapt. Niet kunnen slapen overkomt iedereen wel eens een keer, maar wat als het structureel wordt met als gevolg dat je overdag in slaap valt?

Dan is het tijd om actie te ondernemen. Want buiten het feit dat je overdag moe bent heeft het zijn geestelijke en lichamelijke weerslag op je. Zo kun je last krijgen van concentratieproblemen, je immuun systeem gaat minder functioneren en je kunt er behoorlijk chagrijnig door raken.

Het klinkt misschien voor de hand liggend maar de oplossing van dit probleem is simpel, zorg dat je voldoende slaap pakt gedurende de nacht.

Maar dat is nou juist het probleem hoor ik je denken, je hebt moeite om in slaap te vallen of wordt iedere keer wakker met als gevolg gebroken nachten.

Hieronder wil ik enkele redenen met je bespreken waardoor jij niet goed slaapt.

Te veel piekeren

Veel gehoorde klacht, mensen liggen op bed, komen tot rust en vervolgens begint het piekeren. Je denkt aan van alles wat er zich die dag heeft afgespeeld en wat begint met normaal denken slaat al gauw om in piekeren.

Alcohol en koffie

Te veel inname van koffie zorgt ervoor dat je niet kunt slapen, de cafeïne activeert je brein en dat is nu juist wat je niet wilt als je moeite hebt om in slaap te komen. Het structureel gebruik van alcohol heeft een negatief effect op je slaapritme, een glaasje kan geen kwaad maar hou het hier bij en drink niet elke dag.

Slaapkamer

Een ideale slaapomgeving is erg belangrijk als je slaapproblemen heb, verduister het zoveel mogelijk, zet geen verwarming aan, smartphones de slaapkamer uit en vervang het kijken van tv voor het lezen van een boek.

Snurkende partner

Een snurkende partner is zeer vervelend, je wordt er iedere keer wakker door en het zorgt voor een verstoord slaapritme. Het is heel vervelend als je niet kan slapen naast iemand. In een ander artikel geef ik een aantal tips om het snurken tegen te gaan.

Geen regelmaat

Voor je lichaam is het erg belangrijk dat je leeft met enige regelmaat. Je lichaam vindt het prettig als je elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat en ’s ochtends rond dezelfde tijd opstaat. Werk je in bijvoorbeeld ploegendienst en heb je geen regelmaat kan dit de oorzaak zijn van je slaapproblemen.

Klik hier en vergelijk het beste Slaapmiddel met korting

Oplossing: Word wijzer over slapen!

Overdag in slaap vallen hoeft dus zeker niet in alle gevallen een slaapstoornis te zijn, er zijn heel veel mensen in Nederland die last hebben van slaapproblemen en overdag in slaap vallen door bovenstaande oorzaken. Om er vanaf te komen is het belangrijk dat je op zoek gaat naar waar je slaapproblemen precies vandaan komen, zoek naar de bron en bestrijdt het daar.

Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze slaapmedicatie gebruiken, ik kan me voorstellen dat je liever slaaptabletten gebruikt en doorslaapt dan dat je halve nachten wakker ligt, toch is het niet de oplossing.

Het is als dweilen met de kraan open, je raakt gewend aan de slaapmedicatie en je hebt steeds meer nodig om je slaapproblemen te onderdrukken, want dat is wat je doet, je onderdrukt het, je lost het niet op.

Daarom is mijn advies: Word wijzer over slapen. Leer meer over hoe slapen precies werkt en waarom jij niet in slaap valt, welke hormonen spelen bijvoorbeeld een rol bij het slapen? Hoe werkt je biologische klok precies? Daglichtlampen en nog veel meer..

Overdag in Slaap Vallen Tips om Wakker te Blijven!

Slaapstoornissen

Het tweede wat ik in dit artikel met je wil bespreken is het overdag in slaap vallen door slaapstoornissen. Want slaap jij ’s nachts goed door en heb je helemaal geen problemen om in slaap te vallen? Dan heb je in de meeste gevallen te maken met een slaapstoornis, maar welke slaapstoornis en wat kun je er aan doen?

Er zijn verschillende soorten slaapstoornissen die verband houden met het overdag in slaap vallen.

Narcolepsie

Narcolepsie is een slaapstoornis waarbij je overdag last kun krijgen van slaapaanvallen, ook kan het leiden tot het verslappen van spieren bij emoties. Zo’n beetje alle mensen die lijden aan narcolepsie hebben moeiten om wakker te blijven overdag. Ze krijgen veel te maken met slaapaanvallen. Deze aanvallen duren gemiddeld 10 tot 30 minuten.

Slaapaanvallen gebeuren meestal op rustige, saaie momenten zoals bijvoorbeeld tijdens een lezing, spreekbeurt, het autorijden of het zitten in de wachtkamer bij de tandarts.

Kataplexie

De meeste mensen met narcolepsie hebben ook last van kataplexie, bij kataplexie verslappen al je spieren bij het uitten van emotie, denk aan; schrikken, bang zijn, woede of blijdschap. Deze spierverslapping duurt gemiddeld 30 seconden.

Slaapparalyse

Slaapparalyse of beter gezegd slaapverlamming komt bij een gedeelte van de mensen met narcolepsie voor, een slaapverlamming houd in dat je geest wakker is maar je lichaam nog slaapt.

Je neemt alles waar wat er om je heen gebeurt maar je kunt je niet bewegen. Dit word vaak als beangstigend ervaren.

Hallucinatie

Ongeveer een kwart van de mensen die aan narcolepsie lijden krijgen ook te maken met hallucinaties, vaak bij het inslapen maar in sommige gevallen ook overdag. Dit kun je vergelijken met dromen terwijl je wakker bent.

Je ziet dingen om je heen die er niet zijn maar toch levensecht lijken. Ook dit kan behoorlijk beangstigend zijn.

Wat kun je doen tegen Narcolepsie?

Op dit moment is er nog geen behandeling die narcolepsie volledig kan genezen. Wel kun je de klachten aanzienlijk verminderen door het gebruik van slaapmedicatie. Een goed slaapritme is sowieso van erg groot belang als je lijdt aan narcolepsie. Door een goed slaapritme aan te houden kun je de klachten beperken.

Denk je dat je lijdt aan narcolepsie maar is de diagnose nog niet gesteld? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Lees ook mijn uitgebreide Review met Korting en Ervaringen over Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw.

Meer Slaap tips voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid?  Focus je dan naast slaaptips voor een goede nachtrust ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Wilt u meer weten over slaap. Wat is diepe slaap en rem slaap? Is er een kans op vet verbranden tijdens je slaap, wat is de oorzaak van een nachtmerrie? Waarom droom je eigenlijk? Bent u specifiek opzoek naar tips tegen snurken? Waarom slaapwandel je? En kun je een droge mond hebben tijden het slapen? En ja zelfs schrijven we over niet slapen door XTC. Is het zo dat je niet kan slapen door honger?

Zeker als u problemen heeft bij het slapen kan ik me voorstellen dat u meer wil weten over de oorzaken. Een chronisch slaaptekort kan ontstaan door bijvoorbeeld slaapapneu, maar ook als je angst hebt voor niet kunnen slapen, niet kan slapen naast iemand, te vroeg wakker worden of zelfs als je baby niet in eigen bed wil slapen. Het presteren na een slechte nacht kan dan minder goed worden, zelfs overdag in slaap vallen is een veelvoorkomende optie of veel gapen. En nee, snoozen werkt niet om je meer uitgerust te voelen.

Een boek over slaap of chronische slaaploosheid door William van der Klaauw kan helpen om meer inzichten te krijgen in de slaapfases en slaapcyclus en wat je kunt doen bij slecht slapen.

Ervaar je hoofdpijn na het slapen, overweeg dan een ergonomisch kussen voor goede slaaphouding. Voor slapen in het vliegtuig is het ook aan te raden om een kussen voor nekklachten mee te nemen en schrik je vaak wakker denk dan aan een orthopedisch kussen.

Wat wordt aangeraden, slapen zonder kleding, wel of niet eten voor het slapen, een medisch kussen en is het handig om met lenzen in te slapen?

Als je perfect wil slapen in 7 stappen, denk dat aan of het te warm is in bed, gebruik je een natuurlijk slaapmiddel, daglichtlamp en gebruik je white noise met slaap app? Voor de Numsy white noise review lees hier verder. Gebruik je de beste slaap app om met muziek in slaap te vallen? En heb je nagedacht wat de kleur in je slaapkamer voor invloed kan hebben op de nachtrust?

Andere opties zijn bijvoorbeeld slaaptabletten als melatonine. Belangrijk is wel om alert te zijn op de melatonine dosering. Alle slaapmiddelen beogen een ander doel dus denk goed na voordat u een goede nachtrust supplement of slaap supplement gaat gebruiken zoals Consiouz.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Overdag in Slaap Vallen (2023) | Tips om Wakker te Blijven!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips