In dit artikel

De Oorzaak van Nachtmerries | #6 Oorzaken Nachtmerrie + Oplossing!

Nachtmerrie | #6 Oorzaken van Nachtmerries + Oplossing!

In dit artikel

Wat is de oorzaak van een nachtmerrie? Met deze vraag lopen veel mensen rond. Vaak hebben kinderen last van nachtmerries maar ook volwassenen ontkomen er niet aan. Maar liefst 50% van de volwassenen heeft wel eens last van een nachtmerrie. Maar wat is de oorzaak van een nachtmerrie? Want deze angstaanjagende dromen die vaak erg realistisch lijken kan je behoorlijk van slag maken.

Bij sommige mensen ontstaat zelfs slapeloosheid door deze enge dromen. En slapeloosheid kan weer vervelende gevolgen met zich meebrengen zoals depressie en overgewicht. (Probeer eens een goede afval shake) Hoe ontstaan nachtmerries en is er iets wat je er tegen kunt doen?

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Enge droom

Nachtmerries ook wel, cauchemar genoemd, zijn angstaanjagende dromen waarbij zich vervelende dingen afspelen. Misschien herinner jij je nog wel iets van deze vervelende vorm van dromen. Je komt terecht in hachelijke situaties, vloeren kunnen onder je verdwijnen, je hebt het gevoel in een gat te vallen of je wordt achterna gezeten door angstaanjagende types.

In de meeste gevallen schrik je wakker tijdens een nachtmerrie, niet echt prettig want op dat moment weet je, je alles nog te herinneren. Gevolg is vaak dat je moeite hebt om weer in slaap te komen want daar lig je, in een donkere kamer met die vervelende beelden nog op je netvlies.

Nachtmerries komen veelal voor tijdens de zogenaamde REM slaap (Rapid Eye Movement) deze slaapfase wordt ook wel de droomslaap genoemd.

Kinderen en Nachtmerries

Nachtmerries komen het meeste voor bij kinderen. Juist voor kinderen is een nachtmerrie extra beangstigend, ze weten vaak het verschil nog niet tussen wat echt is en wat niet. Vaak worden kinderen huilend wakker en zijn erg bang, het is belangrijk om kinderen te troosten en hun een veilig gevoel te geven.

De reden dat kinderen hier vaker last van hebben is omdat ze veel indrukken te verwerken krijgen overdag, deze indrukken kunnen in sommige gevallen beangstigend zijn wat kan resulteren in nachtmerries.

Oorzaak van Nachtmerries

Sommige mensen hebben last van terugkerende nachtmerries terwijl andere mensen slechts af en toe een nachtmerrie hebben. De mensen die af en toe een nachtmerrie hebben zullen hier over het algemeen weinig hinder van ondervinden.

Voor de mensen die vaker last hebben van nachtmerries kan het een probleem vormen, ze kunnen last krijgen van slapeloosheid, omdat ze na hun nachtmerrie moeite hebben om door te slapen.

De meeste voorkomende oorzaak van een nachtmerrie is stress, de stress zorgt ervoor dat je weinig rust ervaart, je bent nog veel te druk en dit kan uiteindelijk resulteren in nachtmerries. Andere oorzaken zijn:

#1 Eten voor het slapengaan

Eten vlak voordat je gaat slapen zorgt voor een verhoogde stofwisseling. Je hersenen worden actiever en dit kan leiden tot nachtmerries.

#2 Slaapgebrek

Slaapgebrek kan leiden tot nachtmerries en nachtmerries leiden weer tot slaapgebrek. Het is een patroon waar je niet graag in wilt komen. Als je hier last van hebt is het zaak om dit patroon te verbreken.

Dit doe je door te zorgen voor goede slaapomstandigheden, wat goede slaapomstandigheden precies inhouden? Bekijk de Beste Slaap Tips hier. Zelf gebruik ik de tool Synctuition voor het slapen gaan.

#3 Depressie

Mensen die last hebben van depressie kunnen eerder te maken krijgen met nachtmerries. Omdat hun algehele gemoedstoestand minder optimaal is behoren ze tot een risicogroep.

#4 Traumatische ervaring

Ik denk dat dit punt wel duidelijk is, traumatische ervaringen geven een verhoogd risico op nachtmerries. De traumatische ervaring staat in je geheugen gegrift en dit zorgt vaak voor nachtmerries.

#5 Slaapstoornissen

Ook slaapstoornissen zoals narcolepsie en slaapapneu kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van nachtmerries, je slaapkwaliteit is minder, hierdoor ben je vatbaarder.

#6 Kinderen en nachtmerries

Bij kinderen ligt de oorzaak van nachtmerries meestal in de groei en ontwikkeling van het kind. Kinderen krijgen tijdens hun jonge jaren nou eenmaal een boel indrukken te verwerken en vaak zijn deze indrukken ook nog nieuw voor hen.

Deze indrukken kunnen ’s nachts opduiken als minder plezierige gebeurtenissen, hierdoor krijgt het kind last van nachtmerries. Zoals gezegd moet je het kind troosten en een veilig gevoel geven.

Hebben nachtmerries een betekenis?

Veel mensen gaan op zoek naar de betekenis achter een enge droom. Je hoort hier veel verschillende verhalen over, toch is er wetenschappelijk nog nooit iets bewezen over de betekenis van enge dromen.

Het is wel zo dat ’s nachts de indrukken van overdag worden verwerkt, wat je overdag dus hebt meegemaakt heeft invloed op je dromen ’s nachts.

’s Nachts, tijdens je REM slaap, worden alle gebeurtenissen die je overdag hebt meegemaakt verwerkt. Als je veel hebt meegemaakt overdag of stress hebt zal je dit in je dromen terugvinden.

Nachtmerries voorkomen?

Is het mogelijk om nachtmerries te voorkomen? Je kunt nachtmerries niet altijd voorkomen toch kun je er wel voor zorgen dat je niet meer tot een risicogroep hoort.

Zoals gezegd is stress een grote veroorzaker van nachtmerries, het is misschien een open deur maar als jij je stress gaat verminderen zullen je nachtmerries ook minder worden. Zelf gebruik ik de Synctuition App voor het slapen gaan om heerlijk te slapen.

Het doen van ontspanningsoefeningen is ook erg goed om je nachtmerries te verminderen, wat je kunt doen is je focussen op je ademhaling.

Maak je hoofd leeg door gedurende 10 minuten enkel en alleen te focussen op je ademhaling. Adem in, adem uit. Focus. Je zal zien dat je hier een stuk rustiger van wordt wat weer bevorderlijk is voor je slaap.

Verdiep je meer in ‘slaap’

Slapen is in Nederland een ondergeschoven kindje, maar liefst 25% van de Nederlanders heeft slaapproblemen. Toch is de kennis over slaap nog altijd ver onder de maat. Vaak wordt bij slaapproblemen, een slaaptekort of slapeloosheid meteen naar slaaptabletten gegrepen. Dat is erg zonde en wat mij betreft helemaal niet nodig.

Je slaapprobleem is meestal op te lossen door een kleine aanpassing te doen, maar omdat men dit niet weet en meteen naar medicatie of alternatieve oplossingen zoekt, wordt er vaak voorbij gegaan aan de meest simpele dingen.

Slaapdeskundige William van der Klaauw probeert met zijn boek ‘Perfect Slapen in 7 Stappen’ het kennisniveau over slapen in Nederland en België omhoog te brengen, praktische tips en eenvoudige oplossingen die effectief zijn kenmerken dit boek.

Heb je slaapproblemen waar je maar niet vanaf komt? Bekijk dan dit boek! Inmiddels zijn er al meer dan tienduizenden mensen door geholpen!

Lees mijn uitgebreide Review met Korting en Ervaringen over Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw.

Meer Slaap tips voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid?  Focus je dan naast slaaptips voor een goede nachtrust ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Wilt u meer weten over slaap. Wat is diepe slaap en rem slaap? Is er een kans op vet verbranden tijdens je slaap, wat is de oorzaak van een nachtmerrie? Waarom droom je eigenlijk? Bent u specifiek opzoek naar tips tegen snurken? Waarom slaapwandel je? En kun je een droge mond hebben tijden het slapen? En ja zelfs schrijven we over niet slapen door XTC. Is het zo dat je niet kan slapen door honger?

Zeker als u problemen heeft bij het slapen kan ik me voorstellen dat u meer wil weten over de oorzaken. Een chronisch slaaptekort kan ontstaan door bijvoorbeeld slaapapneu, maar ook als je angst hebt voor niet kunnen slapen, niet kan slapen naast iemand, te vroeg wakker worden of zelfs als je baby niet in eigen bed wil slapen. Het presteren na een slechte nacht kan dan minder goed worden, zelfs overdag in slaap vallen is een veelvoorkomende optie of veel gapen. En nee, snoozen werkt niet om je meer uitgerust te voelen.

Een boek over slaap of chronische slaaploosheid door William van der Klaauw kan helpen om meer inzichten te krijgen in de slaapfases en slaapcyclus en wat je kunt doen bij slecht slapen.

Ervaar je hoofdpijn na het slapen, overweeg dan een ergonomisch kussen voor goede slaaphouding. Voor slapen in het vliegtuig is het ook aan te raden om een kussen voor nekklachten mee te nemen en schrik je vaak wakker denk dan aan een orthopedisch kussen.

Wat wordt aangeraden, slapen zonder kleding, wel of niet eten voor het slapen, een medisch kussen en is het handig om met lenzen in te slapen?

Als je perfect wil slapen in 7 stappen, denk dat aan of het te warm is in bed, gebruik je een natuurlijk slaapmiddel, daglichtlamp en gebruik je white noise met slaap app? Voor de Numsy white noise review lees hier verder. Gebruik je de beste slaap app om met muziek in slaap te vallen? En heb je nagedacht wat de kleur in je slaapkamer voor invloed kan hebben op de nachtrust?

Andere opties zijn bijvoorbeeld slaaptabletten als melatonine. Belangrijk is wel om alert te zijn op de melatonine dosering. Alle slaapmiddelen beogen een ander doel dus denk goed na voordat u een goede nachtrust supplement of slaap supplement gaat gebruiken zoals Consiouz.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Nachtmerrie | #6 Oorzaken van Nachtmerries + Oplossing!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips