In dit artikel

Ontspanning Review Beste Tips om te Ontspannen!

Ontspanning | Review | Beste Tips om te Ontspannen!

In dit artikel

Ben je aan ontspanning toe? Dat is niet zo vreemd. In het drukke bestaan dat velen van ons leiden, is er vaak maar weinig ruimte voor rust en stilte. Toch is het nodig om regelmatig te ontspannen. Zowel je lichaam als je geest hebben er veel baat bij. Bovendien zijn er allerlei manieren om te ontspannen, dus er is er altijd wel minstens één die jou aanspreekt. Ben je benieuwd naar de beste tips om te ontspannen? Lees dan snel verder, ontdek wat ontspannend werkt en ga voortaan helemaal relaxed door het leven. Ik zou zeggen: geniet en ontspan!

Beste gezondheidstips 2023: Mijn selectie

 1. Spijkermat: Flowee
 2. Nekmassage apparaat: Donnerberg massage
 3. Spijkermat set: Flowee set
 4. Acupressuur mat: Flowee mat

Lichamelijk ontspannen vs mentaal ontspannen

Er zijn in grote lijnen twee soorten ontspanningen: je kunt je fysiek/lichamelijk ontspannen en je kunt mentaal ontspanning zoeken. Wat er dan precies ontspannend werkt, verschilt per persoon. Zo worden sommige mensen heel rustig van mooie muziek (mentaal), terwijl anderen juist pas ontspannen wanneer zij een massage krijgen (lichamelijk). 

Maar wat is ontspannen, oftewel: wat betekent ontspanning precies? In het woordenboek wordt de ontspanning betekenis aangeduid als ‘wat gespannen is, laten terugveren’ en ‘andere activiteiten beoefenen dan je de rest van de dag hebt gedaan, zodat je tot rust komt’. Wat ook ontspannend werkt is dingen doen waarbij niet even niet hoeft op te letten of na te denken. Je kunt de zorgen van alledag dan helemaal loslaten en genieten van het rustige gevoel dat je krijgt. 

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Ontspanning door de juiste tools

Dat niet alle activiteiten ontspannend werken voor alle mensen, is niet erg. Er zijn namelijk veel activiteiten die tellen als ontspanningen. Heel veel. Dus hoe ontspan je? En welke tools kun je ervoor gebruiken? Dat ga ik je uiteraard ook vertellen in dit artikel. Wil je weten hoe ontspannen zoal mogelijk is? Daar gaan we!

Spijkerbed

De eerste mogelijkheid die ik graag wil bespreken is de aanschaf van een spijkerbed. Een spijkerbed is een matje met daarop heel veel kunststof spijkers. Soms zitten er wel meer dan 8.000 drukpunten op. Zodra je erop gaat liggen, staan of zitten, voeren die spijkers druk uit op je spieren, waardoor deze kunnen ontspannen. Misschien herken je het wel als je nek of schouders vastzitten van de stress. Wanneer iemand dan even flink knijpt in en duwt op de spierknopen, kunnen deze uiteindelijk de spanning loslaten en verdwijnt de pijn.

Sommige mensen hebben er last van dat zij thuis niet kunnen ontspannen. Juist dan is een spijkerbed een uitkomst. Je kunt deze tool namelijk, op de grond of op je bed leggen en erop gaan liggen. Ideaal om bijvoorbeeld in de ochtend te gebruiken, zodat je ontspannen aan je dag begint. Of juist ‘s avonds, voordat je naar bed gaat. Zo komt je lichaam alvast in de rustmodus en kan je daarna heerlijk slapen. In het rijtje ontspannings tips kan een spijkerbed daarom niet ontbreken!

Spijkermat

Heb je weleens van een spijkermat, zoals die van Flowee gehoord? Dit is een van de meest populaire matjes met kunststof spijkers erop. Net zoals hierboven beschreven, is een spijkermat een ontspanningstool die druk uitoefent op de spieren. Een matje is echter handiger in gebruik, omdat je deze kunt oprollen. Zo berg je hem gemakkelijk op en neemt hij weinig ruimte in beslag.

De beste spijkermat is in mijn ogen absoluut die van Flowee. Waarom dat precies is en welke voordelen dit matje te bieden heeft? Dat lees je in mijn Flowee spijkermat review. Ik heb hem namelijk uitvoerig getest, zodat ik je er alles over kan vertellen.

Shakti mat

Hebben we het over ontspanningen, dan kan de shakti mat ook niet ontbreken. Het is een term uit het Hindoeïsme, waarmee een moderne acupressuurmat bedoeld wordt. Zo’n mat heeft gemiddeld 6.000 drukpunten die voor een intens acupressuur effect zorgen. Het verschil met daadwerkelijke acupressuur, is dat er bij een shakti mat alleen oppervlakkig druk uitgevoerd wordt. En gaan dus geen naaldjes je huid in, zoals bij een echte acupressuurbehandeling.

Ontspanning Review Beste Tips om te Ontspannen!

Ontspanning door massage

Voor veel mensen werkt niets meer ontspannend dan een lekkere massage. Het is de ideale manier om lichamelijk te ontspannen, omdat vastzittende spieren letterlijk los gemasseerd worden. Ga je voor een subtiele massage of juist voor een stevige? Hier kun je een bepaalde voorkeur in hebben. Wat je ook kiest, op het gebied van ontspanningen kun je er alle kanten mee op. Laten we eens kijken naar de soorten massages waar je zoal uit kunt kiezen.

Nek massage

Heb je snel last van stress die zich in je lichaam uit? Dan is de kans groot dat vooral je nek en schouders hier de dupe van zijn. Met een goede nekmassage, maak je je spieren weer los. Toch heeft niet iedereen hier interesse in. Een professionele nekmassage boeken, kan namelijk flink in de kosten lopen. Heb je daar geen budget voor, maar wil je wel van die vervelende spierpijn in je nek af? Dan kun je tegenwoordig een luxe, maar toch betaalbaar nek massage apparaat voor thuis kopen! Zodra je voelt dat je spieren vast komen te zitten, pak je dit apparaat erbij en kun je genieten van 15 of 20 minuten totale ontspanning!

Ontspanning Review Beste Tips om te Ontspannen!

Hoofdmassage 

Het is misschien niet de meest voor de hand liggende massage, maar ontspannend werkt hij zeker. Een hoofdmassage is helemaal gericht op het laten ontspannen van de spieren in je hoofd. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar het kan heerlijk aanvoelen. Zeker wanneer je veel ‘kopzorgen’ hebt (letterlijk) en je alles graag even los wilt laten. 

Ook hiervoor geld dat je een hoofdmassage apparaat kunt kopen om jezelf regelmatig een fijne massage te geven. Plaats het apparaat op je hoofd, zet hem aan en de rest gaat vanzelf. Dan hoef je je partner ook niet steeds te vragen om je hierbij te helpen. Een andere optie is de hoofdmassage spin. Dit is een tool (niet-elektrisch) met verschillende uiteinden die je over je hoofd kunt schuiven. Hoewel je dit prima bij jezelf zou kunnen doen, is het toch handiger als je er hulp bij krijgt. Desondanks is dit een fijne en voordelige massage tool die absoluut voor ontspanning zal zorgen. Zo kun je direct je stemming verbeteren, want een hoofdmassage werkt al bij het kleinste beetje stress.

Massage matras

Hoe lekker zou het zijn, wanneer je hele lichaam gemasseerd wordt terwijl jij op een matras ligt? Dat is precies wat een massage matras voor je doet. Er zijn soorten waar je op kunt gaan liggen en die in feite hetzelfde doen als een shakti mat of spijkermatje. Je kunt ook kiezen voor een elektrisch massage matras en je favoriete muziek opzetten. Dan is het net alsof je bij de masseuse op de behandelstoel ligt, terwijl je van je hoofd tot aan je voeten gemasseerd wordt. Wedden dat dit ontspannen werkt?

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Ontspanning door geuren

Wat ook enorm ontspannend kan werken, wanneer je ervoor openstaat? Rustgevende geuren! Deze prikkelen de zintuigen, vooral je reukvermogen. Geuren die mogelijk voor ontspanning zorgen zijn bijvoorbeeld lavendel, ylang ylang, sinaasappel, mandarijn, salie en limoengras. Kies vooral een geur die jij lekker vindt ruiken en spray wat in de kamer of op je polsen. Je kunt deze geuren ook in olievorm kopen en in een aroma diffuser druppelen. Op die manier wordt de geur gelijkmatig verspreid door de kamer en hoef jij de geur alleen nog in je op te nemen. Ik weet zeker dat je zo ook kunt ontspannen!

Ontspanning Review Beste Tips om te Ontspannen!

Ontspanning door een retraite

Wil jij echt leren ontspannen en dan het liefst van iemand die er heel goed in is? Heb je tips nodig over hoe ontspannen bij stress het beste kan? Heb je het idee niet te kunnen ontspannen wanneer je daar behoefte aan hebt? En wil je begeleiding bij je spieren ontspannen? Dan is het een goed idee om hiervoor hulp in te schakelen. De beste hulp bij ontspanningen, is de hulp die je krijgt tijdens een retraite.

Een retraite is een periode waarin je jezelf afzondert en de rust opzoekt, alleen of samen met een groep die hetzelfde doel heeft. De bedoeling is dat je in stilte spiritueel zelfonderzoek uitoefent en mentale oefeningen doet, om je rust te hervinden. Je kunt hiervoor naar een klooster gaan, maar dat hoeft niet. Er zijn tegenwoordig tal van plekken waar je een retraite kunt volgen. Zo’n traject duurt vaak een paar dagen en wordt zowel als rustgevend als intensief ervaren. Je bent namelijk continu bezig met mediteren en naar binnen keren in jezelf. Dit vereist aandacht en doorzettingsvermogen, maar na afloop voel je je als herboren en ben je gegarandeerd ontspannen.

Ontspanning Review Beste Tips om te Ontspannen!

In stilte ontspannen

Zoals hierboven al kort benoemd, kun je allereerst ontspanning door in stilte te gaan zitten. Het enige wat je hoeft te doen, is je te focussen op je ademhaling. Alle gedachten die je hebt, laat je aan je voorbij gaan. Je observeert ze, maar doet er verder niets mee. Tijdens een stilte retraite is dat waar vooral de focus op ligt. Ontspanningen in stilte klinken misschien erg saai, maar ze zijn super effectief. Hoe beter jij kunt omgaan met wat er in je hoofd omgaat, des te meer mindful je wordt. Dit is super goed voor je mentale gezondheid en heeft een heel ontspannen effect.

Door yoga ontspannen

En heb je weleens gehoord van een yoga retraite? Tijdens zo’n retraite ga je een aantal dagen aan de slag met de ontspannende bewegingsvorm die we yoga noemen. Dit gebeurt in groepsverband, vaak op een mooie locatie. Bijvoorbeeld in de natuur of op het strand. Het doel is om gedurende een paar dagen zowel je lichaam als geest volledig te ontspannen. En hoewel yoga voor beginners best een uitdaging kan zijn, is het de moeite waard om even door te zetten. Je wordt er vanzelf beter in en je lenigheid neemt steeds een beetje toe. 

Door meditatie ontspannen

Ben je bekend met meditatie? Het is vergelijkbaar met ontspannen in stilte, maar dan luister je vaak naar mooie, relaxte muziek. Tijdens een meditatie retraite ervaar je onder begeleiding hoe fijn mediteren kan zijn. Heb je nog helemaal geen ervaring met meditatie, dan heb je wellicht even de tijd nodig om in te komen. Sommige mensen proberen het een keer en zeggen dan dat mediteren niets voor hen is. Dat is logisch, want aan het begin zit je hoofd nog helemaal vol met gedachten die je afleiden. 

Hoe vaker je mediteert, hoe meer je het effect ervan opmerkt. Dat betekent dat je steeds beter wordt, als je het vaker doet. Een meditatie retraite is ideaal voor mensen die hier graag mee aan de slag willen, maar ook zeker voor mensen met meer meditatie ervaring. Je kunt deze mentale ontspanningsvorm namelijk op verschillende niveaus beoefenen.

Ontspanning Review Beste Tips om te Ontspannen!

Ontspanning door ontgifting 

En hoe sta jij tegenover het volgen van een detoxkuur? Misschien heb je dat weleens gedaan door een sapjeskuur te volgen of een paar dagen te vasten. Dan eet je (tussen bepaalde tijden) geen vast voedsel, om je lichaam even te resetten. Wat je eigenlijk doet, is je lichaam de kans geven om zichzelf te reinigen. Als het even geen voedsel hoeft te verteren, krijgt het de kans om op andere processen te focussen.

Tijdens een detox retraite word je gedurende een paar dagen begeleid door het proces van detoxen. Je krijgt verspreid over de dag geschikte sapjes en/of maaltijden die je mag nuttigen en je ontvangt allerlei nuttige informatie over hoe detoxen werkt. Zo ga je de voordelen ervan niet alleen lichamelijk ervaren, maar zal je ze ook op mentaal niveau echt begrijpen. Dit zorgt ervoor dat je de detox serieuzer neemt en dat je jezelf kunt blijven motiveren. Ook op de momenten dat het moeilijker wordt.  En dat zorgt dan na afloop voor een ontspannend effect. Bovendien is je lichaam laten herstellen een vorm van self care, net zoals een warm bad of een warme douche.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Nog meer manieren voor ontspanning!

Heb je de smaak helemaal te pakken en wil je op nog meer manieren leren ontspannen? Weet dat dit een hele goede keuze is voor je gezondheid. Je spieren ontspannen én je brein ontspannen, is ook essentieel om bijvoorbeeld je hormonen in balans te houden. Hoe ontspannen bij stress dan nog meer mogelijk is? Dat ga ik je vertellen. En wanneer je nog niet hebt kunnen ontspannen op bovenstaande manieren, dan vind je het volgende vast ook interessant.

Tip 1: Kom in beweging

Niet iedereen vindt rust en stilte de ideale manier om te ontspannen. Sommige mensen hebben juist meer baat bij een lekkere workout om hun hoofd leeg te maken. Je ontdekt snel genoeg wat voor jou werkt, als je het een kans geeft. Sommige mensen vinden het fijn om dit samen met hun beste vrienden te doen of juist met hun favoriete muziek op. Anderen geven de voorkeur aan een 1-op-1 sessie met een personal trainer of doen een keer mee met een groepsles bij hen op de sportschool. 

Probeer eens bepaalde activiteiten, vind de juiste balans en reken af met spanning en stress. Gun je lichaam en geest dit gewoon! Ben je na afloop helemaal ontspannen en zit je lekker in je vel? Dan is dit wellicht een fijne methode. Ben je daarentegen nogal overprikkeld geraakt? Dan kun je misschien beter een andere ontspanningstechniek inzetten.

Ontspanning Review Beste Tips om te Ontspannen!

Tip 2: Zorg voor een betere nachtrust

Het moment waarop je echt tot rust komt, is toch wel wanneer je slaapt. Daarom is een goede nachtrust heel belangrijk. Zorg ervoor dat je voldoende uren slaapt. Hoeveel dat er precies zijn, verschilt per persoon. Ook hiermee kun je experimenteren. Houd bijvoorbeeld een slaapdagboekje bij en schrijf elke ochtend op hoeveel uur je hebt geslapen en hoe je je voelt. Niet alleen in de ochtend, maar ook later op de dag. Ben je de hele dag energiek? Of heb je behoefte aan een middagdutje? Zo kom je er vanzelf achter wat jouw ideale slaappatroon inhoudt en hoe je aan ‘ontspanning slapen’ kunt doen.

Andere slaap tips waar je vast iets aan hebt: zorg voor zo min mogelijk beeldschermen en andere afleidingen in de slaapkamer. Kom alleen naar je slaapkamer toe als je daadwerkelijk wilt slapen. Word je ‘s ochtends wakker gemaakt door je wekker? Probeer dan niet te snoozen. Dit brengt je brein namelijk in de war en houdt je de rest van de dag suf en duf. Je kunt ook proberen om wat vroeger naar bed te gaan, zeker doordeweeks. En leg het liefst een uur van tevoren je telefoon al weg, in vliegtuigstand of stille modus. Zo krijgen je hersenen en je ogen al eerder rust, waardoor je sneller in slaap valt.

Ontspanning Review Beste Tips om te Ontspannen!

Tip 3: Ga iets leuks doen

Heb je al van alles geprobeerd, maar lijkt je je toch niet te kunnen ontspannen? Een dagje weg plannen om even te ontsnappen aan werk, je gezin en andere ‘verplichtingen’ is ook heel ontspannend. Doe dit samen met een vriend(in) waarmee je altijd veel plezier beleeft. Bewust tijd nemen voor je beste vrienden, zorgt voor een goede balans tussen werk (en stressvolle gedachten) en privé (en plezier). Of ga lekker alleen! Veel mensen vinden dat nogal een grote stap en denken zich in hun eentje niet te kunnen vermaken. En hoewel het aan het begin spannend zal zijn, leer je er ook ontzettend veel van. Bovendien hoef je met niemand rekening te houden als je alleen op stap gaat. Hoe relaxed is dat?!

Meer ontspanning voor jouw gezondheid

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan naast ontspanning ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementenomega 3 vetzureneiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals bijvoorbeeld green juice.

Ontspannen kan op vele manieren. Of je dit nu doet op een spijkermat, spijkerbed, shakti mat of acupressuur mat dat is natuurlijk helemaal aan jou. Kies vooral wat bij jou past. Persoonlijk ben ik fan van de Flowee spijkermat en maak ik ook voor het slapen gaan regelmatig gebruik van een nek massage apparaat. Combineer dit met een heerlijke aroma diffuser en je kan volledig ontspannen.

Voor thuis zijn er nog veel meer handige tools om te ontspannen zoals bijvoorbeeld een hoofdmassage apparaat, hoofdmassage spin, massage matras of zelfs een elektrisch massage matras. Je kan ook voor nog meer ontspanning kiezen met een shiatsu massagekussen, voetmassage apparaat, voetenbad of een massage gun. Zo geef je jouw lichaam echt even de rust.

Tegenwoordig kan je thuis zelfs gebruik maken van een bindweefsel massage apparaat, rugmassage apparaat of ga je heerlijk liggen onder een infrarood deken voor optimale ontspanning.

Elk kwartaal probeer ik de volledige rust op te zoeken in de vorm van een retraite. Zo volg ik met enige regelmaat stilte retraites, yoga retraites, meditatie retraites en detox retraites. Deze retraites variëren van een dag retraite, tot weekend retraite of zelfs een vakantie retraite. Kies hierin ook vooral wat voor jou goed voelt. Mocht je nog wat weerstand voelen tegenover retraites dan nodig ik je graag uit om iets buiten je comfortzone te treden en diepe innerlijke rust te ervaren.

Wil je meer weten over al deze vormen van ontspanning? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je aankopen doen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over ontspanning

Heb je nog vragen over ontspanning, nadat je dit artikel hebt gelezen? Door te klikken op de linkjes die je tegenkomt, kun je meer lezen over bepaalde ontspanningstools en -technieken. Hieronder vind je bovendien de meest gestelde vragen over dit onderwerp. Doe er je voordeel mee en laat gerust een reactie achter wanneer jouw vraag er niet tussen staat. Dan beantwoord ik deze binnenkort alsnog!

Wat is het beste om te ontspannen?

Wat het beste is om te ontspannen, ligt geheel aan jouw persoonlijke voorkeur. Er is geen beste of slechtste manier om te ontspannen, omdat het op zoveel manieren kan. Vaak zijn er zelfs meerdere ontspanningsmethoden die heel goed werken voor iemand. En je hebt de ene keer misschien meer behoefte aan een techniek waarbij je je lichaam gebruikt en de andere keer wil je wellicht liever in alle rust ademhalingsoefeningen doen. Doe vooral wat voor jou goed voelt op een bepaald moment. 

Hoe ontspan je jezelf?

Hoe je jezelf ontspant, verschilt per persoon. Dus vraag jezelf af: wat is ontspanning voor jou? Ben jij iemand die tot rust komt door een leuke film te kijken? Heb je juist baat bij een momentje voor jezelf, in rust en stilte? Of kan jij juist heel goed relaxen door een boek te lezen, een rondje door de natuur te wandelen of een bepaalde retraite bij te wonen? Er zijn zoveel manieren om jezelf te ontspannen en geen enkele is ‘de juiste’.

Hoe kan je ontspannen als je stress hebt?

Hoe je kunt ontspannen als je stress hebt, verschilt ook per persoon. Over het algemeen is het goed om iets te gaan doen waarbij je niet teveel hoeft na te denken. Stress is namelijk gekoppeld aan piekeren en gedachten die je bezighouden. Door even geen aandacht aan die gedachten te besteden, kun je je hoofd gemakkelijker leegmaken. Ga bijvoorbeeld hardlopen, zwemmen of woon een yogasessie bij. Je kunt ook afspreken met een vriend(in) en een leuk dagje weg plannen. Ga bijvoorbeeld naar een pretpark, bezoek een mooie stad of plan een wellnessbezoek. Dit zijn allemaal fijne manieren waardoor je kunt ontspannen als je stress hebt. (1)

Ik kan niet ontspannen, hoe kan dat?

Kan je niet ontspannen en wil je weten hoe dat komt? Dan is het vaak nodig dat je naar binnen keert en goed nadenkt over wat je bezighoudt. De gedachte ‘ik kan niet ontspannen’ is een overtuiging. Eentje die je flink kan belemmeren, wanneer je hem gaat geloven. Denk liever in mogelijkheden en vraag jezelf af: hoe kan ik ontspannen, zelfs wanneer dat lastig lijkt? Dat maakt in je brein de weg vrij voor het zoeken naar mogelijkheden en oplossingen. Je komt vaak vanzelf tot een antwoord, als je maar leert om goed te luisteren naar je gevoel of intuïtie.

Is sport een vorm van ontspanning?

Ja, sport is een vorm van ontspanning. Door in beweging te komen, maak je bepaalde stofjes in je hersenen aan die voor een geluksgevoel zorgen. En wie gelukkig is, voelt zich beter. Door je goed te voelen, kan je lichaam ontspannen. Het heeft namelijk niet langer het idee onder continue druk te staan en allerlei zorgen te hebben. Daarom is het zo heerlijk om even te ontsnappen aan de dagelijkse bezigheden en stressfactoren. Je gunt jezelf letterlijk een uitweg, ook al is het maar voor even. En daardoor kun je zowel mentaal als fysiek opladen en krijg je weer nieuwe energie!

Conclusie beste ontspanning tips 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Ontspanning | Review | Beste Tips om te Ontspannen!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips