In dit artikel

Online Training Maken | Stappenplan + Gratis Cursus!

In dit artikel

Ondernemers die een product of dienst aanbieden, kunnen er in veel gevallen baat bij hebben om een online cursus te maken. Het is de ideale manier om je product of dienst te blijven verkopen, zonder dat je er continu energie en tijd in hoeft te steken. Een online training presentatie maken is een eenmalige investering. Op dat moment maak je er tijd voor vrij, stop je er moeite en energie in en betaal je investeringskosten. Maar daarna kan jouw online cursus continu gevolgd worden door mensen die ervoor betalen. Een online training maken of online cursus maken is daarom heel verstandig. 

Je bent waarschijnlijk ondernemer geworden voor de vrijheid, maar wanneer je het steeds drukker krijgt is het van belang om je uren anders in te delen. Maak je één keer een online cursus, dan kun je die blijven verkopen. Het is in feite een passieve inkomensstroom die je geld oplevert, zonder dat je daar nog naar om hoeft te kijken. Cursisten leren vervolgens stap voor stap hoe zij zelf aan de slag kunnen.  


Klik hier voor de gratis online live masterclass

Zelf online cursus maken 

Ben je er klaar voor om je eigen online training te maken? Hans van der Klok heeft een cursus ontwikkeld die jou stap voor stap uitlegt hoe je dit doet. Zo kun je meer klanten helpen, meer omzet genereren én meer tijd overhouden. Het is een slimme manier om te groeien met je bedrijf. Echte groei maak je namelijk wanneer je afstapt van het uurtje-factuurtje model en je bereid bent om te investeren in je onderneming. Jouw online business met online producten zonder alles te weten van de technische kant? Een training ontwikkelen en online lesgeven is daar een perfect voorbeeld van. 

Samen met Hans kun je een online cursus ontwikkelen die je binnen 90 dagen succesvol op de markt brengt. Hans weet precies hoe hij jou hier het beste bij kan helpen en heeft samen met heel veel andere ondernemers succesvolle trainingen opgezet. Koop je de cursus van Hans van der Klok, dan kun je vandaag nog je eigen online cursus ontwikkelen! 


Klik hier voor de gratis online live masterclass

Beginners Guide: stappenplan online cursus maken

Ben je van plan een online training te maken? Dankzij deze Online Cursus Maken Beginners Guide komt dat helemaal goed. 

Stap 1: Waarom wil je een passief inkomen genereren door het maken van een online training? 

Heb je een bepaalde reden om een passief inkomen te willen? Wil je bijvoorbeeld minder tijd op het werk doorbrengen of heb je behoefte aan meer tijd met je gezin en/of kinderen? Heb je naast je werk nog wel tijd voor je hobby’s en een sociaal leven? Of staat dat momenteel allemaal op een laag pitje, omdat je zo druk bent met geld verdienen? Een passief inkomen zal een hoop van deze zorgen wegnemen en ervoor zorgen dat je meer tijd overhoudt voor de dingen en mensen die er echt toe doen. Online cursussen maken is daarom echt een uitkomst!

Stap 2: TIP! Start met deze gratis video

Ben je nieuwsgierig naar hoe je een eigen online cursus maakt? Bekijk deze gratis video om van start te gaan. Hierin leer je de beste manier om succesvol je eigen online training of e-cursus te lanceren. Je krijgt namelijk drie waardevolle inzichten die je direct kunt toepassen. Zo profiteer je binnen de kortste keren van meer vrijheid, meer geld én meer impact.

Online Training Maken Stappenplan (2022) + Gratis Cursus

Stap 3: Waar ga je je op richten?

Bij het maken van een online cursus moet je goed bedenken op welke niche of welk product of dienst je je wilt richten. Of heb je al een product? In dat geval is de keuze snel gemaakt. Weet je nog niet goed waar je je online training of e-cursus op wilt richten, bedenk dan goed waar momenteel vraag naar is. Met welk probleem zit jouw doelgroep? En hoe kun jij daar als ondernemer op inspelen? Hoe kun jij de doelgroep een oplossing bieden waarvoor zij bereid is om geld te betalen?

Stap 4: Gratis Masterclass

Heb je liever wat meer begeleiding een cursus ontwikkelen? Hans van der Klok biedt een gratis masterclass aan om je nog meer te leren over dit proces. In ‘7 sleutels om je online cursus succesvol te lanceren’ ontdek je de belangrijkste stappen om binnen 90 dagen zelf een e-learning cursus te maken. Zelf online cursus maken is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Het resultaat? Je online cursus aanbieden, meer vrijheid ervaren en online cursussen verkopen. 

Online Training Maken Stappenplan (2022) + Gratis Cursus

Een online cursus maken, of online leeromgeving maken in WordPress is ook mogelijk! Als je maar rekening houdt met de drie grootste valkuilen bij een e-learning cursus maken. Dankzij de gratis masterclass ontdek je welke dat zijn en hoe je ze kunt ontwijken. Deze masterclass duurt zo’n 1,5 uur. De cursus begint altijd om 10:00 en eindigt rond 11:30 uur. Aan het eind is er tijd om vragen te stellen, zodat je echt alles uit de masterclass haalt. Het is niet mogelijk om hem achteraf terug te kijken, dus zorg ervoor dat je een datum kiest waarop je met volle focus bij de masterclass kunt zijn. Met deze gratis cursus ontdek je jouw online product, dat je geen technische kennis nodig hebt om een goede verkooppagina te maken en hoe je potentiële klanten bereikt.


Klik hier voor de gratis online live masterclass

Stap 5: Online cursus maken software

Een online training of online leeromgeving ontwikkelen doe je met behulp van de juiste software. Als ik je een online programma mag aanraden, dan zou ik adviseren om Huddle te gebruiken. Hiermee kun je een online leeromgeving maken (ook in WordPress) en profiteer je van goede e-learning software voor online programma’s. Ontdek onder andere gamification technieken om je doelgroep actief betrokken te maken. Je online cursus verkopen gaat immers makkelijker wanneer de cursus leuk is om te volgen. Met Huddle is een online cursus maken gratis mogelijk. Je kunt de software namelijk 14 dagen gratis uitproberen! Wat? Maak je een online cursus gratis? Ja, met Huddle wel!

Stap 6: Hoe maak je een online training?

Cursussen verkopen lukt pas wanneer je deze goed hebt opgebouwd. Daarom moet er structuur worden aangebracht in het idee dat je hebt. Hiervoor is het belangrijk om op papier te zetten wat je zoal in je online cursus wilt verwerken. Hoe gaat de inhoud er zoal uitzien? En hoe kun je die inhoud onderverdelen in modules? Het moet namelijk wel overzichtelijk zijn voor cursisten en er moet een logische opbouw zijn. Anders is de kans groot dat mensen halverwege afhaken. Doe je dit wel op een goede manier, dan zal mond-tot-mondreclame automatisch voor nog meer verkopen zorgen.

Online Training Maken Stappenplan (2022) + Gratis Cursus

Stap 7: Content creatie

Nu je hebt bedacht hoe je cursus eruit moet komen te zien, wordt het tijd om content te creëren. Met alleen tekst ga je mensen niet enthousiasmeren. Daar zijn ook geluid, afbeeldingen en video’s voor nodig. Misschien wil je elke module in videovorm opnemen, om zo een gehele online video cursus te ontwikkelen? Of vind je het fijn om elke module te beginnen met een stuk tekst en aan te vullen met verduidelijkende afbeeldingen? Houd er rekening mee dat het niet alleen gaat om wat jij zelf fijn vindt. Jouw training moet vooral de doelgroep aanspreken. Heb je ontdekt dat jouw doelgroep graag video’s bekijkt? Dan zal je niet echt scoren met lappen tekst. Denk daar goed over na. Wil je je echt verdiepen in het schrijven van goede content? Volg dan de cursus Schrijven voor het Brein, momenteel met 10% korting.

Stap 8: Landingspagina maken (Phoenix)

Hoe gaan mensen jouw online training vinden? Daar heb je en landingspagina voor nodig. Dit is een pagina waar informatie staat over de online cursus en waar mensen zich kunnen aanmelden. Dit kan een pagina op je website zijn, maar een aparte landingspagina creëren werkt beter. Deze motiveert een bezoeker om actie te ondernemen. Software waarmee je zelf een landingspagina kunt maken is Phoenix. Hiermee maak je effectieve landingspagina’s en templates waardoor je hoog scoort in Google én steeds nieuwe bezoekers aantrekt. Je online cursus verkopen wordt hierdoor een stuk gemakkelijker. Kies voor Phoenix om meer leads en klanten uit je bezoekers te halen door effectieve marketing funnels te creëren. Wil je Phoenix eerst gratis uitproberen? Maak dan gebruik van de 14 dagen proefperiode. Deze geldt zowel op het Phoenix Premium als Phoenix Ultimate abonnement!

Online Training Maken Stappenplan (2022) + Gratis Cursus

Stap 9: Betaaldienst (Plug & Pay)

Ben je klaar met je online cursus ontwikkelen? Dan wil je natuurlijk geld verdienen. Daarvoor moet je je cursussen verkopen. Dit doe je door een betaaldienst aan je online training toe te voegen. Ik adviseer Plug & Pay hiervoor te gebruiken. Hiermee zet je al binnen 5 minuten een betaalpagina online waar je upsells aan toevoegt en waarop affiliate marketing mogelijk wordt gemaakt. Maak gebruik van kant-en-klare templates voor je betaalpagina, zodat je snel geld gaat verdienen. Je online training verkopen gaat zo heel snel en je verhoogt de omzet gemakkelijk door kassakoopjes toe te voegen. Wil je Plug & Pay gratis uitproberen, dan kan dat gewoon! Elk lidmaatschap (Lite, Premium en Ultimate) heeft een proefperiode van 14 dagen.

Stap 10: Je online training verkopen

Nu je alles rond hebt, wordt het tijd voor de lancering, de volgende les. Je gaat je cursus online zetten, zodat je hem kunt verkopen! Het is verstandig om ook over de lancering even na te denken. Je wilt natuurlijk direct zo vaak mogelijk je cursus verkopen. Dat lukt pas wanneer mensen er van af weten en je bekendheid genereert rondom je online training. Dit kun je doen door mensen in je omgeving erover te vertellen, maar het is verstandiger om in één keer meer mensen te bereiken, bijvoorbeeld door een nieuwsbrief te versturen. Wellicht heb je al een klantenbestand opgebouwd of een lijst met e-mailadressen verzameld. Maak een opvallende nieuwsbrief waarin je je online cursus aankondigt en geef eventueel een interessante welkomstkorting weg. Dit vergroot de kans dat mensen jouw online training kopen. Ook social media is een handig hulpmiddel dat je kunt inzetten om je doelgroep te bereiken en je boodschap te verspreiden. Wanneer je ruim voor de lancering van je online training al reclame maakt, ontstaat er awareness bij je doelgroep. Omdat mensen een boodschap gemiddeld 7 keer of vaker moeten zien voordat zij actie ondernemen, kun je niet vroeg genoeg beginnen met reclame maken!

Stap 11: Q&A om training te optimaliseren

Is je online training al even live? Dan is het verstandig om na enige tijd een Q&A te organiseren. Ga je voor een live Q&A, dan stel je cursisten en nieuwe, potentiële cursisten in staat om vragen te stellen. Dit kunnen algemene vragen zijn over het maken van een online training of over jouw specifieke training. Door een live Q&A mogelijk te maken, leer je niet alleen je doelgroep meer over jouw training, maar kun je zelf ook inzichten opdoen. Er komen vaak onderwerpen of problemen naar voren waar je wellicht zelf nog niet over nagedacht had. Naar aanleiding van wat er in de Q&A besproken wordt, kun jij je training aanpassen. Op die manier is het mogelijk om je online cursus te optimaliseren en de kwaliteit te blijven verbeteren. Hoe beter jouw online training, des te beter hij zal verkopen.

Stap 12: Opschalen

Heb je gesleuteld aan je online training en lijkt hij zo helemaal goed te zijn? Waarom maak je dan niet nog een online training? Door op te schalen kun je nog meer passief inkomen genereren. Maak bijvoorbeeld een cursus over een van je andere producten of diensten of bedenk waar je veel kennis over hebt. Hoe meer trainingen jij opneemt, des te vaker die trainingen verkopen. Heb je geen inspiratie, vraag dan eens aan mensen die jou goed kennen waar jij volgens hen in uitblinkt. Of probeer te achterhalen of jouw doelgroep met bepaalde vraagstukken of problemen rondloopt, waar jij door middel van een online training of cursus op kunt inspelen. De pijn van jouw doelgroep kan gemakkelijk omgezet worden in een winstgevende training, als je er maar wat onderzoek naar doet.

Online Training Maken Stappenplan (2022) + Gratis Cursus

Stap 13: Combineren met online community

Na een cursus ontwikkelen komen er gegarandeerd vragen binnen vanuit de cursisten. Als je geen zin of tijd hebt om een live Q&A te organiseren om die vragen te beantwoorden, kun je dat ook op een andere manier aanpakken. Wat dacht je van een online cursus website maken, waarbij je een online community opent? In zo’n online academie stellen cursisten vragen en zullen zij zich gehoord voelen. Het is dan wel de bedoeling dat jij als deskundige alle vragen beantwoordt, maar je kunt daar ook een team voor inschakelen. In je eentje is dat (afhankelijk van het aantal mensen in de online community) namelijk best veel werk. Schroom daarom niet om hier hulp bij te vragen of om het helemaal uit te besteden.

En hoe zou je het vinden als cursisten vragen stellen en deze door andere cursisten beantwoord werden? Ook dat is mogelijk. Een online community is een veilige en betrouwbare omgeving waar mensen met elkaar in gesprek kunnen gaan. Wellicht zijn er cursisten die veel kennis hebben over onderwerpen waar jij weer niet zoveel van weet. Dan kan een online academie goed van pas komen om die kennis met elkaar te delen. Daar wordt iedereen wijzer van.

Stap 14: Passief inkomen: cursus verkopen

Nu je weet hoe je een online training of e-learning maakt en lanceert, wordt het tijd om te genieten van het harde werk dat je verricht hebt. Je cursus verkopen zal vanaf nu vanzelf gaan, hoewel je regelmatig reclame moet blijven maken om bezoekers naar je website te krijgen. Staat jouw landingspagina echter als een huis, dan wordt jouw cursus verkopen een eitje. Mensen zullen zich aangesproken voelen door de combinatie van pakkende teksten, het kleurgebruik en de afbeeldingen of video’s op de landingspagina. Aan de hand daarvan klikken zij door naar de betaalpagina en zullen zij afrekenen. Daarna kunnen zij met jouw online training aan de slag gaan en meer leren over jouw product, dienst of specialisme. Ben jij er klaar voor om je kennis en ervaring met de wereld te delen middels een online cursus? Ik wil je absoluut aanmoedigen om ermee aan de slag te gaan. Het is dé manier om een passief inkomen te genereren! Ook een online cursus app maken is hierbij zeker mogelijk!

Hans van der Klok: beste cursus online training maken 

Ben je er helemaal klaar voor en wil je je eigen online training of e-learning maken? Dan kan ik de cursus van Hans van der Klok enorm aanraden. Hierin leer je precies hoe je zelf een online training in elkaar zet en waar je allemaal rekening mee moet houden. Het is een complete, leerzame én waardevolle cursus die je echt helpt om een passief inkomen te genereren. Zodra jouw online training is gemaakt, zal deze namelijk continu geld blijven opleveren. Terwijl jij eindelijk tijd besteedt aan je kinderen, hobby’s en privéleven, blijft het geld middels jouw online training gewoon binnenstromen!

Online Training Maken Stappenplan (2022) + Gratis Cursus

Wie is Hans van der Klok? 

Hans van der Klok is online marketeer en ondernemer. Hij heeft Audiovisuele Media gestudeerd, waardoor zijn passie voor produceren aangewakkerd werd. Het visueel maken van verhalen is hem op het lijf geschreven, en toch liep hij tegen een probleem aan. Hij stak heel veel tijd en energie in zijn bedrijf, maar hij wilde eigenlijk meer vrije tijd. Daarom bedacht hij een manier om zijn tijd anders in te delen: een online training. Na de lancering verdiende hij in de eerste 1,5 jaar ruim €100.000 en kon hij 133 mensen helpen om meer klanten aan te trekken. “Toen mijn deelnemers ook goede resultaten behaalden, wist ik het zeker: online kennis delen is slim en geeft veel vrijheid.” 

Tegenwoordig leert hij ondernemers hoe zij hun bedrijf ook beter kunnen runnen. Hij gebruikt hiervoor zijn eigen kennis en ervaring voor het succesvol opzetten van online cursussen. Hans heeft namelijk ontdekt dat wanneer je een product of dienst via een online training verkoopt, dit een eenmalige investering is voor jou als ondernemer. Zodra de training staat, ontstaat er een passieve inkomensstroom. Terwijl cursisten jouw training volgen, richt jij je lekker op dingen die je echt belangrijk vindt. Hans van der Klok verdient geld zonder aan het werk te zijn en dat gunt hij jou ook! 

Online Training Maken Stappenplan (2022) + Gratis Cursus

Online training cursus: dit krijg je erbij 

Wanneer je de cursus van Hans van der Klok koopt, krijg je het volgende erbij: 

✅ Videotraining: leer stap voor stap waar een professionele online video training aan voldoet, hoe je deze zelf in elkaar zet en hoe je vervolgens meer vrijheid overhoudt om te doen wat je leuk vindt. 

✅ Digitale werkboeken, sjablonen en rekenschema’s: breng structuur aan en vergeet geen enkele stap op weg naar succes. Wie gestructureerd te werk gaat, heeft immers meer kans op slagen.

✅ Toegang tot de online community: omring je met andere ondernemers, stel vragen en inspireer elkaar. Dit is dé manier om je kennis nog meer te verdiepen en elkaar te helpen en te motiveren. Je houdt levenslang en onbeperkt toegang tot deze online academie. Daarom heb je er altijd iets aan. 

Aan het eind van de training heb je een goed idee over wat jij voor training wilt opzetten en heb je deze daadwerkelijk ontworpen. Ook heb je de taken geautomatiseerd en je doelgroep opgewarmd. Zodra je jouw training lanceert zal deze direct verkopen en krijg jij je vrije tijd terug. En dat is het allemaal waard! 

Online training maken: ook gratis mogelijk 

Om je alvast op te warmen voor de complete training, geeft Hans van der Klok regelmatig een Gratis online masterclass: 7 sleutels om je online training succesvol te lanceren. Hierin vertelt hij je welke 7 sleutels essentieel zijn om een online training succesvol te lanceren. In de masterclass leer je onder andere wat de 7 belangrijkste stappen zijn om een online training of e-learning te lanceren, hoe je jouw expertise inzet om een passief inkomen te genereren, hoe je jouw training kunt verkopen en welke valkuilen je hierin kunnen tegenhouden. Als je de valkuilen kent, kun je ze namelijk ontlopen! Deze masterclass duurt ongeveer 1,5 uur en er is tijd om vragen te stellen. Omdat je de masterclass achteraf niet kunt terugkijken, is het van belang dat je een datum kiest waarop je je volledig kunt focussen. Bekijk ook de gratis video: 3 inzichten waarmee jij een succesvolle online training ontwerpt voor meer inkomsten én vrijheid.

Online Training Maken Stappenplan (2022) + Gratis Cursus

Cursus Hans van der Klok: ervaringen van anderen 

Vele ondernemers gingen je al voor in het volgen van de training. Zo vertelt Iris Visser: “Het voelt echt als een geweldige deur die voor mij opengaat. Ik had al veel vertrouwen in de aanpak, maar dat er zulke mooie dingen uit kunnen komen hield ik niet voor mogelijk. Het heeft mij vele grote stappen vooruitgeholpen.” 

Guus Goorts zegt dat hij onder de indruk is van Hans’ ervaring op marketinggebied. “In onze gesprekken weet hij moeiteloos de vinger op de zere plek te leggen en te identificeren wat er nodig is om campagnes naar een hoger plan te tillen. Als je een serieuze ambitie hebt om zelf een cursus te ontwikkelen en te verkopen, dan kun je mijns inziens niemand beter aan boord hebben dan Hans!” 

Leo van Woerden vertelt het volgende: “Mijn online training heb ik binnen 2 maanden verkocht aan 6 personen met als resultaat 6K omzet. De samenwerking met Hans was prettig en ik heb gemerkt dat zijn werkwijze echt werkt. Daarom kan ik zijn training zeker aanraden.”

Ook Rianne Kuik is enthousiast over de werkwijze van Hans van der Klok. Zij vertelt: “Hans is kundig, professioneel, betrokken en resultaatgericht. In 90 dagen hadden we alle stappen uit zijn online programma doorlopen, stond onze online omgeving live en konden de eerste deelnemers met het programma starten. De combinatie van Hans zijn online programma en zijn persoonlijke begeleiding hebben mijn collega’s en ik als heel waardevol en prettig ervaren.”

Zoals je ziet zijn meerdere mannen en vrouwen je voorgegaan en hebben zij de online training van Hans met veel succes en plezier doorlopen. Het is voor hen een kickstart geweest om zelf een online training te ontwikkelen en op deze manier geld te verdienen. Geld dat op een passieve manier blijft binnenstromen, zelfs wanneer deze mensen niet aan het werk zijn.

Online Training Maken Stappenplan (2022) + Gratis Cursus

Cursus Hans van der Klok bestellen 

Wil je de cursus ‘Maak een online training en verdien een passief inkomen!’ met korting bestellen? Er geldt momenteel een actietarief! Wij Nederlanders houden van korting en dat weet Hans van der Klok ook. Er is een tijdelijke korting van €500! Het is mogelijk om het cursusbedrag in drie of zes termijnen te betalen. Dan kun je zo snel mogelijk je online training of e-learning lanceren en je investering terugverdienen. Ben je niet tevreden, dan krijg je je geld gewoon terug. Er is dus geen enkele reden om de online training niet te kopen! 

Online Training Maken Stappenplan (2022) + Gratis Cursus

Bovendien kun je deze training zien als een investering in je toekomst. Eén waarmee je uiteindelijk een passief en online inkomen genereert en waardoor je niet alleen meer geld verdient, maar ook meer vrije tijd overhoudt. Die tijd kun je besteden aan de dingen en mensen die voor jou belangrijk zijn en die jouw leven meer betekenis geven. Ga voor een gelukkig leven, met tijd en ruimte om te doen wat je zelf wilt. Dat wil toch iedereen?


Klik hier voor de gratis online live masterclass

De voordelen van een online training maken 

Een online training maken voor jouw bedrijf of dienst, brengt veel voordelen met zich mee. Ik heb er een aantal opgesomd.  

✅ Je hebt eenmalig kosten, maar daarna leidt dit tot een hogere winst; 

✅ Je hoeft geen zaal af te huren of reiskosten te maken; 

✅ Het maakt niet uit hoeveel mensen per keer je training volgen; 

✅ Je kunt meer mensen tegelijk helpen en daardoor meer impact maken; 

✅ Je houdt meer tijd over voor andere taken én voor leuke dingen; 

✅ Het enige wat je nodig hebt is een laptop, internetverbinding en eventueel een headset; 

✅ Je cursisten kunnen op hun eigen tempo leren; 

✅ Cursisten hebben beter inzicht in hun prestaties, omdat de voortgang beter bij te houden is dan in een groep; 

✅ Cursisten zitten in hun eigen omgeving en voelen zich dus veiliger en meer op hun gemak; 

✅ De training kan op een later moment nogmaals worden bekeken; 

✅ Je kunt op deze manier veel meer mensen bereiken, ook in andere landen. (1)

Wil je ontdekken hoe je je eigen training presentatie kunt maken? Lees dan verder! 

Online Training Maken Stappenplan (2022) + Gratis Cursus

Welke online cursussen zijn er? 

Er zijn verschillende soorten online trainingen. Afhankelijk van welk product of dienst jij aanbiedt, wie je doelgroep is en wat je precies wilt leren aan je klanten, kun je uit de volgende soorten kiezen: 

✅ Mini-online cursussen: die kun je inzetten als gratis weggever om je doelgroep aan te spreken en enthousiast te maken. Niet alleen voor jouw aanbod, maar ook voor jou als persoon/ondernemer. Hoe beter het vertrouwen met de doelgroep is, des te groter de kans is dat zij jouw product(en) of dienst(en) willen afnemen;

✅Low-end online programma’s: een soort kennismakingscursus, waarbij de doelgroep in contact komt met jou en jouw aanbod. Deze programma’s zijn niet live en worden zonder begeleiding uitgevoerd. Ze worden verkocht voor een lage instapprijs, maar bevatten niet alle informatie;

✅ VIP-programma’s: voor de mensen die wel een compleet alles-in-één cursus willen volgen. Hierin kunnen VIP-dagen, coaching sessies en webinars zitten. Het is ook mogelijk om hierin 1 op 1 aan de slag te gaan met de klant;

✅ Lidmaatschappen: voor een interessante prijs krijgt je klant beperkte toegang tot jouw aanbod. Dit kan per maand of per jaar zijn. Na die periode stopt het lidmaatschap, maar je kunt de klant dan natuurlijk proberen over te halen om te verlengen.  

Online Training Maken Stappenplan (2022) + Gratis Cursus

Waar een succesvolle online training aan moet voldoen 

Wil je een succesvolle training presentatie maken, dan moet je weten wat de voorwaarden hiervoor zijn. Zo is het van belang om te weten hoe jouw doelgroep het liefst betaalt. In Nederland wordt iDeal over het algemeen het meest gekozen. Maar misschien heb jij een hele specifieke doelgroep die liever betaalt met creditcard, PayPal of de mogelijkheid wil om in termijnen te betalen. Houd daar rekening mee. Ook is het van belang om je online trainingen niet te groot te maken. Als een training te lang duurt, bestaat het risico dat cursisten afhaken. Dat is zonde van de tijd en moeite die jij erin steekt en je behaalt hiermee niet het doel dat je voor ogen had: je klant helpen om een probleem op te lossen of hem of haar iets aanleren. Bepaal daarom goed wat de structuur wordt van jouw eigen online training of e-learning. Vraag jezelf af wat je iemand wilt aanleren en je dat het beste kunt aanpakken. 

Hoe kom je vervolgens tot een logische opbouw voor je training? Hier zijn verschillende tools voor. Zo kun je een mindmap maken om te bepalen wat er allemaal in moet komen en hoe je dat op een logische volgorde kunt verwerken. Maar je kunt ook met een professional sparren over de inhoud. Doe vooral waar jij je goed bij voelt, want je moet er straks volledig achter staan als je je training gaat verkopen. 

De volgende stap is bepalen in hoeverre je jouw online cursisten gaat begeleiden. Kies je voor een mini-cursus, dan doet de cursist zelf al het werk. Maar bij een online training is het van belang dat jij als professional/ervaringsdeskundige/coach een goede begeleiding regelt. Maak je een training persoonlijk en zorg je dat 1 op 1 coaching mogelijk wordt, dan zal deze veel meer waarde hebben voor cursisten. Het maken van persoonlijke video’s kan een cursus al enorm effectief maken. Veel effectiever dan wanneer iemand alleen teksten, templates en voorbeelden ontvangt. Die interactie is heel belangrijk voor een succesvolle online training

Geef ook studietips aan je cursisten. Niet iedereen is even gestructureerd of goed in leren. Neem daarom in de inleiding van je online training of e-learning een aantal studietips op. Voorbeelden zijn jezelf herinneren aan je doel, van tevoren tijd inplannen om de cursus te volgen, zorgen voor een rustige omgeving zonder afleiding, één hoofdstuk/onderdeel tegelijk doen en niet van hot naar her gaan in de cursus en ook belangrijk: (kleine) successen vieren en delen met anderen. Door zulke tips te geven gaat een cursist al met meer zelfvertrouwen en enthousiasme aan de slag en laat je duidelijk zien dat jij het beste met hem of haar voor hebt. 

Denk tot slot na over het volgende: bied je alle content in één keer aan of ontvangt de cursist per keer een nieuw onderdeel? In veel gevallen is het fijn voor een cursist om zelf het tempo te bepalen. Aan de andere kant houd je mensen alerter en actiever wanneer je de content per onderdeel aanbiedt. Wil je wel graag mensen alert houden, maar wil je hen tegelijkertijd de kans geven om sneller door de cursus te gaan als zij daar behoefte aan hebben? Stel dan e-mail alerts in. Verstuur wekelijks een e-mail met relevante inhoud over de online trainingen om cursisten te herinneren en te motiveren. 

Online Training Maken Stappenplan (2022) + Gratis Cursus

Hoe zorg je voor engagement met je online training? 

Ga je een training maken, dan moet je deze promoten. Alleen zo krijg je nieuwe inschrijvingen en zal je geld verdienen. Denk daarom goed na over de lancering van je training. Deel berichten op social media, via e-mailmarketing of op je eigen website. En zorg ervoor dat andere mensen die berichten delen, zodat je meer mensen bereikt. Creëer schaarste om mensen sneller over de streep te halen en hen te laten voelen dat er urgentie is bij het kopen van jouw training. Daarna is het van belang dat je cursisten echt boeit met jouw verhaal en dat er engagement ontstaat. 

✅ Vertel een (persoonlijk) verhaal. Leg uit wat jouw eigen succesverhaal is als het aankomt op jouw product of dienst. Zo maak je jezelf en je product of dienst geloofwaardig en kun je een band opbouwen met cursisten. Geef ook voorbeelden van hoe je anderen reeds geholpen hebt en neem de cursist mee in de beleving;

✅ Gebruik een enthousiaste stem. Een training verkopen lukt beter wanneer degene die hem maakt met een enthousiaste stem spreekt. Het is zelfs mogelijk om een stem in te huren, als je van jezelf weet dat jouw stem niet heel levendig of enthousiast is. Dit soort dingen kun je gerust uitbesteden, als je weet dat de kwaliteit beter wordt en jouw online cursussen beter zal verkopen; 

✅ Schrijf sterke, korte, actieve teksten. Maak hierbij duidelijke, overzichtelijke opsommingen en gebruik tussenkopjes om de teksten makkelijk te scannen te maken. Eén lange lap tekst activeert een cursist niet om verder te lezen en de kans is groot dat hij of zij dan afhaakt;

✅ Zet een online community of online academie op. Hier kunnen cursisten samenkomen, hun verhalen en ervaringen delen en elkaar inspireren en motiveren;

✅ Gebruik beeld in je training video. Een PowerPoint presentatie heeft lang niet zoveel effect als een combinatie van diezelfde presentatie met videobeelden, foto’s/afbeeldingen en geluidsfragmenten; 

✅ Vraag om meningen. Een training video maken doe je niet elke dag. Vraag daarom of cursisten je training willen uitproberen en vervolgens feedback geven. Zo kun je je training verbeteren en de kwaliteit ervan verhogen;

✅ Voeg interactie toe. Sommige cursisten doorlopen een training heel snel. Soms iets te snel. Door quizzen of checklists in te voegen, zorg je ervoor dat zij gas terugnemen en je training aandachtiger doornemen; 

✅ Gebruik humor in je online training of e-learning. Humor is leuk, maar pas op met sarcasme. Niet iedereen begrijpt sarcasme en als iemand denkt dat je serieus bent, krijgt hij of zij al snel een verkeerde indruk van je. 


Klik hier voor de gratis online live masterclass

Meer over geldzaken voor jouw financiële gezondheid!

Heb je interesse in geldzaken en wil je alles weten over investeren, cashflow en online geld verdienen? Verdiep je dan eens in de wereld van aandelen, crypto, edelmetalen en vastgoed.

We hebben voor jou de beste crypto cursus, beste vastgoed cursussen en beste cursus beleggen getest en vergeleken. Lees onze vergelijkende reviews en kies voor de cursus die het beste bij jou past.

Voor wat betreft geld verdienen heb ik onderscheid gemaakt in beste affiliate marketing cursus, beste YouTube cursus, beste cash cow cursus, beste blog cursus, beste e-commerce cursus en de beste dropship cursus. We hebben ook nog uitgebreide reviews geschreven over onze ervaringen met Blog Secrets, Blog naar Business, Money Mastermind en Schrijven voor het Brein.

Bij Ultimate Mastermind laat René Cooiman beleggen in aandelenfondsen en vastgoed samenkomen. Volg De Geldmachine, Vastgoed in Spanje of De Ondernemersmachine om financieel onafhankelijk te worden. Super interessant om te lezen en er liggen mooie kortingen voor je klaar!

Ook ben ik in de wereld van online trainingen maken gedoken en de wereld van geld verdienen met YouTube.

Meest gestelde vragen over een Online Training Maken

Wil jij weten hoe je een goede online training maakt, waar een goede online training of e-learning allemaal aan moet voldoen en hoe je daarna een online training geeft die iedereen bij blijft? Hieronder staan de antwoorden op de meest gestelde vragen die mensen erover hebben. Succes!

Hoe kun je een goede online training maken?

Als je een goede online training wilt maken, kun je een aantal dingen doen. Kies allereerst een onderwerp waar jij enthousiast over bent. Als jij een onderwerp interessant vindt, zal je er leuker over kunnen vertellen en draag jij je enthousiasme met gemak over op de luisteraars. Daardoor komt je boodschap beter over. Doe ook je best om contact te maken met het publiek. Interactie spoort mensen aan om actief te luisteren en deel te nemen, waardoor de boodschap van je online training beter overkomt op mensen. 

Wat zijn eisen voor een goede online training?

Eisen voor het maken van een goede online training, zijn onder andere het neerzetten van een sterk verhaal. Zorg voor een goede opbouw, waarbij je de lezer echt meeneemt in het verhaal en hem of haar nieuwsgierig maakt of overtuigt. Gebruik ook de juiste software die jouw verhaal ondersteunt en die je de mogelijkheden biedt die je hierbij nodig hebt. Zorg ook voor duidelijke aantekeningen voor jezelf, zodat je vloeiend door je verhaal heen loopt en de luisteraar echt vasthoudt en blijft boeien. 

Hoe kun je een goede online training geven?

Heb jij een goede online training gemaakt, dan zit de rest van het werk in het geven van de presentatie. Natuurlijk wil je dit ook op een goede manier doen. Daarom is het belangrijk om onder andere een persoonlijk verhaal te koppelen aan je training. Daardoor leren mensen sneller, omdat ze makkelijker met hun aandacht bij je training blijven. Ook is het verstandig om beeld te gebruiken en actieve, korte zinnen te gebruiken die mensen bij de les houden. Praat ook met je handen, om te laten zien dat je er bent en dat je nog aan het woord bent.


Klik hier voor de gratis online live masterclass

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Online Training Maken | Stappenplan + Gratis Cursus!

Laat een reactie achter