In dit artikel

Omega 3 Voedingsbronnen: Lijst van Beste Opties (2023)

In dit artikel

Omega 3 vetzuren zijn een soort gezonde vetten. Ons lichaam heeft deze vetten nodig, maar we kunnen ze niet zelf maken. Hierdoor moet je ze uit voeding halen. Er bestaan drie soorten omega 3 vetzuren.

Deze vind je in verschillende voedingsstoffen.

Vis en zeevoedsel zijn rijk aan omega 3. Vette vis zoals zalm is een erg goede keuze. Hier zitten de vetzuren EPA en DHA in. Ook andere zeevruchten, zoals schaal- en schelpdieren, bevatten veel omega 3.

Als het op niet-dierlijke bronnen aankomt, kies dan voor oliën, noten en zaden. Lijnzaad, chiazaad en walnoten zijn bijvoorbeeld goede opties. Ze bieden het vetzuur alfalinoleenzuur (ALA).

Dit is ook een vorm van omega 3.

Er zijn ook heel wat plantaardige opties. Avocado’s en hennepzaad hebben veel omega 3 vetzuren. Ze passen in een veganistisch dieet en zijn erg gezond.

Key Takeaway

De beste omega 3 van 2023 is Nutribites Omega 3. Dit merk gebruikt duurzaam geoogste, onbewerkte visolie en bevat geen onnodige hulpstoffen.

Als je te weinig van deze voedingsmiddelen eet, kun je ook supplementen nemen. Je hebt onder andere visolie of lijnzaadolie met omega 3. Bij het kiezen van een supplement, let erop dat het onderzoek naar de olie heeft plaatsgevonden.

Voedingsmiddelen met de meeste Omega 3

Vis en zeevruchten zijn voedingsmiddelen met de meeste Omega 3.

Vis en zeevruchten

Vis en zeevruchten zijn rijk aan omega 3-vetzuren. Vette vis zoals zalm heeft veel van deze goede vetten. Ook schaal- en schelpdieren hebben omega 3. Maar let op, niet alle vis uit de bio-industrie heeft deze vetzuren.

Het is dus goed om te weten waar je vis vandaan komt. Je kunt ook kiezen voor een supplement als je niet veel vis eet. Er zijn genoeg soorten die goedgekeurd zijn. Zo krijg je toch nog je omega 3 binnen.

Oliën

Ik ben dol op oliën en ze zijn een geweldige bron van omega 3-vetzuren. Er zijn verschillende soorten oliën die rijk zijn aan omega 3, zoals visolie, lijnzaadolie en hennepolie. Deze oliën kunnen worden gebruikt in verschillende gerechten om omega 3 aan je maaltijden toe te voegen.

Ze kunnen worden gebruikt als dressing voor salades, als topping voor soepen en stoofschotels, of zelfs als ingrediënt in smoothies. Het is belangrijk om te kiezen voor hoogwaardige oliën die geen toegevoegde conserveermiddelen of kunstmatige smaakstoffen bevatten.

Dus, vergeet niet om wat omega 3-rijke oliën toe te voegen aan je keukenkastje!

Noten en zaden

Noten en zaden zijn ook goede bronnen van omega 3-vetzuren. Walnoten, lijnzaad en chiazaad zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze gezonde vetzuren. Het toevoegen van noten en zaden aan je maaltijden is een eenvoudige manier om meer omega 3 binnen te krijgen.

Je kunt walnoten toevoegen aan je ontbijtgranen of salades, en lijnzaad en chiazaad strooien over yoghurt of smoothies. Door noten en zaden in je dieet op te nemen, kun je genieten van de gezondheidsvoordelen van omega 3-vetzuren.

Plantaardige bronnen

Er zijn ook plantaardige bronnen die rijk zijn aan omega 3-vetzuren. Chiazaad en lijnzaad zijn beide goede voorbeelden van deze plantaardige bronnen. Ze bevatten een specifiek soort omega 3 vetzuur genaamd alfalinoleenzuur (ALA).

Naast chiazaad en lijnzaad bevatten ook walnoten en hennepzaad omega 3-vetzuren. Het toevoegen van deze plantaardige voedingsmiddelen aan je dieet kan helpen om voldoende omega 3 binnen te krijgen, zelfs als je geen vis eet.

Manieren om Omega 3 aan maaltijden toe te voegen

Gebruik Omega-3 oliën, strooi chia- en lijnzaadjes, eet noten en zaden, kies versterkte versies, eet meer vette vis. Ontdek meer manieren om Omega 3 aan je maaltijden toe te voegen!

Gebruik Omega-3 oliën

Gebruik Omega-3 oliën:

 • Voeg een scheutje omega – 3 olie toe aan salades of gerechten als dressing.
 • Gebruik omega – 3 olie om vis te bakken of te marineren voor extra smaak en gezondheidsvoordelen.
 • Meng omega – 3 olie door je smoothies of shakes voor een extra bron van voedingsstoffen.
 • Druppel wat omega – 3 olie over geroosterde groenten voor een gezonde topping.
 • Bak voedsel in omega – 3 olie in plaats van andere soorten vetten voor een gezonder alternatief.

Strooi chia- en lijnzaadjes

Chia- en lijnzaadjes zijn geweldige bronnen van omega 3-vetzuren. Je kunt deze kleine zaadjes makkelijk toevoegen aan je maaltijden. Hier zijn een paar manieren waarop je ze kunt gebruiken:

 1. Strooi chiazaadjes over je ontbijtgranen, yoghurt of smoothies.
 2. Voeg gemalen lijnzaad toe aan je gebakken goederen, zoals muffins of brood.
 3. Meng chia – en lijnzaadjes door je salades voor een knapperige textuur en extra voedingswaarde.
 4. Maak een chia – of lijnzaadpudding door de zaden te mengen met melk of plantaardige melk en dit in de koelkast te laten staan tot het dik is geworden.

Eet noten en zaden

Noten en zaden zijn een goede bron van omega 3-vetzuren. Hier zijn enkele noten en zaden die rijk zijn aan omega 3:

 • Walnoten: Deze bevatten een hoog gehalte aan omega 3-vetzuren.
 • Chiazaad: Dit zaad is niet alleen rijk aan vezels, maar bevat ook veel omega 3-vetzuren.
 • Lijnzaad: Lijnzaad is een andere geweldige bron van omega 3-vetzuren.
 • Hennepzaad: Dit zaad bevat niet alleen omega 3-vetzuren, maar ook andere belangrijke voedingsstoffen.
 • Pompoenpitten: Deze zaden bevatten ook omega 3-vetzuren en kunnen een gezonde toevoeging zijn aan je dieet.

Kies versterkte versies

Als je op zoek bent naar extra omega 3 in je voeding, kun je ook kiezen voor versterkte versies van bepaalde voedingsmiddelen. Hier is een lijst van enkele opties:

 • Verrijkte melk: Sommige soorten melk zijn verrijkt met extra omega 3-vetzuren.
 • Verrijkte eieren: Er zijn eieren op de markt die verrijkt zijn met omega 3-vetzuren.
 • Verrijkte yoghurt: Een aantal merken yoghurt voegen omega 3-vetzuren toe aan hun producten.
 • Versterkte granen en ontbijtgranen: Sommige granen en ontbijtgranen zijn verrijkt met omega 3-vetzuren.
 • Versterkte sojamelk: Sojamelk kan ook worden verrijkt met extra omega 3.

Eet meer vette vis

Omega 3-vetzuren zijn te vinden in vette vis en kunnen bijdragen aan een gezonde voeding. Om meer omega 3 binnen te krijgen, is het goed om vaker vette vis te eten. Hier zijn enkele opties:

 • Zalm
 • Makreel
 • Haring
 • Sardines

Meer over ‘Omega 3’

Omega 3-vetzuren zijn essentiële vetzuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Daarom is het belangrijk om ze via onze voeding binnen te krijgen. Benieuwd wat omega 3 precies is? Deze vetzuren zijn niet alleen belangrijk voor onze algemene gezondheid, maar hebben ook tal van specifieke gezondheidsvoordelen. Ze spelen een cruciale rol in de hersenfunctie en kunnen het risico op chronische ziekten verminderen. Wist je dat er een verschil is tussen omega 3 en omega 6? Het is dus van belang om de juiste balans tussen deze vetzuren te vinden.

De voordelen van omega 3 zijn divers; ze dragen bij aan een goede hartgezondheid, ondersteunen de hersenfunctie, en bevorderen een gezonde huid en ogen. Wil je meer weten over de dagelijkse hoeveelheid omega 3 die je nodig hebt, of welke voedingsbronnen rijk zijn aan omega 3? Of misschien ben je geïnteresseerd in omega 3 voor kinderen, tijdens de zwangerschap, of in vegetarische en veganistische bronnen van omega 3? Voor al deze onderwerpen en meer, zoals suppletie en de rol van omega 3 bij gewichtsverlies, kun je terecht op onze uitgebreide blogs.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de beste bronnen van Omega 3?

De beste bronnen van Omega 3 zijn schaal- en schelpdieren, noten met omega vetzuren en voedsel rijk aan omega. Lijnzaad is ook een goede bron van omega.

2. Kan ik Omega 3 krijgen uit plantaardig voedsel?

Ja, er zijn bronnen van omega 3 in plantaardig voedsel. Naast lijnzaad, bevatten veel noten en zaden ook Omega 3 vetzuren.

3. Hoeveel Omega 3 moet ik dagelijks innemen?

Je moet op zoek naar voeding dat rijk is aan Omega 3 voor je dagelijkse inname. Overleg altijd met je arts over hoeveel je nodig hebt.

4. Wat zijn de symptomen van een tekort aan Omega 3?

Symptomen van een omega tekort kunnen zijn: vermoeidheid, droge huid, hartproblemen en stemming problemen. Als je denkt dat je een tekort hebt, praat dan met je arts.

» Referenties


1. Appleton KM, Sallis HM, Perry R, et al. (2015). Omega-3 fatty acids for depression in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews, (11).
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26537796/

2. Simon, M. S., Arteaga-Henríquez, G., Algendy, A. F., Siepmann, T., & Illigens, B. M. W. (2023). Anti-Inflammatory Treatment Efficacy in Major Depressive Disorder: A Systematic Review of Meta-Analyses. Neuropsychiatr Dis Treat, 19:1-25.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36636142/

3. Aung T, Halsey J, Kromhout D, et al. (2018). Associations of omega-3 fatty acid supplement use with cardiovascular disease risks. Meta-analysis of 10 trials involving 77,917 individuals. JAMA Cardiology, 3(3):225-234.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29387889/

4. Bisgaard H, Stokholm J, Chawes BL, et al. (2016). Fish oil-derived fatty acids in pregnancy and wheeze and asthma in offspring. New England Journal of Medicine, 375(26):2530-2539.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28029926/

5. Grey A, Bolland M. (2014). Clinical trial evidence and use of fish oil supplements. JAMA Internal Medicine, 174(3):460-462.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24352849/

» Referenties

Conclusie beste Omega 3 2023

 • Beste Omega 3 – Nutribites
 • Beste Omega 3 Visolie – Nutribites
 • Beste Omega 3 Supplementen – Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Omega 3 Capsule –  Nutribites
 • Beste Omega 3 Algenolie – Testa 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Omega 3 Tabletten – Vitaily €10 korting met code ‘GROEI
 • Beste Omega 3 1000mg – Testa 20% korting met code ‘GROEI
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Omega 3 Voedingsbronnen: Lijst van Beste Opties (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips