In dit artikel

Obstipatie Veroorzaakt door Magnesium Citraat?

Obstipatie Veroorzaakt door Magnesium Citraat? (2023)

In dit artikel

Heb je wel eens last van obstipatie na het innemen van magnesium citraat? Dit probleem ken ik maar al te goed, en ik kan je zeggen: je bent echt niet de enige! Met uitgebreid onderzoek heb ik ontdekt dat magnesiumcitraat, een vorm van magnesium, water aantrekt in de darmen wat een laxerend effect kan hebben.

In deze blogpost leer ik je alles over het verband tussen magnesiumcitraat en obstipatie, geef ik tips om constipatie te bestrijden en vertel ik wanneer het tijd is om naar de dokter te gaan.

Klaar om van je problemen af te komen? Laten we beginnen!

Key Takeaway

De beste magnesiumcitraat van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

 • Magnesiumcitraat kan obstipatie verlichten door vocht naar de darmen te trekken en de ontlasting zachter te maken.
 • Het is belangrijk om de juiste dosering magnesiumcitraat in te nemen om bijwerkingen zoals diarree te voorkomen.
 • Voldoende water drinken, vezelrijk voedsel eten en regelmatig bewegen kunnen ook helpen bij het bestrijden van obstipatie.
 • Overleg altijd met een arts voordat je magnesiumsupplementen inneemt, vooral als je zwanger bent, een sporter bent of andere medicijnen gebruikt.

Wat is Magnesium Citraat?

Magnesium Citraat is een vorm van magnesium die gemakkelijk door het lichaam opgenomen kan worden. Het speelt een belangrijke rol bij verschillende processen in ons lichaam, zoals de spijsvertering en het reguleren van de spierfunctie.

Daarnaast heeft magnesium citraat ook een laxerend effect, wat kan helpen bij het bestrijden van obstipatie.

Hoe werkt het?

Magnesiumcitraat werkt door water naar de darmen te trekken. Dit verhoogt de hoeveelheid vocht in de ontlasting, waardoor het makkelijker door het spijsverteringskanaal kan bewegen.

Het helpt ook je darmen om zich samentrekken en ontspannen op een normale manier, wat ook de stoelgang bevordert. Daarom gebruiken sommige mensen magnesiumcitraat om verstopping te behandelen.

Maar pas op, een hoge dosering kan diarree veroorzaken. Het is dus belangrijk om zorgvuldig met de dosering om te gaan.

Waar helpt het bij?

Magnesium citraat kan bij verschillende problemen en aandoeningen helpen. Eén van de belangrijkste voordelen is dat het kan helpen bij het verlichten van obstipatie. Magnesium heeft de eigenschap water naar de darmen te trekken, wat kan helpen bij het bevorderen van de stoelgang.

Daarnaast kan magnesiumsuppletie ook effectief zijn bij het behandelen van lawaaidoofheid. Het is echter belangrijk om de juiste dosering magnesium in te nemen om bijwerkingen zoals diarree te voorkomen.

Verder kan magnesiumtekort worden veroorzaakt door blootstelling aan lawaai. Kortom, magnesium citraat kan een nuttig supplement zijn voor mensen die last hebben van obstipatie of lawaaidoofheid.

Wat zijn de voordelen?

Magnesium citraat heeft verschillende voordelen voor het lichaam. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van magnesium citraat:

 • Het kan helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering.
 • Magnesium citraat kan de stoelgang verbeteren en constipatie verlichten.
 • Het kan de opname van calcium in het lichaam ondersteunen, wat essentieel is voor sterke botten en tanden.
 • Magnesium citraat kan helpen bij het verminderen van spierkrampen en spasmen.
 • Het speelt een rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en kan daarom nuttig zijn voor mensen met diabetes.
 • Magnesium citraat kan de slaap verbeteren en helpen bij het verminderen van slapeloosheid.
 • Het kan ook helpen bij het verminderen van angstgevoelens en stress.

Welke soort magnesium is het beste voor het lichaam?

Het beste soort magnesium voor het lichaam is magnesiumcitraat. Magnesiumcitraat is een vorm van magnesium die gemakkelijk door het lichaam kan worden opgenomen. Het heeft een laxerend effect, waardoor het kan helpen bij het bevorderen van de stoelgang en het verlichten van obstipatie.

Onderzoek heeft aangetoond dat magnesiumcitraat effectief kan zijn bij het behandelen van verstopping. Het is echter belangrijk om de juiste dosering in te nemen om bijwerkingen zoals diarree te voorkomen.

Magnesiumcitraat is vooral gunstig voor sporters, zwangere vrouwen en ouderen die vaak een tekort aan magnesium hebben.

Hoeveel magnesiumcitraat per dag?

De aanbevolen dagelijkse dosis magnesiumcitraat varieert, afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht en gezondheidstoestand. Over het algemeen wordt aanbevolen om te starten met een lage dosis, bijvoorbeeld 200-400 mg per dag, en geleidelijk te verhogen indien nodig.

Het is belangrijk om de instructies op het supplementetiket te volgen en te overleggen met een zorgverlener voor gepersonaliseerd advies. Onthoud dat het nemen van te veel magnesiumcitraat diarree kan veroorzaken, dus wees voorzichtig met het innemen van hogere doses.

Tips voor het bestrijden van constipatie

– Drink minstens 8 glazen water per dag.

– Eet vezelrijk voedsel, zoals groenten en volkoren producten.

– Ga regelmatig bewegen om de darmen in beweging te houden.

– Probeer natuurlijke laxeermiddelen, zoals vlozaad of lijnzaad.

– Gebruik een krukje onder je voeten tijdens het poepen voor een betere houding.

Drink voldoende water

Ik raad aan om voldoende water te drinken om obstipatie te bestrijden. Water is essentieel voor een goede spijsvertering en kan helpen bij het verzachten van de ontlasting. Het drinken van voldoende water zorgt ervoor dat de ontlasting soepeler wordt en gemakkelijker door de darmen kan bewegen.

Dit helpt bij het voorkomen van verstopping en bevordert een regelmatige stoelgang. Zorg ervoor dat je gedurende de dag regelmatig water drinkt om gehydrateerd te blijven en je darmen gezond te houden.

Gebruik vlozaad

Vlozaad kan een effectieve remedie zijn tegen obstipatie. Het staat bekend om zijn hoge vezelgehalte, wat kan helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het stimuleren van regelmatige stoelgang.

Vlozaad absorbeert water in de darmen en vormt een gelachtige substantie, waardoor de ontlasting zachter wordt en gemakkelijker kan passeren. Het wordt aanbevolen om vlozaad te gebruiken door het toe te voegen aan water, sappen, yoghurt of andere voedingsmiddelen.

Houd er rekening mee dat het belangrijk is om voldoende water te drinken bij het gebruik van vlozaad om uitdroging te voorkomen.

Drink een kop hete koffie (ook decaf)

Een kop hete koffie kan helpen bij het verlichten van obstipatie. Koffie heeft een laxerend effect en kan de stoelgang bevorderen. Zowel gewone koffie als cafeïnevrije koffie kunnen hiervoor worden gebruikt.

Dus als je last hebt van constipatie, probeer dan een kop hete koffie te drinken om de darmen weer op gang te brengen.

Gebruik een magnesiumsupplement

Een van de tips om obstipatie te bestrijden is het gebruik van een magnesiumsupplement. Magnesium staat erom bekend de stoelgang te bevorderen en kan helpen bij het verlichten van constipatie.

Magnesiumcitraat is een vorm van magnesium die vocht aantrekt in de darmen, waardoor het een laxerend effect kan hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat magnesiumcitraat effectief kan zijn bij het behandelen van verstopping.

Het is echter belangrijk om de juiste dosering magnesium in te nemen om bijwerkingen zoals diarree te voorkomen. Dus als je last hebt van obstipatie, kan het nemen van een magnesiumsupplement een eenvoudige en natuurlijke manier zijn om je spijsvertering te ondersteunen.

Maak lijnzaad thee

Het maken van lijnzaad thee kan een natuurlijke remedie zijn om constipatie te verlichten. Lijnzaad is rijk aan vezels, wat essentieel is voor een gezonde spijsvertering en een regelmatige stoelgang.

Het drinken van lijnzaad thee kan helpen de ontlasting soepeler te maken en verstopping te verminderen. Vermaal gewoon een eetlepel lijnzaad en voeg het toe aan een kopje kokend water.

Laat het trekken en zeef het mengsel voordat je het drinkt. Vergeet niet om voldoende water te drinken bij het consumeren van vezelrijke voedingsmiddelen om uitdroging te voorkomen.

Neem een eetlepel MCT olie

Ik neem dagelijks een eetlepel MCT olie om mijn constipatie te verlichten. MCT olie staat bekend om zijn vermogen om de spijsvertering te bevorderen en kan helpen bij het soepel verlopen van de stoelgang.

Het is een natuurlijk supplement dat gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen en kan helpen om verstopping te voorkomen. Bovendien kan MCT olie ook andere gezondheidsvoordelen bieden, zoals het verbeteren van de energie en mentale helderheid.

Het is belangrijk om de dosering van MCT olie in de gaten te houden, omdat een te grote hoeveelheid kan leiden tot maagklachten.

Probeer Triphala capsules

Ik raad je aan om Triphala capsules eens te proberen. Triphala is een traditionele Ayurvedische mix van drie krachtige vruchten: amla, haritaki en bibhitaki. Deze capsules kunnen helpen bij constipatie doordat ze de spijsvertering bevorderen en de stoelgang reguleren.

Daarnaast hebben Triphala capsules ook ontgiftende eigenschappen en ondersteunen ze een gezonde darmflora. Het nemen van Triphala capsules kan een natuurlijke manier zijn om constipatie te verlichten en een gezonde darmfunctie te bevorderen.

Zet een krukj onder je voeten

Ik raad aan om een krukje onder je voeten te zetten tijdens het poepen. Dit kan helpen bij het bevorderen van een gezonde stoelgang. Door je voeten op een verhoogde positie te plaatsen, wordt je lichaam in een meer natuurlijke en ontspannen houding gebracht.

Hierdoor worden de darmen beter uitgelijnd, waardoor het gemakkelijker wordt om te poepen. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die regelmatig last hebben van obstipatie. Probeer deze eenvoudige truc eens uit en kijk of het voor jou werkt bij het verlichten van constipatieklachten.

Wandel, fiets of ga hardlopen

Ik hou ervan om actief te blijven, en een van de beste manieren om dat te doen is door te wandelen, fietsen of hardlopen. Niet alleen zijn deze activiteiten goed voor mijn algehele gezondheid en conditie, maar ze kunnen ook helpen bij het bestrijden van obstipatie.

Door regelmatig te bewegen, stimuleer ik de spijsvertering en bevorder ik de stoelgang. Bovendien helpt het bij het verlichten van stress, wat ook kan bijdragen aan darmproblemen. Dus als je last hebt van obstipatie, ga dan naar buiten en maak een ontspannende wandeling, spring op de fiets of ga een rondje hardlopen.

Je zult versteld staan ​​van de positieve effecten die het kan hebben op je spijsvertering.

Denk om je ademhaling

Als je last hebt van obstipatie, kan het verbeteren van je ademhalingstechniek een effectieve manier zijn om verlichting te vinden. Diep en rustig ademhalen helpt je lichaam te ontspannen en de spijsvertering te bevorderen.

Door bewust te ademen en je aandacht te richten op je ademhaling, kun je stress verminderen en de bloedcirculatie in je buikgebied verbeteren. Dit kan helpen om de darmbewegingen te stimuleren en obstipatie te verminderen.

Dus, neem even de tijd om diep in te ademen en rustig uit te ademen – het kan een positief effect hebben op je stoelgang.

Geef jezelf een massage

Heb je last van obstipatie? Probeer jezelf dan eens een massage te geven. Door je buik in een cirkelvormige beweging met de klok mee te masseren, kan dit helpen bij het stimuleren van de spijsvertering en het bevorderen van de stoelgang.

Daarnaast kan een massage ook helpen bij het verlichten van spanning en stress, wat vaak gepaard gaat met darmklachten. Een ontspannende massage kan dus zeker de moeite waard zijn om constipatie te verlichten.

Verhoog de hoeveelheid vezelrijke groente

Ik raad aan om de hoeveelheid vezelrijke groente in je dieet te verhogen als je last hebt van obstipatie. Vezelrijke groenten, zoals broccoli, wortelen en boerenkool, helpen de spijsvertering te verbeteren en bevorderen een regelmatige stoelgang.

Deze groenten zitten boordevol vezels die water in de darmen aantrekken en de ontlasting zachter maken. Door meer vezelrijke groente te eten, kun je verstopping verminderen en gemakkelijker naar het toilet gaan.

Probeer elke dag minimaal vijf porties groenten toe te voegen aan je maaltijden en snacks. Op deze manier geef je je lichaam de nodige vezels om een gezonde spijsvertering te ondersteunen.

Laxeermiddelen en klisma’s: wanneer is het nodig om naar de dokter te gaan?

Als het gaat om het gebruik van laxeermiddelen en klisma’s, is het belangrijk om te weten wanneer het tijd is om een dokter te raadplegen. Als je regelmatig last hebt van verstopping en je hebt al verschillende laxeermiddelen geprobeerd zonder succes, dan is het verstandig om een arts te bezoeken.

Ook als je merkt dat je afhankelijk wordt van laxeermiddelen om een normale stoelgang te hebben, is het een goed idee om medisch advies in te winnen. Daarnaast, als je last hebt van ernstige darmklachten zoals hevige buikpijn of bloederige ontlasting na het gebruik van laxeermiddelen, moet je direct naar de dokter gaan.

Een arts kan de oorzaak van je verstopping of darmklachten onderzoeken en je de juiste behandeling geven. Onthoud dat het belangrijk is om op een veilige en gezonde manier met darmproblemen om te gaan en dat een arts je daarbij kan helpen.

Conclusie

Magnesium citraat kan een effectieve oplossing zijn voor obstipatie en kan helpen bij het bevorderen van een gezonde stoelgang. Het trekt vocht aan in de darmen, wat kan helpen bij het verzachten en bevorderen van de ontlasting.

Het is echter belangrijk om de juiste dosering magnesium in te nemen om mogelijke bijwerkingen zoals diarree te voorkomen. Raadpleeg altijd een arts of specialist voordat je begint met magnesiumsupplementen, vooral als je zwanger bent, een sporter bent of al andere medicijnen gebruikt.

Meer over ‘Magnesium Citraat’

De wereld van magnesium is verrassend veelzijdig en het soort magnesium dat je kiest kan een groot verschil maken. Eén van de populaire vormen is magnesium citraat, bekend om zijn efficiënte opname door het lichaam. Als je ooit hebt geworsteld met obstipatie, zou je gehoord kunnen hebben dat magnesium citraat een go-to oplossing is.

Maar magnesium citraat heeft ook zijn rivalen. Wat is het verschil tussen magnesium lactaat en citraat? Of misschien ben je nieuwsgierig naar het onderscheid tussen magnesium chelaat en citraat? Deze vragen kunnen belangrijk zijn, afhankelijk van je gezondheidsbehoeften en levensstijl.

Buiten het gebied van spijsvertering, heeft magnesium citraat ook een rol te spelen in het tegengaan van spierkramp. Als je je ooit hebt afgevraagd hoe magnesium citraat tegen kramp kan werken, hebben we daar ook een informatief stuk over. En voor mensen die last hebben van tinnitus, ja, er is een mogelijkheid dat magnesium citraat nuttig kan zijn.

Het gebruik van magnesium citraat reikt zelfs tot recreatieve drugsgebruikers die zich afvragen over de interactie tussen magnesium citraat en xtc. En net als elk ander supplement, zijn er potentiële bijwerkingen van magnesium citraat die je zou moeten kennen voordat je begint met het nemen van dit supplement.

Of je nu kiest voor een pil of voor magnesium citraat poeder, timing is alles. Lees meer over wanneer je magnesium citraat moet innemen om de maximale voordelen te behalen. En als je je ooit hebt afgevraagd over het verschil tussen magnesium en magnesium citraat, hebben we daar ook een verhelderend artikel over.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Obstipatie Veroorzaakt door Magnesium Citraat?

Obstipatie veroorzaakt door Magnesium Citraat is een situatie waarbij een persoon moeite heeft met ontlasten als gevolg van het gebruik van magnesium citraat.

2. Kan magnesiumhydroxide ook obstipatie veroorzaken?

Nee, magnesiumhydroxide wordt juist vaak gebruikt om obstipatie te verlichten omdat het maagzuur neutraliseert en de ontlasting verzacht.

3. Wat gebeurt er als ik te veel magnesium supplement inneem?

Overmatig gebruik van een magnesium supplement kan leiden tot maagzuur en in sommige gevallen tot obstipatie.

4. Hoe kan ik obstipatie voorkomen bij het innemen van magnesium citraat?

Het is belangrijk om de aanbevolen dosering van magnesium citraat niet te overschrijden en voldoende water te drinken om obstipatie te voorkomen.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium citraat 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Obstipatie Veroorzaakt door Magnesium Citraat? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips