In dit artikel

The Obstacle Mindset | Kern-levenslessen van een Obstacle Mindset!

The Obstacle Mindset (2023) | Ontdek deze Kern-levenslessen!

In dit artikel

Wil je je mindset veranderen, naar een op groei gerichte mindset. Dan is dit artikel voor jou. Dit artikel is vol met mindset quotes dat je op je muur kan hangen.

The Obstacle Mindset heeft een paar kern-levenslessen. Die staan hier onder uitgelegd. Die levenslessen/kernwaardes zorgen ervoor dat de mindset werkt zoals die werkt. De onderliggende gedachten van de mindset is om het uiterste uit alles te halen. 

Het uiterste uit elke situatie, goed of slecht. Het uiterste uit het leven. Het uiterste uit elk moment. 

Wat de precieze definitie van het uiterste is verschilt per persoon. Voor mij is het uiterste uit iets halen. 

Zo veel mogelijk voldoening en plezier ergens uit halen. Voldoening en plezier gaan vaak goed samen maar ook goed alleen. Een balans van beide is waar de mindset speciaal voor bedoeld is.

Het uiterste uit alles halen betekent ook dat je het uiterste uit alle slechte en nare situaties haalt. Dit doe je door niet alleen te leren van deze situaties maar om er beter door te worden. 

Als je tegenslagen gaat zien als een uitdaging waar je beter van wordt. Zal je er niet alleen beter mee om kunnen gaan maar je zult er ook meer plezier uit halen.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Het Stoïcisme 

Voordat je leert wat, The Obstacle mindset betekend moet je eerst de betekenis van het Stoïcisme weten.

Het Stoïcisme ook wel Stoa genoemd is de filosofie waarop de mindset is gebaseerd. 

De filosofie van het stoïcisme. Bedacht door Zeno van Citium rond 330 voor Christus. 

De filosofie groeide uit tot een van de grootse in het oude Griekenland. De bekendste stoic die door jong en oud, door millennia heen wereldberoemd is gebleven en bekendstaat voor zijn wijsheid en leiderschap zal zijn Marcus Aurelius.

De Stoics geloven er in dat je het beste uit nare situaties moet halen en tegelijkertijd de realiteit moet accepteren.

Marcus Aurelius

Marcus Aurelius regeerde het Romeinse rijk van 161 tot het jaar 180. In zijn leven heeft Marcus nare gebeurtenis na nare gebeurtenis meegemaakt. Zijn vrouw die vreemd ging. Een pandemie in het Romeinse rijk. Oorlogen en verraad. Om een paar dingen op te noemen.

Het leven toen was een stuk minder vergevend ook voor een keizer zoals Marcus Aurelius.

Marcus Aurelius hield van schrijven. In zijn vrije tijd hield hij een journaal bij voor zichzelf. Zo schreef hij over het leven en de gebeurtenissen die hem overkwamen. Zijn boek: Meditations is zelfs in onze tijd nog wereldberoemd.  Dat komt door dat zijn levenslessen en wijsheid de uitdaging van tijd doorstaan. 

Je Mindset is meer dan je denkt.

Je mindset dat bepaalt vrijwel alles. 

Je mindset bepaalt kwaliteit van je leven. Ik ben opgegroeid met weinig vrienden en een slecht sociaal leven. Het keerpunt in dat kwam toen ik me bezig ging houden met mijn mindset. Door daar verandering in te brengen, veranderde ik ook de mij die anderen zagen.

The Obstacle Mindset Kern-levenslessen van een Obstacle Mindset!

Ik heb voor een paar maanden in de sales gewerkt. Daar heb ik onwijs veel belangrijke lessen geleerd. Toch is er een les die boven de ander uitblinkt.

Je mindset maakt of breekt je. Alleen met een goede mindset kan je verkopen. Hoe beter je mindset, hoe beter je verkoopt. 

Als je niet in jezelf of je product gelooft verkoop je helemaal niks. Jouw mindset dat is je power dat is je kracht. Een goede verkoper is goed omdat hij weet wat hij doet. Een geweldige verkoper is geweldig omdat hij gelooft in wat hij doet.

In het dagelijks leven is het net zo. Als je in jezelf gelooft en vertrouwen in jezelf hebt zullen er meer deuren voor je open staan. Soms zelfs deuren die eerst gesloten leken.

Neem niet alleen mijn woord ervoor. 

In het mindset boekMindset: The New Psychology of Success schrijft Carol Dweck over haar wetenschappelijk onderzoek zei onderzocht, mindsets en de impact die dat op een individueel heeft.  Daarin beschrijft ze dat het verschil in mindset enorm veel in je leven bepaald.

Het bepaalt of je stress zal hebben in je dagelijks leven omdat je voelt alsof je jezelf moet bewijzen of dat je goed bent met wie je bent en vertrouwen in jezelf hebt.

Het bepaalt hoe je om gaat met andere mensen, Wil je wat bewijzen aan andere  of wil je jezelf zijn. 

Het bepaalt hoe je succes en falingen ziet.  Zie je falingen als mislukkingen of als leermomenten. 

Wil je succesvol worden om succesvol te worden of houd je van het proces. Dat alles wordt bepaalt door de manier waarop je jezelf ziet en de manier waarop naar de wereld kijkt.

Het Obstakel is de weg

The Obstacle is the Way geschreven bij Ryan Holiday begint met de zin. “Wat actie verhindert, brengt actie verder.” 

The Obstacle is the Way brengt de eeuwenoude filosofie van het stoïcisme naar de moderne tijd. De titel zegt het al, het obstakel is de weg. Wat in de weg zit wordt de weg. 

Dit boek is een keerpunt geweest in mijn leven. Net zoals die was voor vele anderen. 

Het boek begint met de uitleg over het Stoïcisme en hoe Marcus Aurelius het gebruikte in zijn leven. Het boek gebruikte veel voorbeelden uit de geschiedenis. 

Zo schreef het boek bijvoorbeeld over vele beroemdheden. En hoe een goede mindset hun heeft geholpen om te behalen wat ze hebben behaald. Denk aan Abraham Lincoln, George Washington, Marcus Aurelius.  

The Obstacle Mindset Kern-levenslessen van een Obstacle Mindset!

Memento Mori

Memento Mori werd veel in het oude Griekenland gebruikt. Het betekend: iedereen is sterfelijk.  

De gedacht dat jij en iedereen om je heen gaat is een enge gedachte als je dat zo laat zijn. Het kan ook een motiverende gedachte zijn.

Je zou of kunnen denken: Wij gaan toch dood dus wat is het punt van iets behalen. 

Een andere manier om er naar te kijken zou kunnen zijn: Wij gaan allemaal dood en juist omdat wij maar een kans krijgen moeten we het doen.

Accepteren is het halve werk

Verander je leven door te accepteren, Abraham Lincoln wordt onthouden als de man die Slavernij uit de Verenigde Staten verbande. Wat veel mensen niet weten is dat hij zijn leven lang depressie heeft gehad. 

The Obstacle is the way, verteld over dat Abraham Lincoln had geaccepteerd dat hij depressie voor zijn hele leven mee zou brengen.

Dit zetten mij aan het denken. Nooit eerder had ik eraan gedacht om iets te accepteren zoals het is. Na wat ups and down gehad te hebben in mijn strijd tegen depressie was ik uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat het doel was om er over heen te komen. 

Echter was er een gehele nieuwe optie bijgekomen een derde optie. Vanaf dat moment had ik de volgende opties: 

  1. Het opgeven
  2. Doorvechten tot je er over heen bent gekomen
  3. Accepteren dat je ermee zult moeten leven

Ik koos voor nummer drie. Onmiddellijk haalde dit enorme stress van mijn schouders af. Ik had niet meer de verwachting om er over heen te komen. 

Na een paar maanden tijd was ik toch van beslissing verandert en was ik terug gegaan naar de tweede keuze. 

Om door te blijven vechten tot ik er over heen kwam. Dit kwam omdat er hoop was gekomen in mijn leven. Hoop in de vorm van een betere toekomst en meer verbetering. Hoop dat terug te koppel was aan mijn nieuwe mindset.

Toch is de les die ik die dag heb geleerd me altijd bij gebleven. Het accepteren van een werkelijkheid is al een enorme hulp.

De Wet van Tegengestelde Werking

Bekendgemaakt door Allan Watts. En later ook door Mark Manson door zijn boek: How to not give a f*ck. De wet van tegengestelde werking. Is een wet die krachtig is om te weten en nog krachtiger om bij te leven. 

Om te krijgen wat je wilt moet je het juist niet willen. Dat klinkt apart, dat weet ik. 

Als je geld wilt verdienen moet je juist geen geld willen verdienen.

Om vrienden te krijgen moet je juist geen vrienden hoeven.

Om je mening geaccepteerd te laten worden moet je andere meningen accepteren.

Om een baan te vinden moet je juist geen baan nodig hebben.

Door jezelf te zijn zullen automatisch mensen die zijn zoals jouw in je leven komen. Als je teveel gaat geven om vrienden maken, keer je ze juist af dit komt doordat je niet jezelf bent. 

Als je werkt om te werken dan is geld een natuurlijk bij product van dat werk het is het werk dat de waarde houdt. Als je werkt om geld te verdienen dan is geld het enige product het gene dat waarde houd is een stukje papier.

Als je andere meningen accepteert zullen anderen sneller naar je mening luisteren. Door anderen te accepteren laat je zien dat je niet bang bent om je mening te laten uitdagen. Dit straalt sterkte uit en als een natuurlijk bij product zullen mensen sneller je mening accepteren en daarnaar luisteren.

Geluk, dat kan je maken.

Wij hebben het niet over Geluk (Emotie) maar over Geluk (Kans).

Geluk zit hem in kleine dingen. Waar jij invloed op hebt.

Ryan Serhant is een groot voorbeeld voor mij. Hij is gegaan van gefaalde acteur naar multimiljonaire die records zet voor zijn sector namelijk makelaardij. Zijn verhaal is als geen ander en toch zoals die van vele anderen. 

Wat zijn verhaal zo uniek maakt is de manier waarop die succesvol is geworden. Hij heeft er ongetwijfeld enorm hard voor gewerkt en werkt daar nog steeds enorm hard voor. 

Hij verteld in een vlog dat geluk, dat kan beïnvloed worden. Door hard te werken en door op te komen dagen maak je je eigen geluk. In praktijk betekent dat dat je je eigen geluk kan verhogen door toch te gaan naar de afspraken waar je naar op kijkt. 

Een Youtuber bij de naam Max Fosh is de definitie van je eigen geluk maken. 

Hij heeft zijn youtube volgers gekregen na dat hij beroemde youtubers had gevraagd samen een video op te nemen. Die video kreeg miljoenen kijkers.  

In een van zijn video’s, solliciteert hij voor de BBC. De manier waarop is wat hem zo uniek maakt.

Vrijwel iedereen solliciteert door je cv op te sturen. Dit was te makkelijk voor Max. Hij was immers aan het solliciteren bij de BBC. Om zich te onderscheiden van de rest van de sollicitanten kwam hij met een idee, een idee dat nog nooit eerder is gedaan. 

Hij plakte zijn CV op de bovenkant van zijn auto. Ook beplakte hij zijn auto met een QR-code. Die code verwees naar een video waarin hij zichzelf en zijn idee voor een tv show pitchte.

De CEO van de BBC belde hem later op. 

Hij had de baan.

The Obstacle Mindset Kern-levenslessen van een Obstacle Mindset!

Kies je moeilijk

Het leven is moeilijk. 

Het is moeilijk om elke dag om 6 uur op te staan om te gaan sporten en het is moeilijk om elke dag alleen op de bank te zitten. ijs eten terwijl je Netflix kijkt. 

Het zijn beide moeilijk voor andere redenen. Het is moeilijk omdat elke dag weer de motivatie te vinden om te gaan sporten. 

En het is moeilijk omdat niks met je leven te doen behalve de laatste Peaky Blinders aflevering te kijken.

Vaak als we denken over wat we later willen doen kijken we alleen naar het resultaat dat daarmee behaald kan worden.  

Waar we niet naar kijken is wat we moeten doen om daar te komen. 

Ik zeg kies niet wat je wilt doen alleen gebaseerd op wat je ermee kan bereiken maar kies wat voor moeilijkheid jou blij zou maken. Welk proces jouw voldoening en geluk zou brengen.

Ying en Yang

Ying en Yang. Ook wel karma genoemd. Is het geloof dat je krijgt wat je geeft. Als je goed doet zul je goed krijgen en als je slecht doet zul je slecht krijgen. 

Dit heb je meer dan genoeg gezien. 

Dit geloof kan er niet alleen voor zorgen dat je je beter gedraagt.

Het kan er ook voor zorgen dat je minder doet. 

Als je hier in gelooft dan zul je de nood niet hebben om wraak te nemen op de mensen die je fout hebben gedaan. Hun zullen vanzelf hun verdiende karma krijgen. 

Trust the process.

Trust the process. Dat is een zin die je waarschijnlijk best vaak heb zien langskomen. Voor mij is het niet alleen een zin. Het is een vaardigheid. Het is de vaardigheid om vertrouwen te hebben niet alleen in jezelf, intern maar ook de externe wereld om je heen. 

Verandering neemt tijd. Bij verandering is het belangrijk dat je vertrouwen hebt. Heb je dat niet dan kan je zo weer terugvallen naar waar je begon. 

Verandering zal tijd nemen en het zal niet altijd even makkelijk gaan. De tijd tussen wanneer je bepaalt de verandering in te voeren en wanneer je het behaald hebt, heet het proces.

Vertrouwen hebben in het proces. Is eigenlijk vertrouwen hebben in dat het allemaal wel goed komt. Dit klinkt heel simpel op papier maar is extreem lastig aan in praktijk. 

Wij mensen, weten niet wat er gaat gebeuren. Als wij er in gaan met een volle borstkas maar onmiddellijk naar beneden geslagen worden dan zullen wij al snel het vertrouwen verliezen. 

De kunst is om het vertrouwen vast te houden. 

En dat is eenmaal lastig. Je moet vertrouwen dat wat je doet niet voor niks is. Dat ondanks dat het lang zal duren, het wel zal lukken. 

Dat tegenslagen onderdeel zijn van het proces en je moet vertrouwen hebben in jezelf.

Daarvoor moet je niet alleen kunnen vertrouwen in het proces. Je moet  ook geduld hebben. Vertrouwen in eigen. Vertrouwen in de uitkomst. Vertrouwen in de tegenslagen. Dat is wat het zo lastig maakt. Dat is waarom ik het als een vaardigheid zie. Als je vertrouwen hebt in het proces. Kan je al ver komen.

The Obstacle Mindset Kern-levenslessen van een Obstacle Mindset!

Met minder behaal je meer

De kunst om met minder te kunnen doen wordt ook wel het minimalisme genoemd.

Wij leven in een consumptie maatschappij. Wij krijgen al jong aangeleerd dat je steeds meer moet hebben. Meer geld. Meer spullen. Meer auto’s. Meer telefoons. Meer vrienden. Meer seks. Meer luxe vakanties. Meer drugs. Meer feestjes. En zo kan je vrijwel oneindig doorgaan.

Dit is echter een pad naar ongelukkigheid, weinig zelfvertrouwen en ongezonde obsessies.

Ik zeg dat wij juist niet meer moeten krijgen maar moeten leren leven met minder. Minder geld. Minder luxe vakanties. Minder vrienden. Minder meiden.

Puur gelukkig kan je alleen vinden wanneer je je focust op de dingen die echt uit maken. Wanneer je focust op minder in plaats van meer zul je iets wonderbaarlijks meemaken.

Vriendschappen met een paar goede vrienden zal je veel gelukkiger maken dan vriendschappen met veel mensen die je niet zo veel uitmaken.

Een vakantie met goede vrienden en of familie in een klein, goedkoop huisje zal je gelukkiger maken dan een vakantie naar Ibiza in een 5 sterren hotel.

Dit ook is de wet van tegengestelde werking. 

Als je ok bent met minder zul je meer behalen. 

Als je ok bent met genoeg geld verdienen om alleen comfortabel van te kunnen leven en je hard werkt puur om hard te werken in plaats van dat je hard werkt om steeds meer en meer geld te verdienen zul je meer geld verdienen dan wanneer je alleen geld achter aan het rennen bent.  

Materialisme is geen gelukkig. Het kan erbij helpen dat is waar. Het kan gelukkig alleen niet behalen dat is een intern proces niet een externe.

Focus op nu

Wij zijn vaak bezig, met al wat is gebeurt of met wat nog kan gebeuren. 

Als je constant bezig bent het verleden of de toekomst zul je leven in geen van beiden. Je zal niet helemaal in het heden zijn maar ook niet helemaal in het verleden of de toekomst. 

Op het moment dat je in het nu begint te leven zullen er een paar grote veranderingen plaats vinden.

Je zult meer genieten van de moment die nu gebeuren. 

Je zal minder last hebben van gebeurtenissen die al geweest zijn of misschien nog gaan gebeuren.

Dat is de kracht van het leven in het nu

Mensen die veel nadenken, zijn vooral slecht erin om in het nu te leven. Daar ben ik zelf ook een van. Hiervoor zijn hulpmiddelen.

Mindfulness is razend populair geworden in de westerse wereld in het afgelopen decennia. Het is de oefening van in het moment leven. Vaak gebruik je hiervoor meditatie. 

Meditatie

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat meditatie heel wat goede voordelen heeft, niet alleen mentaal maar ook fysiek. 

Zo kan het enorm veel helpen bij stress en angst gevoelens. 

Uit onderzoek is het volgende gebleken. Als je snel en oppervlakkig ademt door bijvoorbeeld fysieke en mentale inspanning. Activeert dit het flight or fight reactie. 

Een rustige en lange ademhaling activeert juist het rest and digest reactie. Daarmee ontspan je je spieren, je bloedruk en daalt je hartslag. 

Ook kan het helpen om focus te houden. 

Volgens het Trinity College Dublin. Zorgt een lange ademhaling ervoor dat de noradrenaline beter gecontroleerd worden en meer gestabiliseerd. Dit heeft een positieve invloed op je aandachtspan en je focus.

De Wet van Wederkerigheid

De Wet erkend door elk cultuur en levensovertuiging. Of je nou in de sales werkt of dat je naar de kerk gaat. De kans is vrij groot dat je deze wet of een vergelijking ervan gebruikt. 

Om iets te krijgen moet je eerst wat geven. 

In de sales betekend dat, dat je eerst wat gratis weggeeft om zo de kans te vergroten dat het persoon die dat gratis heeft gekregen ook daadwerkelijk iets gaat kopen van je.  

Wij mensen hebben het gevoel dat als we wat krijgen dat we dan ook wat terug moeten geven. Dat kan zijn een bedankje of een chocolade reep. 

De wet is het meest krachtig wanneer je niet verwacht iets terug te krijgen. Want vaak krijg je dan meer terug dan dat je ooit had kunnen verwachten. 

Het mooiste voorbeeld hiervan is afkomstig van mijn baas. Berndt die heeft zijn eigen bezorgrestaurant, de beren. In Amersfoort is al veel competitie. 

Toch is zijn restaurant te onderscheiden van de rest, het is net ietsjes anders. Het verschil zit hem in Berndt. Door de 2 jaar dat het restaurant bestaat zijn er veel dingen gebeurt. Er zijn veel mensen gekomen en gegaan zoals dat gaat bij een bijbaan.

Berndt heeft mij in een donkere tijd erg veel geholpen, het is grotendeels dankzij hem dat ik er door heen ben gekomen. Mijn verhaal is een voorbeeld van wat voor persoon hij is tegenover zijn werknemers.

Berndt, kreeg een paar maanden geleden wat ernstig nieuws. Zijn schoonvader was overleden. 

Op dezelfde avond heeft hij bij de beren, eten besteld. 

In een emotioneel bericht. Vertelde hij dat de oog voor kwaliteit van het eten hem erg had geraakt. Hij had er een kaartje bij gekregen. Dat brak hem eventjes. 

The Obstacle Mindset Kern-levenslessen van een Obstacle Mindset!

Hij was ontroerd door de liefdadigheid. Dit voor hem was bewijs van de wet van wederkerigheid. 

“Soms moet je liefde geven zonder iets terug te verwachten. En dan komt het soms niet terug. Maar heel soms wel, en dan mooier dan je had kunnen voorspellen”. -Berndt 2021

Dit is de kracht van de wet van wederkerigheid. 

Als je vertrouwen wilt, moet je bereid zijn het ook te geven.

Als je eerlijkheid wilt, moet je zelf eerst eerlijk zijn.

En zoals uitgelegd bij Berndt. Als je liefde wilt moet je het geven zonder iets terug te verwachten. 

En nu Jij

Neem hiervan over wat je wilt. Je mindset dat is iets unieks. Bepaal zelf wat je wel of niet wilt leren hiervan of implementeren. 

Meer voor jouw persoonlijke ontwikkeling

Wil jij de volgende stap maken in jouw persoonlijke groei? Focus je dan naast persoonlijke ontwikkeling ook op je gezondheid en verdiep je in geldzaken.

Als jij je richt op persoonlijke groei, ben je vast bekend met de termen dankbaarheid, persoonlijke kernwaarden, zelfliefde en zelfontwikkeling. Mocht je nu zoekende zijn in wat jouw stap gaat zijn om zelfvertrouwen te vergroten, om te gaan met HSP of om uit jouw burn out te komen. Wellicht is en podcast zelfontwikkeling dan een goede eerste stap.

Het kan helpen om achter jouw positieve eigenschappen te komen en positief te denken, maar ook het onderzoeken van jouw belemmeringen en wat dit voor invloed heeft op zelfdiscipline en jouw mindset kan heel nuttig zijn. Hoe ben je geconditioneerd? En wat heeft dit voor invloed op zelfbewustzijn? Wat is mindhacking? Hiermee leer je meer over gezondheid en geluk, het levenswiel kan hier ook een onderdeel in spelen.

Leren middels neurofeedback en oude overtuigingen accepteren en loslaten is aan te raden. Op deze manier een gezonde relatie met jezelf en anderen visualiseren en een meer altruïstisch leven leiden.

Mocht je al dieper in de materie zitten dan zullen de woorden affirmaties, mantra, autosuggestie en het universum je niet onbekend voorkomen. Wellicht zijn ook de universele wetten als wet van de aantrekking en wet van compensatie al aan de orde gekomen. Zo niet lees dan zeker even door.

Met microdosing kun je tot diepere inzichten komen, ook door middel van andere methodes kun je jezelf beter leren kennen. Bijvoorbeeld gezichtlezen (fysionomie) of hypnose. Dan denk je vast, is hypnose gevaarlijk, NEE! Andere takken van holistische blik zijn familieopstellingen. Maar inzicht krijgen middels de sterren, human design kan ook veel inzichten in jezelf vergaren. Daar heb je dan geen documentaires persoonlijke ontwikkeling voor nodig.

Ben je juist meer opzoek naar een training of docu dan kun je je verdiepen in documentaire mindset of de beste mindset training of zelfs obstacle mindset. I am not your guru van Tony Robbins is ook inspirerend. Check ook eens de Black Friday persoonlijke ontwikkeling.

Middels al deze wegen kun je dichter bij je ikigai komen, jouw passie. Dit kan zijn leven vanuit minimalisme, een nieuwe opleiding in NLP volgen of de stroming wetenschap waarheid volgen. Alles is oké.

Wil je meer weten over de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je ontwikkeling en gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart aan de slag. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke keuze jij gaat maken! Laat onder de blog een bedankt tekstje achter.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on The Obstacle Mindset (2023) | Ontdek deze Kern-levenslessen!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips