In dit artikel

Zijn Calcium Tabletten Noodzakelijk voor Kinderen? (2023)

In dit artikel

Ben je bezorgd over de calciuminname van je kind? Ik was ook in dezelfde situatie, vooral na te horen hoe essentieel calcium is voor de botontwikkeling en groei. In deze blog ga ik dieper in op de vraag: zijn calciumtabletten noodzakelijk voor kinderen? Lees verder en ontdek of deze kleine tabletten een grote impact kunnen hebben!

Key Takeaway

De beste calcium tabletten van 2023 zijn Nutribites Calcium+. Dit merk heeft een vegetarische formule, een goede opneembaarheid en is o.a. verrijkt met vitamine D en K.

Samenvatting

 • Calcium is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van kinderen omdat het helpt bij het versterken van botten en tanden, het goed laten functioneren van zenuwen en spieren, en het voorkomen van botproblemen in de toekomst.
 • Sommige kinderen krijgen mogelijk niet genoeg calcium binnen via hun dieet, vooral als ze beperkingen hebben in zuivelconsumptie. In dat geval kan het overwegen van calciumsupplementen een goede optie zijn na overleg met een arts of diëtist.
 • Naast zuivelproducten zijn er ook andere voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, noten, zaden en vis met eetbare graten die calcium bevatten en kunnen bijdragen aan voldoende calciuminname.

Waarom calciumtabletten mogelijk nodig zijn voor kinderen

Kinderen hebben calciumtabletten mogelijk nodig vanwege het belang van calcium voor hun groei en ontwikkeling, het mogelijke tekort aan calcium in hun dieet en beperkingen in zuivelconsumptie.

Belang van calcium voor groei en ontwikkeling

Calcium is belangrijk voor kinderen. Het helpt hun botten groeien en sterk te worden. Een kind heeft sterke botten nodig om te spelen en te groeien. Ook hun tanden hebben calcium nodig.

Zonder genoeg calcium kunnen hun tanden zwak worden. Calcium helpt ook de zenuwen en spieren van een kind goed te werken. Dit betekent dat calcium hen helpt om te bewegen en te voelen.

Als kinderen niet genoeg calcium krijgen, kunnen ze later botproblemen krijgen. Dit noemen we botontkalking. Zorg dus dat je kind genoeg calcium krijgt.

Mogelijk tekort aan calcium in het dieet

Soms krijgen kinderen niet genoeg calcium binnen via hun dieet. Dit kan gebeuren als ze niet genoeg zuivelproducten consumeren of als ze een beperkte inname hebben van andere voedingsmiddelen die calcium bevatten, zoals groene bladgroenten of noten.

Een tekort aan calcium kan leiden tot zwakke botten en een verhoogd risico op botbreuken. Als uw kind mogelijk niet genoeg calcium binnenkrijgt via voeding alleen, kan het nodig zijn om calciumtabletten te overwegen.

Het is belangrijk om advies in te winnen bij een arts of diëtist om de juiste dosering en het juiste supplement te bepalen.

Beperkingen in zuivelconsumptie

Sommige kinderen kunnen beperkingen hebben in hun zuivelconsumptie. Bijvoorbeeld als ze allergisch zijn voor melk of lactose-intolerant zijn. Dit kan een probleem zijn omdat zuivelproducten, zoals melk en kaas, een belangrijke bron van calcium zijn.

Calcium is essentieel voor sterke botten en groei bij kinderen. Gelukkig zijn er andere voedingsmiddelen, zoals groene bladgroenten, noten en zaden, die ook calcium bevatten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen voldoende calcium binnenkrijgen, zelfs als ze geen zuivel kunnen consumeren.

Een arts of diëtist kan helpen bij het vinden van alternatieve bronnen van calcium en kan eventueel ook supplementen aanbevelen om ervoor te zorgen dat kinderen genoeg krijgen voor hun gezonde botten.

Hoe te zorgen voor voldoende calciuminname bij kinderen

– Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat kinderen voldoende calcium binnenkrijgen.

– Zorg ervoor dat hun dieet rijk is aan voedingsmiddelen zoals zuivelproducten, groene bladgroenten, en noten en zaden.

– Overweeg het gebruik van calciumsupplementen, maar raadpleeg altijd een arts of diëtist voordat je dit doet.

– Moedig regelmatige lichaamsbeweging aan, aangezien dit ook bijdraagt ​​aan de opbouw van sterke botten.

– Creëer een gezond voedingspatroon voor kinderen door het aanbieden van een verscheidenheid aan calciumrijke voedingsmiddelen in hun dagelijkse maaltijden.

Voedingsmiddelen rijk aan calcium

Er zijn veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Melk: Melk is een goede bron van calcium. Het kan worden gedronken of gebruikt worden om andere zuivelproducten zoals yoghurt en kaas te maken.
 • Kaas: Verschillende soorten kaas, zoals cheddar, mozzarella en Parmezaanse kaas, bevatten ook veel calcium.
 • Yoghurt: Net als melk is yoghurt een uitstekende bron van calcium. Kies wel voor ongezoete yoghurt zonder toegevoegde suikers.
 • Groene bladgroenten: Groenten zoals boerenkool, spinazie en broccoli zitten vol met calcium. Zorg ervoor dat je ze goed kookt om de opname van calcium te verbeteren.
 • Peulvruchten: Bonen, linzen en kikkererwten zijn niet alleen rijk aan eiwitten, maar bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden calcium.
 • Noten en zaden: Amandelen, sesamzaadjes en chiazaadjes bevatten allemaal calcium. Voeg ze toe aan je maaltijden of eet ze als snack.
 • Vis met eetbare graten: Sardines en zalm met hun eetbare graten kunnen ook een goede bron van calcium zijn.

Calciumsupplementen overwegen

Soms kan het moeilijk zijn voor kinderen om voldoende calcium uit hun voeding te halen. In dat geval kan het overwegen van calciumsupplementen een goede optie zijn. Calciumsupplementen kunnen helpen bij de opbouw en het behoud van sterke botten.

Ze kunnen vooral nuttig zijn voor kinderen die geen zuivelproducten eten of die beperkingen hebben in hun zuivelconsumptie. Het is belangrijk om te weten dat calciumsupplementen meestal worden gecombineerd met vitamine D3, omdat vitamine D nodig is voor de opname van calcium in het lichaam.

Het is altijd verstandig om een arts of diëtist te raadplegen voordat je besluit om calciumsupplementen aan je kind te geven, zodat je de juiste dosering en het juiste type supplement kunt bepalen.

Raadpleeg een arts of diëtist voor advies

Als ouder is het belangrijk om altijd het advies in te winnen van een arts of diëtist als het gaat om de calciuminname van je kind. Zij kunnen de specifieke voedingsbehoeften van je kind beoordelen en aanbevelingen doen voor een gezond voedingspatroon.

Daarnaast kunnen ze ook helpen bij het bepalen van de juiste dosering van calciumtabletten als dat nodig is. Het is altijd beter om professioneel advies te volgen om ervoor te zorgen dat je kind de juiste hoeveelheid calcium krijgt voor een optimale groei en ontwikkeling van botten en tanden.

Meer over ‘Calcium Tabletten’

Als je ooit hebt afgevraagd wat calcium tabletten precies zijn, ben je niet de enige. Deze tabletten hebben diverse voordelen van calcium en hun werking is essentieel voor onze gezondheid. Bij het kiezen van het juiste inname moment van calcium tabletten kunnen er verschillende factoren meespelen. Toch is het belangrijk om alert te blijven op mogelijke bijwerkingen.

Wist je dat er ook voedingsmiddelen rijk aan calcium zijn? Toch kan het zijn dat je aanvullende tabletten nodig hebt, vooral als er sprake is van een interactie met andere medicijnen. Er zijn specifieke overwegingen voor groepen zoals kinderen en voor vrouwen tijdens zwangerschap. Vergeet ook niet de juiste manier van bewaren van calcium tabletten en de mogelijke oplossingen bij calcium tekort. Voor degenen met lactose-intolerantie, er zijn speciale plant-based calcium tabletten beschikbaar.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn calcium tabletten voor kinderen?

Calcium tabletten voor kinderen zijn supplementen die helpen bij de botopbouw, gebit gezondheid, bloedstolling en spier samentrekking.

2. Zijn calcium tabletten noodzakelijk voor kinderen?

Kinderen kunnen genoeg calcium uit hun voeding halen. Maar als dit niet genoeg is, kunnen calcium tabletten helpen om het calciumgehalte op peil te houden.

3. Wat zijn alternatieven voor calcium tabletten?

Er zijn veel alternatieven zoals kaliumtabletten, magnesiumtabletten, ijzertabletten, zinktabletten en vitamine D supplementen. Deze kunnen helpen bij de algehele gezondheid van kinderen.

4. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kind genoeg mineralen krijgt?

Gezonde voeding voor kinderen is belangrijk. Je kunt ook multivitaminen en voedingssupplementen voor kinderen geven als je denkt dat ze extra hulp nodig hebben.

5. Waar kan ik advies krijgen over de voedingswaarde van mijn kind?

Een voedingsdeskundige kan je adviseren over de juiste voedingswaarde en voedingssupplementen voor je kind. Ze kunnen ook helpen bij het bepalen of je kind extra supplementen nodig heeft.

» Referenties


Weaver CM. Calcium. In: Marriott BP, Birt DF, Stallings VA, Yates AA, eds. Present Knowledge in Nutrition. 11th ed. Cambridge, Massachusetts: Wiley-Blackwell; 2020:321-48.
https://shop.elsevier.com/books/present-knowledge-in-nutrition/marriott/978-0-323-66162-1

Wawrzyniak N, Suliburska J. Nutritional and health factors affecting the bioavailability of calcium: a narrative review. Nutr Rev 2021.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33491051/

Cormick G, Betrán AP, Metz F, Palacios C, Beltrán-Velazquez F, García-Casal MLN, et al. Regulatory and policy-related aspects of calcium fortification of foods. Implications for implementing national strategies of calcium fortification. Nutrients 2020;12.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32276435/

Gallagher JC, Yalamanchili V, Smith LM. The effect of vitamin D on calcium absorption in older women. J Clin Endocrinol Metab 2012;97:3550-6.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22855333/

Wongdee K, Rodrat M, Teerapornpuntakit J, Krishnamra N, Charoenphandhu N. Factors inhibiting intestinal calcium absorption: hormones and luminal factors that prevent excessive calcium uptake. J Physiol Sci 2019;69:683-96.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31222614/

» Referenties

Conclusie beste Calcium Tabletten 2023

 • Beste Calcium Tabletten – Nutribites
 • Beste Calcium 1000 mg – Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Supplement – Nutribites
 • Beste Calcium Kauwtabletten – Vitakruid Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Pillen – Vitals Vitakruid 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Calcium Producten – Nutribites
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Zijn Calcium Tabletten Noodzakelijk voor Kinderen? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips