In dit artikel

Non Dualiteit | Misschien is Non Dualisme toch geen onzin?

Non Dualiteit | Misschien is Non Dualisme toch geen onzin?

In dit artikel

Non-dualiteit: het mag dan misschien een complexe term lijken, eigenlijk is het begrip erg eenvoudig. Non-dualiteit of non-dualisme is kortweg een manier van leven, en kijken naar het leven, waarbij men ervan uit gaat dat alles één is. En dat alles is zoals het moet zijn! In die zin staat non-dualiteit eigenlijk in contrast met hoe we worden aangeleerd om de wereld te ervaren – namelijk in termen van tegenstellingen.

Van licht tot donker, tot goed en slecht, het zijn slechts enkele voorbeelden van dualiteiten waar we in het dagelijkse leven mee geconfronteerd worden. Of ten minste, dat denken we: want deze tegenstellingen, die samen een levenservaring van dualiteit vormen, zijn niet meer dan een illusie. Dat is althans wat met non-dualiteit wordt bedoeld.

Wat is er nu precies zo speciaal aan non-dualiteit, is het onzin en wat is de betekenis van non-dualisme in het dagelijkse leven? Dergelijke vragen verdienen hoe dan ook een duidelijk antwoord, en daar gaat dit artikel zeker bij helpen!

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Eerst wat meer over dualiteit

Om duidelijk uit te kunnen leggen wat non-dualisme precies inhoudt, is het belangrijk om zijn tegenpool te beschrijven (als dat al kan, aangezien non-dualiteit zegt dat er niet zoiets bestaat als een tegenpool!). Dualiteit is kortweg een perspectief op het leven waarbij men de wereld, zichzelf en anderen gaat zien in termen van tegenstellingen. Eigenlijk gaat het hierbij vooral om een visie met als grootste focus het verschil tussen goed en slecht.

Deze dualiteit splitst als het ware onze perceptie van de wereld in tweeën, waardoor we alle dingen, situaties, gedachten en mensen in één van beide categorieën gaan onderbrengen – namelijk ‘GOED’ of ‘SLECHT’. Dualiteit dus! Veel mensen (eigenlijk de meeste mensen) zijn er zo van overtuigd dat dat nu eenmaal is hoe de wereld in mekaar zit, dat de notie van ‘non-dualiteit’ voor hen onzin is. Maar als je het begrip aandachtig onderzoekt en zelf kunt ervaren wat het doet met hoe je de wereld ziet, kan je tot een compleet andere conclusie komen.

Non-dualisme: misschien toch geen onzin?

Non-dualiteit houdt dus in dat er, in tegenstelling tot dualiteit, geen onderscheid wordt gemaakt tussen goed en slecht. En dat heeft dan ook betrekking op alles in het leven. Een ander woord voor non-dualiteit is daarom ook wel éénheid. En dat geeft meteen wat meer bloot over een ander belangrijks aspect van deze visie, namelijk dat alles in het universum, van het kleinste insect tot de grootste planeet, één is, en dat ze uit dezelfde bron voortkomen.

Het hoeft niet gezegd te worden dat deze kijk op de wereld indruist tegen alles wat we in de huidige maatschappij worden aangeleerd, namelijk dat er altijd een ‘goed’ en een ‘slecht’ is, bij alles wat er gebeurt en zelfs bij wat we doen en denken. Binnen de non-dualiteit zijn er heel wat verschillende stromingen met andere nuances, maar allemaal zeggen ze dat de splitsing die wij als geconditioneerde mens in de maatschappij ervaren, onzin is. Alles is immers één, en komt voort uit dezelfde bron.

Boeken Tip Non-Dualiteit

Non-dualiteit in het dagelijkse leven

Tot nu toe werd er vooral complexe taal en theorie gebruikt om non-dualiteit uit te leggen, maar uiteindelijk is het vooral belangrijk dat we er als mens iets mee zijn in het echte leven. Daar non-dualiteit een levensomvattende visie is, heeft het eigenlijk betrekking op alles:

  • Je relaties
  • Je werk
  • Je emotionele en fysieke gezondheid
  • Alle globale kwesties

Kortom, non-dualiteit is zo universeel dat het begrip zelf al betekent dat niets uitgesloten kan zijn. Anders zou er immers weer sprake zijn van dualiteit! Non-dualisme in de praktijk ‘inzetten’ kan op uiteenlopende manieren, teneinde je hele visie op jezelf, de wereld en anderen te veranderen. Het resultaat is hoe dan ook een levensperspectief waarbij niets goed of slecht is. Alles IS gewoon!

Zelf een perspectief van non-dualiteit aanleren: hoe doe je dat?

Aangezien dualiteit aangeleerd is (we worden namelijk al van jongs af aan geconfronteerd met een wereld waarin tegenstellingen zoals goed en slecht de norm zijn), is het goede nieuws dat ook non-dualiteit aangeleerd kan worden. Je kan bijvoorbeeld heel wat info op YouTube, via podcasts en in boeken over non-dualiteit vinden, met handige tips over hoe je zo’n mindset kan ontwikkelen. Ook kan je heel wat non-dualiteit interviews vinden, of zelfs non-dualiteit coaching krijgen om je nieuwe mindset te ontwikkelen.

Als je op zoek bent naar enkele van die tips, dan kan het onderstaande overzicht je zeker en vast wat meer duidelijkheid geven. Op die manier pas je snel en gemakkelijk een non-dualistische kijk op het leven in jouw eigen leven toe!

  1. Meditatie, één van de vele wegen naar een groter bewustzijn

Meditatie is een van de krachtigste tools om een perspectief van non-dualiteit te creëren, en wel omdat je tijdens meditatie al je persoonlijke overtuigingen, visies, meningen en ‘analyse’ van de wereld overstijgt. Meditatie heeft eigenlijk geen doel, anders dan helemaal in het moment leven. En het huidige moment is nu eenmaal een plaats waar dualiteit niet kan bestaan. Als je mediteert, en hierbij je gedachten van een afstand kunt beschouwen en je eigen lichaam beter aanvoelt, dan verdwijnt al gauw alle besef van ‘goed’ of ‘slecht’. Je realiseert je dat alles is zoals het is, zonder dat je daar mentale labels of oordelen op moet gaat plakken.

  1. Affirmaties: bevestiging van de non-dualiteit

Vervolgens zijn er ook affirmaties, die in zekere zin lijken op meditatie aangezien er ook het onderbewuste mee wordt aangesproken. Affirmaties zijn korte zinnen of enkele woorden die een bepaalde boodschap overbrengen. Door deze luidop of stil voor jezelf te herhalen, dringt deze boodschap tot het onderbewustzijn door en gaan ze op den duur je eigen realiteit en leven beïnvloeden. Goede voorbeelden van affirmaties (of mantra’s) zijn ‘Alles is één’, of ‘Ik ben’. Dergelijke uitspraken geven het besef dat niets in deze wereld van elkaar is gescheiden, en dat tegenstellingen en labels eigenlijk niet echt bestaan maar een verzinsel zijn van de menselijke psyche.

  1. Aanwezigheid als sleutel voor een bredere kijk op het leven

Ten slotte is er ook de magie van gewoon aanwezig zijn. Het klinkt misschien wat vreemd, maar aanwezigheid is eigenlijk de basis, de bron van het leven zelf. Net zoals je tijdens meditatie je aandacht op je eigen lichaam en gedachten legt, kan je dit ook doortrekken naar je hele leven en aanwezigheid beoefenen doorheen de dag. Let op het ritme van je adem, het gevoel van wind tegen je huid, de geluiden die je hoort, enzovoort. Op die manier zullen alle oordelen, gedachten, het onderscheid tussen goed en slecht en eigenlijk alle ‘man-made’ mentale concepten verdwijnen. Wat blijft er dan nog over? Juist: het besef dat alles één is, non-dualiteit dus.

Wat non-dualiteit kan doen voor je leven

Non-dualiteit is duidelijk een relatief eenvoudig concept, maar toch is het voor veel mensen echt moeilijk om zo’n perspectief op het leven aan te nemen. Dit komt natuurlijk gewoon door de jarenlange conditionering waar we in deze maatschappij aan zijn blootgesteld. Als kinderen al krijgen we van onze ouders, vrienden, leerkrachten en eigenlijk iedereen waarmee we in aanraking komen, oordelen, gedachten en meningen te horen. Het resultaat is dat we ook ZELF een specifieke kijk op de wereld gaan creëren: we hebben dit graag, maar dat niet. Die persoon is onze vriend, maar die niet. Natuurlijk is het niet nodig om iedereen als je beste vriend te gaan zien, en over alles superenthousiast te zijn (want dat is hoe veel mensen non-dualiteit interpreteren).

Nee, eigenlijk gaat het er bij non-dualiteit om dat je alles wat het leven je toewerpt, aanvaardt. Hoe moeilijk dat soms ook mag zijn. Emoties als verdriet en blijheid, stress en ontspanning. Zonnige dagen, regenachtige dagen, leuke mensen en vervelende mensen – ze horen allemaal bij het leven. Bij non-dualiteit gaat het er echter niet om dat je deze zaken uit de weg gaat of dat je je altijd ‘goed’ probeert te voelen; het gaat er gewoon om dat je ALLE emoties, mensen en situaties ziet als een onderdeel van het geheel, van je leven en van het hele universum. Op die manier kan je de mentale ‘labels’ die je op die zaken plakt, wegnemen. En dat zorgt voor een waar gevoel van vrijheid en geluk.

Wat kan non-dualiteit doen je voor leven? Hoewel non-dualiteit heel wat kritiek krijgt te verduren, bewijst het voor veel mensen toch waarde toe te voegen aan hun leven. Zo maakt het je weerbaarder tegen stress, geeft het je meer inzicht over jezelf en je eigen emoties, en ook kan non-dualiteit je relaties verbeteren doordat je empathischer met anderen kunt omgaan. Het bevrijdende besef dat alles in ons universum één is, dat er geen goed of slecht bestaat en de gevolgen die deze visie heeft op je leven als geheel, maken non-dualiteit en wat het inhoudt in elk geval de moeite waard om zelf te ervaren.

Masterclass over Non-Dualiteit door Paul Smit

Meer spiritualiteit voor jouw persoonlijke groei

Wil jij de volgende stap maken in jouw persoonlijke groei? Focus je dan naast persoonlijke ontwikkeling ook op je gezondheid en verdiep je in geldzaken.

Lees bijvoorbeeld boeken over persoonlijke ontwikkeling of over spiritualiteit en volg de beste trainingen voor persoonlijke ontwikkeling. Mooie voorbeelden hiervan zijn de breathwork opleiding of het Antivirus van Tibor.

Een aantal jaar geleden hoorde ik voor het eerst over meditatie. Beginnen met meditatie kan een uitdaging zijn maar gelukkig zijn er tegenwoordig meditatie apps. Een mooi voorbeeld hiervan is Synctuition en de 365 meditatie app. Wil je echt next level gaan kan je altijd kiezen voor de beste meditatie cursus. Je kan dan meer ontdekken over onderwerpen zoals healingtranscendentie en misschien wel contact maken met jouw spirituele gidsAscension Healer en de Higher Spirit Academy sluiten hier overigens mooi bij aan.

Je kan er ook voor kiezen om je leven te verrijken met mindfulness oefeningen. De beste mindfulness apps helpen je ontdekken wat mindfulness is. Heb je trouwens al documentaires over meditatie en mindfulness gezien? Mijn absolute nummer #1 is de documentaire Heal waarin ook osteopathie aan bod komt.

De wereld van spiritualiteit is super interessant als het gaat om aura’s, non dualiteit, chakra’senergetisch en zelfs je horoscoop kan om de hoek komen kijken. Je ontdekt de kracht van volle maan en waarom spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling hand in hand gaan. Een spirituele inspiratiebron voor mij is Jan Geurtz.

Wil je meer weten over de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je ontwikkeling en gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart aan de slag. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke keuze jij gaat maken!

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Non Dualiteit | Misschien is Non Dualisme toch geen onzin?

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips