In dit artikel

Niet Slapen door Honger (2022) Moeite met in Slaap vallen

Niet Slapen door Honger (2023) | Moeite met in Slaap vallen?

In dit artikel

Niet kunnen slapen door honger is een probleem waar mensen nog wel eens mee kampen. Omdat veel mensen in de veronderstelling zijn dat eten voordat je naar bed gaat niet gezond is en ervoor zorgt dat je dikker wordt tijdens het slapen, vermijden ze dit zoveel mogelijk. Met als gevolg dat ze met een rommelende maag of hongergevoel op bed liggen en slapeloze nachten tegemoet gaan.

Maar is het wel echt slecht om voor het slapen nog iets te eten? In dit artikel vertel ik je precies hoe het zit met eten en slapen. Wat kun je het beste eten om je hongergevoel zoveel mogelijk te stillen en ervoor te zorgen dat je niet aankomt?

Beste slaap tips 2023; Mijn selectie

  1. Het beste slaapmasker: Manta Sleep Mask
  2. Beste slaapmiddel: Natuurlijk presteren
  3. Beste melatonine: Lucovitaal
  4. Beste Gaba –  Natuurlijk presteren

Wat te doen bij niet kunnen slapen door honger?

Het is voor iedereen verschillend of je nu juist beter wel of niet kunt eten voordat je naar bed gaat maar iets dat vaststaat is dat je nooit dient te overdrijven. Dat advies geldt twee kanten op. Dit betekent in dit geval dus nooit heel veel eten of zeer zwaar tafelen vlak voordat je naar bed gaat maar helemaal niets tot je nemen is ook geen goede zaak. Met andere woorden: zoek de gulden middenweg die voor jou het beste werkt.

Voor de een zal dit betekenen dat je juist wat meer eet dan je tot op heden gewend bent terwijl de ander juist wat mindert voor het slapen gaan. We willen immers allemaal binnen redelijke tijd slaap vatten op een gewone avond.

Eet nooit (veel) vlak voordat je naar bed gaat

Het is wijsheid nooit vlak voordat je naar bed gaat nog te eten. Zorg ervoor dat je, wanneer je nog wat eet, er nog een paar uur zit voordat je ook daadwerkelijk naar bed gaat.

Het wordt aangeraden minimaal anderhalf uur tijd tussen de laatste maaltijd te hebben en het moment dat je naar bed gaat. In deze tijd kun je tal van bezigheden doen zodat het eten ook de kans krijgt te zakken en jij niet met een volle maag naar bed gaat. Een volledig lege maag voor het slapengaan wil je ook voorkomen. Gezonder leven begint naar mijn mening met maaltijden met weinig koolhydraten en bewerkte ingrediënten.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Kies voor een licht verteerbare maaltijd

Als het wat laat geworden is op de avond en je al bijna op het punt staat naar bed te gaan maar nog wat wilt eten is het zeker verstandig om dat te doen maar dan is een licht verteerbare maaltijd zeker aan te raden.

Kies niet voor een zware (al dan niet warme) maaltijd maar zoek een goed alternatief. Hierbij kun je denken aan soep, yoghurt, cornflakes of andere gerechten die niet minder zwaar vallen.

Deze voedingsstoffen bevatten voedingswaarde maar je krijgt er geen extreem vol gevoel van. Als je later op de avond nog wat wilt eten kies je het beste voor voedsel dat rijk is aan koolhydraten maar dat minder eiwitten bevat. Kies ook voor zo min mogelijk verzadigde vetten want deze zorgen voor een tragere spijsvertering of veroorzaken gasvorming hetgeen de nachtrust niet bevordert. Een koolhydraatarm dieet of ketogeen schema past hier minder goed.

Niet Slapen door Honger (2022)  Moeite met in Slaap vallen

Niet eten leidt tot ongezond snacken

Als je niets eet voordat je naar bed gaat kan dat gevolgen hebben tijdens de nacht die daarop volgt. Je zult wakker worden of niet in slaap vallen omdat je een hongergevoel hebt. Dit zal net zolang blijven doorzeuren totdat je opstaat en dan loop je juist de kans om iets ongezonds te gaan snacken. Niet eten leidt er dan toe dat je juist midden in de nacht ongezonde dingen gaat eten en die zijn natuurlijk niet goed voor het gewicht.

Eet je wel voordat je naar bed gaat dan heb je in ieder geval geen hongergevoel als je wakker wordt. Krijg je dit alsnog, probeer dan goed uit wat voor jou het beste werkt voordat je naar bed gaat. Niet kunnen slapen door honger heeft gevolgen op zowel de korte als langere termijn.

Een goede nachtrust is belangrijk voor je omdat je de volgende dag er weer tegenaan gaat met werken of school. Als je slecht of bijna helemaal niet slaapt omdat je honger hebt betekent dit ook dat je de volgende dag minder fit bent en dus ook minder productief. (1)

Niet Slapen door Honger (2022)  Moeite met in Slaap vallen

Zorg dat de spierreserves niet afbreken

Als je maaltijden overslaat of niet met regelmaat eet betekent dit dat je lichaam de spierreserves gaat aanspreken als het inspanning levert. Op die manier worden de spieren ook langzaam afgebroken en komt dit niet ten goede aan je gezondheid. Als je wel eet breekt het lichaam bij inspanning eerst de vetreserves aan zodat deze afgebroken worden en het niet ten koste van je spieren gaat.

De juiste ghreline waarde

Slecht of niet eten voordat je naar bed gaat zorgt er dus voor dat je tijdens de nacht die daarop volgt wakker bent maar het heeft ook gevolgen op langere termijn. Als je wakker wordt met honger betekent dit dat je hersenen dit signaleren en alerter blijven. Hiervoor kun je dus ook slechter slapen. Als je minder nachtrust krijgt dan je nodig hebt wordt je stofwisseling langzamer maar gaan ook je ghreline waarden omhoog.

Dit is een hormoon dat ervoor zorgt dat je eetlust gestimuleerd wordt. Word je wakker omdat je honger hebt dan is de waarde ervan hoger dan normaal en zal je ook eerder geneigd zijn iets te gaan eten zonder dat je echt goed in de gaten hebt hoeveel je consumeert.

Op die manier eet je ongemerkt meer dan je misschien wilt maar ook ongezonder dan de bedoeling is. Als je opstaat om wat te eten is het makkelijk iets te nemen dat snel klaar is of dat je meteen kunt opeten en het zijn juist de dingen zoals bijvoorbeeld snoep of chips waarmee je dat snel kunt doen.

Niet Slapen door Honger (2022)  Moeite met in Slaap vallen

De juiste leptine waarde

Naast de ghreline waarde speelt ook leptine een rol in je lichaam. Dit staat ook bekend onder de naam verzadigingshormoon. Tijdens het slapen gaat de waarde van de leptine in je lichaam omhoog.

Als je genoeg gegeten hebt voordat je naar bed gaat heeft je lichaam genoeg energie om te slapen en is er niet zoveel aan de hand. Je kan met een gerust hart neerploffen op je ergonomische kussen. Krijg je niet genoeg slaap dan zakt de waarde van de leptine en begint je lichaam aan te geven dat je honger hebt. Waardoor je juist extra zult gaan eten en dat is dan weer niet goed voor de lijn. Bovendien betekent slecht slapen dat je leptine iedere nacht dusdanig daalt dat je steeds met een hongergevoel wakker wordt of niet meer kunt slapen. Een lage leptine waarde zorgt ook voor een vertraging in de stofwisseling waardoor je sneller zwaarder in gewicht kunt worden. Belangrijk in deze is dus dat je standaardwaarden herstellen.

De juiste orexine balans

Als laatste probleem als je minder goed slaapt speelt de orexine balans in je lichaam een belangrijke rol. Orexine zorgt ervoor dat je lichaam een oppepper krijgt. Is dit gehalte te hoog dan kan dat betekenen dat je ’s nachts teveel energie hebt en daardoor niet kunt slapen en wakker ligt. Als het orexine gehalte doorlopend te hoog is betekent dit ook dat je steeds wakker ligt met een hongergevoel.

Het is daarom zaak dit gehalte op een acceptabel niveau te brengen zodat je niet wakker ligt met honger. Er zijn meerdere manieren mogelijk om het niveau in balans te slapen doordat je teveel energie in je lichaam hebt. Lees ook ons artikel als je niet kan slapen met XTC.

Drink warme thee met kamille

Als je dan toch ’s avonds niet wilt eten, zijn er gelukkig een aantal andere goede manieren om je lichaam tot rust te brengen. Misschien heb je overdag wel veel gegeten, en denk je dat het geen goed idee is om ’s avonds net voor het slapen nog een stuk taart te eten. Maar wat doe je dan als je toch honger hebt? Kamille thee is een goed idee!

Kamille thee zorgt er niet alleen voor dat je vertering tot rust komt. Ook zal de warmte van het drankje je hongergevoel voor een deel wegnemen. Hierdoor slaap je waarschijnlijk een stuk beter, zonder dat je extra calorieën binnen hebt!

Niet Slapen door Honger (2022)  Moeite met in Slaap vallen

Zorg voor een goede slaaproutine

Misschien denk je: wat heeft mijn slaaproutine te maken met honger ’s nachts? Het verband lijkt misschien niet bepaald vanzelfsprekend, maar er is wel degelijk een connectie. Als je ’s avonds actief bent, aan kunstmatig licht wordt blootgesteld en ook mentaal nog druk bezig bent, dan krijgt je lichaam eigenlijk niet het signaal dat het bijna tijd is om te gaan slapen. En dat kan je hongergevoel versterken.

Zorg dus voor een goede avondroutine: dim de lichten, lees een boek, maak het stil en bereid jezelf voor op slaap. Hierdoor zal je metabolisme wat vertragen, je melatonineproductie verhogen en je cortisolproductie verlagen. Waardoor je dus veel beter slaapt!

Andere redenen waarom je niet kunt slapen

Naar bed gaan zonder eten is geen goede zaak. Er kunnen echter meer redenen zijn waarom je ’s nachts wakker ligt of moeilijk in slaap kunt komen dan alleen niet kunnen slapen door honger. Het is zaak dat je een goede balans vindt zodat slapen wel lukt. Nachtrust is essentieel om de dag daarna weer volop te kunnen functioneren zonder dat je er al te veel moeite voor hoeft te doen.

Niet Slapen door Honger (2022)  Moeite met in Slaap vallen

Met honger naar bed om af te vallen, is dat een goed idee?

Met honger naar bad gaan is nooit een leuke ervaring, maar veel mensen dwingen zichzelf door deze uitdaging. Waarom? Omdat ze denken dat ze door te gaan slapen met honger, sneller zullen afvallen. Vaak is ’s nachts honger hebben een gevolg van onbewust te weinig eten, maar in bepaalde gevallen kiezen mensen er bewust voor. Ze eten bijvoorbeeld ’s avonds niet, in de hoop hierdoor sneller lichaamsvet te verliezen.

Op zich klinkt dit een logische stap tijdens het afvalproces, maar jammer genoeg zorgt deze aanpak vaak voor meer problemen dan oplossingen. Er zijn verschillende redenen waarom niet eten voor je gaat slapen het afvallen alleen maar moeilijker maakt. Hieronder vind je de belangrijkste:

1. Niet eten voor je gaat slapen zorgt voor stress

Waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom met honger naar bed gaan ongezond is, is omdat het de kans dat je lichaam in stressmodus zit, ver groot. Voldoende eten is één van de belangrijkste factoren bij het verlagen van de hoeveelheid stresshormoon in je lichaam. Stresshormonen zoals cortisol zorgen er voor, als er niet te veel van aanwezig is, dat je lichaam ’s morgens wakker wordt en je energie hebt.

’s Avonds heb je dat echter niet nodig, en wil je juist helemaal tot rust komen. Met honger naar bed gaan maakt dit veel moeilijker. Maak er geen detox van. Het is aangeraden om maximaal drie uur te wachten na een maaltijd ’s avonds, voor je naar bed gaan. En dit hangt dan nog af van de samenstelling van die maaltijd. Voel je lichtjes een honger opkomen, dan is het zelfs beter om nét voor het slapen gaan iets kleins te eten. Op die manier breng je je lichaam tot rust, waardoor je ’s nachts geen honger hebt en beter slaapt!

2. ’s Nachts honger hebben breekt spiermassa af

Sport je regelmatig en wil je je fysieke conditie op peil houden, dan is voeding erg belangrijk. Niet alleen om je voldoende energie te geven, maar ook om spiermassa op te bouwen en de behouden. Zonder voldoende calorieën breekt je lichaam spiermassa af, omdat het niet voldoende energie krijgt uit voedingsmiddelen. En dat wil je natuurlijk niet!

Slaap is belangrijk voor het behoud van spiermassa, aangezien tijdens je slaap bepaalde hormonen worden geproduceerd. Denk maar een groeihormoon en testosteron, die actief zorgen voor de opbouw van spiermassa. Heb je ’s nachts echter honger, dan beschikt je lichaam niet over de nodige energie om die spieren sterk te houden. Dat zorgt ervoor dat je lichaam tijdens de 8 uur dat je slaapt, in ‘spierafbraak’-stand verkeert. En dat wil je vermijden. Eet dus voldoende ’s avonds om je spiermassa te onderhouden én op te bouwen! Voorkom de natuurlijke spierverslapper 😉

3. Honger in de nacht vertraagt je metabolisme

Een ander belangrijk nadeel van ’s nachts honger hebben is dat je metabolisme er drastisch voor vertraagt. Veel mensen denken misschien dat dat niet zo erg is, maar het tegendeel is waar. Een traag metabolisme heeft als belangrijkste effect dat je lichaam zelfs in rust minder calorieën verbrandt. Wil je op een gezonde manier afvallen, dan is dat niet bepaald interessant!

Het klinkt misschien logisch om minder te eten als je wilt afvallen, en tot op zekere hoogte is het dat ook. Eet je echter te weinig, dan word je metabolisme zo traag dat je lichaam niet langer efficiënt met energie kan omgaan. En dat maakt afvallen dan weer een stuk moeilijker. Eet dus gerust een kleine snack voor het slapengaan om je vetverbranding ’s nachts te boosten!

4. Slapen met honger zorgt voor tekorten

Naast het feit dat met honger gaan slapen het risico op te weinig calorieën groter maakt, komt daar nog een ander nadelig effect bij. Zo kan het gebeuren dat je lichaam te weinig belangrijke voedingsstoffen krijgt om optimaal te functioneren. Natuurlijk is dit niet sowieso het geval als je ’s avonds niet of weinig eet, maar het vergroot de kans wel. Een van de belangrijkste mineralen voor een goede nachtrust is bijvoorbeeld magnesium, dat in heel wat natuurlijke voedingsmiddelen aanwezig is. ’s Avonds verschillende bronnen van magnesium eten zal helpen om je slaapkwaliteit te verbeteren.

Ook andere stoffen, zoals melatonine, zitten actief in bepaalde voedingsmiddelen. Denk maar aan kersen, die je gemakkelijk ’s avonds als snack kunt eten. Ga dus niet met een extreme honger naar bed, want dat zal je algemene gezondheid ook negatief beïnvloeden. Vermijdt wel echt snacks die boordevol suiker zitten.

’s Nachts honger hebben is geen goed idee als je een optimale gezondheid als prioriteit ziet. Hoe verleidelijk het ook mag zijn als je wilt afvallen. Natuurlijk wilt dat niet zeggen dat je elke avond mag blijven eten, want dat is ook niet bepaald goed voor je gezondheid. Zorgen voor balans is de boodschap! Zorg dus dat je de volgende ochtend niet wakker wordt met een volledige lege maag.

Meer Slaap tips voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid?  Focus je dan naast slaaptips voor een goede nachtrust ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Wilt u meer weten over slaap. Wat is diepe slaap en rem slaap? Is er een kans op vet verbranden tijdens je slaap, wat is de oorzaak van een nachtmerrie? Waarom droom je eigenlijk? Bent u specifiek opzoek naar tips tegen snurken? Waarom slaapwandel je? En kun je een droge mond hebben tijden het slapen? En ja zelfs schrijven we over niet slapen door XTC. Is het zo dat je niet kan slapen door honger?

Zeker als u problemen heeft bij het slapen kan ik me voorstellen dat u meer wil weten over de oorzaken. Een chronisch slaaptekort kan ontstaan door bijvoorbeeld slaapapneu, maar ook als je angst hebt voor niet kunnen slapen, niet kan slapen naast iemand, te vroeg wakker worden of zelfs als je baby niet in eigen bed wil slapen. Het presteren na een slechte nacht kan dan minder goed worden, zelfs overdag in slaap vallen is een veelvoorkomende optie of veel gapen. En nee, snoozen werkt niet om je meer uitgerust te voelen.

Een boek over slaap of chronische slaaploosheid door William van der Klaauw kan helpen om meer inzichten te krijgen in de slaapfases en slaapcyclus en wat je kunt doen bij slecht slapen.

Ervaar je hoofdpijn na het slapen, overweeg dan een ergonomisch kussen voor goede slaaphouding. Voor slapen in het vliegtuig is het ook aan te raden om een kussen voor nekklachten mee te nemen en schrik je vaak wakker denk dan aan een orthopedisch kussen.

Wat wordt aangeraden, slapen zonder kleding, wel of niet eten voor het slapen, een medisch kussen en is het handig om met lenzen in te slapen?

Als je perfect wil slapen in 7 stappen, denk dat aan of het te warm is in bed, gebruik je een natuurlijk slaapmiddel, daglichtlamp en gebruik je white noise met slaap app? Voor de Numsy white noise review lees hier verder. Gebruik je de beste slaap app om met muziek in slaap te vallen? En heb je nagedacht wat de kleur in je slaapkamer voor invloed kan hebben op de nachtrust?

Andere opties zijn bijvoorbeeld slaaptabletten als melatonine. Belangrijk is wel om alert te zijn op de melatonine dosering. Alle slaapmiddelen beogen een ander doel dus denk goed na voordat u een goede nachtrust supplement of slaap supplement gaat gebruiken zoals Consiouz.

Conclusie beste slaap tips 2023

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Niet Slapen door Honger (2023) | Moeite met in Slaap vallen?

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips