In dit artikel

Niet Kunnen Slapen Naast Iemand (2022) Beste 6 Tips!

Niet Kunnen Slapen Naast Iemand | Beste 6 Tips!

In dit artikel

Niet kunnen slapen naast iemand is een bekend probleem voor veel mensen. Slecht slapen met partner komt bijvoorbeeld voor als hij of zij flink snurkt of de hele nacht draait. Dit kan ervoor zorgen dat jij er wakker van wordt en de slaap niet meer kunt vatten. Het is daarom zaak dat je probeert een oplossing te vinden zodat jij ook beter gaat slapen en de volgende dag weer goed uitgerust kunt opstaan.

In dit artikel ga ik je precies vertellen hoe het komt dat je goed naast iemand kan slapen, wat de nachtrust negatief beïnvloedt en wat je er aan kan doen om van deze vervelende kwaal af te komen.

Key Takeaway:

Het beste slaapmiddel 2024 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Wanneer niet kunnen slapen naast iemand je nachtrust verstoort

De reden waarom je niet kunt slapen als er iemand naast je ligt in hetzelfde vertrek kan divers zijn. Je kunt er bijvoorbeeld aan denken dat je allebei niet voldoende ruimte hebt in bed maar ook dat een van beide snurkt waardoor de ander niet kan slapen en soms uren wakker ligt.

Ben je zelf degene die dit doet dan kan dit ook betekenen dat je partner wakker ligt van jou en dat is uiteraard niet de bedoeling. Als je vriend of vriendin altijd eerder in slaap valt zijn er een aantal vereiste velden of verschillende slaapschema’s om slapeloosheid tegen te gaan.

Niet Kunnen Slapen Naast Iemand (2022)  Beste 6 Tips!

#1 Kies het juiste matras

Om ervoor te zorgen dat je allebei voldoende nachtrust krijgt zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen die de nachtrust bevorderen. De eerste daarvan is te zorgen dat je beschikt over een goed matras en voldoende ruimte. Een goed matras wil zeggen dat je er allebei goed op kunt liggen en uitgerust wakker wordt.

Voor de een is een matras dat harder is geschikt terwijl een ander liever een wat zachter exemplaar heeft om op te liggen. Kies daarom altijd samen een goed matras uit dat voor allebei geschikt is.

Als je er niet uitkomt om een goede keuze te maken omdat de een net wat anders wil dan de ander kun je er ook voor kiezen twee losse matrassen te nemen in één ombouw of voor een boxspring. Op die manier heb je één bed maar wel allebei je eigen matras dat geschikt is.

Niet Kunnen Slapen Naast Iemand (2022)  Beste 6 Tips!

Zorg dat het matras groot genoeg is

Een goed matras dient je ook voldoende ruimte te bieden. Lig je ’s nachts weinig stil en geldt dat wellicht ook voor je partner? Dan hebben jullie allebei wat meer ruimte nodig dan gemiddeld en is het verstandig voor een wat groter bed en matras te kiezen.

Op die manier hoef je ook niet bang te zijn dat je elkaar onbewust raakt tijdens het omdraaien in je slaap. Veel mensen zijn daar huiverig voor en blijven wakker liggen om de ander niet te storen of om zelf niet geraakt te worden, ook al is dat niet bewust en gebeurt het tijdens de slaap. Op die manier lig je erg krampachtig en val je slechter in slaap waardoor een goede nachtrust verstoord wordt. Het is ook erg fijn om goede ergonomische kussens en dekbed te hebben zodat jullie eindelijk weer goede nachten maken. Probeer bijvoorbeeld ook eens een verzwaard dekbed. De gedachten ik ben geen ochtendmens of de mogelijke relatieproblemen die het oplevert zijn het naar mijn mening totaal niet nodig. Blijf altijd praten met elkaar en vooral lekker knuffelen onder het dekbed.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

#2 Samen slapen, ga tegelijk naar bed

Naast het juiste matras is het ook belangrijk dat je zoveel mogelijk tegelijk naar bed gaat. Het is zaak dat je voldoende moe bent als je gaat slapen maar als je nagenoeg op dezelfde tijd naar bed gaat als je partner hebben jullie hetzelfde ritme.

Een vast ritme voor naar bed te gaan waarbij je ongeveer altijd rond dezelfde tijd je bed opzoekt is sowieso een aanrader. Een vast slaappatroon bevordert namelijk ook je nachtrust.

Als je tegelijk naar bed gaat kom je rond dezelfde tijd in diepe slaap en is de kans dat je wakker wordt van de ander minder groot. Wanneer een van beide altijd later naar bed gaat en de ander een lichte slaper is word je vrijwel zeker altijd wakker en is het soms moeilijk de slaap weer te kunnen vatten en lig je met wat pech uren wakker omdat je gestoord bent in je rust. Samen slapen begint dus met samen in slaap vallen op hetzelfde tijdstip. Dit verbetert de relatie en jullie slaapgewoonten. Als je samen slaapt voorkomt dit slaapproblemen die je kan krijgen als alleen je partner slaapt.

#3 Samen wakker, sta tegelijk op

Het is naast tegelijk naar bed gaan ook een goed idee om tegelijk op te staan. Samen uit bed met je vriend of vriendin is ook nog eens enorm gezellig en misschien wel een van de beste slaaptips. Als je op nagenoeg dezelfde tijd naar bed gaat maakt dit tegelijk opstaan het eenvoudigst. Als de één vaster slaapt dan de ander en je wordt op een onnatuurlijke of storende manier wakker omdat de ander al opstaat kan dit ervoor zorgen dat je daarna niet meer slaapt.

Sta je dan mee op dan kan het ook betekenen dat je de rest van de dag niet genoeg uitgerust bent omdat je nog niet voldoende nachtrust gehad hebt. Is er geen mogelijkheid om tegelijk op te staan omdat de een bijvoorbeeld erg vroeg gaat werken en de ander dan nog makkelijk een poosje kan blijven liggen voordat de wekker afgaat om op te staan? Zorg er dan voor dat je de ander alleen maar stoort tijdens het opstaan en doe dingen zoals wassen, aankleden en alles wat je nog meer wilt doen voordat je vertrekt op een plek waar de ander je niet hoort of ziet.

Zo krijgt je partner ook makkelijker de kans om weer terug in slaap te vallen. Als jij ’s morgens direct goed wakker bent en je partner even wat tijd nodig heeft om op gang te komen doe dan rustig aan totdat hij of zij ook goed wakker is.

Niet Kunnen Slapen Naast Iemand (2022)  Beste 6 Tips!

#4 Als je partner snurkt niet kunnen slapen met partner

Een groot en bekend probleem bij veel mensen dat de nachtrust flink kan verstoren is dat de partner snurkt. Doordat de ander snurkt kun je wakker worden of misschien zelfs niet eens in slaap komen.

Als je weet dat je partner snurkt houd je daar onbewust al rekening mee als je op bed ligt en kun je ook daardoor minder goed slapen. Tegen snurken is wel het een en ander te doen maar dat werkt niet altijd voor iedereen even efficiënt. De meeste mensen snurken als ze op hun rug liggen dus als je je kan aanwennen om op je zij of buik te slapen zou dat al een goede oplossing zijn.

Er bestaan ook hulpmiddelen die het snurken tegengaan. Bieden deze middelen geen oplossing dan kun je ook kiezen voor speciale oordopjes die je tijdens het slapen draagt. Er zijn speciale dopjes tegen het snurken zodat je je partner niet hoort als deze op bed ligt.

#5 Overweeg apart slapen indien niet kunnen slapen naast iemand vaak voorkomt

Mochten alle oplossingen niet werken en heb je alles al geprobeerd maar kun je nog niet goed slapen? Dan kun je ook overwegen apart te slapen en aparte bedden. Dit is wel minder prettig voor de meeste maar het kan wel een goede oplossing zijn tegen de slaapproblemen.

Als je allebei beter slaapt sta je beter uitgerust op en heb je meer energie om aan de dag te beginnen. Op die manier is je humeur veelal stukken beter. Zeker als je niet zo fit bent of ziek is het verstandig om een keer apart te slapen. Als je beter slaapt ben je eerder beter maar houd je ook de ander niet wakker. Als je bijvoorbeeld veel hoest tijdens de nacht ben je zelf wakker maar houd je daarmee ook de ander wakker die op dat moment niet ziek is. (1)

#6 Voorkom andere storende prikkels als je naar bed gaat

Overweeg wat voor jullie als stel de beste oplossing is en probeer deze toe te passen. Niet alleen niet kunnen slapen naast iemand kan een storing in de nachtrust veroorzaken.

Vermijd ook zaken zoals veel drukte of een zware maaltijd voordat je naar bed gaat en neem je telefoon of tablet niet mee en kijk niet voortdurend of je nog berichtjes hebt. Zorg voor een kamer waarin niet te veel licht binnenkomt en waar het stil is. Op die manier kun je de nachtrust zeker ook bevorderen. Samen slapen blijft toch het doel en draagt bij aan een gezonde relatie. Als het niet teveel moeite kost pas dan deze slaaptips toe zodat je aan elkaar kan wennen (lichaamstemperatuur). Probeer het eerst samen door meer te knuffelen en minder te woelen.

Lees ook mijn uitgebreide Review met Korting en Ervaringen over Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw.

Niet Kunnen Slapen Naast Iemand (2022)  Beste 6 Tips!

Meer Slaap tips voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid?  Focus je dan naast slaaptips voor een goede nachtrust ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Wilt u meer weten over slaap. Wat is diepe slaap en rem slaap? Is er een kans op vet verbranden tijdens je slaap, wat is de oorzaak van een nachtmerrie? Waarom droom je eigenlijk? Bent u specifiek opzoek naar tips tegen snurken? Waarom slaapwandel je? En kun je een droge mond hebben tijden het slapen? En ja zelfs schrijven we over niet slapen door XTC. Is het zo dat je niet kan slapen door honger?

Zeker als u problemen heeft bij het slapen kan ik me voorstellen dat u meer wil weten over de oorzaken. Een chronisch slaaptekort kan ontstaan door bijvoorbeeld slaapapneu, maar ook als je angst hebt voor niet kunnen slapen, niet kan slapen naast iemand, te vroeg wakker worden of zelfs als je baby niet in eigen bed wil slapen. Het presteren na een slechte nacht kan dan minder goed worden, zelfs overdag in slaap vallen is een veelvoorkomende optie of veel gapen. En nee, snoozen werkt niet om je meer uitgerust te voelen.

Een boek over slaap of chronische slaaploosheid door William van der Klaauw kan helpen om meer inzichten te krijgen in de slaapfases en slaapcyclus en wat je kunt doen bij slecht slapen.

Ervaar je hoofdpijn na het slapen, overweeg dan een ergonomisch kussen voor goede slaaphouding. Voor slapen in het vliegtuig is het ook aan te raden om een kussen voor nekklachten mee te nemen en schrik je vaak wakker denk dan aan een orthopedisch kussen.

Wat wordt aangeraden, slapen zonder kleding, wel of niet eten voor het slapen, een medisch kussen en is het handig om met lenzen in te slapen?

Als je perfect wil slapen in 7 stappen, denk dat aan of het te warm is in bed, gebruik je een natuurlijk slaapmiddel, daglichtlamp en gebruik je white noise met slaap app? Voor de Numsy white noise review lees hier verder. Gebruik je de beste slaap app om met muziek in slaap te vallen? En heb je nagedacht wat de kleur in je slaapkamer voor invloed kan hebben op de nachtrust?

Andere opties zijn bijvoorbeeld slaaptabletten als melatonine. Belangrijk is wel om alert te zijn op de melatonine dosering. Alle slaapmiddelen beogen een ander doel dus denk goed na voordat u een goede nachtrust supplement of slaap supplement gaat gebruiken zoals Consiouz.

Meest gestelde vragen als je niet samen slapen kan

Waarom voelen sommige mensen zich ongemakkelijk wanneer ze samen slapen met hun partner?

Het kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met verschillende slaapgewoontes, het gevoel van onrustig zijn, of de behoefte aan een eigen ruimte en autonomie. Bovendien kan het samen delen van dekens en kussens tot ongemak leiden als één persoon zich te warm voelt of als de andere persoon het kussen in beslag neemt.

Wat zijn de voordelen van apart slapen voor koppels?

Het apart slapen kan leiden tot een betere nachtrust voor beide partners, vooral als één van hen slecht slaapt of onrustig is. Het kan ook helpen om het biologische ritme van elke persoon te respecteren, vooral als hun slaap- en waakcycli verschillen. Daarnaast kan het hebben van een eigen slaapkamer ruimte bieden voor persoonlijke tijd en autonomie.

Kunnen relaties verbeteren als koppels gescheiden slapen?

Ja, voor sommige koppels kan gescheiden slapen de relatie ten goede komen. Het kan spanningen verminderen die ontstaan door verschillen in slaapgewoontes. Bovendien kan het bijdragen aan een betere slaapkwaliteit, waardoor beide partners overdag meer energie en een beter humeur kunnen hebben.

Is het heel fijn voor sommige koppels om bij elkaar te blijven slapen?

Absoluut. Voor veel koppels is het samen slapen een moment van intimiteit en verbondenheid. Het biedt een kans om te knuffelen, te kletsen en elkaar te voelen, wat de relatie kan versterken.

Hoe kan men omgaan met verschillende slaapval patronen tussen partners?

Communicatie is de sleutel. Partners kunnen hun behoeften en voorkeuren bespreken en een compromis vinden dat voor beiden werkt. Het kan ook nuttig zijn om rekening te houden met de biologische klok van de ander en een routine te creëren die beiden ten goede komt.

Wat als mijn partner en ik vroeger goed sliepen en nu niet meer?

Veranderingen in slaapkwaliteit kunnen te maken hebben met verschillende factoren, waaronder stress, leeftijd, gezondheid en veranderingen in slaapgewoontes. Het is belangrijk om samen te werken en mogelijke oorzaken te identificeren. Soms kan een tijdelijke periode van apart slapen helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Is er een verband tussen intimiteit en het feit dat partners naast elkaar slapen?

Ja, voor veel koppels is het delen van een bed een intiem gebaar en een kans om dicht bij elkaar te zijn. Echter, intimiteit is niet alleen beperkt tot het delen van een bed; het kan ook worden ervaren door een knuffel, praten en andere vormen van fysieke en emotionele connectie.

Heeft het gebruik van aparte dekens invloed op de slaapkwaliteit?

Voor sommige mensen kan het gebruik van aparte dekens helpen om een betere nachtrust te krijgen, vooral als ze het warm hebben of als hun partner veel draait. Het biedt elk individu de mogelijkheid om de deken naar eigen behoefte aan te passen.

Is het normaal om de behoefte te voelen om apart te slapen van je partner?

Ja, het is een persoonlijke voorkeur en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals slaapgewoontes, behoefte aan ruimte en autonomie, en individuele slaapkwaliteit. Wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander.

Hoe kunnen koppels het gevoel van intimiteit behouden als ze besluiten apart te slapen?

Er zijn veel manieren waarop koppels intiem kunnen blijven zonder samen te slapen. Ze kunnen speciale momenten plannen om te knuffelen, kletsen of tijd met elkaar door te brengen. Het belangrijkste is om open te communiceren en te zorgen voor elkaars emotionele behoeften.

» Referenties

1. ‘Why Some People Can’t Stand Sharing A Bed’ – by Lea Rose Emery and Jay Polish – Updated: June 16, 2021
https://www.bustle.com/wellness/scientific-reasons-why-you-may-have-difficulty-sleeping-next-to-someone-in-bed

2. ‘The Role of Couple Sleep Concordance in Sleep Quality: Attachment as a Moderator of Associations’ – By Taylor Elsey, DR. Peggy Keller, and DR. Mona El-Sheikh, 2019 Feb 20.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6702108/

3. ‘Why It’s Good to Sleep Next to Your Partner’ by Sanjana Gupta. Updated on February 11, 2023
https://www.verywellmind.com/benefits-of-sleeping-next-to-your-partner-7100604

» Referenties

Conclusie beste slaapmiddel 2024

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Niet Kunnen Slapen Naast Iemand | Beste 6 Tips!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips