In dit artikel

Neurofeedback

Neurofeedback (2023) | Nieuwe Gedragspatronen Aanleren!

In dit artikel

Tal van therapieën en behandelingsmethodes kunnen helpen bij het veranderen van de hersenen en hoe deze werken. Eén daarvan is neurofeedback, een methode die zich vooral richt op het aanleren van nieuwe gedragspatronen via het brein. Om gedrag te veranderen, wordt positief of gewenst gedrag in die mate (en zo vaak) beloond, dat de hersenen in de toekomst geneigd zijn dit gedrag te herhalen. En dat kan positieve gevolgen hebben in verband met het creëren van nieuw, constructief gedrag en een goede mindset.

Hoe werkt neurofeedback precies en waarvoor kan het gebruikt worden? Deze vragen worden in het onderstaande overzicht beantwoord!

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Hoe werkt neurofeedback?

Bij de neurofeedback methode gaat men de hersenen onderwerpen aan een bepaalde test, waarbij een gewenste reactie wordt beloond. De hersenen maken bij het krijgen van een beloning tal van neurotransmitters aan, waaronder dopamine, stoffen die het lichaam een goed gevoel geven (en in zekere zin verslavend werken). Doordat het juiste gedrag altijd beloond wordt, zullen de hersenen gemakkelijker dit nieuwe gedrag aannemen en blijven aannemen. De gevolgen hiervan op het vlak van gezondheid, mindset en lifestyle zijn erg veelbelovend, en de behandeling kan ook helpen bij aandoeningen als ADHD

Deze manier van werken wordt ook wel ‘operante conditionering‘ genoemd, een bekend concept binnen de psychologie. Door middel van deze behandeling kan niet enkel gedrag ten goede worden veranderd, maar kunnen ook tal van psychologische, neurologische en psychische problemen worden opgelost.

Het behandelen van neurologische en psychische problemen met neurofeedback

Het principe van neurofeedback is eigenlijk eenvoudig. Door middel van een aantal elektroden, die op het hoofd worden bevestigd met was, kan de hersenactiviteit van specifieke delen van het brein via een EEG gemeten worden. Zodra deze voorbereidingen zijn getroffen, wordt de patiënt blootgesteld aan bepaalde prikkels, zoals bijvoorbeeld beelden of geluiden. Elke keer als de hersenen minder van de ongewenste activiteit vertonen (of méér van de gewenste) worden ze beloond met bepaalde beelden of geluiden.

Het resultaat is dat het brein op die manier wordt getraind om meer gewenst en minder ongewenst ‘gedrag’ te vertonen. Na enkele sessies van deze behandeling voelt de patiënt doorgaans al heel wat verbetering, en afhankelijk van de ernst van de problemen en andere omstandigheden zal een behandelingstermijn korter of langer duren.

Neurofeedback: de moeite waard?

Neurofeedback therapie bij aandoeningen als ADHD en bepaalde stoornissen van de hersenen kan helpen, maar vaak wordt gedacht dat het onzin is en niet werkt. Het is belangrijk rekening te houden met het feit dat bij een dergelijke behandeling een beroep wordt gedaan op het brein van de patiënt als orgaan, en dat de persoon zelf zich dus vaak niet van de veranderingen bewust is.

Zelfs als de techniek niet zou werken, is er nog altijd het principe van het placebo-effect, dat mensen in staat stelt beter te worden omdat ze geloven dat de methode werkt. Hoe dan ook is het de moeite waard om te proberen voor wie er alles aan wil doen om bepaalde psychische en neurologische problemen het hoofd wil bieden!

Meer voor jouw persoonlijke ontwikkeling

Wil jij de volgende stap maken in jouw persoonlijke groei? Focus je dan naast persoonlijke ontwikkeling ook op je gezondheid en verdiep je in geldzaken.

Als jij je richt op persoonlijke groei, ben je vast bekend met de termen dankbaarheid, persoonlijke kernwaarden, zelfliefde en zelfontwikkeling. Mocht je nu zoekende zijn in wat jouw stap gaat zijn om zelfvertrouwen te vergroten, om te gaan met HSP of om uit jouw burn out te komen. Wellicht is en podcast zelfontwikkeling dan een goede eerste stap.

Het kan helpen om achter jouw positieve eigenschappen te komen en positief te denken, maar ook het onderzoeken van jouw belemmeringen en wat dit voor invloed heeft op zelfdiscipline en jouw mindset kan heel nuttig zijn. Hoe ben je geconditioneerd? En wat heeft dit voor invloed op zelfbewustzijn? Wat is mindhacking? Hiermee leer je meer over gezondheid en geluk, het levenswiel kan hier ook een onderdeel in spelen.

Leren middels neurofeedback en oude overtuigingen accepteren en loslaten is aan te raden. Op deze manier een gezonde relatie met jezelf en anderen visualiseren en een meer altruïstisch leven leiden.

Mocht je al dieper in de materie zitten dan zullen de woorden affirmaties, mantra, autosuggestie en het universum je niet onbekend voorkomen. Wellicht zijn ook de universele wetten als wet van de aantrekking en wet van compensatie al aan de orde gekomen. Zo niet lees dan zeker even door.

Met microdosing kun je tot diepere inzichten komen, ook door middel van andere methodes kun je jezelf beter leren kennen. Bijvoorbeeld gezichtlezen (fysionomie) of hypnose. Dan denk je vast, is hypnose gevaarlijk, NEE! Andere takken van holistische blik zijn familieopstellingen. Maar inzicht krijgen middels de sterren, human design kan ook veel inzichten in jezelf vergaren. Daar heb je dan geen documentaires persoonlijke ontwikkeling voor nodig.

Ben je juist meer opzoek naar een training of docu dan kun je je verdiepen in documentaire mindset of de beste mindset training of zelfs obstacle mindset. I am not your guru van Tony Robbins is ook inspirerend. Check ook eens de Black Friday persoonlijke ontwikkeling.

Middels al deze wegen kun je dichter bij je ikigai komen, jouw passie. Dit kan zijn leven vanuit minimalisme, een nieuwe opleiding in NLP volgen of de stroming wetenschap waarheid volgen. Alles is oké.

Wil je meer weten over de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je ontwikkeling en gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart aan de slag. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke keuze jij gaat maken! Laat onder de blog een bedankt tekstje achter.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Neurofeedback (2023) | Nieuwe Gedragspatronen Aanleren!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips