In dit artikel

Zonder Kussen Slapen: Is het Goed voor Nekpijn? (2023)

In dit artikel

Heb je last van nekpijn na een lange nacht slapen? Je bent zeker niet de enige – Ik heb het zelf ook meegemaakt en ontdekte dat dit mogelijk kan worden veroorzaakt door het gebruik van een hoofdkussen.

Uitgebreid onderzoek wijst namelijk uit dat slapen zonder kussen kan bijdragen aan het verminderen van nekpijn. In deze blog leid ik je door de voor- en nadelen van slapen zonder kussen, met praktische tips om optimaal slaapcomfort te bereiken.

De oplossing ligt wellicht veel dichterbij dan je denkt!

Key Takeaway

Het beste kussen nekklachten van 2023 is Best Life Hoofdkussen Guna. Dit kussen is ergonomisch gevormd, is het ideale kussen als je een zijslaper bent en je mag het 28 dagen testen. Je kunt kiezen uit 3 hardheden, zodat het kussen echt goed bij je wensen past.

Samenvatting

 • Slapen zonder kussen kan helpen bij het verminderen van nekpijn en het bevorderen van een betere slaaphouding.
 • Het kan ook zorgen voor ontspanning van de nek – en rugspieren, wat rugklachten kan verminderen.
 • Slapen zonder kussen kan helpen bij het voorkomen van puistjes en een onzuivere huid door contact met bacteriën en oliën op het kussen te vermijden.
 • Er zijn echter risico’s verbonden aan slapen zonder kussen, zoals slechte ondersteuning van de nek en een verhoogd risico op artrose in de nek.
 • Het is belangrijk om te experimenteren met verschillende slaaphoudingen en eventueel dunne kussens of ondersteuning te gebruiken om comfortabel te slapen zonder kussen.

Voordelen van Slapen zonder Kussen

– Verminderde nekpijn en betere slaaphouding.

– Ontspanning van nek- en rugspieren en vermindering van rugklachten.

– Voorkoming van puistjes en onzuivere huid.

Verminderde nekpijn

Zonder kussen slapen is goed voor mensen met nekpijn. Het helpt de nek ontspannen. De pijn in de nek wordt vaak minder. Maar dit is niet altijd zo voor iedereen. Het hangt af van hoe je slaapt.

Ben je een rugslaper? Dan kan zonder kussen slapen je nekpijn erger maken. Ben je een buikslaper? Dan kan zonder kussen slapen je nek helpen. Ook zijn er andere slaapposities die kunnen helpen bij nekpijn.

Dit is iets wat een slaapexpert ook kan vertellen.

Betere slaaphouding

Een betere slaaphouding is een van de voordelen van slapen zonder kussen. Als je zonder kussen slaapt, kan dit helpen om je wervelkolom in een rechte lijn te houden. Dit kan rugklachten verminderen en zorgen voor een meer ontspannen slaaphouding.

Bovendien kan het ook helpen om nekpijn te verminderen, omdat je nek in een meer natuurlijke positie ligt zonder extra ondersteuning van een kussen. Het belangrijkste is om een comfortabele slaaphouding te vinden die voor jou werkt, of je nu op je rug, zij of buik slaapt.

Luister naar je lichaam en experimenteer met verschillende posities om de beste slaaphouding te vinden voor een goede nachtrust.

Ontspanning van nek- en rugspieren

Als je zonder kussen slaapt, kan dit helpen bij het ontspannen van de nek- en rugspieren. Zonder de extra hoogte van een kussen, blijven je nek en rug in een natuurlijke houding liggen, waardoor de spieren kunnen ontspannen.

Dit kan vooral gunstig zijn als je last hebt van nek- of rugpijn. Het kan de spanning verminderen en bijdragen aan een betere nachtrust. Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet iedereen goed slaapt zonder kussen, dus het is belangrijk om te experimenteren en te ontdekken wat het beste werkt voor jouw lichaam.

Vermindering van rugklachten

Als je rugklachten hebt, kan slapen zonder kussen helpen om de pijn te verminderen. Door zonder kussen te slapen, geef je je rug meer ruimte om natuurlijk uitgelijnd te worden. Dit kan de druk op je rug verminderen en je spieren ontspannen.

Bovendien kan slapen zonder kussen ervoor zorgen dat je wervelkolom in een neutrale positie blijft, wat bijdraagt aan een betere algehele slaaphouding. Dus als je last hebt van rugklachten, kan het de moeite waard zijn om te proberen zonder kussen te slapen en te kijken of dit verlichting biedt.

Voorkoming van puistjes en onzuivere huid

Slapen zonder kussen kan ook helpen bij het voorkomen van puistjes en een onzuivere huid. Door te slapen zonder kussen, vermijd je dat je gezicht in contact komt met bacteriën en oliën die zich kunnen ophopen op het kussen.

Dit kan leiden tot verstopte poriën en uiteindelijk puistjes veroorzaken. Daarnaast kan het kussen ook vuil en talg opnemen, waardoor je huid minder schoon blijft. Dus, als je merkt dat je regelmatig last hebt van puistjes of een onzuivere huid, kan slapen zonder kussen een goede optie zijn om dit te voorkomen.

Risico’s van Slapen zonder Kussen

– Slechte ondersteuning van de nek

– Verhoogd risico op artrose in de nek

– Mogelijk ongemak tijdens het slapen

Slechte ondersteuning van de nek

Als je zonder kussen slaapt, kan je nek slecht ondersteund worden. Dit kan leiden tot ongemak en pijn in de nek. Het kussen helpt om de natuurlijke kromming van de nek tijdens het slapen te behouden en zorgt voor stabiliteit.

Zonder een kussen kan de nek worden belast en kan dit leiden tot stijfheid en spanning in de spieren. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over het gebruik van een kussen dat de juiste ondersteuning biedt voor je nek tijdens het slapen.

Verhoogd risico op artrose in de nek

Het slapen zonder kussen kan leiden tot een verhoogd risico op artrose in de nek. Dit komt doordat er geen ondersteuning is voor de nek tijdens het slapen. Het ontbreken van een kussen kan ervoor zorgen dat de gewrichten en de wervels in de nek niet goed uitgelijnd zijn, wat kan leiden tot slijtage en pijn.

Daarom is het belangrijk om een kussen te gebruiken dat de juiste ondersteuning biedt om dit risico te verminderen.

Mogelijk ongemak tijdens het slapen

Zonder kussen slapen kan mogelijk ongemak veroorzaken tijdens het slapen. Langdurig in dezelfde houding liggen zonder kussen kan druk uitoefenen op bepaalde delen van het lichaam, zoals de rug en de nek.

Dit kan leiden tot stijfheid en ongemak. Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en te bepalen wat voor jou het meest comfortabel is. Als je merkt dat slapen zonder kussen niet prettig is en ongemak veroorzaakt, dan is het misschien beter om toch een kussen te gebruiken voor extra ondersteuning tijdens het slapen.

Tips voor Slapen zonder Kussen

– Kies voor een comfortabel matras dat voldoende ondersteuning biedt aan je lichaam.

– Slaap op je rug of zij, omdat deze posities de minste druk op je nek en rug uitoefenen.

– Als je extra ondersteuning wilt, kun je een dun kussen onder je knieën plaatsen of ondersteuning voor je onderrug gebruiken.

– Experimenteer met verschillende slaaphoudingen om te ontdekken welke het beste werkt voor jouw nekklachten.

Zorg voor een comfortabel matras

Een comfortabel matras is belangrijk voor een goede nachtrust zonder kussen. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je matras comfortabel is:

 • Kies een matras dat past bij jouw slaapbehoeften en voorkeuren. Er zijn verschillende soorten matrassen, zoals traagschuim, pocketvering en latex. Probeer ze uit en kies degene die het beste bij jou past.
 • Controleer de stevigheid van het matras. Sommige mensen geven de voorkeur aan een steviger matras, terwijl anderen liever een zachter matras hebben. Kies wat voor jou het meest comfortabel voelt.
 • Let op de ondersteuning van het matras. Het moet je lichaamsgewicht gelijkmatig verdelen en je rug in de juiste positie ondersteunen.
 • Investeer in een goede kwaliteit matras die lang meegaat. Een slecht matras kan rugpijn veroorzaken en je slaapkwaliteit negatief beïnvloeden.
 • Gebruik eventueel een dun kussen onder de knieën of ondersteuning voor de onderrug om extra comfort te bieden tijdens het slapen zonder hoofdkussen.

Slaap op je rug of zij

Als je zonder kussen wilt slapen, is het het beste om op je rug of zij te liggen. Deze slaapposities zorgen voor een meer natuurlijke uitlijning van je wervelkolom en verminderen de druk op je nek en rug.

Door op je rug te slapen, kun je ook snurken verminderen. Als je liever op je zij slaapt, kun je een dun kussen onder je hoofd plaatsen om extra ondersteuning te bieden. Onthoud dat het belangrijk is om een comfortabel matras te hebben, zodat je de hele nacht goed kunt slapen zonder kussen.

Gebruik eventueel een dun kussen onder de knieën of ondersteuning voor de onderrug

Soms kan het nuttig zijn om een dun kussen onder de knieën te leggen of ondersteuning te bieden voor de onderrug tijdens het slapen zonder kussen. Dit kan helpen om de rug in een comfortabele en anatomisch correcte positie te houden, waardoor mogelijke spanning en pijn in de onderrug worden verminderd.

Het gebruik van deze ondersteuning kan ook de druk op de wervelkolom verminderen en de algemene slaaphouding verbeteren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat iedereen verschillend is, dus wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor een ander.

Conclusie

In deze blog hebben we de voor- en nadelen besproken van slapen zonder kussen. Als je last hebt van nekpijn, kan het slapen zonder kussen voordelen hebben, zoals het verminderen van pijn en het verbeteren van je slaaphouding.

Het is belangrijk om te onthouden dat de beste slaaphouding en het gebruik van een kussen afhangt van je individuele behoeften en voorkeuren. Raadpleeg altijd een slaapexpert of medisch professional als je specifieke klachten of vragen hebt.

Meer over ‘kussen voor nekklachten’

Als je elke ochtend wakker wordt met een stijve nek, ben je niet alleen. Veel mensen kampen met nekpijn en zijn op zoek naar de perfecte oplossing. Een eerste stap in de juiste richting zou kunnen zijn om te kijken naar speciale kussens voor nekklachten. Merken zoals Silvana zijn populair, maar wist je dat er ook budgetvriendelijke opties zijn zoals het hoofdkussen nekklachten van JYSK?

Maar let op, niet elk kussen is voor iedereen geschikt. Het kan zelfs zo zijn dat je nekpijn krijgt door een kussen dat niet goed bij je past. Er zijn mensen die beweren baat te hebben bij slapen zonder kussen om hun nekklachten te verminderen. Toch blijft een goed hoofdkussen voor de nek meestal de voorkeur hebben.

Ben je een buikslaper? Dan zijn er zelfs kussens speciaal ontworpen voor buikslapers met nekklachten. En als je liever helemaal zonder kussen slaapt bij nekklachten, dat kan ook een optie zijn.

De materiaalkeuze kan ook veel uitmaken. Er zijn mensen die zweren bij een boekweit kussen, terwijl anderen veel baat hebben bij een latex kussen voor nekklachten.

Als je ook last hebt van rugklachten, zijn er kussens die zowel je nek als je rug ondersteunen. Voor specifieke aandoeningen zoals artrose zijn er kussens voor nekartrose en als je op zoek bent naar een kussen omdat je een pijnlijke of versleten nek hebt, bekijk dan onze blogs over kussens voor een pijnlijke nek en kussens voor een versleten nek.

Wil je nu meteen een kussen kopen voor nekklachten? Lees dan eerst onze uitgebreide blogs om de beste keuze te maken.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is “Zonder Kussen Slapen: Is het Goed voor Nekpijn?”

“Zonder Kussen Slapen: Is het Goed voor Nekpijn?” is een vraag of slapen zonder kussen helpt bij nek- en rugklachten, slaapproblemen en de hoogte van je hoofd.

2. Kan slapen zonder kussen goed zijn voor mijn schouders?

Ja, slapen zonder kussen kan helpen om je schouders rust te geven en eventuele pijn te verminderen.

3. Wat is het belang van kussenhoogte voor slaapgewoontes?

De hoogte van je kussen heeft invloed op hoe je nek en rugspieren rusten tijdens de slaap, wat kan leiden tot slaapproblemen als deze niet goed zijn afgestemd.

4. Hoe beïnvloedt slapen zonder kussen mijn slaaphygiëne?

Slapen zonder kussen kan een goede slaaphygiëne bevorderen, omdat er minder kans is op de opbouw van stof en allergenen die tot slaapproblemen kunnen leiden.

» Referenties


1. Lei, Jia-Xing, Yang, Peng-Fei, Yang, Ai-Ling, Gong, Yan-Feng, Shang, Peng, & Yuan, Xi-Chen. (2021). Ergonomic Consideration in Pillow Height Determinants and Evaluation. Healthcare, 9(10), 1333.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8544534/

2. Li, Y., Wu, J., Lu, C., Tang, Z., & Li, C. (2021). Pillow Support Model with Partitioned Matching Based on Body Pressure Distribution Matrix. Healthcare, 9, 571. doi: 10.3390/healthcare9050571.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34066098/

3. Ren, Sicong, Wong, Duo Wai-Chi, Yang, Hui, Zhou, Yan, Lin, Jin, & Zhang, Ming. (2016). Effect of pillow height on the biomechanics of the head-neck complex: investigation of the cranio-cervical pressure and cervical spine alignment. PeerJ, 4, e2397.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012320/

4. Lavin, R.A., Pappagallo, M., & Kuhlemeier, K.V. (1997). Cervical pain: A comparison of three pillows. Arch. Phys. Med. Rehabil., 78, 193–198. doi: 10.1016/S0003-9993(97)90263-X.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9041902/

» Referenties

Conclusie beste kussen nekklachten 2023

 • Beste kussen nekklachten – Guna
 • Beste hoofdkussen nekpijn – Perfect Pillow
 • Beste nekklachten kussen – Guna
 • Beste kussen voor nekklachten zijslaper – Arteni
 • Beste nekkussen – Guna 
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Zonder Kussen Slapen: Is het Goed voor Nekpijn? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips