In dit artikel

Nekpijn Door Je Kussen? Hier is Wat Je Moet Weten (2023)

In dit artikel

Heb je ‘s ochtends pijn of stijfheid in je nek als je wakker wordt? Je bent niet alleen, ik maakte hetzelfde mee en kwam erachter dat mijn kussen de boosdoener was. In dit artikel deel ik wat ik heb ontdekt over het verband tussen nekpijn en het gebruik van het verkeerde kussen.

Lees verder om te ontdekken hoe een goed kussen je kan helpen jouw nekpijn te verlichten!

Key Takeaway

Het beste kussen nekklachten van 2023 is Best Life Hoofdkussen Guna. Dit kussen is ergonomisch gevormd, is het ideale kussen als je een zijslaper bent en je mag het 28 dagen testen. Je kunt kiezen uit 3 hardheden, zodat het kussen echt goed bij je wensen past.

Samenvatting

  • Verkeerd kussenmateriaal, zoals te hard of te zacht, kan nekpijn veroorzaken.
  • Een verkeerde maat en vorm van het kussen kunnen leiden tot nekpijn.
  • Een goed kussen is essentieel om nekpijn te verminderen, zorgt voor de juiste slaaphouding en bevordert een betere nachtrust.
  • Bij het kiezen van een kussen voor nekpijn is het belangrijk om het juiste materiaal, de juiste maat en vorm te kiezen en aandacht te besteden aan de ondersteuning van de nek.

Oorzaken van Nekpijn door een Kussen

Een verkeerd kussenmateriaal, zoals een te zacht of te stevig kussen, kan nekpijn veroorzaken.

Verkeerd kussenmateriaal

Het kussenmateriaal is belangrijk voor de nek. Sommige soorten zijn hard en anderen zijn zacht. Hard materiaal kan de nek pijn doen. Zacht materiaal kan teveel buigen en de nek niet goed steunen.

Hierdoor kan je nekpijn krijgen. Dus, een kussen met het verkeerde materiaal kan slecht zijn voor je nek.

Verkeerde maat en vorm

Een verkeerde maat en vorm van een kussen kunnen leiden tot nekpijn. Als het kussen te groot of te klein is, kan het de nek niet goed ondersteunen. Dit kan leiden tot spanning en ongemak in de nekspieren.

Ook als het kussen een verkeerde vorm heeft, zoals te hoog of te laag, kan dit problemen veroorzaken. Het is belangrijk om een kussen te kiezen dat past bij de grootte van je lichaam en je slaaphouding.

Een goed kussen moet ervoor zorgen dat je nek in een neutrale positie blijft zonder dat deze naar boven of naar beneden buigt.

Slechte ondersteuning van de nek

Een slechte ondersteuning van de nek kan leiden tot nekpijn. Als je kussen niet genoeg ondersteuning biedt, kan je nek buigen of naar beneden zakken terwijl je slaapt. Dit kan spanning en pijn in de nek veroorzaken als je wakker wordt.

Het is belangrijk om een kussen te kiezen dat de nek in een goede positie houdt, zodat je nekspieren kunnen ontspannen tijdens het slapen.

Het Belang van een Goed Kussen voor Nekpijn

Een goed kussen is essentieel voor het verminderen van nekpijn, omdat het pijn en stijfheid kan verminderen, zorgt voor de juiste slaaphouding en een betere nachtrust bevordert.

Vermindert pijn en stijfheid

Een goed kussen kan echt helpen om pijn en stijfheid in de nek te verminderen. Het juiste kussen zorgt ervoor dat de nek goed ondersteund wordt tijdens het slapen, waardoor pijn en stijfheid verminderd kunnen worden.

Ook zorgt een goed kussen voor een betere slaaphouding en een betere nachtrust. Het is dus belangrijk om een weloverwogen keuze te maken bij het kiezen van een kussen, zodat je nekpijn kunt voorkomen en verlichten.

Juiste slaaphouding

Om nekpijn te voorkomen, is het belangrijk om in de juiste slaaphouding te liggen. Een verkeerde slaaphouding kan namelijk bijdragen aan nek- en schouderpijn. Het beste is om op je rug te slapen, met een kussen dat je nek goed ondersteunt.

Zo blijft je nek in een ontspannen en natuurlijke positie. Als je liever op je zij slaapt, zorg er dan voor dat je kussen hoog genoeg is om je hoofd en nek op één lijn te houden met je ruggengraat.

Op deze manier wordt er geen extra druk op je nek uitgeoefend en kun je nekpijn voorkomen.

Betere nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en ons welzijn. Als je nekpijn hebt door je kussen, kan dit je slaapkwaliteit beïnvloeden. Een juist kussen kan echter helpen om de pijn te verminderen en ervoor zorgen dat je beter kunt slapen.

Door te kiezen voor een kussen met de juiste ondersteuning voor je nek, kun je ervoor zorgen dat je nek in een comfortabele en ontspannen positie blijft tijdens het slapen. Zo kun je genieten van een goede nachtrust zonder ongemak of pijn in de ochtend.

Het is dus belangrijk om goed te letten op het kussen dat je gebruikt, zodat je kunt genieten van de voordelen van een betere nachtrust.

Tips voor het Kiezen van het Juiste Kussen voor Nekpijn

Kies een kussen met het juiste materiaal, de juiste maat en vorm en let op de ondersteuning van de nek. Lees verder voor meer handige tips!

Kies het juiste materiaal

Bij het selecteren van een kussen om nekpijn te voorkomen, is het belangrijk om het juiste materiaal te kiezen. Er zijn verschillende materialen beschikbaar, zoals traagschuim, veren, latex en synthetische vezels.

Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen.

Traagschuimkussens passen zich aan de vorm van je hoofd en nek aan, waardoor ze goede ondersteuning bieden. Verenkussens zijn veerkrachtig en vormen zich naar je hoofd en nek, maar zorgen soms voor minder ondersteuning.

Latexkussens zijn stevig en bieden goede ondersteuning, terwijl synthetische vezelkussens vaak zacht en comfortabel zijn.

Het juiste materiaal hangt af van je persoonlijke voorkeur en slaapbehoeften. Het is belangrijk om te experimenteren en verschillende materialen uit te proberen om te ontdekken welke het meest comfortabel en ondersteunend voor jou zijn.

Zorg voor de juiste maat en vorm

Bij het kiezen van een kussen is het belangrijk om de juiste maat en vorm te kiezen. Een kussen dat te groot of te klein is, kan leiden tot nekpijn en ongemak. Het juiste kussen moet ervoor zorgen dat je nek in een rechte lijn blijft met je ruggengraat, zodat er geen onnodige druk op je nekwervels ontstaat.

Ook moet het kussen voldoende ondersteuning bieden aan je hoofd en nek, zodat ze in een comfortabele en ontspannen positie liggen tijdens het slapen. Als je een kussen kiest dat niet bij de vorm van je hoofd en nek past, kan dit leiden tot spanning en pijn.

Dus, zorg ervoor dat je de juiste maat en vorm kiest voor een goede nachtrust zonder nekpijn.

Let op de ondersteuning van de nek

Bij het kiezen van een kussen is het belangrijk om goed op de ondersteuning van de nek te letten. Een goed kussen moet ervoor zorgen dat de nek in een rechte lijn blijft met de rest van het lichaam.

Dit helpt om nekpijn te voorkomen en zorgt voor een goede slaaphouding. Let er dus op dat het kussen voldoende ondersteuning biedt aan de nek en ervoor zorgt dat deze niet te ver naar beneden of naar boven buigt.

Het is belangrijk om een kussen te vinden dat geschikt is voor jouw individuele behoeften en om nekklachten te voorkomen.

Test het kussen voor aankoop

Het is belangrijk om het kussen te testen voordat je het koopt. Hier zijn een paar eenvoudige tests die je kunt doen. Controleer eerst of het kussen de juiste dikte heeft voor jouw slaaphouding.

Ga op je rug liggen en kijk of je nek goed ondersteund wordt. Probeer dan op je zij te liggen en controleer of je nek en hoofd in een rechte lijn liggen. Beweeg ook je hoofd van links naar rechts en controleer of het kussen comfortabel genoeg is en je nek niet beknelt.

Zo kun je er zeker van zijn dat je het juiste kussen kiest voor nekpijn.

Behandelingen voor Nekpijn veroorzaakt door een Kussen

– Doe regelmatig nek- en schouderoefeningen om de spieren te versterken en te ontspannen.

– Gebruik warmte- en koudetherapie, zoals een warm kompres of ijsbehandeling, om pijn te verlichten.

– Overweeg fysiotherapie om de nekpijn te behandelen en de juiste slaaphouding aan te leren.

– Als de nekpijn aanhoudt, kan het tijd zijn om een nieuw kussen aan te schaffen dat beter geschikt is voor jouw behoeften.

Nek- en schouderoefeningen

Ik heb geleerd dat nek- en schouderpijn veel voorkomende klachten zijn bij mensen die lange dagen achter een computer doorbrengen. Gelukkig kunnen bepaalde oefeningen helpen bij het verlichten van deze pijn.

Een eenvoudige oefening die ik kan doen, is mijn nek langzaam naar links en rechts draaien, om de spanning in mijn spieren te verminderen. Ik kan ook mijn schouders optrekken en laten zakken om de spanning in mijn schouders te verminderen.

Deze oefeningen kunnen helpen om mijn nek en schouders te ontspannen en de pijn te verminderen. Het is belangrijk om regelmatig deze oefeningen te doen en niet te overbelasten, om verdere verwondingen te voorkomen.

Warmte- en koudetherapie

Warmte- en koudetherapie kan effectief zijn bij de behandeling van nekpijn veroorzaakt door een verkeerd kussen. Het aanbrengen van warmte kan helpen om de spieren te ontspannen en de pijn te verminderen.

Dit kan worden gedaan met behulp van een warmwaterkruik, een warme douche of een warmtepakket. Aan de andere kant kan het aanbrengen van koude, zoals een ijszak of een cold pack, helpen om eventuele zwelling te verminderen en de pijn te verzachten.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van warmte- of koudetherapie en deze niet langer dan 15-20 minuten per sessie toe te passen.

Fysiotherapie

Als fysiotherapeut kan ik je helpen bij het behandelen van nekpijn veroorzaakt door een verkeerd kussen. Fysiotherapie kan bestaan uit nek- en schouderoefeningen om de spieren te versterken en pijn te verminderen.

Ook kan warmte- en koudetherapie effectief zijn om de nek te ontspannen en de bloedcirculatie te bevorderen. Samen kunnen we werken aan het verbeteren van je slaaphouding en het kiezen van het juiste kussen om nekpijn te voorkomen.

Overweeg een nieuw kussen

Als je last hebt van nekpijn door je kussen, is het belangrijk om te overwegen om een nieuw kussen aan te schaffen. Een verkeerd kussen kan namelijk de oorzaak zijn van je klachten.

Een goed kussen kan ervoor zorgen dat je nek in een ondersteunende positie blijft, waardoor de pijn kan verminderen. Let bij het kiezen van een nieuw kussen op het juiste materiaal, de juiste maat en vorm, en of het voldoende ondersteuning biedt aan je nek.

Test het kussen voor aankoop om er zeker van te zijn dat het comfortabel aanvoelt. Onthoud dat een weloverwogen keuze voor een nieuw kussen kan helpen om je nekpijn te verlichten en je beter te laten slapen.

Meer over ‘kussen voor nekklachten’

Als je elke ochtend wakker wordt met een stijve nek, ben je niet alleen. Veel mensen kampen met nekpijn en zijn op zoek naar de perfecte oplossing. Een eerste stap in de juiste richting zou kunnen zijn om te kijken naar speciale kussens voor nekklachten. Merken zoals Silvana zijn populair, maar wist je dat er ook budgetvriendelijke opties zijn zoals het hoofdkussen nekklachten van JYSK?

Maar let op, niet elk kussen is voor iedereen geschikt. Het kan zelfs zo zijn dat je nekpijn krijgt door een kussen dat niet goed bij je past. Er zijn mensen die beweren baat te hebben bij slapen zonder kussen om hun nekklachten te verminderen. Toch blijft een goed hoofdkussen voor de nek meestal de voorkeur hebben.

Ben je een buikslaper? Dan zijn er zelfs kussens speciaal ontworpen voor buikslapers met nekklachten. En als je liever helemaal zonder kussen slaapt bij nekklachten, dat kan ook een optie zijn.

De materiaalkeuze kan ook veel uitmaken. Er zijn mensen die zweren bij een boekweit kussen, terwijl anderen veel baat hebben bij een latex kussen voor nekklachten.

Als je ook last hebt van rugklachten, zijn er kussens die zowel je nek als je rug ondersteunen. Voor specifieke aandoeningen zoals artrose zijn er kussens voor nekartrose en als je op zoek bent naar een kussen omdat je een pijnlijke of versleten nek hebt, bekijk dan onze blogs over kussens voor een pijnlijke nek en kussens voor een versleten nek.

Wil je nu meteen een kussen kopen voor nekklachten? Lees dan eerst onze uitgebreide blogs om de beste keuze te maken.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is nekpijn door je kussen?

Nekpijn door je kussen is een vervelende pijn in je nek die je voelt als je wakker wordt. Dit komt vaak door een verkeerd hoofdkussen.

2. Hoe kan ik nekpijn door mijn kussen behandelen?

Bij nekpijn kun je je nek warmhouden, pijnstillers innemen of oefeningen voor een stijve nek doen.

3. Is een therapeutisch of ergonomisch hoofdkussen goed tegen nekpijn?

Ja, een therapeutisch hoofdkussen of ergonomisch kussen kan de beste keuze zijn als je vaak last hebt van nekpijn in de ochtend.

4. Wat moet ik doen als mijn nekpijn lang aanhoudt?

Als de pijn lang aanhoudt, is het belangrijk om naar een dokter te gaan. Er kan iets anders zijn dan alleen een verkeerd kussen.

5. Kan een slecht hoofdkussen ook rugpijn of schouderpijn veroorzaken?

Ja, een verkeerd kussen kan ook rugpijn of pijn in de schouders veroorzaken, net als slapeloosheid en hoofdpijn.

» Referenties


1. Lei, Jia-Xing, Yang, Peng-Fei, Yang, Ai-Ling, Gong, Yan-Feng, Shang, Peng, & Yuan, Xi-Chen. (2021). Ergonomic Consideration in Pillow Height Determinants and Evaluation. Healthcare, 9(10), 1333.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8544534/

2. Li, Y., Wu, J., Lu, C., Tang, Z., & Li, C. (2021). Pillow Support Model with Partitioned Matching Based on Body Pressure Distribution Matrix. Healthcare, 9, 571. doi: 10.3390/healthcare9050571.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34066098/

3. Ren, Sicong, Wong, Duo Wai-Chi, Yang, Hui, Zhou, Yan, Lin, Jin, & Zhang, Ming. (2016). Effect of pillow height on the biomechanics of the head-neck complex: investigation of the cranio-cervical pressure and cervical spine alignment. PeerJ, 4, e2397.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012320/

4. Lavin, R.A., Pappagallo, M., & Kuhlemeier, K.V. (1997). Cervical pain: A comparison of three pillows. Arch. Phys. Med. Rehabil., 78, 193–198. doi: 10.1016/S0003-9993(97)90263-X.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9041902/

» Referenties

Conclusie beste kussen nekklachten 2023

  • Beste kussen nekklachten – Guna
  • Beste hoofdkussen nekpijn – Perfect Pillow
  • Beste nekklachten kussen – Guna
  • Beste kussen voor nekklachten zijslaper – Arteni
  • Beste nekkussen – Guna 
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Nekpijn Door Je Kussen? Hier is Wat Je Moet Weten (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips