In dit artikel

Planten als natuurlijke slaapmiddelen: Een uitgebreide gids (2023)

In dit artikel

Struggelt u met slapeloosheid en zoekt u een natuurlijke oplossing? Dan bent u niet de enige, ik was in dezelfde positie en ontdekte na veel onderzoek dat planten uitstekende natuurlijke slaapmiddelen kunnen zijn.

Deze blog biedt een uitgebreide gids over welke planten het meest effectief zijn voor een goede nachtrust en hoe ze correct te gebruiken. Laten we duiken in de groene wereld van natuurlijke slaaphulp.

Key Takeaway:

Het beste Natuurlijke Slaapmiddel 2023 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • Lavendel, valeriaan, kamille, hop en goudpapaver zijn allemaal planten die kunnen helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust.
 • Melatonine – rijk voedsel, zoals bananen, walnoten en kersen, kan helpen bij het reguleren van de slaapcyclus.
 • Supplementen en kruidenremedies zoals valeriaan, kamille, hop en goudpapaver kunnen een natuurlijk alternatief zijn voor chemische slaappillen.
 • Een consistente slaaproutine, een comfortabele slaapomgeving en het vermijden van stimulerende middelen voor het slapengaan kunnen allemaal bijdragen aan een betere nachtrust.

De beste planten voor een goede nachtrust

Lavendel, valeriaan, kamille, hop en goudpapaver zijn allemaal geweldige planten voor een goede nachtrust.

Lavendel

Lavendel is een plant die vaak wordt gebruikt als natuurlijk slaapmiddel. Uit onderzoek blijkt dat de diepe, zoete geur van lavendel kan helpen bij slapeloosheid en rusteloosheid. Met zijn kalmerende eigenschappen, bevordert het de nachtrust door het immuunsysteem te stimuleren en de hormoonproductie te reguleren.

Bovendien helpt het bij de productie van melatonine, een belangrijk hormoon voor een goede nachtrust. Als krachtige bondgenoot in de strijd tegen slaapproblemen, verdient lavendel zeker een plek in elke slaapkamer.

Valeriaan

Valeriaan is een populaire plant die bekend staat om zijn kalmerende eigenschappen en wordt al eeuwenlang gebruikt als natuurlijk slaapmiddel. Het wordt vooral gewaardeerd vanwege zijn vermogen om rust te brengen in tijden van stress en angst.

Valeriaan kan helpen ontspannen en de slaapkwaliteit verbeteren zonder dat je je slaperig of groggy voelt de volgende ochtend. Onderzoek heeft aangetoond dat valeriaan de hoeveelheid tijd die nodig is om in slaap te vallen kan verminderen en de totale slaaptijd kan verlengen.

Dit maakt het een veelbelovende keuze voor mensen met slapeloosheid of moeite hebben met in slaap vallen.

Kamille

Kamille is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt als een natuurlijke slaaphulp. Het heeft kalmerende eigenschappen die kunnen helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust.

Kamille staat bekend om zijn ontspannende effecten, waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen en door te slapen. Het kan ook helpen bij het verminderen van angst en stress, waardoor u zich rustiger voelt voor het slapengaan.

Kamille kan worden gedronken als thee of worden gebruikt in aromatherapie om de slaapkamer te vullen met een rustgevende geur. Probeer kamille toe te voegen aan je routine voor het slapengaan om je te helpen ontspannen en een goede nachtrust te bevorderen.

Hop

Hop wordt al eeuwenlang gebruikt als natuurlijk slaapmiddel vanwege zijn kalmerende eigenschappen. Het kan helpen om de slaap te bevorderen en de duur en kwaliteit van de slaap te verbeteren.

Hop bevat stoffen die angst verminderen en ontspanning bevorderen, waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen en door te slapen. Daarnaast kan het ook helpen bij het verminderen van nachtelijk ontwaken en rusteloosheid tijdens de slaap.

Hop is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals thee, tincturen en supplementen, waardoor het gemakkelijk te gebruiken is als natuurlijk slaapmiddel.

Goudpapaver

Goudpapaver is een plant die al eeuwenlang wordt gebruikt als natuurlijk slaapmiddel. Het heeft rustgevende eigenschappen die kunnen helpen bij het kalmeren van de geest en het bevorderen van een diepe slaap.

Goudpapaver bevat stoffen zoals isoquinoline-alkaloïden, die een ontspannend effect hebben op het zenuwstelsel. Deze plant kan ook helpen bij het verminderen van angstgevoelens en stress, waardoor je gemakkelijker in slaap kunt vallen en langer kunt slapen.

Goudpapaver is een veilige en effectieve keuze voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke manier om hun slaapproblemen aan te pakken.

Andere natuurlijke slaapmiddelen

– Melatonine-rijk voedsel kan helpen om de natuurlijke slaapcyclus te reguleren en een betere nachtrust te bevorderen.

Melatonine-rijk voedsel

Melatonine is een belangrijk hormoon dat een rol speelt bij het reguleren van onze slaap-waak cyclus. Gelukkig kunnen we de productie van melatonine in ons lichaam stimuleren door voedsel te eten dat rijk is aan dit hormoon.

Voedingsmiddelen zoals bananen, walnoten en kersen bevatten natuurlijke bronnen van melatonine.en kunnen helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust. Door deze voedingsmiddelen op te nemen in onze voeding, kunnen we ons lichaam ondersteunen om een gezonde slaap te krijgen.

Supplementen en kruidenremedies

Om een goede nachtrust te bevorderen, kunnen supplementen en kruidenremedies een effectieve keuze zijn.

 • Valeriaan: bekend om zijn kalmerende eigenschappen en wordt vaak gebruikt om slapeloosheid te behandelen.
 • Kamille: heeft ontspannende eigenschappen en kan helpen bij het bevorderen van een rustige slaap.
 • Hop: bevat natuurlijke stoffen die de slaap kunnen verbeteren en de algehele slaapkwaliteit kunnen verhogen.
 • Goudpapaver: heeft sedatieve eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van angst en stress voor het slapengaan.

Lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken

Lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken kunnen helpen om een goede nachtrust te bevorderen. Hier zijn enkele effectieve methoden:

 • Maak dagelijks tijd vrij voor lichaamsbeweging, zoals wandelen, fietsen of yoga.
 • Probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of progressieve spierontspanning.
 • Vermijd intensieve lichaamsbeweging vlak voor het slapengaan, omdat dit je juist energiek kan maken.
 • Creëer een ontspannende slaapomgeving met gedempt licht, rustgevende muziek of een warm bad voor het slapengaan.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in de slaapkamer.

Tips voor een goede nachtrust

Creëer een consistente slaaproutine en ga elke avond op dezelfde tijd naar bed.

Een consistente slaaproutine

Een consistente slaaproutine is essentieel voor een goede nachtrust. Hier zijn enkele belangrijke tips om een regelmatig slaapschema te handhaven:

 • Ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed en sta elke ochtend op hetzelfde tijdstip op.
 • Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om te slapen, meestal 7 – 9 uur per nacht.
 • Creëer een ontspannende routine voor het slapengaan, zoals het nemen van een warm bad of het lezen van een boek.
 • Vermijd cafeïne en stimulerende middelen in de late namiddag en avond.
 • Beperk blootstelling aan elektronische apparaten voor het slapengaan, omdat het blauwe licht je slaap kan verstoren.
 • Zorg voor een comfortabele en donkere slaapomgeving.

Een comfortabele slaapomgeving

Ik vind het belangrijk om een comfortabele slaapomgeving te hebben. Een ruimte waarin ik me ontspannen en op mijn gemak voel, kan een verschil maken in de kwaliteit van mijn slaap.

Ik zorg ervoor dat mijn slaapkamer schoon en opgeruimd is, zodat ik me niet gestrest voel voor het slapengaan. Daarnaast pas ik de temperatuur aan zodat het niet te warm of te koud is, want dit kan mijn slaap verstoren.

Een comfortabel matras en een goed kussen zijn ook essentieel voor mijn slaapomgeving. Door te zorgen voor een comfortabele slaapomgeving, kan ik beter ontspannen en genieten van een goede nachtrust.

Vermijd stimulerende middelen voor het slapengaan

Vermijd stimulerende middelen voor het slapengaan:

 • Cafeïne, zoals koffie, thee, en energiedrankjes
 • Alcohol, wat de slaap kan verstoren
 • Nicotine, aanwezig in sigaretten en andere tabaksproducten
 • Schermen van elektronische apparaten, zoals smartphones en tablets
 • Intensieve lichaamsbeweging vlak voor het slapengaan

Beheersing van prikkels

Om een goede nachtrust te bevorderen, is het belangrijk om prikkels zoveel mogelijk te beheersen. Dit betekent dat je de slaapomgeving zo rustig en ontspannend mogelijk moet maken.

Zorg ervoor dat de slaapkamer donker en stil is, gebruik eventueel oordopjes of een slaapmasker als dat nodig is. Vermijd ook het gebruik van elektronische apparaten zoals tv’s, laptops en smartphones vlak voor het slapengaan, omdat het blauwe licht van deze apparaten de melatonineproductie kan verstoren.

Daarnaast is het ook belangrijk om de temperatuur in de slaapkamer comfortabel te houden, niet te warm en niet te koud. Door deze prikkels onder controle te houden, kan je een betere nachtrust ervaren en uitgerust wakker worden.

Temperatuurbeheersing in de slaapkamer

Ik zorg altijd voor een goede temperatuurbeheersing in mijn slaapkamer. Dit is namelijk essentieel voor een goede nachtrust. Ik zorg ervoor dat de kamer koel genoeg is, meestal rond de 18-20 graden Celsius.

Hierdoor kan ik comfortabel slapen en voorkom ik dat ik wakker word vanwege hitte of transpiratie. Een ventilator kan ook helpen om de lucht in de kamer te laten circuleren en zo voor verkoeling te zorgen.

Daarnaast is het belangrijk om de juiste beddengoedmaterialen te gebruiken die geschikt zijn voor verschillende seizoenen. Door de temperatuur in mijn slaapkamer goed te beheersen, kan ik genieten van een rustige en verfrissende nachtrust.

Veelgestelde vragen over natuurlijke slaapmiddelen

Ik krijg vaak vragen over natuurlijke slaapmiddelen en hoe ze werken. Een veelgestelde vraag is: “Zijn natuurlijke slaapmiddelen veilig?” Het is belangrijk op te merken dat natuurlijke slaapmiddelen over het algemeen als veilig worden beschouwd, maar het is altijd raadzaam om met een arts te praten voordat je ze gebruikt, vooral als je andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

Een andere veelvoorkomende vraag is: “Hoe lang duurt het voordat natuurlijke slaapmiddelen werken?” Dit hangt af van de persoon en het specifieke slaapmiddel, maar over het algemeen beginnen de effecten binnen 30 minuten tot een uur na inname te werken.

Een andere vraag die ik vaak hoor is: “Kan ik natuurlijke slaapmiddelen op lange termijn gebruiken?” Hoewel sommige mensen regelmatig natuurlijke slaapmiddelen gebruiken zonder problemen, is het nog steeds belangrijk om je lichaam in de gaten te houden en eventuele veranderingen in je slaapgewoonten of gezondheid op te merken.

Tot slot vragen mensen zich soms af: “Zijn er bijwerkingen van natuurlijke slaapmiddelen?” Net als bij elk slaapmiddel kunnen er bijwerkingen optreden, zoals slaperigheid overdag, hoofdpijn of maagklachten.

Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en goed naar je lichaam te luisteren.

Meer over ‘natuurlijk slaapmiddel’

Je hebt vast weleens naar het plafond gestaard, je ogen meerdere malen geopend en gesloten, en je afgevraagd hoe je aan je broodnodige nachtrust komt. Voordat je je tot chemische oplossingen wendt, waarom niet eens kijken naar een natuurlijk middel tegen slapeloosheid? Ja, je leest het goed. Er zijn natuurlijke manieren om een gezonde slaap te bevorderen, en we hebben er op onze blog verschillende artikelen aan gewijd.

Als je geïnteresseerd bent in het verkennen van diverse opties, hebben we een artikel over slaapmiddel natuurlijke producten. Voor degenen die graag willen winkelen bij vertrouwde merken, we hebben zelfs informatie over natuurlijk slaapmiddel bij Etos en natuurlijk slaapmiddel bij Kruidvat.

Misschien ben je op zoek naar een slaapmiddel op natuurlijke basis of zelfs krachtige natuurlijke slaapmiddelen. Heb je al eens gedacht aan het gebruik van kruiden als natuurlijk slaapmiddel? Of misschien zijn planten en thee meer jouw ding?

Voor specifieke levensfases, zoals de overgang of zwangerschap, zijn er ook natuurlijke slaapmiddelen voor de overgang en natuurlijke slaapmiddelen voor zwangerschap.

Natuurlijk zijn er diverse plekken waar je deze middelen kunt kopen, van drogisten tot apotheken. Voor de kleintjes hebben we zelfs informatie over natuurlijke slaapmiddelen voor kinderen.

Mocht je nog steeds nieuwsgierig zijn, kun je altijd lezen wat een natuurlijk slaapmiddel precies is en zelfs opties ontdekken die geen valeriaan bevatten.

We hopen dat deze informatie je helpt om beter te slapen en een gezondere levensstijl te bevorderen.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe kan ik planten gebruiken als natuurlijke slaapmiddelen?

Je kunt planten gebruiken als natuurlijke slaapmiddelen door bijvoorbeeld kamillethee te drinken, lavendelolie te gebruiken of een kamerplant zoals de Sansevieria in je slaapkamer te zetten.

2. Wat zijn enkele planten die kunnen helpen bij het bevorderen van slaap?

Enkele planten die kunnen helpen bij het bevorderen van slaap zijn onder andere valeriaan, passiebloem, lavendel, en aloë vera.

3. Kan ik deze planten eenvoudig in mijn eigen tuin kweken?

Ja, veel van deze planten kunnen eenvoudig in je eigen tuin worden gekweekt. Zorg ervoor dat ze voldoende zonlicht en water krijgen en volg de specifieke instructies voor elke plant.

4. Zijn er bijwerkingen verbonden aan het gebruik van planten als slaapmiddel?

In het algemeen zijn er weinig bijwerkingen verbonden aan het gebruik van planten als slaapmiddel. Echter, het is altijd verstandig om een arts of een kruidenspecialist te raadplegen voordat je nieuwe kruiden of planten gaat gebruiken, vooral als je medicatie gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

» Referenties

1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste natuurlijke slaapmiddel 2023

 • Beste natuurlijke slaapmiddel – Nutribites
 • Beste natuurlijke slaapmiddel zonder recept – Orthica 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste natuurlijke slaapmiddel zonder bijwerkingen – Nutribites
 • Beste natuurlijke slaapmiddel nachtrust en stemming – Natuurlijk presteren
 • Beste natuurlijke slaapmiddel doorslapen- Naturecan 15% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste natuurlijke slaapmiddel spray – Mindscopic 10% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste natuurlijke slaapmiddel GABA – Natuurlijk presteren
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Planten als natuurlijke slaapmiddelen: Een uitgebreide gids (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips