In dit artikel

Natuurlijke slaapmiddelen en de overgang: Wat je moet weten (2023)

In dit artikel

Heb je moeite met slapen tijdens de overgang? Je bent niet de enige. Ik heb dit ook meegemaakt en ontdekte dat er verschillende natuurlijke slaapmiddelen zijn die kunnen helpen. In dit artikel deel ik tips om beter te slapen, informatie over slapeloosheid in de overgang, en hoe je natuurlijke slaapmiddelen kunt gebruiken om te genieten van een goede nachtrust.

Laten we samen kijken naar de oplossingen!

Key Takeaway:

Het beste Natuurlijke Slaapmiddel 2023 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • Veel vrouwen ervaren slapeloosheid tijdens de overgang, met symptomen zoals moeilijk inslapen, vaak wakker worden en te vroeg wakker worden.
 • Hormonale veranderingen, zoals afname van progesteron, kunnen bijdragen aan slaapproblemen tijdens de overgang.
 • Opvliegers en nachtzweten hebben een significant effect op de slaapkwaliteit tijdens de overgang.
 • Het volgen van een vast slaapritueel, beperken van apparatuurgebruik voor het slapengaan, zorgen voor goede ventilatie in de slaapkamer, vermijden van alcohol en cafeïne, voldoende buiten zijn en stress verminderen.zijn nuttige tips om beter te slapen tijdens de overgang.

Slapeloosheid in de Overgang

Slecht slapen tijdens de overgang is een veelvoorkomend probleem, met symptomen zoals moeilijk inslapen, wakker worden in het midden van de nacht en te vroeg wakker worden.

Verschijnselen van slapeloosheid in de overgang

Tijdens de overgang kunnen vrouwen te maken krijgen met slapeloosheid. Deze periode van hormonale verandering kan leiden tot een verstoorde nachtrust, waarbij moeilijk inslapen, vaak wakker worden of te vroeg wakker worden een dagelijkse strijd wordt.

Daarnaast kan het lichaam ook moeite hebben om in een diepe slaap te komen, waardoor je ‘s ochtends niet uitgerust wakker wordt. Opvliegers en nachtzweten kunnen de slaap verstoren en je plotseling wakker maken.

Het ervaren van deze symptomen kan zeer frustrerend zijn en het dagelijks functioneren beïnvloeden.

Oorzaken van slecht slapen in de overgang

Er zijn verschillende oorzaken van slecht slapen tijdens de overgang. Hormonale veranderingen spelen een grote rol, omdat de afname van progesteron kan bijdragen aan slaapproblemen.

Daarnaast kunnen opvliegers en nachtzweten de slaapkwaliteit beïnvloeden. Deze symptomen kunnen ervoor zorgen dat je moeilijk kunt inslapen, vaak wakker wordt gedurende de nacht, of te vroeg wakker wordt.

Het is belangrijk om te begrijpen waarom je slecht slaapt tijdens de overgang, zodat je gerichte stappen kunt nemen om je slaap te verbeteren.

Impact van opvliegers en nachtzweten op de slaap

Opvliegers en nachtzweten kunnen een aanzienlijke impact hebben op je slaap tijdens de overgang. Deze symptomen, veroorzaakt door hormonale veranderingen, kunnen ervoor zorgen dat je moeite hebt met inslapen, vaak wakker wordt gedurende de nacht en te vroeg wakker wordt in de ochtend.

De plotselinge hitte en transpiratie kunnen je ongemakkelijk laten voelen en je slaappatroon verstoren. Het is belangrijk om te begrijpen hoe deze symptomen van invloed zijn op je slaap, zodat je gerichte maatregelen kunt nemen om de slaapkwaliteit te verbeteren tijdens de overgang.

Relatie tussen hormonen en slecht slapen in de overgang

Tijdens de overgang ondergaan vrouwen hormonale veranderingen die invloed kunnen hebben op hun slaap. Een afname van het hormoon progesteron kan bijdragen aan moeilijk inslapen en wakker worden gedurende de nacht.

Daarnaast kunnen opvliegers, die ook worden veroorzaakt door schommelingen in hormonen, de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. Het is belangrijk om te begrijpen dat hormonen een rol spelen bij slecht slapen tijdens de overgang, en er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan.

Tips om beter te slapen tijdens de overgang

– Volg een vast slaapritueel. Het helpt je lichaam en geest te ontspannen voor het slapengaan.

– Vermijd het gebruik van elektronische apparaten vlak voor het slapengaan. Het blauwe licht kan je slaap verstoren.

– Zorg voor goede ventilatie in de slaapkamer. Een frisse en koele omgeving bevordert een goede nachtrust.

– Beperk het gebruik van alcohol en cafeïne. Deze stoffen kunnen je slaap verstoren en zorgen voor een onrustig gevoel.

– Breng voldoende tijd buiten door. Daglicht zorgt ervoor dat je lichaam genoeg melatonine aanmaakt, wat essentieel is voor een goede nachtrust.

– Verminder stress en bevorder ontspanning. Yoga, meditatie of een warm bad kunnen helpen om tot.

Vast slaapritueel

Ik heb gemerkt dat het hebben van een vast slaapritueel enorm kan helpen om beter te slapen tijdens de overgang. Een vast slaapritueel betekent dat je elke avond dezelfde activiteiten doet voordat je gaat slapen, zoals het nemen van een warme douche, het lezen van een boek, of het luisteren naar ontspannende muziek.

Dit helpt je lichaam en geest om zich voor te bereiden op het slapengaan. Het is belangrijk om jezelf een ontspannen en rustige omgeving te bieden waarin je tot rust kunt komen. Door consistentie in je ritueel te brengen, kan je lichaam leren dat het tijd is om te ontspannen en in slaap te vallen.

Probeer dit eens uit en kijk of het jou helpt om beter te slapen tijdens de overgang.

Beperken van apparatuurgebruik voor het slapengaan

Ik beperk mijn apparatuurgebruik voor het slapengaan. Blauw licht van elektronische apparaten, zoals smartphones en tablets, kan de aanmaak van melatonine belemmeren, waardoor ik moeilijker in slaap kan vallen.

Door mijn apparatuur minstens een uur voor het slapengaan uit te schakelen, creëer ik een rustige omgeving die bevorderlijk is voor een goede nachtrust.

Goede ventilatie in de slaapkamer

Ik zorg altijd voor goede ventilatie in mijn slaapkamer. Frisse lucht is namelijk essentieel voor een goede nachtrust. Door regelmatig mijn slaapkamerraam open te zetten of een ventilator te gebruiken, zorg ik ervoor dat er voldoende frisse lucht circuleert.

Dit helpt om eventuele muffe lucht en allergenen te verwijderen, waardoor ik beter kan ademen en me comfortabeler voel in bed. Daarnaast draagt goede ventilatie ook bij aan het reguleren van de temperatuur en vochtigheid in de slaapkamer, wat belangrijk is voor een optimale slaapomgeving.

Het zorgt ervoor dat de lucht niet te benauwd of te vochtig wordt, waardoor ik minder snel wakker zal worden door ongemak. Kortom, goede ventilatie is een eenvoudige maar effectieve manier om de kwaliteit van je slaap te verbeteren tijdens de overgang.

Vermijden van alcohol en cafeïne

Ik vermijd alcohol en cafeïne voor het slapengaan. Alcohol kan de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden en ervoor zorgen dat je ‘s nachts vaker wakker wordt. Cafeïnehoudende dranken, zoals koffie en energydranken, kunnen de slaap verstoren en ervoor zorgen dat het langer duurt voordat je in slaap valt.

Door deze stimulerende middelen te vermijden, geef ik mijn lichaam de kans om natuurlijk tot rust te komen en beter te slapen tijdens de overgang.

Voldoende buiten zijn

Ik hecht veel belang aan voldoende tijd buiten doorbrengen, vooral tijdens de overgang. Het kan namelijk een positieve invloed hebben op mijn slaap. Door regelmatig naar buiten te gaan, kan ik mijn blootstelling aan natuurlijk licht vergroten, wat helpt bij het reguleren van mijn slaap-waakcyclus.

Dit bevordert niet alleen een betere nachtrust, maar kan ook de kwaliteit van mijn slaap verbeteren. Bovendien kan buiten zijn mij helpen om stress te verminderen en mijn geest te ontspannen, waardoor ik me ‘s avonds meer ontspannen en klaar voel om te gaan slapen.

Dus, als ik merk dat ik moeite heb met slapen tijdens de overgang, maak ik er een prioriteit van om dagelijks wat tijd buiten door te brengen. Het kan echt een verschil maken!

Spanning verminderen en ontspanning bevorderen

Om beter te kunnen slapen tijdens de overgang is het belangrijk om spanning te verminderen en ontspanning te bevorderen. Dit kan helpen om de geest tot rust te brengen en het lichaam voor te bereiden op een goede nachtrust.

Er zijn verschillende ontspanningstechnieken die je kunt proberen, zoals ademhalingsoefeningen, meditatie en progressieve spierontspanning. Daarnaast kan het nuttig zijn om activiteiten te vermijden die stress veroorzaken vlak voor het slapengaan, zoals werken of het kijken naar enge films.

Door aandacht te besteden aan ontspanning en stressvermindering, kun je hopelijk een betere nachtrust ervaren tijdens de overgang.

Schrijven van piekergedachten

Ik heb gemerkt dat het schrijven van mijn piekergedachten voor het slapengaan me helpt om mijn hoofd leeg te maken. Door mijn zorgen en angsten op te schrijven, kan ik ze van me afzetten en voel ik me rustiger.

Het lijkt alsof ik mijn gedachten een plek geef buiten mijn hoofd. Dit proces helpt me bij het loslaten van negatieve gedachten en het bevordert een betere nachtrust.

Bijhouden van een slaapdagboek

Ik houd een slaapdagboek bij om mijn slaappatroon tijdens de overgang te volgen. In dit dagboek schrijf ik op hoe laat ik naar bed ga, hoelang het duurt voordat ik in slaap val en hoe vaak ik ‘s nachts wakker word.

Ook noteer ik eventuele opvliegers of nachtzweten. Door mijn slaapgedrag bij te houden, kan ik patronen ontdekken en zien welke factoren invloed hebben op mijn slaap. Dit kan mij helpen om beter slapen tijdens de overgang.

Natuurlijke slaapmiddelen en hun voordelen

Vergelijk natuurlijke en chemische slaapmiddelen en ontdek de voordelen van natuurlijke alternatieven. Lees verder voor de beste oplossing voor jouw slaapproblemen.

Vergelijking tussen chemische en natuurlijke slaapmiddelen

Het is belangrijk om te begrijpen hoe chemische slaapmiddelen verschillen van natuurlijke slaapmiddelen. Hieronder volgt een overzichtelijke tabel die de belangrijkste verschillen op een rij zet.

Chemische slaapmiddelenNatuurlijke slaapmiddelen
EffectChemische slaapmiddelen hebben vaak een snel en krachtig effect.Natuurlijke slaapmiddelen hebben een milder effect en werken vaak op de lange termijn.
BijwerkingenChemische slaapmiddelen kunnen bijwerkingen hebben zoals duizeligheid, droge mond en verslavingsrisico.Natuurlijke slaapmiddelen, zoals melatonine, hebben doorgaans minder bijwerkingen.
GebruikChemische slaapmiddelen worden meestal gebruikt voor kortdurende slaapstoornissen.Natuurlijke slaapmiddelen worden gebruikt voor langdurige slaapproblemen, zoals slapeloosheid tijdens de overgang.
VerkrijgbaarheidChemische slaapmiddelen zijn alleen op recept verkrijgbaar.Natuurlijke slaapmiddelen zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist, waaronder kruidenmiddelen, supplementen en homeopathische middelen..

Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een arts of apotheker voor je een slaapmiddel kiest, ongeacht of het chemisch of natuurlijk is.

Voordelen van natuurlijke slaapmiddelen

Natuurlijke slaapmiddelen hebben verschillende voordelen die ze een aantrekkelijke keuze maken voor mensen die last hebben van slaapproblemen. Hier zijn enkele voordelen:

 • Natuurlijke slaapmiddelen kunnen helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren zonder de bijwerkingen die vaak gepaard gaan met chemische slaapmiddelen.
 • Ze kunnen helpen om sneller in slaap te vallen en langer door te slapen, wat resulteert in een betere nachtrust.
 • Natuurlijke slaapmiddelen zijn over het algemeen veilig in gebruik en hebben een lager risico op verslaving vergeleken met chemische slaapmiddelen.
 • Ze kunnen ook andere gezondheidsvoordelen bieden, zoals het verminderen van angst en stress, waardoor je beter kunt ontspannen en makkelijker kunt slapen.
 • Veel natuurlijke slaapmiddelen bevatten kruiden of plantenextracten die al eeuwenlang worden gebruikt als kalmerende middelen en om de slaap te bevorderen.
 • Sommige natuurlijke slaapmiddelen, zoals valeriaanwortel of kamillethee, hebben ook ontstekingsremmende eigenschappen die gunstig kunnen zijn voor de algemene gezondheid.

Andere natuurlijke methodes om de slaap te bevorderen

Er zijn ook andere natuurlijke methodes die kunnen helpen om de slaap te bevorderen. Een aantal van deze methodes zijn:

 1. Het creëren van een rustgevende slaapomgeving, zoals het verduisteren van de kamer en het gebruiken van comfortabel beddengoed.
 2. Ontspanningstechnieken, zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga, kunnen helpen om tot rust te komen voor het slapengaan.
 3. Het nemen van een warm bad of douche voor het slapengaan kan helpen om te ontspannen en de slaap te bevorderen.
 4. Natuurlijke supplementen, zoals valeriaanwortel of kamillethee, kunnen kalmerend werken en de slaap verbeteren.
 5. Regelmatige lichaamsbeweging gedurende de dag kan helpen om beter te slapen ‘s nachts.
 6. Een gezond dieet met voldoende voedingsstoffen en het vermijden van zware maaltijden vlak voor het slapengaan kan ook bijdragen aan een goede nachtrust.
 7. Het beperken van stressvolle activiteiten in de avonduren kan helpen om de geest tot rust te brengen voor het slapengaan.

Hoe kies je het beste natuurlijke slaapmiddel voor jou?

Ik heb ontdekt dat er verschillende natuurlijke slaapmiddelen beschikbaar zijn, zoals kruidenmiddelen, homeopathische middelen en voedingsupplementen. Het is belangrijk om te weten welk natuurlijk slaapmiddel het beste bij jou past.

Het is een goed idee om te kijken naar de specifieke ingrediënten en hun werking. Sommige kruidenmiddelen, zoals valeriaan en passiebloem, kunnen helpen ontspannen en de slaap bevorderen.

Homeopathische middelen, zoals coffea cruda en nux vomica, kunnen helpen bij slapeloosheid en rusteloosheid. Voedingsupplementen zoals melatonine kunnen helpen bij het reguleren van de slaap-waakcyclus.

Conclusie

Natuurlijke slaapmiddelen kunnen een veilige en effectieve optie zijn voor vrouwen die tijdens de overgang moeite hebben met slapen. Met behulp van een vast slaapritueel, beperking van apparatuurgebruik voor het slapengaan en het vermijden van alcohol en cafeïne, kun je je slaapkwaliteit verbeteren.

Het is belangrijk om te onthouden dat hormonale veranderingen een rol spelen bij slapeloosheid in de overgang, dus het is raadzaam om natuurlijke slaapmiddelen te kiezen die de hormoonbalans kunnen ondersteunen.

Meer over ‘natuurlijk slaapmiddel’

Je hebt vast weleens naar het plafond gestaard, je ogen meerdere malen geopend en gesloten, en je afgevraagd hoe je aan je broodnodige nachtrust komt. Voordat je je tot chemische oplossingen wendt, waarom niet eens kijken naar een natuurlijk middel tegen slapeloosheid? Ja, je leest het goed. Er zijn natuurlijke manieren om een gezonde slaap te bevorderen, en we hebben er op onze blog verschillende artikelen aan gewijd.

Als je geïnteresseerd bent in het verkennen van diverse opties, hebben we een artikel over slaapmiddel natuurlijke producten. Voor degenen die graag willen winkelen bij vertrouwde merken, we hebben zelfs informatie over natuurlijk slaapmiddel bij Etos en natuurlijk slaapmiddel bij Kruidvat.

Misschien ben je op zoek naar een slaapmiddel op natuurlijke basis of zelfs krachtige natuurlijke slaapmiddelen. Heb je al eens gedacht aan het gebruik van kruiden als natuurlijk slaapmiddel? Of misschien zijn planten en thee meer jouw ding?

Voor specifieke levensfases, zoals de overgang of zwangerschap, zijn er ook natuurlijke slaapmiddelen voor de overgang en natuurlijke slaapmiddelen voor zwangerschap.

Natuurlijk zijn er diverse plekken waar je deze middelen kunt kopen, van drogisten tot apotheken. Voor de kleintjes hebben we zelfs informatie over natuurlijke slaapmiddelen voor kinderen.

Mocht je nog steeds nieuwsgierig zijn, kun je altijd lezen wat een natuurlijk slaapmiddel precies is en zelfs opties ontdekken die geen valeriaan bevatten.

We hopen dat deze informatie je helpt om beter te slapen en een gezondere levensstijl te bevorderen.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe kan ik natuurlijke slaapmiddelen gebruiken tijdens de overgang?

Tijdens de overgang kun je natuurlijke slaapmiddelen gebruiken, zoals kruiden supplementen, ontspanningstechnieken of aromatherapie, om te helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust.

2. Zijn er bijwerkingen verbonden aan het gebruik van natuurlijke slaapmiddelen tijdens de overgang?

Over het algemeen hebben natuurlijke slaapmiddelen tijdens de overgang minimale bijwerkingen. Het is echter raadzaam om een ​​arts of apotheker te raadplegen voordat je nieuwe supplementen gaat gebruiken.

3. Welke andere maatregelen kan ik nemen voor een goede nachtrust tijdens de overgang?

Naast het gebruik van natuurlijke slaapmiddelen tijdens de overgang, kunnen andere maatregelen zoals regelmatige lichaamsbeweging, het creëren van een rustgevende slaapomgeving en het vermijden van cafeïne en alcohol ook helpen om een goede nachtrust te bevorderen.

4. Kan ik natuurlijke slaapmiddelen tijdens de overgang combineren met andere medicijnen?

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het combineren van natuurlijke slaapmiddelen tijdens de overgang met andere medicijnen. Het is raadzaam om een ​​arts of apotheker te raadplegen om eventuele interacties of contra-indicaties te vermijden.

» Referenties

1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste natuurlijke slaapmiddel 2023

 • Beste natuurlijke slaapmiddel – Nutribites
 • Beste natuurlijke slaapmiddel zonder recept – Orthica 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste natuurlijke slaapmiddel zonder bijwerkingen – Nutribites
 • Beste natuurlijke slaapmiddel nachtrust en stemming – Natuurlijk presteren
 • Beste natuurlijke slaapmiddel doorslapen- Naturecan 15% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste natuurlijke slaapmiddel spray – Mindscopic 10% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste natuurlijke slaapmiddel GABA – Natuurlijk presteren
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Natuurlijke slaapmiddelen en de overgang: Wat je moet weten (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips