In dit artikel

Natuurlijk slaapmiddel bij Etos: Wat je moet weten (2023)

In dit artikel

Worstel je ook met slaapproblemen en zoek je naar natuurlijke oplossingen? Ik weet precies hoe je je voelt, omdat ik daar ook mee te maken heb. Na veel onderzoek zijn er enkele natuurlijke slaapmiddelen zoals Valeriaan Nachtrust Complex van Etos, die 100% vegan is en voor 90% bestaat uit natuurlijke ingrediënten, die een uitkomst kunnen bieden.

In deze blog deel ik alles wat je moet weten over natuurlijke slaapmiddelen bij Etos. Lees verder, slaap lekker!

Key Takeaway:

Het beste Natuurlijke Slaapmiddel 2023 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • Valeriaan is een natuurlijk kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt als slaapmiddel.
 • Valeriaan kan helpen bij het bevorderen van ontspanning en een goede nachtrust.
 • Het gebruik van valeriaan als slaapmiddel heeft verschillende bijwerkingen, zoals maagklachten en duizeligheid.
 • Andere natuurlijke slaapmiddelen die je kunt overwegen zijn melatonine, ashwagandha en slaapoordopjes.

Wat is valeriaan?

Valeriaan is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt als natuurlijk slaapmiddel.

Soorten valeriaan

Valeriaan is er in vele vormen en soorten. De meest voorkomende soort in Nederland is de Valeriana officinalis, ook wel echte valeriaan genoemd. Er zijn varianten zoals Valeriana sitchensis, meestal gevonden in Noord-Amerika.

Een andere soort, de Valeriana edulis, wordt vooral in Mexico voor medicinale doeleinden gebruikt. Etos biedt het product Valeriaan Nachtrust Complex aan, een 100% vegan product gemaakt van voornamelijk natuurlijke ingrediënten waaronder de valeriaanwortel.

Elk type heeft zijn eigen unieke eigenschappen en toepassingen, maar ze delen allemaal het vermogen om rust en ontspanning te bevorderen. De keuze voor de juiste soort hangt af van je persoonlijke behoeften en voorkeuren.

Andere namen voor valeriaan

Naast valeriaan heeft deze natuurlijke rustgever ook andere namen. Zo staat valeriaan ook bekend als valeriaanwortel, kattenkruid en baldrian. Deze namen verwijzen allemaal naar dezelfde plant en worden vaak door elkaar gebruikt.

Het is handig om te weten dat deze verschillende namen allemaal verwijzen naar hetzelfde kruid dat kan helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust.

Gebruik van valeriaan

Valeriaan is een natuurlijke remedie die vaak wordt gebruikt om de slaap te bevorderen. Het kan helpen om sneller in slaap te vallen en de kwaliteit van de slaap te verbeteren. Valeriaan is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder tabletten, capsules en druppels.

Het kan worden ingenomen voor het slapengaan, maar het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen. Valeriaan kan soms bijwerkingen veroorzaken, zoals maagklachten of duizeligheid, dus het is belangrijk om dit goed in de gaten te houden.

Het is ook raadzaam om voor gebruik advies in te winnen bij een zorgprofessional, vooral als je zwanger bent, andere medicijnen gebruikt of bepaalde gezondheidsproblemen hebt. Ben je op zoek naar een natuurlijke aanpak voor een goede nachtrust? Dan is valeriaan zeker het overwegen waard.

Werking en bijwerkingen van valeriaan

Valeriaan werkt als een natuurlijk kalmerend middel en kan helpen bij het verminderen van angst en stress, waardoor het ideaal is om te gebruiken als slaapmiddel. Het heeft echter verschillende bijwerkingen, zoals hoofdpijn, maagklachten en duizeligheid, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn met de dosering en het gebruik ervan.

Snelheid van werking

Valeriaan staat bekend om zijn snelle werking als natuurlijk slaapmiddel. Binnen een uur na inname kan het al helpen om te ontspannen en in slaap te vallen. Dit maakt het een effectieve optie voor mensen die snel willen kunnen genieten van een goede nachtrust.

Geschiktheid voor iedereen

Valeriaan is geschikt voor iedereen die moeite heeft met slapen en op zoek is naar een natuurlijke oplossing. Het is belangrijk om te weten dat valeriaan geen verslavende eigenschappen heeft en niet leidt tot afhankelijkheid.

Daarnaast kan valeriaan veilig worden gebruikt tijdens de zwangerschap en in combinatie met andere medicatie of alcohol. Het is echter altijd aan te raden om voor gebruik een arts te raadplegen, vooral als je al andere slaapstoornissen hebt.

Valeriaan is een natuurlijk alternatief voor slaappillen en kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit voor iedereen die moeite heeft met in slaap vallen of doorslapen.

Dagelijkse inname en mogelijke overdosis

Ik neem dagelijks valeriaan in volgens de aanbevolen dosering. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen en niet meer in te nemen dan aanbevolen. Hoewel valeriaan over het algemeen veilig is, kunnen er bij hogere doses bijwerkingen optreden, zoals maagklachten en hoofdpijn.

Het is daarom essentieel om de dagelijkse inname te respecteren en geen risico te nemen op een mogelijke overdosis.

Verslavende eigenschappen

Valeriaan heeft geen verslavende eigenschappen. Het is een natuurlijke rustgever die kan helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust. Je kunt valeriaan gebruiken zonder je zorgen te maken over verslaving.

Bijwerkingen en gebruik tijdens zwangerschap of met andere medicatie/alcohol

Tijdens de zwangerschap of bij het gebruik van andere medicatie of alcohol is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van valeriaan. Dit komt doordat er niet voldoende onderzoek is gedaan naar de veiligheid van valeriaan in deze situaties.

Het is daarom aan te raden om altijd eerst een arts te raadplegen voordat je valeriaan gebruikt als je zwanger bent, andere medicatie gebruikt of alcohol drinkt. Op deze manier kun je mogelijke risico’s vermijden en de juiste beslissing nemen voor jouw specifieke situatie.

Alternatieven voor valeriaan

Andere natuurlijke slaapmiddelen die je kunt overwegen zijn melatonine, ashwagandha en slaapoordopjes.

Melatonine

Melatonine kan helpen bij het sneller in slaap vallen, maar het is belangrijk om de mogelijke bijwerkingen en risico’s te kennen. Het gebruik van melatonine kan leiden tot slaperigheid en vermoeidheid overdag, en het kan de hormoonbalans verstoren.

Het is ook niet geschikt voor iedereen, vooral mensen met bepaalde medische aandoeningen of die medicijnen gebruiken. Raadpleeg altijd een arts voordat je melatonine gaat gebruiken als slaapmiddel.

Ashwagandha

Ashwagandha is een natuurlijk kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt om de slaap te bevorderen. Het staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van stress en angst, wat op zijn beurt kan leiden tot een betere nachtrust.

Ashwagandha kan ook helpen om de slaapcyclus te reguleren en de kwaliteit van de slaap te verbeteren. Bovendien kan het helpen bij het verminderen van slapeloosheid en het bevorderen van een diepere en meer herstellende slaap.

Als je op zoek bent naar een natuurlijk alternatief voor valeriaan, dan is ashwagandha zeker het overwegen waard.

Slaapoordopjes

Ik was blij om te ontdekken dat Etos ook slaapoordopjes aanbiedt als een mogelijkheid om een goede nachtrust te bevorderen. Deze oordopjes helpen om omgevingsgeluiden te verminderen en je te helpen ontspannen.

Ze zijn perfect voor mensen die moeite hebben met in slaap vallen door lawaai of andere externe factoren. Het gebruik van slaapoordopjes is een eenvoudige en effectieve manier om je slaapkwaliteit te verbeteren en uitgerust wakker te worden.

Tips voor een goede nachtrust

Volg een vast slaapritme en creëer een ontspannen slaapomgeving. Lees verder om nog meer handige tips te ontdekken!

Bedtijden voor kinderen

Kinderen hebben een goede nachtrust nodig om gezond te blijven en goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om vaste bedtijden aan te houden, zodat ze voldoende slaap krijgen. Voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud wordt aanbevolen om tussen de 9 en 12 uur per nacht te slapen.

Jongere kinderen hebben vaak wat meer slaap nodig, terwijl oudere kinderen met iets minder slaap toe kunnen. Een consistent bedtijdritueel kan helpen om kinderen te helpen ontspannen en gemakkelijker in slaap te vallen.

Probeer een rustige activiteit, zoals lezen of een warm bad nemen, ongeveer een uur voor het slapengaan te doen. Vermijd stimulerende activiteiten zoals tv kijken of spelen op elektronische apparaten vlak voor het slapengaan, omdat dit de slaap kan verstoren.

Omgaan met dromen, slaapwandelen, vermoeidheid

Dromen, slaapwandelen en vermoeidheid kunnen soms voor uitdagingen zorgen in onze nachtrust. Hier zijn enkele tips om hiermee om te gaan:

 • Regelmatig een slaapschema volgen
 • Een rustgevende bedtijd routine creëren
 • Ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen of meditatie proberen
 • Het creëren van een donkere, stille en comfortabele slaapomgeving
 • Stress verminderen met behulp van bijvoorbeeld yoga of aromatherapie
 • Zorgen voor voldoende lichaamsbeweging overdag
 • Beperken van cafeïne inname en het vermijden van zware maaltijden voor het slapengaan.

Jetlag, slaapapneu, insomnia en snurken

Jetlag kan optreden wanneer je snel reist naar een andere tijdzone en je slaap-waakcyclus verstoord raakt. Slaapapneu is een aandoening waarbij de luchtwegen tijdens de slaap geblokkeerd worden, wat kan leiden tot onderbrekingen in de ademhaling. Insomnia verwijst naar moeite hebben met in slaap vallen of doorslapen, wat kan leiden tot vermoeidheid overdag. Snurken is het geluid dat wordt veroorzaakt door een vernauwing van de luchtwegen tijdens het slapen.

Verminderen van wallen en donkere kringen onder de ogen

Wallen en donkere kringen onder de ogen kunnen het resultaat zijn van een slechte nachtrust. Gelukkig zijn er een aantal manieren om deze te verminderen:

 1. Hydrateer je huid goed door voldoende water te drinken.
 2. Breng ‘s ochtends een verkoelend kompres aan op je ogen om de zwelling te verminderen.
 3. Gebruik een oogcrème met vitamine K en retinol om donkere kringen te verminderen.
 4. Zorg voor voldoende slaap en rust, waardoor wallen en donkere kringen kunnen verminderen.
 5. Verwijder make – up grondig voordat je gaat slapen om ontstekingen rond de ogen te voorkomen.
 6. Vermijd zout voedsel, omdat dit kan leiden tot vochtretentie en dus meer zwelling onder de ogen.
 7. Probeer stress te vermijden of leer ermee omgaan, omdat stress wallen kan verergeren.

Oplossen van vermoeidheid bij het ontwaken

Vermoeidheid bij het ontwaken kan erg vervelend zijn. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen om dit probleem op te lossen:

 • Zorg voor een goede slaapomgeving, met een comfortabel bed en een donkere, stille kamer.
 • Probeer regelmatige slaaptijden aan te houden, zodat je lichaam een gezonde slaapcyclus kan ontwikkelen.
 • Vermijd cafeïne en stimulerende middelen in de avonduren, omdat deze je slaap kunnen verstoren.
 • Ontspan voor het slapengaan door bijvoorbeeld een warm bad te nemen of wat yoga – oefeningen te doen.
 • Creëer een rustgevende routine voor het slapengaan, zoals lezen of luisteren naar kalmerende muziek.

Meer over ‘natuurlijk slaapmiddel’

Je hebt vast weleens naar het plafond gestaard, je ogen meerdere malen geopend en gesloten, en je afgevraagd hoe je aan je broodnodige nachtrust komt. Voordat je je tot chemische oplossingen wendt, waarom niet eens kijken naar een natuurlijk middel tegen slapeloosheid? Ja, je leest het goed. Er zijn natuurlijke manieren om een gezonde slaap te bevorderen, en we hebben er op onze blog verschillende artikelen aan gewijd.

Als je geïnteresseerd bent in het verkennen van diverse opties, hebben we een artikel over slaapmiddel natuurlijke producten. Voor degenen die graag willen winkelen bij vertrouwde merken, we hebben zelfs informatie over natuurlijk slaapmiddel bij Etos en natuurlijk slaapmiddel bij Kruidvat.

Misschien ben je op zoek naar een slaapmiddel op natuurlijke basis of zelfs krachtige natuurlijke slaapmiddelen. Heb je al eens gedacht aan het gebruik van kruiden als natuurlijk slaapmiddel? Of misschien zijn planten en thee meer jouw ding?

Voor specifieke levensfases, zoals de overgang of zwangerschap, zijn er ook natuurlijke slaapmiddelen voor de overgang en natuurlijke slaapmiddelen voor zwangerschap.

Natuurlijk zijn er diverse plekken waar je deze middelen kunt kopen, van drogisten tot apotheken. Voor de kleintjes hebben we zelfs informatie over natuurlijke slaapmiddelen voor kinderen.

Mocht je nog steeds nieuwsgierig zijn, kun je altijd lezen wat een natuurlijk slaapmiddel precies is en zelfs opties ontdekken die geen valeriaan bevatten.

We hopen dat deze informatie je helpt om beter te slapen en een gezondere levensstijl te bevorderen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een natuurlijk slaapmiddel en hoe werkt het?

Een natuurlijk slaapmiddel is een product dat op plantaardige basis is gemaakt en kan helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust. Het werkt door het kalmeren van de geest en het bevorderen van ontspanning.

2. Is een natuurlijk slaapmiddel veilig om te gebruiken?

Over het algemeen worden natuurlijke slaapmiddelen als veilig beschouwd, maar het is altijd raadzaam om de instructies op de verpakking te volgen en uw arts te raadplegen als u vragen of zorgen heeft.

3. Kan ik een natuurlijk slaapmiddel combineren met andere medicijnen?

Het wordt aanbevolen om uw arts te raadplegen voordat u een natuurlijk slaapmiddel combineert met andere medicijnen, omdat sommige interacties tussen geneesmiddelen mogelijk ongewenste bijwerkingen kunnen veroorzaken.

4. Hoe lang duurt het voordat een natuurlijk slaapmiddel werkt?

De tijd die nodig is voordat een natuurlijk slaapmiddel begint te werken, kan variëren afhankelijk van het product. Raadpleeg de verpakking of de instructies voor specifieke informatie over de werkingsduur.

» Referenties

1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste natuurlijke slaapmiddel 2023

 • Beste natuurlijke slaapmiddel – Nutribites
 • Beste natuurlijke slaapmiddel zonder recept – Orthica 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste natuurlijke slaapmiddel zonder bijwerkingen – Nutribites
 • Beste natuurlijke slaapmiddel nachtrust en stemming – Natuurlijk presteren
 • Beste natuurlijke slaapmiddel doorslapen- Naturecan 15% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste natuurlijke slaapmiddel spray – Mindscopic 10% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste natuurlijke slaapmiddel GABA – Natuurlijk presteren
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Natuurlijk slaapmiddel bij Etos: Wat je moet weten (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips