In dit artikel

Een gids voor natuurlijke remedies tegen slapeloosheid (2023)

In dit artikel

Heb je moeite om in slaap te vallen en word je uitgeput wakker? Dat herken ik maar al te goed, want slapeloosheid kan je leven overhoop halen. Na intensief onderzoek ben ik verschillende natuurlijke remedies tegen slapeloosheid tegengekomen.

In dit blog duiken we in deze oplossingen die je nachtrust aanzienlijk kunnen verbeteren, waardoor je energieker je dag kunt beginnen. Laten we beginnen!

Key Takeaway:

Het beste Natuurlijke Slaapmiddel 2023 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • Aromatherapie kan slapeloosheid helpen verminderen door het gebruik van essentiële oliën, zoals lavendel, die ontspanning bevorderen.
 • Een bad nemen met Epsom – zout kan ontspanning bevorderen en helpen bij het verlichten van spierpijn en stijfheid.
 • Edelstenen zoals amethist en rozenkwarts kunnen kalmerend werken en helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust.
 • Het drinken van thee met kurkuma kan helpen bij het bevorderen van een gezonde slaap.
 • Het vermijden van cafeïne, alcohol en suikers in de avond kan bijdragen aan een betere nachtrust.
 • Het verwijderen van elektronische apparaten uit de slaapkamer kan de slaapkwaliteit verbeteren.
 • Het inrichten van de slaapkamer als een rustige en ontspannen ruimte kan bevorderlijk zijn voor een goede nachtrust.
 • Het doen van yoga – oefeningen en schrijven in een dagboek kunnen helpen bij het ontspannen van de geest voor het slapengaan.
 • Het zorgen voor een aangename geur in de slaapkamer, zoals lavendel, kan helpen bij het ontspannen en in slaap vallen.
 • Het eten van gezonde voeding gedurende de dag kan bijdragen aan een goede nachtrust.

Natuurlijke remedies tegen slapeloosheid

– Ontspanning met aromatherapie.

– Een bad nemen met Epsom-zout.

– Edelstenen naast het bed leggen.

– Thee drinken met kurkuma.

– Voldoende magnesium innemen.

Ontspanning met aromatherapie

Aromatherapie gebruikt essentiële oliën om ontspanning te bevorderen en slapeloosheid tegen te gaan. Elke olie heeft zijn eigen unieke eigenschap en geur, zoals lavendel dat bekend staat om zijn kalmerende effect.

Ik verspreid de olie in mijn slaapkamer met behulp van een diffuser voor het slapengaan. Hierdoor vult mijn kamer zich met een rustgevende geur die mij helpt te ontspannen en voorbereidt op een goede nachtrust.

Door de aromatherapie in mijn avondroutine op te nemen, heb ik een natuurlijke oplossing gevonden voor mijn slapeloosheid.

Een bad nemen met Epsom-zout

Wanneer ik ‘s avonds moeite heb om in slaap te vallen, is een bad nemen met Epsom-zout een van mijn favoriete natuurlijke remedies. Epsom-zout, ook bekend als magnesiumsulfaat, staat bekend om zijn ontspannende eigenschappen.

Ik vul het bad met warm water en voeg een kopje Epsom-zout toe. Terwijl ik in het warme water lig, helpt het Epsom-zout mijn spieren te ontspannen en mijn lichaam tot rust te brengen.

Het kan ook helpen om stress en spanning te verminderen, waardoor ik me kalmer en slaperiger voel. Na het bad voel ik me vaak veel meer ontspannen en klaar om naar bed te gaan.

Een bijkomend voordeel van een bad nemen met Epsom-zout is dat het ook kan helpen bij spierpijn en stijfheid. Als ik een drukke dag heb gehad of veel lichamelijke inspanning heb geleverd, kan een bad met Epsom-zout verlichting bieden voor pijnlijke spieren.

Het magnesium in het zout kan helpen bij het herstellen en ontspannen van de spieren, waardoor ik me beter voel en makkelijker in slaap kan vallen.

Edelstenen naast het bed leggen

Ik leg ‘s avonds graag edelstenen naast mijn bed om me te helpen ontspannen en beter te slapen. Edelstenen zoals amethist en rozenkwarts worden vaak gebruikt vanwege hun kalmerende en rustgevende eigenschappen.

Ze zouden stress verminderen en een gevoel van sereniteit bevorderen. Ik vind het fijn om deze stenen vast te houden of gewoon naast me op het nachtkastje te leggen terwijl ik in slaap val.

Het is een eenvoudige en natuurlijke manier om mijn slaapkwaliteit te verbeteren.

Thee drinken met kurkuma

Ik drink vaak thee met kurkuma om mijn slapeloosheid te verlichten. Kurkuma staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en het bevorderen van een gezonde slaap. Het helpt me om te ontspannen en tot rust te komen voor het slapengaan.

Bovendien heeft kurkuma ook andere gezondheidsvoordelen, zoals het versterken van het immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Dus als je moeite hebt met slapen, probeer dan eens een kopje thee met kurkuma voor het slapengaan.

Voldoende magnesium innemen

Voldoende magnesium innemen is een natuurlijke remedie tegen slapeloosheid die de moeite waard is om te proberen. Magnesium speelt een belangrijke rol bij de regulatie van slaap en kan helpen om ontspanning te bevorderen.

Het is aangetoond dat een tekort aan magnesium kan leiden tot slaapproblemen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende binnenkrijgt. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals donkere bladgroenten, noten, zaden en volle granen kunnen helpen om je magnesiumniveaus op peil te houden.

Daarnaast kun je ook een supplement overwegen, maar het is altijd raadzaam om eerst met een zorgverlener te overleggen.

Tips voor een goede nachtrust

1. Vermijd cafeïne, alcohol en suikers in de avond.

2. Houd de slaapkamer vrij van televisie, tablet en telefoon.

3. Richt de slaapkamer in als een slaapruimte.

4. Leg alleen het huidige leesboek op het nachtkastje.

5. Maak een lijstje voor de volgende dag.

Cafeïne, alcohol en suikers vermijden in de avond

Ik vermijd het drinken van cafeïne, alcohol en het eten van suikers in de avond. Deze stoffen kunnen de slaap verstoren en tot slapeloosheid leiden. Het is belangrijk om te kiezen voor ontspannende drankjes zoals kamillethee of warme melk voor het slapengaan.

Door deze gewoonte aan te houden, kan ik een betere nachtrust ervaren en fris wakker worden in de ochtend.

Geen televisie, tablet of telefoon in de slaapkamer

Ik merkte dat mijn slaapkwaliteit verbeterde toen ik geen televisie, tablet of telefoon meer in mijn slaapkamer had. Het bleek dat het blauwe licht van deze apparaten mijn slaapcyclus verstoorde en ervoor zorgde dat ik moeilijk in slaap kon vallen.

Sinds ik deze elektronica uit mijn slaapkamer heb verbannen, voel ik me meer ontspannen en kan ik beter slapen. Het is een simpele verandering, maar het heeft echt een groot verschil gemaakt voor mijn nachtrust.

De slaapkamer inrichten als een slaapruimte

Ik zorg ervoor dat mijn slaapkamer is ingericht als een rustige en ontspannen ruimte. Alleen het boek dat ik momenteel lees ligt op mijn nachtkastje, zodat ik me kan concentreren op ontspanning en niet op afleiding.

Ik maak ook een lijstje voor de volgende dag, zodat ik mijn gedachten kan ordenen en rustig kan gaan slapen.

Alleen het huidige leesboek op het nachtkastje leggen

Ik leg alleen het huidige leesboek op mijn nachtkastje. Dit helpt me om een rustige en ontspannen sfeer te creëren in mijn slaapkamer. Door alleen het boek dat ik momenteel lees naast me te hebben, kan ik gemakkelijk in slaap vallen zonder afgeleid te worden door andere boeken of materialen.

Het helpt me ook om mijn gedachten te kalmeren en mijn geest tot rust te brengen, zodat ik beter kan slapen. Dus voordat ik naar bed ga, leg ik al mijn andere boeken weg en houd ik alleen het boek dat me zal helpen om in slaap te vallen naast me.

Een lijstje maken voor de volgende dag

Wanneer ik moeite heb met slapen, helpt het mij om een lijstje te maken voor de volgende dag. Hierdoor kan ik mijn gedachten ordenen en hoef ik niet ‘s nachts te piekeren over wat er allemaal moet gebeuren.

Het maken van een lijstje geeft me rust en zorgt ervoor dat ik gemakkelijker in slaap kan vallen. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om mijn hoofd leeg te maken en klaar te zijn voor een goede nachtrust.

Andere ontspanningstechnieken voor het slapengaan

– Doe yoga-oefeningen om je lichaam en geest te ontspannen.

– Schrijf in een dagboek om je gedachten van je af te zetten en je geest helder te maken.

– Zorg voor een aangename geur in je slaapkamer, zoals lavendel, om te ontspannen.

– Eet gedurende de dag gezond en vermijd suikers en cafeïne in de avond.

Yoga-oefeningen doen

Yoga-oefeningen kunnen helpen bij het ontspannen van het lichaam en de geest voor het slapengaan. Door rustig te stretchen en diep adem te halen, kan yoga de stress verminderen en de slaapkwaliteit verbeteren.

Het is een natuurlijke manier om het lichaam voor te bereiden op rust en herstel. Probeer eenvoudige yoga-houdingen zoals de kindhouding en de neerwaartse hond om spanning los te laten en de slaap te bevorderen.

Door regelmatig yoga-oefeningen te doen, kun je je slaappatroon positief beïnvloeden.

Schrijven om de geest helder te maken

Schrijven is een krachtige manier om de geest helder te maken en spanningen los te laten voordat je naar bed gaat. Door je gedachten op papier te zetten, kun je piekeren verminderen en je hoofd leegmaken.

Het kan ook helpen om gevoelens van stress en angst te verminderen, waardoor je gemakkelijker in slaap kunt vallen. Probeer elke avond een paar minuten te nemen om te schrijven over wat er in je hoofd omgaat, je zorgen of problemen, of gewoon wat er die dag is gebeurd.

Je zult merken dat het je helpt om je gedachten te ordenen en rustig te worden voordat je naar bed gaat.

Zorgen voor een aangename geur

Ik geniet van het creëren van een ontspannende en kalmerende omgeving in mijn slaapkamer. Een manier waarop ik voor een aangename geur zorg, is door essentiële oliën te gebruiken.

Ik meng een paar druppels lavendelolie met water en spray het op mijn kussen voordat ik ga slapen. De rustgevende geur helpt me om te ontspannen en sneller in slaap te vallen. Daarnaast kan het branden van een geurkaars met lavendel- of kamillegeur ook een prettige sfeer creëren.

Soms gebruik ik ook een aromatherapiediffuser met etherische oliën zoals bergamot of ylang-ylang. Het inademen van deze geuren kan helpen om stress te verminderen en mijn geest tot rust te brengen voordat ik ga slapen.

Gedurende de dag gezond eten

Tijdens de dag is het belangrijk om gezond te eten. Het consumeren van een uitgebalanceerd dieet met voldoende groenten, fruit en volkorenproducten kan bijdragen aan een goede nachtrust.

Studies hebben aangetoond dat bepaalde voedingsmiddelen, zoals magnesiumrijke noten en zaden, en tryptofaanhoudende voedingsmiddelen zoals kalkoen en bananen, de slaapkwaliteit kunnen bevorderen.

Ook het vermijden van cafeïne en suikerhoudende voedingsmiddelen in de middag en avond kan helpen om beter te slapen.

De invloed van natuurlijke slaapmiddelen

Ontdek hoe natuurlijke slaapmiddelen zoals melatonine, droomsap, magnesium en kamillethee je nachtrust kunnen verbeteren. Lees meer hierover in mijn blog!

Melatonine

Melatonine is een natuurlijk hormoon dat betrokken is bij het reguleren van slaap en waakzaamheid. Het wordt voornamelijk geproduceerd in de pijnappelklier, een kleine klier in de hersenen.

Melatonine speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de interne klok van ons lichaam, ook wel het circadiaanse ritme genoemd. Dit hormoon wordt voornamelijk afgegeven wanneer het donker is en onderdrukt tijdens blootstelling aan licht.

Daarom kan het nemen van melatonine als supplement helpen bij het bevorderen van slaap, vooral voor mensen die moeite hebben om ‘s avonds in slaap te vallen of vaak wakker worden tijdens de nacht.

Droomsap

Droomsap is een natuurlijk slaapmiddel dat steeds populairder wordt onder mensen met slaapproblemen. Het bevat een combinatie van kruiden en natuurlijke ingrediënten die kunnen helpen bij het ontspannen en in slaap vallen.

Droomsap wordt vaak gemaakt met ingrediënten zoals valeriaan, passiebloem en kamille, die bekend staan om hun kalmerende eigenschappen. Veel mensen vinden dat het drinken van een kopje droomsap voor het slapengaan hen helpt om sneller in slaap te vallen en een betere nachtrust te hebben.

Het is belangrijk op te merken dat droomsap niet voor iedereen werkt en dat het effect kan variëren van persoon tot persoon. Het is altijd een goed idee om met een arts te praten voordat je nieuwe slaapmiddelen uitprobeert.

Magnesium

Magnesium is een belangrijk mineraal dat kan helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust. Het kan helpen om de spieren te ontspannen en de productie van melatonine, het slaaphormoon, te bevorderen.

Goede bronnen van magnesium zijn onder andere groene bladgroenten, noten, zaden en volle granen. Het kan ook worden ingenomen als een supplement, maar het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen.

Magnesium kan een effectieve natuurlijke remedie zijn voor slapeloosheid en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Kamillethee

Kamillethee is een bekend kruidenmiddel dat vaak wordt gebruikt als natuurlijke remedie tegen slapeloosheid. Het drinken van kamillethee voor het slapengaan kan helpen om de geest te kalmeren en ontspanning te bevorderen.

Kamille heeft natuurlijke kalmerende eigenschappen en kan helpen om angst en stress te verminderen, waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen. Daarnaast kan kamillethee ook helpen bij spijsverteringsproblemen en het verlichten van lichamelijke klachten die kunnen bijdragen aan slaapproblemen.

Het is belangrijk om te onthouden dat kamillethee niet voor iedereen werkt, maar het kan de moeite waard zijn om het uit te proberen als natuurlijke slaap oplossing.

Valeriaanthee

Valeriaanthee is een natuurlijke remedie die vaak wordt gebruikt om slapeloosheid te behandelen. Valeriaanwortel, waar de thee van gemaakt is, bevat stoffen die een kalmerend effect hebben op het zenuwstelsel.

Dit kan helpen om de slaap te verbeteren en je te helpen ontspannen voor het slapengaan. Veel mensen vinden valeriaanthee nuttig bij het bevorderen van een diepere en rustigere slaap.

Het kan ook helpen om stress en angst te verminderen, wat vaak samenhangt met slapeloosheid. Valeriaanthee is een veilige optie voor de meeste mensen en kan gemakkelijk worden gevonden in natuurwinkels of online.

Gemberthee

Gemberthee is een natuurlijke remedie tegen slapeloosheid die vaak wordt aanbevolen. Gember staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en kan helpen om de geest te ontspannen voor het slapengaan.

Het drinken van een kopje warme gemberthee kan helpen om stress en spanning te verminderen, waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen en een goede nachtrust te krijgen.

Het is ook een gezond alternatief voor cafeïnehoudende dranken, die de slaap kunnen verstoren. Probeer gemberthee ongeveer een uur voor het slapengaan te drinken om optimaal te profiteren van de rustgevende effecten ervan.

Cibdol CBD-olie

Ik heb veel gehoord over Cibdol CBD-olie als een natuurlijke remedie tegen slapeloosheid. CBD-olie wordt gewonnen uit de hennepplant en staat bekend om zijn ontspannende eigenschappen.

Veel mensen vinden dat het helpt om de slaap te verbeteren en stress en angst te verminderen. Het is belangrijk om te onthouden dat CBD-olie geen psychoactieve effecten heeft, dus je zult er niet high van worden.

Als je geïnteresseerd bent in het proberen van CBD-olie, zou het verstandig zijn om met een professional te praten voordat je het gaat gebruiken.

Natuurlijke remedies tegen slapeloosheid kunnen een effectieve manier zijn om beter te kunnen slapen. Eén van de remedies is ontspanning met aromatherapie. Het gebruik van rustgevende geuren zoals lavendel of kamille kan helpen om de geest te kalmeren en in slaap te vallen.

Een andere natuurlijke remedie is een bad nemen met Epsom-zout. Dit zout bevat magnesium, dat kan helpen om spieren te ontspannen en een diepere slaap te bevorderen. Ook het leggen van edelstenen naast het bed kan een positief effect hebben op slapeloosheid.

Edelstenen zoals amethist en rozenkwarts zouden rustgevende energie uitstralen en kunnen helpen om een goede nachtrust te bevorderen. Verder is het drinken van thee met kurkuma een natuurlijke manier om de slaap te verbeteren.

Kurkuma bevat stoffen die ontstekingsremmend werken en kunnen bijdragen aan een betere nachtrust. Tot slot is het innemen van voldoende magnesium een belangrijke natuurlijke remedie tegen slapeloosheid.

Magnesium heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel en kan helpen om stress te verminderen voor het slapengaan.

Conclusie

Ontdek nu deze handige gids vol natuurlijke remedies tegen slapeloosheid. Leer over de kracht van aromatherapie, Epsom-zoutbaden en edelstenen naast je bed. Probeer kamillethee en melatonine als natuurlijke slaapmiddelen.

Volg deze tips voor een goede nachtrust en zeg vaarwel tegen slapeloosheid!

Meer over ‘natuurlijk slaapmiddel’

Je hebt vast weleens naar het plafond gestaard, je ogen meerdere malen geopend en gesloten, en je afgevraagd hoe je aan je broodnodige nachtrust komt. Voordat je je tot chemische oplossingen wendt, waarom niet eens kijken naar een natuurlijk middel tegen slapeloosheid? Ja, je leest het goed. Er zijn natuurlijke manieren om een gezonde slaap te bevorderen, en we hebben er op onze blog verschillende artikelen aan gewijd.

Als je geïnteresseerd bent in het verkennen van diverse opties, hebben we een artikel over slaapmiddel natuurlijke producten. Voor degenen die graag willen winkelen bij vertrouwde merken, we hebben zelfs informatie over natuurlijk slaapmiddel bij Etos en natuurlijk slaapmiddel bij Kruidvat.

Misschien ben je op zoek naar een slaapmiddel op natuurlijke basis of zelfs krachtige natuurlijke slaapmiddelen. Heb je al eens gedacht aan het gebruik van kruiden als natuurlijk slaapmiddel? Of misschien zijn planten en thee meer jouw ding?

Voor specifieke levensfases, zoals de overgang of zwangerschap, zijn er ook natuurlijke slaapmiddelen voor de overgang en natuurlijke slaapmiddelen voor zwangerschap.

Natuurlijk zijn er diverse plekken waar je deze middelen kunt kopen, van drogisten tot apotheken. Voor de kleintjes hebben we zelfs informatie over natuurlijke slaapmiddelen voor kinderen.

Mocht je nog steeds nieuwsgierig zijn, kun je altijd lezen wat een natuurlijk slaapmiddel precies is en zelfs opties ontdekken die geen valeriaan bevatten.

We hopen dat deze informatie je helpt om beter te slapen en een gezondere levensstijl te bevorderen.

Veelgestelde Vragen

1. Welke natuurlijke remedies kunnen helpen bij slapeloosheid?

Enkele natuurlijke remedies die kunnen helpen bij slapeloosheid zijn ontspanningstechnieken zoals meditatie en ademhalingsoefeningen, het drinken van kamillethee, het creëren van een rustige slaapomgeving en het vermijden van cafeïne en elektronische apparaten voor het slapengaan.

2. Kan ik natuurlijke remedies gebruiken in plaats van medicatie voor slapeloosheid?

Ja, natuurlijke remedies kunnen worden gebruikt als een alternatief voor medicatie voor slapeloosheid. Het is echter belangrijk om eerst een arts te raadplegen voordat je overstapt op natuurlijke remedies om mogelijke interacties met bestaande medicijnen te vermijden.

3. Hoe lang duurt het voordat natuurlijke remedies tegen slapeloosheid effect hebben?

De tijd die nodig is voordat natuurlijke remedies tegen slapeloosheid effect hebben, kan variëren. Het kan enkele dagen tot enkele weken duren voordat je verbetering opmerkt, afhankelijk van de ernst van de slapeloosheid en de consistentie van het gebruik van de remedies.

4. Zijn er bijwerkingen verbonden aan natuurlijke remedies tegen slapeloosheid?

Over het algemeen hebben natuurlijke remedies tegen slapeloosheid minder bijwerkingen dan medicijnen. Het is echter mogelijk dat sommige mensen gevoelig kunnen zijn voor bepaalde kruiden of supplementen. Het is altijd verstandig om voorzichtig te zijn en eventuele bijwerkingen te monitoren. Raadpleeg ook een arts als je vragen of zorgen hebt.

» Referenties

1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste natuurlijke slaapmiddel 2023

 • Beste natuurlijke slaapmiddel – Nutribites
 • Beste natuurlijke slaapmiddel zonder recept – Orthica 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste natuurlijke slaapmiddel zonder bijwerkingen – Nutribites
 • Beste natuurlijke slaapmiddel nachtrust en stemming – Natuurlijk presteren
 • Beste natuurlijke slaapmiddel doorslapen- Naturecan 15% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste natuurlijke slaapmiddel spray – Mindscopic 10% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste natuurlijke slaapmiddel GABA – Natuurlijk presteren
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Een gids voor natuurlijke remedies tegen slapeloosheid (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips