In dit artikel

De Nadelen van Melatonine (2023)

In dit artikel

Melatonine kan helpen bij het sneller in slaap vallen. Maar het heeft ook nadelen. Het slikken van melatonine draagt niet bij aan een betere nachtrust, zeggen wetenschappers. Vaak voel ik me duf en moe na het gebruik van melatonine.

Ook kan het rusteloosheid, nervositeit, en angstgevoelens geven. Hoofdpijn, diarree, duizeligheid en misselijkheid zijn andere bijwerkingen die ik heb ervaren.

Het gebruik van melatonine is niet zonder risico. Het kan gevaarlijk zijn als je het verkeerd gebruikt. Het is dus belangrijk om het op de juiste manier te gebruiken. Je moet altijd advies inwinnen bij een professional voordat je met melatonine begint.

Onjuist gebruik kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is dus geen kleinigheid om te beslissen of je melatonine gaat gebruiken of niet.

Key Takeaway

Mijn beste melatonine van 2023 is Naturecan Melatonine CBD Capsules. Dit merk heeft geen detecteerbare THC en is veel effectiever dan gewone CBD. Het versterkt dit melatonine middel op een veilige manier.

Risico’s en bijwerkingen van het gebruik van melatonine

Er kunnen risico’s en bijwerkingen optreden bij het gebruik van melatonine, zoals psychische klachten, mogelijke negatieve effecten op slaap en andere bijwerkingen.

Psychische klachten

Het gebruik van melatonine kan psychische klachten veroorzaken. Vaak voel ik me nerveus en prikkelbaar na gebruik. Soms brengt het ook angstgevoelens met zich mee. Deze problemen zijn niet fijn en kunnen je dag beïnvloeden.

Hoewel deze bijwerkingen niet altijd voorkomen, is het toch iets om rekening mee te houden. Als deze klachten te vaak voorkomen, is het goed om te stoppen met melatonine. Het is beter om eerst een arts te raadplegen voordat je met melatonine begint.

Zo zorg je voor je veiligheid en gezondheid.

Mogelijke negatieve effecten op slaap

Melatonine kan negatieve effecten hebben op slaap. Hoewel het kan helpen bij het sneller in slaap vallen, is het belangrijk om de risico’s in gedachten te houden. Het gebruik van melatonine kan bijwerkingen veroorzaken, zoals sufheid, vermoeidheid en hoofdpijn.

Het kan ook leiden tot psychische klachten, zoals prikkelbaarheid, nervositeit en angstgevoelens. Daarom is het belangrijk om melatonine op de juiste manier te gebruiken en advies in te winnen bij een professional.

Onthoud dat de effectiviteit van melatonine nog niet voldoende wetenschappelijk is onderzocht en dat onjuist gebruik schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Andere bijwerkingen

Er kunnen ook andere bijwerkingen optreden bij het gebruik van melatonine. Sommige mensen kunnen last krijgen van duizeligheid, misselijkheid, diarree en hoofdpijn. Deze bijwerkingen zijn echter meestal mild en verdwijnen vaak vanzelf.

Het is belangrijk om te onthouden dat de effectiviteit van melatonine nog niet voldoende wetenschappelijk is onderzocht. Daarom is het verstandig om advies in te winnen bij een professional voordat je melatonine gaat gebruiken.

Het is ook belangrijk om melatonine op de juiste manier te gebruiken en de dosering niet te overschrijden.

Waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van melatonine

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van melatonine. Hier zijn enkele waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen die je moet kennen:

 • Overleg altijd met een arts voordat je melatonine gaat gebruiken, vooral als je andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.
 • Volg de aanbevolen dosering op de verpakking en neem niet meer dan nodig is. Te veel melatonine kan ongewenste bijwerkingen veroorzaken.
 • Gebruik melatonine niet langdurig zonder overleg met een arts. Het is bedoeld als kortetermijnoplossing en geen langetermijnoplossing voor slaapproblemen.
 • Stop niet abrupt met het gebruik van melatonine, maar bouw langzaam af onder begeleiding van een arts.
 • Gebruik geen melatonine als je zwanger bent, borstvoeding geeft of jonger bent dan 18 jaar. Er is niet genoeg onderzoek gedaan naar de veiligheid ervan in deze groepen.
 • Rijd niet direct na het innemen van melatonine, omdat het slaperigheid kan veroorzaken.
 • Houd er rekening mee dat melatonine kan interageren met andere medicijnen, zoals bloedverdunners en antidepressiva. Raadpleeg een arts als je andere medicijnen gebruikt.

Meer over ‘Melatonine’

Als we het hebben over een natuurlijk slaaphulpmiddel, denken velen meteen aan melatonine. Maar wist je dat melatonine veel meer functies heeft dan alleen het bevorderen van slaap? Zo wordt melatonine vaak samen met 5-HTP genomen, speelt het een cruciale rol als hormoon in het lichaam en heeft het invloed tijdens de overgang. Net als andere supplementen kent melatonine ook nadelen en het is belangrijk om op te letten bij borstvoeding. Bovendien kan de aanmaak ervan soms verstoord raken.

Ondanks de voordelen zijn velen vaak nieuwsgierig naar waar melatonine in zit en of er sterke varianten zijn van het supplement. Vooral voor kinderen is het belangrijk om de dosering goed in de gaten te houden en op de hoogte te zijn van eventuele bijwerkingen. Hoewel veel mensen het veilig vinden, vragen anderen zich af of melatonine schadelijk is. Ongeacht de reden van inname, velen gebruiken melatonine om beter door te slapen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de nadelen van melatonine?

De nadelen van melatonine kunnen slapeloosheid, een duf gevoel en negatieve aspecten van het slaaphormoon omvatten.

2. Wat zijn de bijwerkingen van melatonine?

De bijwerkingen van melatonine kunnen problemen met melatoninesupplementen en schadelijke effecten van melatonine zijn.

3. Zijn er gevaren van melatonine?

Ja, de gevaren van melatonine kunnen risico’s van melatoninegebruik en complicaties bij het gebruik van melatonine omvatten.

4. Wat zijn de slechte effecten van melatonine?

De slechte effecten van melatonine kunnen slapeloosheid en een duf gevoel zijn na het innemen van het slaapmiddel.

5. Kan ik problemen krijgen door het innemen van melatonine?

Ja, mogelijke nadelen van een melatoninebehandeling kunnen slapeloosheid en schadelijke effecten zijn.

» Referenties


1. Costello, R. B., Lentino, C. V., Boyd, C. C., O’Connell, M. L., Crawford, C. C., Sprengel, M. L., & Deuster, P. A. (2014). The effectiveness of melatonin for promoting healthy sleep: a rapid evidence assessment of the literature. Nutr J, 13: 106.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4273450/

2. Pandi-Perumal S., Srinivasan V., Spence D., Cardinali D. (2007). Role of the melatonin system in the control of sleep: therapeutic implications. CNS Drugs, 21:995–1018.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18020480/

3. Krauchi K., Cajochen C., Pache M., Flammer J., Wirz-Justice A. (2006). Thermoregulatory effects of melatonin in relation to sleepiness. Chronobiol Int, 23:475–484.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16687320/

4. Paul MA, Gray G, Kenny G, Pigeau RA. (2003). Impact of Melatonin, Zaleplon, Zopiclone, and Temazepam on Psychomotor Performance. Aviat Space Environ Med, 74:1263–1270.
https://www.researchgate.net/publication/8945690_Impact_of_Melatonin_Zaleplon_Zopiclone_and_Temazepam_on_Psychomotor_Performance

5. Rajaratnam SM, Dijk DJ, Middleton B, Stone BM, Arendt J. (2003). Melatonin phase-shifts human circadian rhythms with no evidence of changes in the duration of endogenous melatonin secretion or the 24-hour production of reproductive hormones. J Clin Endocrinol Metab, 88:4303–4309.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12970302/

» Referenties

Conclusie mijn beste melatonine 2023

 • Beste Melatonine – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine 5 mg – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Pillen – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Slaapmiddel – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Tabletten – Bonusan
 • Beste Melatonine Druppels – Mattisson 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Smelttablet – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Supplement – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Zuigtablet – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De Nadelen van Melatonine (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips