In dit artikel

Waarom Peuters Multivitamines Nodig Kunnen Hebben. (2023)

In dit artikel

Als ouder vraag je je wellicht af: “Heeft mijn peuter multivitamines nodig?” Deze vraag stelde ik mezelf ook toen ik merkte dat mijn peuter soms kieskeurig was met eten en niet altijd alle benodigde voedingsstoffen binnenkreeg.

In deze blogpost duiken we dieper in de voedingsbehoeften van peuters, waarom multivitamines soms nodig kunnen zijn en hoe wij als ouders ervoor kunnen zorgen dat onze kleintjes alle essentiële vitamines en mineralen binnenkrijgen.

Laten we samen ontdekken waarom multivitamines een rol kunnen spelen in de gezondheid en ontwikkeling van jouw peuter.

Key Takeaway

De beste multivitamine van 2023 is Nutribites Multivitamine Speciaal. Dit merk bevat 13 essentiële vitamines en 7 mineralen en is helemaal veganistisch. Deze multivitamine ondersteunt de weerstand en activeert je natuurlijke energie!

Samenvatting

 • Peuters hebben specifieke voedingsbehoeften en kunnen soms tekorten hebben aan vitamines en mineralen, zoals vitamine D, vitamine A en ijzer.
 • Kieskeurig eten, beperkte blootstelling aan zonlicht en verhoogde behoefte aan voedingsstoffen voor groei en ontwikkeling zijn redenen waarom peuters extra vitamines kunnen nodig hebben.
 • Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te bieden dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen, zuivelproducten, vlees en vis om de nodige vitamines en mineralen binnen te krijgen.
 • Raadpleeg altijd een arts of voedingsdeskundige voordat je multivitamines aan peuters geeft om te bepalen of ze echt nodig zijn en om de juiste dosering en geschikte multivitaminen te bepalen.

Voedingsbehoeften van peuters

Peuters hebben specifieke voedingsbehoeften, waaronder een dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen die ze nodig hebben voor een gezonde groei en ontwikkeling.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen

Het is essentieel dat peuters de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen binnenkrijgen voor hun groei en ontwikkeling. Dit is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen voor peuters.

Vitamine/MineraalAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
Vitamine A400 microgram
Vitamine D10 microgram (extra)
Vitamine E6 milligram
Vitamine K12 microgram
Vitamine C30 milligram
Foliumzuur75 microgram
Calcium500 milligram
Ijzer7 milligram

Let op, dit zijn slechts algemene richtlijnen. Het is belangrijk om met een arts of voedingsdeskundige te praten voor specifiek advies voor jouw peuter. Ook is het belangrijk op te merken dat niet alle multivitamines voor kinderen genoeg vitamine D bevatten. Het is een in vet oplosbare vitamine, dus multivitamines voor kinderen bevatten vaak een beetje vet om de opname te vergemakkelijken. Het krijgen van voldoende vitamine D kan helpen om botproblemen, tandproblemen zoals cariës, vertraagde lengtegroei en infecties te voorkomen. Toch blijft een gezonde en gevarieerde voeding de belangrijkste bron van vitamines en mineralen voor peuters.

Tekorten die kunnen voorkomen bij peuters

Soms kunnen peuters tekorten hebben aan bepaalde vitamines en mineralen. Een veelvoorkomend tekort is bijvoorbeeld een tekort aan vitamine D. Dit komt vaak voor doordat peuters beperkte blootstelling hebben aan zonlicht, wat nodig is voor de aanmaak van vitamine D in het lichaam.

Ook kunnen peuters moeite hebben om voldoende ijzer binnen te krijgen, wat kan leiden tot bloedarmoede. Daarnaast kan een tekort aan vitamine A voorkomen, wat belangrijk is voor de groei en ontwikkeling van de ogen, huid en het immuunsysteem.

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat peuters voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen om deze tekorten te voorkomen.

Redenen waarom peuters extra vitamines nodig kunnen hebben

Peuters kunnen extra vitamines nodig hebben vanwege hun kieskeurige eetgedrag, beperkte blootstelling aan zonlicht en verhoogde behoefte aan voedingsstoffen voor groei en ontwikkeling.

Kieskeurig eten en voedingstekorten

Soms zijn peuters erg kieskeurig met eten. Ze kunnen weigeren om bepaalde voedingsmiddelen te eten die belangrijke vitamines en mineralen bevatten. Dit kan leiden tot voedingstekorten, zoals tekort aan vitamine A, vitamine C en ijzer.

Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat peuters een uitgebalanceerd dieet krijgen om deze tekorten te voorkomen. Als dit niet mogelijk is, kan het nodig zijn om multivitaminesupplementen te geven om te zorgen dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

Het is echter altijd verstandig om advies te vragen aan een arts of diëtist voordat je besluit om multivitamines aan je peuter te geven.

Beperkte blootstelling aan zonlicht en vitamine D-tekort

Soms krijgen peuters niet genoeg vitamine D omdat ze niet genoeg zonlicht krijgen. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden, evenals de groei en ontwikkeling van kinderen.

Het kan moeilijk zijn voor kinderen om genoeg zonlicht te krijgen als ze veel binnen blijven of bedekt zijn door kleding. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot problemen met de gezondheid van botten en tanden, evenals een vertraagde groei.

Het kan nuttig zijn om multivitamines te geven die vitamine D bevatten, maar het is belangrijk om advies te vragen aan een arts voordat je dit doet.

Verhoogde behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen voor groei en ontwikkeling

Als peuter groei en ontwikkel je snel, en daarom heb je extra vitamines en mineralen nodig. Deze voedingsstoffen helpen je botten sterk te houden, je immuunsysteem te versterken en je energie te geven.

Vitamine D is bijvoorbeeld erg belangrijk voor de groei van je botten en tanden. Je kan deze vitamine aanmaken door buiten in de zon te spelen, maar soms kan het zijn dat je niet genoeg tijd buiten doorbrengt.

Daarom kan het nodig zijn om extra vitamine D te nemen. Een andere belangrijke vitamine is ijzer, die ervoor zorgt dat je genoeg zuurstof in je bloed hebt. Het is dus belangrijk om een gezonde en gevarieerde voeding te hebben, zodat je genoeg van deze vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Het is goed om te weten dat er speciale multivitamines voor peuters beschikbaar zijn, die precies de juiste hoeveelheden van deze voedingsstoffen bevatten. Maar voordat je besluit om multivitamines te geven, is het altijd verstandig om advies te vragen aan een arts of diëtist.

Gezonde eetgewoonten en voedingsbronnen voor peuters

– Een gevarieerd dieet met voldoende groenten, fruit, volle granen, vlees, vis en zuivelproducten is essentieel voor peuters.

– Volkoren producten zoals volkoren brood en granen zijn goede bronnen van vezels en belangrijke voedingsstoffen.

– Groenten en fruit bevatten vitamines, mineralen en antioxidanten die essentieel zijn voor de groei en ontwikkeling van peuters.

– Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt leveren calcium, eiwitten en vitamine D die de botten en tanden van peuters helpen versterken.

– Eiwitbronnen zoals vlees, gevogelte, vis, bonen en noten zijn belangrijk voor de spierontwikkeling van peuters.

– Het vermijden van

Het belang van gevarieerde voeding

Het is belangrijk dat peuters een gevarieerde voeding krijgen. Dit zorgt ervoor dat ze alle vitamines en mineralen binnenkrijgen die ze nodig hebben om gezond te groeien en zich goed te ontwikkelen.

Het eten van verschillende soorten voedsel zorgt ervoor dat peuters alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen, zoals vitamine A, vitamine C, calcium en ijzer. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor hun groei, immuunsysteem en botsterkte.

Een gevarieerd dieet kan ook helpen bij het voorkomen van voedingstekorten bij peuters, omdat elk voedsel verschillende voedingsstoffen bevat.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen

Er zijn veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen, die essentieel zijn voor de gezondheid van peuters. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Fruitsap zoals sinaasappelsap of grapefruitsap, dat vitamine C bevat.
 • Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt, die calcium bevatten voor sterke botten.
 • Donkere bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, die rijk zijn aan vitamine A en ijzer.
 • Volkoren granen zoals bruine rijst en volkoren brood, die B – vitamines bevatten voor energie.
 • Vlees zoals kip en rundvlees, dat ijzer en eiwitten bevat.
 • Peulvruchten zoals bonen en linzen, die een goede bron van vezels en eiwitten zijn.
 • Noten en zaden zoals amandelen en pompoenzaadjes, die gezonde vetten bevatten.

Het gebruik van multivitamines voor peuters

Het belang van overleg met een arts of voedingsdeskundige bij het gebruik van multivitamines voor peuters.

Het belang van overleg met een arts of voedingsdeskundige

Het is belangrijk om altijd te overleggen met een arts of voedingsdeskundige voordat je peuters multivitamines geeft. Zij kunnen beoordelen of er echt extra vitamines nodig zijn en wat de juiste dosering is.

Ze kunnen ook advies geven over welke multivitamine het beste is voor jouw kind. Het is belangrijk om te onthouden dat te veel vitamines schadelijk kunnen zijn, dus het is essentieel om de juiste dosering te volgen.

Een professional kan je helpen om de gezondheid van je peuter op de juiste manier te ondersteunen met behulp van multivitamines.

Tips bij het kiezen van een geschikte multivitamine

Bij het kiezen van een geschikte multivitamine voor peuters zijn er een paar belangrijke tips:

 1. Kies een multivitamine speciaal ontworpen voor kinderen onder de 4 jaar.
 2. Controleer of de multivitamine voldoende vitamine D bevat, omdat dit belangrijk is voor de groei en ontwikkeling van peuters.
 3. Let op het gehalte aan vitamine A en foliumzuur om te voorkomen dat je peuter te veel hiervan binnenkrijgt.
 4. Zorg ervoor dat de dosering geschikt is voor de leeftijd en volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking.
 5. Kies indien mogelijk voor een multivitamine die natuurlijke ingrediënten bevat en vrij is van kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen.
 6. Vraag advies aan een arts of diëtist bij twijfel over welke multivitamine het meest geschikt is voor jouw peuter.

Het vermijden van overdosering en mogelijke bijwerkingen

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het geven van multivitaminen aan peuters, om overdosering en mogelijke bijwerkingen te voorkomen. Te veel vitamines kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van een peuter.

Daarom is het verstandig om advies te vragen aan een arts of diëtist voordat je besluit om je peuter multivitamines te geven. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van een geschikt supplement en de juiste dosering bepalen.

Het is ook belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet te overschrijden.

Meer over ‘multivitamine’

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe je je dagelijkse dosis vitaminen en mineralen kunt optimaliseren, ben je niet de enige. Er zijn tal van manieren om je voedingsbehoeften aan te vullen, en multivitaminen zijn een populaire keuze. Misschien ben je geïnteresseerd in een multivitamine met omega 3 voor dat extra beetje hartbescherming. Of je kijkt uit naar een meer wetenschappelijk onderbouwde aanpak met orthomoleculair multivitamine.

Niet alleen mensen kunnen baat hebben bij multivitaminen; zelfs je kat of paard kan er voordeel uit halen. En voor de kleintjes? Er is een speciale multivitamine voor peuters om hun groei en ontwikkeling te ondersteunen.

Vrouwen die de overgang doormaken, kunnen specifieke behoeften hebben en daarom is er een aangepaste multivitamine voor de overgang. Als je vermoeid bent, kan een multivitamine tegen vermoeidheid wellicht uitkomst bieden. De grote vraag blijft: zijn multivitaminen goed voor je?

Er zijn ook andere vormen zoals liposomale multivitamine, merk-specifieke opties zoals Vitortho multivitamine, of zelfs opties die je kunt vinden bij je lokale drogist, zoals multivitamine van Kruidvat.

En dan heb je nog de beslissing tussen een multivitamine of losse vitamines. Er zijn ook andere toedieningsvormen, zoals multivitamine slikken, multivitamine druppels, en multivitamine poeder. Afhankelijk van je levensfase en behoeften zijn er ook specifieke multivitaminen voor vrouwen en mannen, en zelfs voor als je zwanger bent.

En als je echt wilt gaan voor een kwalitatief hoogstaand product, kun je kiezen voor een Vitals multivitamine of een multivitamine preparaat voor doelgerichte voeding.

Wat je keuze ook is, het is belangrijk om goed onderzoek te doen om de multivitamine te vinden die het beste bij jouw behoeften past.

Veelgestelde Vragen

1. Waarom hebben peuters multivitamines nodig?

Peuters hebben multivitamines nodig voor gezonde groei en ontwikkeling. Het helpt voedingstekorten te voorkomen en ondersteunt de groeifase van kinderen.

2. Wat zijn de gevolgen van een vitaminegebrek bij kinderen?

Een vitaminegebrek bij kinderen kan leiden tot groeiproblemen, zoals een vitamine D tekort, of een overschot aan vitamine A.

3. Welke rol spelen vitamines in de ontwikkeling van kinderen?

Vitamines zijn belangrijk voor de groei van kinderen, ze helpen bij het opbouwen van sterke botten en tanden, en dragen bij aan gezonde voeding voor kinderen.

4. Hoe dragen multivitamines bij aan de gezondheid van peuters?

Multivitamines geven peuters extra voedingsstoffen die ze nodig hebben voor hun groei en ontwikkeling. Ze vullen eventuele voedingstekorten aan voor een goede kindervoeding.

5. Zijn er natuurlijke bronnen van vitamines voor peuters?

Ja, er zijn veel natuurlijke bronnen van vitamines, zoals fruit, groenten, vlees en zuivelproducten. Het is belangrijk om peuters gezonde voeding te geven.

6. Wat is het belang van multivitamines voor peuters?

Multivitamines zijn belangrijk voor de algemene gezondheid van peuters. Ze ondersteunen niet alleen de groei en ontwikkeling, maar versterken ook het immuunsysteem van het kind.

» Referenties

1. Cheryl L Rock. Multivitamin-multimineral supplements: who uses them? The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 85, Issue 1, January 2007, Pages 277S–279S.
https://academic.oup.com/ajcn/article/85/1/277S/4649462

2. Suzanne P Murphy, Kami K White, Song-Yi Park, Sangita Sharma. Multivitamin-multimineral supplements’ effect on total nutrient intake. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 85, Issue 1, January 2007, Pages 280S–284S.
https://academic.oup.com/ajcn/article/85/1/280S/4649465

3. Huang HY, Caballero B, Chang S, et al. Multivitamin/mineral supplements and prevention of chronic disease. Evidence Report/technology Assessment, 01 May 2006, (139):1-117.
https://europepmc.org/article/NBK/nbk38082

4. Kevin B. Comerford. Recent Developments in Multivitamin/Mineral Research. Advances in Nutrition, Volume 4, Issue 6, November 2013, Pages 644–656.
https://academic.oup.com/advances/article/4/6/644/4595569

» Referenties

Conclusie beste multivitaminen 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Waarom Peuters Multivitamines Nodig Kunnen Hebben. (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips