In dit artikel

Multivitamines tijdens de Overgang: Voordelen en Tips. (2023)

In dit artikel

De overgang kan een uitdagende periode zijn, vol veranderingen en ongemakken. Ook ik, heb me door deze hormonale achtbaan moeten worstelen, hoewel de zoektocht naar ondersteuning wel wat voeten in de aarde had.

In dit blog geef ik jullie een overzicht van welke multivitamines kunnen helpen bij het verzachten van overgangsverschijnselen. Laten we samen ontdekken hoe je de overgang kunt ondersteunen met de juiste voedingsstoffen!

Key Takeaway

De beste multivitamine van 2023 is Nutribites Multivitamine Speciaal. Dit merk bevat 13 essentiële vitamines en 7 mineralen en is helemaal veganistisch. Deze multivitamine ondersteunt de weerstand en activeert je natuurlijke energie!

Samenvatting

  • Tijdens de overgang zijn vitamines zoals A, B1, B6, B11, B12, C, D en E belangrijk voor de gezondheid.
  • Het nemen van multivitamines kan helpen bij hormoonschommelingen, verlichting bieden bij overgangsverschijnselen en zorgen voor gezonde botten en spieren.
  • Kies een multivitamine speciaal ontworpen voor vrouwen in de overgang, volg de aanbevolen dosering en combineer met een gezond dieet en levensstijl.

Belangrijke vitamines tijdens de overgang

Tijdens de overgang zijn vitamines zoals vitamine A, B1, B6, B11, B12, C, D en E belangrijk voor mijn gezondheid.

Vitamine A

Vitamine A is heel goed voor je ogen. Het zorgt er ook voor dat je huid en haar er gezond uit blijven zien. In de overgang kan je lichaam meer vitamine A nodig hebben. Eet dus genoeg wortels, spinazie en meloen.

Deze zitten vol met vitamine A. Als dat niet genoeg is, kun je ook vitamine A pillen nemen. Maar pas op! Te veel vitamine A is niet goed voor je. Vraag dus eerst aan je dokter of dit goed voor je is.

Vitamine B1

Vitamine B1 is een belangrijke vitamine tijdens de overgang. Het helpt ons lichaam energie te produceren uit voeding. Bovendien ondersteunt vitamine B1 een gezonde werking van het zenuwstelsel en de hartspier.

Tijdens de overgang kunnen vrouwen soms vermoeidheid en prikkelbaarheid ervaren, en vitamine B1 kan helpen om deze symptomen te verminderen. Het is dus belangrijk om voldoende vitamine B1 binnen te krijgen, bijvoorbeeld door het eten van volkorenproducten, noten en zaden, of door het nemen van een voedingssupplement met vitamine B1.

Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende vitamine B1 binnenkrijgt voor een gezond en energiek lichaam tijdens de overgang.

Vitamine B6

Vitamine B6 is een belangrijke vitamine tijdens de overgang. Het helpt bij het reguleren van hormoonveranderingen en kan helpen bij het verminderen van overgangsverschijnselen zoals opvliegers en stemmingswisselingen.

Vitamine B6 speelt ook een rol in de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter die invloed heeft op je stemming. Het is belangrijk om voldoende vitamine B6 binnen te krijgen tijdens de overgang om je energieniveau op peil te houden en je gezondheid te ondersteunen.

Vitamine B11

Vitamine B11, ook bekend als foliumzuur of folaat, is een belangrijke vitamine tijdens de overgang. Het speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen en het helpt het lichaam om energie te produceren.

Vitamine B11 is ook belangrijk voor de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap. Het kan helpen bij het verminderen van vermoeidheid en het ondersteunen van een goede werking van het immuunsysteem.

Het is te vinden in voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, peulvruchten, citrusvruchten en volkoren producten. Een aanvulling met een multivitamine tijdens de overgang kan ervoor zorgen dat je voldoende vitamine B11 binnenkrijgt.

Vitamine B12

Vitamine B12 is een belangrijke vitamine tijdens de overgang. Het helpt bij het behoud van een gezonde zenuwstelsel en bloedcellen. Ook ondersteunt het de energieproductie en het geheugen.

Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid en concentratieproblemen. Het is daarom belangrijk om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen via voeding of supplementen.

Voedingsmiddelen zoals vlees, vis, melkproducten en eieren zijn goede bronnen van vitamine B12. Als je moeite hebt om genoeg vitamine B12 binnen te krijgen, kun je ook overwegen om een supplement te nemen.

Vitamine C

Vitamine C is een belangrijke vitamine tijdens de overgang. Het helpt het immuunsysteem versterken en het lichaam beschermen tegen infecties en ziekten. Daarnaast kan vitamine C ook helpen bij het verminderen van vermoeidheid en het verbeteren van de energieniveaus.

Het is belangrijk om voldoende vitamine C binnen te krijgen, bijvoorbeeld door het eten van citrusvruchten zoals sinaasappels en grapefruits, maar ook groenten zoals paprika’s en broccoli bevatten veel vitamine C.

Vitamine D

Vitamine D is een belangrijke vitamine tijdens de overgang. Het helpt bij het behoud van sterke botten en kan ook helpen bij het verminderen van spierpijn en -zwakte. Vitamine D speelt ook een rol bij het ondersteunen van het immuunsysteem en het verbeteren van de stemming.

Vrouwen van 50 jaar en ouder wordt aanbevolen om dagelijks 10 microgram vitamine D te nemen als supplement. Een goede manier om vitamine D binnen te krijgen is door regelmatig naar buiten te gaan en zonlicht op te nemen, aangezien de huid vitamine D produceert wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht.

Vitamine E

Vitamine E is een belangrijke vitamine tijdens de overgang. Het heeft antioxidante eigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het beschermen van de cellen in ons lichaam.

Vitamine E kan ook helpen bij het verminderen van symptomen zoals opvliegers en stemmingswisselingen. Het kan ook de gezondheid van de huid en het haar bevorderen. Het is raadzaam om voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine E, zoals noten, zaden, avocado’s en groene bladgroenten, aan je dieet toe te voegen.

Als je denkt dat je niet voldoende vitamine E binnenkrijgt via je voeding, kan het nemen van een supplement een goede aanvulling zijn.

Voordelen van het nemen van multivitamines tijdens de overgang

– Multivitamines kunnen helpen bij het ondersteunen van hormoonschommelingen tijdens de overgang.

– Het nemen van multivitamines kan verlichting bieden bij overgangsverschijnselen zoals opvliegers en stemmingswisselingen.

– Deze supplementen dragen bij aan het behoud van gezonde botten en spieren tijdens de overgang.

Ondersteuning bij hormoonschommelingen

Tijdens de overgang kunnen hormonen in ons lichaam flink schommelen en dit kan allerlei vervelende klachten veroorzaken, zoals opvliegers en stemmingswisselingen. Gelukkig kunnen multivitamines ons helpen bij deze hormoonschommelingen.

Vitamine B6 bijvoorbeeld, kan helpen om het serotoninegehalte in onze hersenen te reguleren, wat kan helpen om onze stemming te verbeteren. Daarnaast kan vitamine E ons lichaam helpen omgaan met stress en kan vitamine D onze hormoonbalans ondersteunen.

Het is dus zeker de moeite waard om multivitamines te overwegen als je last hebt van hormoonschommelingen tijdens de overgang.

Verlichting van overgangsverschijnselen

Tijdens de overgang kunnen vrouwen last hebben van verschillende symptomen, zoals opvliegers, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Het nemen van multivitamines kan helpen om deze symptomen te verlichten.

Vitamines zoals B6 en E kunnen helpen bij het reguleren van hormoonschommelingen en het verminderen van opvliegers. Daarnaast kunnen vitamine D en calcium zorgen voor gezonde botten en spieren.

Het is belangrijk om te onthouden dat multivitamines een aanvulling zijn op een gezond dieet en levensstijl tijdens de overgang.

Behoud van gezonde botten en spieren

Tijdens de overgang is het belangrijk om gezonde botten en spieren te behouden. Vitamines en mineralen kunnen hierbij helpen. Vitamine D is bijvoorbeeld essentieel voor sterke botten, terwijl calcium zorgt voor de opbouw van botweefsel.

Ook vitamine E kan helpen bij het behoud van spierkracht. Door het nemen van multivitamines tijdens de overgang kun je ervoor zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om je botten en spieren gezond te houden.

Tips voor het kiezen en gebruik van multivitamines tijdens de overgang

Kies een multivitamine specifiek voor vrouwen in de overgang, volg de aanbevolen dosering en combineer met een gezond dieet en levensstijl.

Kies een multivitamine specifiek voor vrouwen in de overgang

Ik raad aan om een multivitamine te kiezen die specifiek is ontworpen voor vrouwen in de overgang. Deze multivitaminen kunnen helpen bij het aanvullen van de vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft tijdens deze fase.

Vitamines zoals vitamine D, B12 en calcium zijn vooral belangrijk tijdens de overgang omdat ze kunnen helpen bij het behoud van sterke botten en het verminderen van het risico op osteoporose.

Het is belangrijk om te kiezen voor een multivitamine die specifiek is afgestemd op de behoeften van vrouwen in de overgang, omdat deze vitamines vaak in hogere doseringen aanwezig zijn.

Volg de aanbevolen dosering

Het is belangrijk om de aanbevolen dosering van multivitamines tijdens de overgang te volgen. Door de juiste dosering in te nemen, krijgt het lichaam de benodigde voedingsstoffen om gezond te blijven tijdens deze fase.

Het is raadzaam om de instructies op de verpakking te volgen of advies in te winnen bij een arts of diëtist. Zo zorg je ervoor dat je de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen binnenkrijgt en optimaal profiteert van de voordelen die multivitamines kunnen bieden tijdens de overgang.

Combineer met een gezond dieet en levensstijl

Combineer multivitamines tijdens de overgang altijd met een gezond dieet en levensstijl. Dit betekent dat je moet zorgen voor een gebalanceerde voeding met voldoende groenten, fruit, volkoren granen en vetarme eiwitbronnen.

Daarnaast is regelmatige lichaamsbeweging belangrijk om je lichaam gezond te houden. Vergeet niet om voldoende water te drinken en stress zoveel mogelijk te verminderen. Samen met multivitamines kan een gezond dieet en levensstijl helpen om je algemene gezondheid en welzijn tijdens de overgang te ondersteunen.

Onthoud echter dat het altijd verstandig is om advies in te winnen bij een arts of diëtist voordat je begint met het gebruik van voedingssupplementen tijdens de overgang.

Conclusie en aanbevelingen

Multivitamines kunnen voordelen bieden tijdens de overgang. Ze kunnen helpen bij hormoonschommelingen, verlichting bieden bij overgangsverschijnselen en zorgen voor gezonde botten en spieren.

Het is belangrijk om multivitamines specifiek voor vrouwen in de overgang te kiezen, de aanbevolen dosering te volgen en ze te combineren met een gezond dieet en levensstijl. Raadpleeg altijd een arts of diëtist voordat je begint met het gebruik van voedingssupplementen tijdens de overgang.

Meer over ‘multivitamine’

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe je je dagelijkse dosis vitaminen en mineralen kunt optimaliseren, ben je niet de enige. Er zijn tal van manieren om je voedingsbehoeften aan te vullen, en multivitaminen zijn een populaire keuze. Misschien ben je geïnteresseerd in een multivitamine met omega 3 voor dat extra beetje hartbescherming. Of je kijkt uit naar een meer wetenschappelijk onderbouwde aanpak met orthomoleculair multivitamine.

Niet alleen mensen kunnen baat hebben bij multivitaminen; zelfs je kat of paard kan er voordeel uit halen. En voor de kleintjes? Er is een speciale multivitamine voor peuters om hun groei en ontwikkeling te ondersteunen.

Vrouwen die de overgang doormaken, kunnen specifieke behoeften hebben en daarom is er een aangepaste multivitamine voor de overgang. Als je vermoeid bent, kan een multivitamine tegen vermoeidheid wellicht uitkomst bieden. De grote vraag blijft: zijn multivitaminen goed voor je?

Er zijn ook andere vormen zoals liposomale multivitamine, merk-specifieke opties zoals Vitortho multivitamine, of zelfs opties die je kunt vinden bij je lokale drogist, zoals multivitamine van Kruidvat.

En dan heb je nog de beslissing tussen een multivitamine of losse vitamines. Er zijn ook andere toedieningsvormen, zoals multivitamine slikken, multivitamine druppels, en multivitamine poeder. Afhankelijk van je levensfase en behoeften zijn er ook specifieke multivitaminen voor vrouwen en mannen, en zelfs voor als je zwanger bent.

En als je echt wilt gaan voor een kwalitatief hoogstaand product, kun je kiezen voor een Vitals multivitamine of een multivitamine preparaat voor doelgerichte voeding.

Wat je keuze ook is, het is belangrijk om goed onderzoek te doen om de multivitamine te vinden die het beste bij jouw behoeften past.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de voordelen van multivitamines tijdens de overgang?

Multivitamines en mineralen tijdens de overgang kunnen helpen bij het regelen van vrouwelijke hormonen. Ze kunnen ook bijdragen aan de gezondheidseffect en testosteron.

2. Waarom moeten we supplementen nemen tijdens de overgang?

Met Hormoonveranderingen tijdens de overgang kan het nuttig zijn om natuurlijke supplementen zoals soja-isoflavonen te nemen. Dit kan helpen met overgangsklachten.

3. Hoe helpen voedingsstoffen voor de overgang?

Voedingsstoffen voor de overgang, zoals in multivitamines, kunnen de ervaringen van ouder worden en menopauze verbeteren.

4. Welke supplementen zijn goed voor huid, haar en lichaam tijdens de overgang?

Supplementen voor huid, haar en lichaam tijdens de overgang kunnen omgaan met veranderingen die veroorzaakt worden door de menopauze.

5. Hebben jullie tips voor een soepele menopauze?

Ja, Voeding en gezondheid tijdens de overgang zijn belangrijk. Multivitamines kunnen hierbij helpen. Het is ook handig om ervaringen te delen en tips voor een soepele menopauze op te volgen.

» Referenties

1. Cheryl L Rock. Multivitamin-multimineral supplements: who uses them? The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 85, Issue 1, January 2007, Pages 277S–279S.
https://academic.oup.com/ajcn/article/85/1/277S/4649462

2. Suzanne P Murphy, Kami K White, Song-Yi Park, Sangita Sharma. Multivitamin-multimineral supplements’ effect on total nutrient intake. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 85, Issue 1, January 2007, Pages 280S–284S.
https://academic.oup.com/ajcn/article/85/1/280S/4649465

3. Huang HY, Caballero B, Chang S, et al. Multivitamin/mineral supplements and prevention of chronic disease. Evidence Report/technology Assessment, 01 May 2006, (139):1-117.
https://europepmc.org/article/NBK/nbk38082

4. Kevin B. Comerford. Recent Developments in Multivitamin/Mineral Research. Advances in Nutrition, Volume 4, Issue 6, November 2013, Pages 644–656.
https://academic.oup.com/advances/article/4/6/644/4595569

» Referenties

Conclusie beste multivitaminen 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Multivitamines tijdens de Overgang: Voordelen en Tips. (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips