In dit artikel

Multivitamines voor Kinderen: Wanneer Zijn Ze Nodig? (2023)

In dit artikel

Heb jij ooit nagedacht over of jouw kind wel genoeg vitamines binnenkrijgt? Dit was een vraag die ook mij bezighield, vooral toen ik ontdekte dat niet alle multivitamine supplementen voor kinderen voldoende vitamine D bevatten.

In dit artikel duiken we dieper in het onderwerp van multivitamines voor kinderen, en proberen we de vraag te beantwoorden: wanneer zijn ze echt nodig? Lees verder om ervoor te zorgen dat jouw kind alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt voor een gezonde groei en ontwikkeling.

Key Takeaway

De beste multivitamine van 2023 is Nutribites Multivitamine Speciaal. Dit merk bevat 13 essentiële vitamines en 7 mineralen en is helemaal veganistisch. Deze multivitamine ondersteunt de weerstand en activeert je natuurlijke energie!

Samenvatting

 • Multivitamines voor kinderen zijn niet altijd nodig, maar kunnen een goede aanvulling zijn op een gezonde en gevarieerde voeding.
 • Kinderen onder de 4 jaar hebben extra vitamine D nodig, omdat niet alle multivitamines genoeg vitamine D bevatten.
 • Te veel vitamines kunnen schadelijk zijn voor het lichaam, dus controleer altijd de dosering van vitaminesupplementen en overleg met een arts voordat je je kind extra vitamines geeft.
 • Natuurlijke en synthetische vitamines kunnen beide helpen om tekorten in de voeding aan te vullen, dus kies een multivitamine die past bij de behoeften van je kind en controleer de dosering en inhoud zorgvuldig.

Heeft mijn kind extra vitamines nodig?

Heeft je kind extra vitamines nodig?

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines varieert afhankelijk van de leeftijd van je kind. Hieronder is een overzicht in tabelformaat.

LeeftijdVitamine AVitamine CVitamine DVitamine EVitamine B6
0-6 maanden400 mcg40 mg10 mcg4 mg0.1 mg
7-12 maanden500 mcg50 mg10 mcg5 mg0.3 mg
1-3 jaar300 mcg15 mg10 mcg6 mg0.5 mg
4-8 jaar400 mcg25 mg10 mcg7 mg0.6 mg
9-13 jaar600 mcg45 mg10 mcg11 mg1 mg

Let wel, kinderen onder de 4 jaar hebben dagelijks 10 microgram extra vitamine D nodig, bovenop hun normale voeding. Dit is omdat niet alle multivitamines voor kinderen genoeg vitamine D bevatten. Het is dan ook belangrijk om de dosering en inhoud van de multivitamines goed te controleren.

Mogelijkheid van te veel vitamines

Het is mogelijk om te veel vitamines binnen te krijgen. Dit kan gebeuren als je kind naast de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid extra vitaminesupplementen neemt. Te veel vitamines kunnen schadelijk zijn voor het lichaam en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Daarom is het belangrijk om de dosering van vitaminesupplementen goed in de gaten te houden en alleen te geven wat nodig is. Een gezond en gevarieerd eetpatroon kan meestal al voorzien in de vitaminebehoeften van kinderen, dus het is verstandig om eerst te kijken naar voeding voordat je supplementen overweegt.

Overleg altijd met een arts voordat je je kind extra vitamines geeft.

Specifieke behoefte aan vitamine D en K

Kinderen hebben specifieke behoeften aan vitamine D en K. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden, en het helpt het lichaam om calcium op te nemen. Kinderen onder de 4 jaar hebben dagelijks 10 microgram extra vitamine D nodig.

Vitamine K speelt een rol bij de bloedstolling en is belangrijk voor een gezonde groei. Het is aanwezig in groene bladgroenten, maar supplementen kunnen worden gegeven als aanvulling op de voeding.

Het is belangrijk om te letten op de dosering en de inhoud van de multivitamines om ervoor te zorgen dat kinderen voldoende vitamine D en K binnenkrijgen.

Multivitamines voor kinderen: feiten en fabels

Er zijn veel fabels en misvattingen over multivitamines voor kinderen, maar het is belangrijk om de feiten te kennen.

Effectiviteit van multivitamines

Multivitamines kunnen een goede aanvulling zijn op de voeding van kinderen. Ze bevatten verschillende vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling. Het is belangrijk om te weten dat multivitamines niet altijd noodzakelijk zijn, maar ze kunnen wel helpen om eventuele tekorten in de voeding aan te vullen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat multivitamines geen vervanging zijn voor een gezond en gevarieerd dieet. Het is het beste om kinderen te leren om gezond te eten en hen aan te moedigen om veel groenten, fruit en volkoren producten te eten.

Natuurlijke versus synthetische vitamines

Sommige multivitamines voor kinderen bevatten natuurlijke vitamines, terwijl andere synthetische vitamines bevatten. Natuurlijke vitamines worden gewonnen uit plantaardige bronnen, zoals fruit en groenten.

Ze zijn vergelijkbaar met de vitamines die je krijgt uit gezonde voeding. Aan de andere kant worden synthetische vitamines gemaakt in een laboratorium. Ze zijn gemaakt om op dezelfde manier te werken als natuurlijke vitamines, maar sommigen geloven dat ze minder effectief kunnen zijn.

Het is belangrijk om te beseffen dat zowel natuurlijke als synthetische vitamines kunnen helpen bij het aanvullen van tekorten in de voeding van kinderen. Het is altijd een goed idee om een multivitamine te kiezen die past bij de behoeften van je kind en om de dosering en inhoud zorgvuldig te controleren.

Prijsverschillen tussen multivitamines

Er zijn verschillende merken multivitamines voor kinderen verkrijgbaar. Sommige merken kunnen duurder zijn dan andere. Het is belangrijk om op te letten dat de prijs niet altijd iets zegt over de kwaliteit van de multivitamines. Sommige goedkopere opties kunnen nog steeds voldoen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen die kinderen nodig hebben. Het is verstandig om te kijken naar de dosering en inhoud van de multivitamines, in plaats van alleen naar de prijs. Door verschillende merken en opties te vergelijken, kun je een goede keuze maken die past bij het budget en de behoeften van je kind.

Belangrijkste vitamines en mineralen voor kinderen

Welke vitamines en mineralen zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van kinderen? Klik hier om erachter te komen!

Vitamine A, B6, C, D, E

Vitamines zijn belangrijk voor de groei en ontwikkeling van kinderen. In dit artikel gaan we het hebben over vijf belangrijke vitamines voor kinderen: vitamine A, B6, C, D en E.

 1. Vitamine A:
 • Helpt bij een goede gezichtsfunctie.
 • Zit in voedingsmiddelen zoals wortels, zoete aardappelen en spinazie.
 1. Vitamine B6:
 • Belangrijk voor de hersenontwikkeling.
 • Te vinden in voedingsmiddelen zoals bananen, volkoren granen en kip.
 1. Vitamine C:
 • Versterkt het immuunsysteem.
 • Zit in citrusvruchten, aardbeien en paprika’s.
 1. Vitamine D:
 • Nodig voor de opname van calcium en de groei van botten en tanden.
 • Wordt aangemaakt door het lichaam bij blootstelling aan zonlicht, maar kan ook worden verkregen uit vette vis en verrijkte zuivelproducten.
 1. Vitamine E:
 • Werkt als een antioxidant en beschermt cellen tegen schade.
 • Komt voor in noten, zaden en plantaardige oliën.

Mineralen zoals ijzer, natrium, calcium

Mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid van kinderen. Ze helpen bij het opbouwen van sterke botten en tanden, en ondersteunen een gezond zenuwstelsel en spierfunctie.

 • IJzer: Kinderen hebben ijzer nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Het helpt ook bij het transporteren van zuurstof door het lichaam. Voedingsmiddelen zoals vlees, vis, bonen en groene bladgroenten bevatten ijzer.
 • Natrium: Natrium is een mineraal dat helpt bij het handhaven van de vochtbalans in het lichaam. Te veel natrium kan echter leiden tot hoge bloeddruk. Het is belangrijk om matig te zijn met zout toevoegen aan voedsel.
 • Calcium: Calcium is essentieel voor de groei en ontwikkeling van sterke botten en tanden. Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten calcium. Andere bronnen zijn onder andere groene bladgroenten, tofu en noten.

Vitamines per leeftijdsfase

– Baby’s (0-12 maanden) hebben specifieke vitamines nodig voor hun groei en ontwikkeling. Ontdek welke vitamines essentieel zijn voor je kleintje.

– Peuters (1-3 jaar) hebben een grotere behoefte aan bepaalde vitamines om gezond te blijven. Leer welke vitamines belangrijk zijn voor deze leeftijdsgroep.

– Kinderen (4-13 jaar) hebben variërende behoeften aan vitamines naarmate ze ouder worden. Ontdek welke essentiële vitamines en mineralen ze nodig hebben.

– Lees meer over de specifieke vitaminesupplementen die geschikt zijn voor verschillende leeftijdsfases van kinderen.

– Geef je kind de beste voedingsstoffen op basis van hun leeftijdsgroep. Ontdek welke voedingsmidd.

Baby (0-12 maanden)

Baby’s hebben speciale voedingsbehoeften omdat ze snel groeien en zich ontwikkelen. In de eerste 4 maanden krijgen baby’s meestal voldoende voedingsstoffen binnen via borstvoeding of flesvoeding.

Na 4 maanden kunnen ze geleidelijk aan beginnen met het eten van vast voedsel. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze een gevarieerd dieet krijgen dat rijk is aan vitamines en mineralen.

Vitamine D is vooral belangrijk voor baby’s, omdat het helpt bij de opname van calcium en de ontwikkeling van sterke botten. Het wordt aanbevolen om baby’s van 0-12 maanden 10 microgram vitamine D per dag te geven, naast borstvoeding of flesvoeding.

Peuters (1-3 jaar)

Peuters hebben specifieke voedingsbehoeften omdat ze snel groeien en zich ontwikkelen. Het is belangrijk dat ze een uitgebalanceerd dieet krijgen dat rijk is aan voedingsstoffen. Voor peuters van 1-3 jaar is het belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen, omdat dit helpt bij de opname van calcium en de ontwikkeling van sterke botten.

Het wordt aanbevolen om dagelijks 10 microgram vitamine D aan peuters te geven. Een gezond en gevarieerd eetpatroon kan al veel belangrijke vitamines en mineralen leveren, maar in sommige gevallen kan een multivitamine als aanvulling worden overwogen.

Het is belangrijk om te letten op de dosering en inhoud van multivitamines voor peuters.

Kinderen (4-13 jaar)

Kinderen tussen 4 en 13 jaar hebben over het algemeen geen multivitamines nodig als ze een gezond en gevarieerd dieet volgen. Als ze genoeg groenten, fruit, volle granen, vlees en zuivelproducten eten, krijgen ze alle vitamines en mineralen die ze nodig hebben.

Het is belangrijk om te onthouden dat er in de meeste multivitamines een maximumhoeveelheid vitamines zit die kinderen kunnen innemen. Te veel vitamines kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.

Daarom is het altijd verstandig om te overleggen met een arts voordat je je kind een multivitamine geeft. Als je kind echter een specifiek voedingstekort heeft of geen gevarieerd dieet kan volgen, kan een multivitamine een goede aanvulling zijn op hun voeding.

Let op: Dit betekent niet dat je je kind zomaar elke dag een multivitamine moet geven, zelfs als ze al gezond eten. Multivitamines zijn bedoeld als aanvulling, niet als vervanging voor gezonde voeding.

Dus zorg ervoor dat je kind eerst voldoende groenten, fruit en andere gezonde voedingsmiddelen binnenkrijgt voordat je overweegt om een multivitamine te geven. Onthoud ook dat elk kind anders is en dat hun voedingsbehoeften kunnen variëren.

Conclusie

Multivitamines voor kinderen zijn niet altijd nodig als ze een gezonde en gevarieerde voeding krijgen. Kinderen onder de 4 jaar hebben wel extra vitamine D nodig, dus het kan helpen om hen dit supplement te geven.

Als je twijfelt of je kind alle benodigde vitamines binnenkrijgt, kun je het beste overleggen met een arts of diëtist. Onthoud dat gezonde voeding de beste manier is om je kind te voorzien van alle voedingsstoffen die het nodig heeft.

Meer over ‘multivitamine’

Het onderwerp multivitamine is er een met veel lagen en nuances. Voor de zoetekauwen onder ons zijn er bijvoorbeeld heerlijke multivitamine gummies. Als je echter de smaak van een tablet verkiest, kun je kiezen voor een multivitamine kauwtablet. We leven in een tijd waarin veel mensen de voorkeur geven aan natuurlijke opties; voor die mensen is er een speciale natuurlijke multivitamine.

Het is ook van belang om te weten wat experts erover zeggen. De multivitamine consumentenbond biedt waardevolle informatie over de kwaliteit en effectiviteit van verschillende merken en varianten. Zelfs na een ingrijpende operatie zoals een gastric bypass of een maagverkleining kun je specifieke multivitamines vinden die bij jouw situatie passen.

Het is altijd goed om op de hoogte te zijn van eventuele multivitamine bijwerkingen voordat je deze supplementen aan je dieet toevoegt. En vergeet niet dat multivitamines niet alleen voor mensen zijn; er zijn ook multivitamines voor honden en zelfs speciale varianten voor kinderen.

Het juiste moment van wanneer multivitamine innemen kan ook variëren afhankelijk van je levensstijl en fysieke behoeften. Zo zijn er specifieke multivitamines voor mama’s en degenen die actief zijn in sport.

Of je nu een beginner bent of iemand die zijn of haar opties wil uitbreiden, je kunt altijd gemakkelijk multivitamines kopen van verschillende merken en in verschillende vormen. Voor onze senioren zijn er ook speciale multivitamines voor ouderen. Voor de liefhebbers van vloeibare supplementen is er een vloeibare multivitamine optie beschikbaar.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn multivitamines voor kinderen en wanneer zijn ze nodig?

Multivitamines voor kinderen zijn voedingssupplementen die belangrijke vitamines bevatten. Ze zijn nodig als kinderen niet genoeg vitamines krijgen uit hun dagelijkse voeding.

2. Wat gebeurt er bij vitaminegebrek bij kinderen?

Bij vitaminegebrek bij kinderen kunnen er problemen ontstaan met hun gezonde groei en ontwikkeling. Het kan ook leiden tot een zwak immuunsysteem.

3. Zijn multivitamines nodig voor kinderen op een plantaardig dieet?

Ja, kinderen op een plantaardig dieet kunnen mogelijk een tekort hebben aan bepaalde vitamines en mineralen. Multivitaminen kunnen helpen om deze tekorten aan te vullen.

4. Waarom is groente en fruit belangrijk voor de vitamineinname van kinderen?

Groente en fruit zit vol met natuurlijke vitamines die nodig zijn voor de gezonde groei en ontwikkeling van kinderen.

5. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kind genoeg vitamines binnenkrijgt?

Het geven van een gevarieerd dieet met veel groente en fruit kan helpen. Als dit niet genoeg is, kunnen multivitamines worden gebruikt als aanvulling.

» Referenties

1. Cheryl L Rock. Multivitamin-multimineral supplements: who uses them? The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 85, Issue 1, January 2007, Pages 277S–279S.
https://academic.oup.com/ajcn/article/85/1/277S/4649462

2. Suzanne P Murphy, Kami K White, Song-Yi Park, Sangita Sharma. Multivitamin-multimineral supplements’ effect on total nutrient intake. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 85, Issue 1, January 2007, Pages 280S–284S.
https://academic.oup.com/ajcn/article/85/1/280S/4649465

3. Huang HY, Caballero B, Chang S, et al. Multivitamin/mineral supplements and prevention of chronic disease. Evidence Report/technology Assessment, 01 May 2006, (139):1-117.
https://europepmc.org/article/NBK/nbk38082

4. Kevin B. Comerford. Recent Developments in Multivitamin/Mineral Research. Advances in Nutrition, Volume 4, Issue 6, November 2013, Pages 644–656.
https://academic.oup.com/advances/article/4/6/644/4595569

» Referenties

Conclusie beste multivitaminen 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Multivitamines voor Kinderen: Wanneer Zijn Ze Nodig? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips