In dit artikel

Multivitamines en Borstvoeding: Wat Je Moet Weten. (2023)

In dit artikel

Geef je borstvoeding en vraag je je af welke multivitaminen je moet nemen? Nou, dat heb ik ook meegemaakt. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde vitaminen zoals vitamine A, B, C en ijzer essentieel zijn tijdens het geven van borstvoeding.

Dit artikel zal je op weg helpen bij het kiezen van de juiste multivitaminen om je borstvoedingsreis te ondersteunen. Laten we deze boeiende reis samen aangaan!

Key Takeaway

De beste multivitamine van 2023 is Nutribites Multivitamine Speciaal. Dit merk bevat 13 essentiële vitamines en 7 mineralen en is helemaal veganistisch. Deze multivitamine ondersteunt de weerstand en activeert je natuurlijke energie!

Samenvatting

 • Vitamines zoals A, B, C en ijzer zijn belangrijk tijdens borstvoeding om de gezondheid van zowel moeder als baby te ondersteunen.
 • Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor de baby, dus het is beter om voldoende vitamine A binnen te krijgen via gezonde voeding.
 • Vitamine B speelt een rol bij energieproductie en melkproductie, en foliumzuur is belangrijk voor borstvoeding.
 • Vitamine C versterkt het immuunsysteem en bevordert de opname van ijzer, wat belangrijk is om bloedarmoede te voorkomen.
 • IJzer is essentieel voor zuurstoftransport en extra inname kan nodig zijn na de bevalling. Proteïne is ook belangrijk voor de groei van de baby.
 • Er zijn speciale multivitamines verkrijgbaar in drogisterijen en apotheken om tekorten aan te vullen tijdens borstvoeding, maar overleg altijd met een zorgverlener voordat je supplementen neemt.
 • Neem vitamines in de juiste dosering en op het juiste tijdstip, raadpleeg een zorgverlener voor advies en let op eventuele bijwerkingen.

Waarom zijn vitamines belangrijk tijdens borstvoeding?

Tijdens borstvoeding zijn vitamines belangrijk omdat ze essentieel zijn voor de gezondheid van zowel de moeder als de baby.

Vitamine A

Vitamine A is goed voor je ogen en huid. Het helpt ook om je immuunsysteem sterk te houden. Maar let op met te veel vitamine A als je borstvoeding geeft. Te veel vitamine A kan slecht zijn voor je baby.

Het goede nieuws is dat moedermelk het juiste hoeveelheid vitamine A heeft voor je baby. Dus extra vitamine A nemen is niet nodig. Het is beter om gezond te eten met genoeg groenten en fruit.

Zo krijg je de juiste hoeveelheid vitamine A binnen.

Vitamine B

Vitamine B is heel belangrijk tijdens de borstvoedingsperiode. Het helpt je lichaam om energie te krijgen en het speelt een rol bij de groei en ontwikkeling van je baby. Vitamine B6 is vooral belangrijk omdat het helpt bij de productie van melk en het zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Ook kan borstvoeding extra foliumzuur (vitamine B11) vereisen. Het is dus belangrijk om genoeg vitamine B binnen te krijgen tijdens het geven van borstvoeding. Praat met een zorgverlener of diëtist om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine B binnenkrijgt.

Vitamine C

Vitamine C is een belangrijke vitamine tijdens de borstvoedingsperiode. Het helpt bij het versterken van het immuunsysteem, waardoor zowel jij als je baby beschermd worden tegen ziektes.

Vitamine C speelt ook een rol bij de opname van ijzer, wat vooral belangrijk is voor het voorkomen van bloedarmoede. Het zorgt er ook voor dat wonden sneller genezen. Het is belangrijk om voldoende vitamine C binnen te krijgen door middel van voeding, zoals citrusvruchten, kiwi en paprika.

Als je denkt dat je niet genoeg vitamine C binnenkrijgt, kan het nemen van een supplement nuttig zijn, maar overleg altijd met je zorgverlener voordat je hiermee begint.

IJzer

IJzer is een belangrijk mineraal tijdens de borstvoedingsperiode. Het helpt bij het aanmaken van hemoglobine in het bloed, wat essentieel is voor het transport van zuurstof naar de cellen.

Vrouwen hebben na de bevalling vaak een verhoogde behoefte aan ijzer, omdat er tijdens de zwangerschap veel bloedverlies heeft plaatsgevonden. Het is belangrijk om voldoende ijzer binnen te krijgen om vermoeidheid en bloedarmoede te voorkomen.

Het kan nodig zijn om extra ijzer in te nemen via supplementen of voedingsmiddelen zoals rood vlees, gevogelte, vis en peulvruchten. Een zorgverlener kan helpen bij het bepalen van de juiste dosering en het adviseren van geschikte ijzersupplementen.

Proteïne

Proteïne is een belangrijke voedingsstof tijdens de borstvoedingsperiode. Het helpt bij de groei en ontwikkeling van je baby. Het is belangrijk om voldoende eiwitrijk voedsel te eten, zoals vlees, vis, eieren, zuivelproducten en peulvruchten.

Deze voedingsmiddelen voorzien je lichaam van de nodige proteïne om moedermelk te produceren. Door genoeg eiwitten binnen te krijgen, kun je ervoor zorgen dat je baby alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt tijdens de borstvoeding.

Speciale multivitamines voor borstvoeding

Welke vitamines zijn nodig tijdens borstvoeding en wat zijn de beschikbare opties in drogisterijen en apotheken?

Welke vitamines zijn nodig?

Tijdens borstvoeding zijn de volgende vitamines nodig:

 1. Vitamine A, maar hoge doses moeten worden vermeden.
 2. Vitamine B6 is belangrijk.
 3. Borstvoeding vereist extra foliumzuur (vitamine B11).
 4. Ouders in Nederland moeten vitamine K en vitamine D aanvullen, omdat deze weinig voorkomen in moedermelk.
 5. Baby’s die alleen moedermelk drinken, kunnen extra vitamine D en K krijgen.

Beschikbare opties in drogisterijen en apotheken

In drogisterijen en apotheken zijn er verschillende opties beschikbaar als het gaat om multivitamines voor borstvoeding. Je kunt kiezen uit verschillende merken en formules die speciaal zijn samengesteld voor vrouwen die borstvoeding geven.

Deze multivitamines bevatten de belangrijke voedingsstoffen die je nodig hebt tijdens deze periode, zoals vitamine A, B, C, ijzer en proteïne. Ze kunnen helpen om eventuele tekorten aan te vullen en je energieniveau op peil te houden.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle multivitamines gelijk zijn, dus het is een goed idee om de etiketten te lezen en advies in te winnen bij een zorgverlener voordat je een keuze maakt.

Tips voor het nemen van vitamines tijdens borstvoeding

– Neem de vitamines in de juiste dosering en op het juiste tijdstip om maximale voordelen te behalen.

– Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat je start met het nemen van multivitamines tijdens borstvoeding.

– Let goed op eventuele bijwerkingen en stop met het gebruik van de vitamines als je bijwerkingen ervaart.

Dosering en timing

Tijdens borstvoeding is het belangrijk om de juiste dosering en timing van multivitamines in acht te nemen. Hier zijn een paar tips:

 • Volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking van de multivitamine.
 • Neem de vitamines op een vast tijdstip elke dag in, bijvoorbeeld tijdens het ontbijt.
 • Als je meerdere multivitamines neemt, zorg ervoor dat je niet te veel van bepaalde vitamines binnenkrijgt.
 • Overleg met je zorgverlener als je twijfelt over de juiste dosering of timing.

Raadpleeg een zorgverlener

Als je vragen hebt over het nemen van vitamines tijdens de borstvoeding, is het altijd verstandig om een zorgverlener te raadplegen. Ze kunnen je advies geven over welke vitamines het beste zijn voor jou en je baby.

Een zorgverlener kan ook helpen bij het bepalen van de juiste dosering en timing van de vitamines. Ze kunnen ook eventuele bijwerkingen bespreken die je in de gaten moet houden. Onthoud dat elke persoon anders kan reageren, dus het is belangrijk om professioneel medisch advies in te winnen.

Let op eventuele bijwerkingen

Sommige multivitamines kunnen bijwerkingen hebben, dus het is belangrijk om daarop te letten. Bijwerkingen kunnen variëren van milde klachten zoals misselijkheid en buikpijn tot ernstigere symptomen zoals allergische reacties.

Het is verstandig om een zorgverlener te raadplegen als je bijwerkingen ervaart na het nemen van multivitamines tijdens het geven van borstvoeding. Zij kunnen beoordelen of de bijwerkingen normaal zijn of dat er mogelijk sprake is van een allergie of intolerantie.

Het is altijd beter om voorzichtig te zijn en de gezondheid van zowel de moeder als de baby in de gaten te houden tijdens het gebruik van vitaminesupplementen.

Conclusie

Het is belangrijk om tijdens de borstvoedingsperiode voldoende vitamines binnen te krijgen, zoals vitamine A, B, C en ijzer. Er zijn speciale multivitamines verkrijgbaar die hierbij kunnen helpen.

Het is echter essentieel om de dosering en timing van de vitamines in de gaten te houden en een zorgverlener te raadplegen. Met de juiste voeding en supplementen kun je de kwaliteit van moedermelk verbeteren en ervoor zorgen dat zowel jij als je baby gezond blijven tijdens het geven van borstvoeding.

Meer over ‘multivitamine’

Ah, multivitamines! Ze zijn als de ondersteunende vrienden die je helpen als je je een beetje uitgeput of tekortgeschoten voelt. En net zoals er verschillende soorten vrienden zijn, zo is er ook een breed scala aan multivitamines om aan de behoeften van verschillende mensen te voldoen. Bijvoorbeeld, als je een actieve sporter bent, kan een multivitamine sport je helpen je optimale prestaties te behouden. Aan de andere kant, als je op zoek bent naar een all-rounder, dan kan je altijd een blik werpen op multivitamine a tot z.

Nu, we begrijpen dat het kiezen van de juiste multivitamines een uitdaging kan zijn. Daarom kun je multivitamines kopen op onze website waar we je begeleiden om de perfecte keuze te maken. Voor ouderen hebben we multivitamine voor ouderen, speciaal samengesteld om aan hun unieke voedingsbehoeften te voldoen.

We begrijpen ook dat niet iedereen de voorkeur geeft aan traditionele pilvorm. Daarom bieden we vloeibare multivitamine aan voor diegenen die een andere inname-optie wensen. Ook hebben we biologische multivitamines voor liefhebbers van natuurlijke ingrediënten.

Multivitamines zijn meer dan alleen vitaminen; ze bevatten ook essentiële multivitaminen en mineralen. Voor bijzondere situaties zoals na een maagverkleining, kun je terecht bij onze specifieke multivitamine maagverkleining.

Een optimale timing voor inname kan ook een verschil maken. We hebben tips voor het multivitamine ‘s avonds innemen voor maximaal effect. Moeders die borstvoeding geven kunnen terecht bij onze multivitamine borstvoeding, en voor een gezonde hersenfunctie hebben we multivitamine met omega 3.

Op het gebied van specialisatie hebben we orthomoleculair multivitamine en zelfs multivitamine kat voor onze harige vrienden. We bieden zelfs specifieke formules voor levensfasen zoals de multivitamine overgang en multivitamine peuter.

Zo zie je, er is een multivitamine voor iedereen en elke situatie. Ontdek meer op onze uitgebreide blog en vind de multivitamine die het beste bij jou past!

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn multivitamines en borstvoeding?

Multivitamines en borstvoeding gaan over de juiste vitamines en mineralen die nodig zijn voor de gezondheid tijdens borstvoeding.

2. Hoe kan ik mijn voedingsbehoeften na bevalling vervullen?

Je kan je voedingsbehoeften na de bevalling vervullen door een juist dieet, genoeg drinken en het nemen van natuurlijke voedingssupplementen, waaronder multivitamines.

3. Hoe kunnen multivitamines de kwaliteit van moedermelk verbeteren?

Multivitamines kunnen het vitaminegehalte in moedermelk verhogen, wat helpt de kwaliteit van de moedermelk te verbeteren voor babyvoeding.

4. Heb ik toestemming van de apotheek nodig voor multivitamines tijdens borstvoeding?

Hoewel een apotheek je kan helpen met de juiste borstvoedingssupplementen, is het belangrijk om eerst advies in te winnen bij een expert over vitaminegebruik na zwangerschap.

5. Kan borstvoeding huidziekten of droge huid veroorzaken?

Soms kan borstvoeding droge huid of huidziekten veroorzaken, maar met de juiste voeding en het innemen van Retinol, kun je deze problemen aanpakken.

» Referenties

1. Cheryl L Rock. Multivitamin-multimineral supplements: who uses them? The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 85, Issue 1, January 2007, Pages 277S–279S.
https://academic.oup.com/ajcn/article/85/1/277S/4649462

2. Suzanne P Murphy, Kami K White, Song-Yi Park, Sangita Sharma. Multivitamin-multimineral supplements’ effect on total nutrient intake. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 85, Issue 1, January 2007, Pages 280S–284S.
https://academic.oup.com/ajcn/article/85/1/280S/4649465

3. Huang HY, Caballero B, Chang S, et al. Multivitamin/mineral supplements and prevention of chronic disease. Evidence Report/technology Assessment, 01 May 2006, (139):1-117.
https://europepmc.org/article/NBK/nbk38082

4. Kevin B. Comerford. Recent Developments in Multivitamin/Mineral Research. Advances in Nutrition, Volume 4, Issue 6, November 2013, Pages 644–656.
https://academic.oup.com/advances/article/4/6/644/4595569

» Referenties

Conclusie beste multivitaminen 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Multivitamines en Borstvoeding: Wat Je Moet Weten. (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips