In dit artikel

Wat is MSM Hoe kan het helpen Ontstekingen te Verminderen

Wat is MSM? Hoe kan het helpen Ontstekingen te Verminderen?

In dit artikel

MSM staat voor methylsulfonylmethaan en is een stof die van nature voorkomt in voedingsmiddelen en het lichaam. Het is een organische zwavelverbinding die in veel gevallen gebruikt wordt als een voedingssupplement. MSM kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en het verbeteren van de gewrichts- en huidgezondheid. In dit artikel zullen we kijken naar wat MSM is en hoe het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen.

Key Takeaways

 1. MSM-supplementen kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn in het lichaam, vooral bij mensen met artritis.
 2. MSM kan ook de gewrichts- en huidgezondheid verbeteren en allergische reacties verminderen.
 3. Het is belangrijk om de juiste dosering te volgen en een orthomoleculair therapeut te raadplegen voordat u MSM-supplementen gebruikt, vooral als u bloedverdunners gebruikt of andere medicijnen en supplementen gebruikt.

Beste eiwitten 2023; Mijn selectie 

 1. Beste eiwitten – Orangefit Protein
 2. Beste plantaardige eiwitten – Orangefit Protein
 3. Beste collageen – Luminous Beauty Shake
 4. Beste L-lysine – Vitals L-lysine
 5. Beste eiwitreep – Orangefit Protein Bar

Wat is MSM?

MSM is een zwavelverbinding die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen, zoals groene groenten, fruit, eieren, melk en vlees. Het lichaam produceert ook MSM, maar de hoeveelheid neemt af naarmate we ouder worden. Daarom kan het nuttig zijn om MSM-supplementen te gebruiken om de hoeveelheid zwavel in het lichaam op peil te houden.

MSM-supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder tabletten, poeders en crèmes. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de supplementen van goede kwaliteit zijn en geen onnodige toevoegingen bevatten. Het is altijd aan te raden om een ​​gekwalificeerde orthomoleculair therapeut te raadplegen voordat u begint met het nemen van supplementen.

Wat is MSM Hoe kan het helpen Ontstekingen te Verminderen

De rol van MSM bij ontstekingen

Ontstekingen zijn een natuurlijk proces in het lichaam dat kan helpen bij het bestrijden van infecties en het genezen van wonden. Maar wanneer ontstekingen chronisch worden, kunnen ze leiden tot schade aan de cellen en weefsels van het lichaam en bijdragen aan de ontwikkeling van ziekten.

MSM kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam door verschillende mechanismen. Ten eerste kan MSM helpen bij het verminderen van de productie van ontstekingsbevorderende stoffen in het lichaam, zoals interleukine-6 en tumor necrose factor-alpha. Dit kan helpen de ontstekingsreactie te verminderen en de schade aan de weefsels te beperken.

Ten tweede kan MSM helpen bij het verminderen van oxidatieve stress in het lichaam. Oxidatieve stress is een proces waarbij er te veel reactieve zuurstofverbindingen in het lichaam zijn die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. MSM kan de niveaus van antioxidanten in het lichaam verhogen, waardoor de schade door oxidatieve stress kan worden verminderd.

Ten slotte kan MSM helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking in de gewrichten. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen met artritis of andere gewrichtsproblemen. MSM kan de productie van prostaglandinen verminderen, die ontstekingen en pijn in het lichaam veroorzaken.

Wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van MSM bij ontstekingen

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van MSM bij het verminderen van ontstekingen en pijn in het lichaam. Een systematische review en meta-analyse van 19 onderzoeken uit 2019 vond bewijs dat MSM-supplementen effectief waren bij het verminderen van ontstekingen en pijn in het lichaam, met name bij mensen met artritis.

Een andere studie uit 2017 wees uit dat MSM-supplementen hielpen bij het verminderen van ontstekingsmarkers bij mensen met chronische obstructieve longziekte (COPD), wat een aandoening is die vaak gepaard gaat met chronische ontstekingen.

Er zijn ook aanwijzingen dat MSM kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in de darmen. Een studie uit 2016 toonde aan dat MSM-supplementen de symptomen van colitis ulcerosa, een chronische ontsteking van de dikke darm, verminderden bij muizen.

Wat is MSM Hoe kan het helpen Ontstekingen te Verminderen

Andere voordelen van MSM

Naast het verminderen van ontstekingen heeft MSM ook andere voordelen voor de gezondheid. Een van de belangrijkste voordelen van MSM is dat het kan helpen bij het verbeteren van de gewrichtsgezondheid. MSM kan helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking in de gewrichten en kan ook helpen bij het herstellen van beschadigd kraakbeen.

MSM kan ook helpen bij het verbeteren van de huidgezondheid. Het kan de productie van collageen in het lichaam verhogen, wat kan helpen bij het verminderen van rimpels en het verbeteren van de elasticiteit van de huid. MSM kan ook helpen bij het verminderen van huidaandoeningen zoals rosacea en acne.

Er zijn ook aanwijzingen dat MSM kan helpen bij het verminderen van allergische reacties in het lichaam. Een studie uit 2002 wees uit dat MSM-supplementen hielpen bij het verminderen van de symptomen van allergische rhinitis, zoals niezen en jeukende ogen.

Hoe MSM te gebruiken

MSM-supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder tabletten, poeders en crèmes. De aanbevolen dosering varieert, afhankelijk van de specifieke supplementen en de reden waarom ze worden ingenomen. Het is altijd belangrijk om de dosering te volgen die op het supplement wordt vermeld.

MSM is over het algemeen veilig in normale doseringen en heeft weinig bijwerkingen. Mogelijke bijwerkingen zijn maagklachten, hoofdpijn en diarree. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van MSM als u bloedverdunners gebruikt, aangezien het de bloedstolling kan beïnvloeden.

Interacties met andere medicijnen en supplementen zijn ook mogelijk. Als u andere medicijnen of supplementen gebruikt, is het altijd belangrijk om uw orthomoleculair therapeut te raadplegen voordat u MSM-supplementen gebruikt.

Conclusie MSM

MSM is een natuurlijk voorkomende zwavelverbinding die kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de gewrichts- en huidgezondheid en kan mogelijk helpen bij het verminderen van allergische reacties. MSM-supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en doseringen en zijn over het algemeen veilig bij normaal gebruik. Het is belangrijk om de dosering te volgen die op het supplement wordt vermeld en om voorzichtig te zijn bij het gebruik van MSM als u bloedverdunners gebruikt of andere medicijnen en supplementen gebruikt.

Als u overweegt om MSM-supplementen te gebruiken, is het altijd aan te raden om eerst een orthomoleculair therapeut te raadplegen. Een therapeut kan u helpen bepalen of MSM geschikt is voor uw individuele gezondheidssituatie en kan u adviseren over de juiste dosering en gebruikswijze.

Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat supplementen geen vervanging zijn voor een gezond dieet en levensstijl. Een uitgebalanceerd dieet met voldoende voedingsstoffen en lichaamsbeweging is van cruciaal belang voor het behoud van een goede gezondheid. Supplementen kunnen echter nuttig zijn om tekorten in het dieet aan te vullen en specifieke gezondheidsproblemen aan te pakken. Met de juiste begeleiding van een orthomoleculair therapeut kan MSM een waardevol supplement zijn voor het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de algehele gezondheid.

Wat is MSM Hoe kan het helpen Ontstekingen te Verminderen

Meer over eiwitten voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementenomega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Persoonlijk ben ik fan van l-lysine en plantaardige eiwitten zoals vegan proteïne of vegan eiwitpoeder. Ik koop dit bijvoorbeeld bij Orangefit net als een krachtige protein bar, eiwitreep, proteïne reep en ook een aanvullende eiwit shake van eiwitpoeder of een proteïne shake van proteïne poeder. Daarnaast hebben aminozuren en BCAA’s ook een bewezen positief effect op je gezondheid net als creatine en whey protein.

Hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen is het aan te raden om eiwitrijk voedsel te eten binnen een gevarieerd voedingsdieet.

Door de jaren heen heeft collageen (poeder) zoals bijvoorbeeld de Luminous Beauty Shake of Daily Nectar ook veel meer bekendheid verkregen. Wellicht is dit interessant voor jou.

Wil je nog meer de diepte ingaan qua eiwitten kijk dan zeker eens bij Vitals voor eiwitten zoals; PABA, l-carnitine, l-carnosine, 5-HTP, acetyl-l-carnitine, chondroitine, SAMe, taurine, MSM en lactoferrine.

Voedingssupplementen gaan vandaag de dag nog een stapje verder. Denk namelijk ook eens aan l-arginine, l-theanine, l-tyrosine, l-glutamine, tryptofaan, en n-acetyl-l-cysteïne.

Wil je meer weten over al deze voedingssupplementen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over MSM

Wat zijn de voordelen van MSM-supplementen voor de gezondheid?

MSM-supplementen kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de gewrichts- en huidgezondheid en het verminderen van allergische reacties. (1)

Zijn MSM-supplementen veilig om te gebruiken?

MSM-supplementen zijn over het algemeen veilig bij normaal gebruik, maar het is belangrijk om de dosering te volgen die op het supplement wordt vermeld en voorzichtig te zijn als u bloedverdunners gebruikt of andere medicijnen en supplementen gebruikt.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van MSM-supplementen?

Mogelijke bijwerkingen van MSM-supplementen zijn onder meer maagklachten, hoofdpijn en diarree.

Kunnen MSM-supplementen helpen bij het verminderen van gewrichtspijn?

Ja, MSM-supplementen kunnen helpen bij het verminderen van gewrichtspijn en ontsteking, vooral bij mensen met artritis.

Wat zijn de natuurlijke bronnen van MSM?

MSM komt van nature voor in veel voedingsmiddelen, zoals groene groenten, fruit, eieren, melk en vlees.

Kan MSM-supplementen helpen bij het verbeteren van de huidgezondheid?

Ja, MSM-supplementen kunnen helpen bij het verbeteren van de huidgezondheid door de productie van collageen te verhogen en symptomen van huidaandoeningen zoals rosacea en acne te verminderen.

Is er wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van MSM bij ontstekingen?

Ja, er is wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat MSM-supplementen effectief zijn bij het verminderen van ontstekingen en pijn in het lichaam, vooral bij mensen met artritis.

Hoe gebruik je MSM-supplementen veilig?

Het is belangrijk om de dosering te volgen die op het supplement wordt vermeld en om voorzichtig te zijn bij het gebruik van MSM als u bloedverdunners gebruikt of andere medicijnen en supplementen gebruikt.

Kunnen MSM-supplementen helpen bij het verminderen van allergische reacties?

Ja, er is enig bewijs dat MSM-supplementen kunnen helpen bij het verminderen van allergische reacties, zoals bij allergische rhinitis.

Wat is de rol van MSM in het lichaam?

MSM is een zwavelverbinding die een rol speelt bij veel processen in het lichaam, waaronder het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de gewrichts- en huidgezondheid.

Conclusie beste eiwitten 2023

 1. Beste eiwitten – Orangefit Protein
 2. Beste plantaardige eiwitten – Orangefit Protein
 3. Beste collageen – Luminous Beauty Shake
 4. Beste L-lysine – Vitals L-lysine
 5. Beste eiwitreep – Orangefit Protein Bar
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Wat is MSM? Hoe kan het helpen Ontstekingen te Verminderen?

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips