In dit artikel

Hoe verbeter je jouw money mindset in 7 stappen

Hoe verbeter je jouw money mindset in 7 stappen

In dit artikel

Geld speelt een grote rol in ons leven, maar velen van ons worstelen met hun houding ertegenover. Het idee dat een positieve ‘money mindset’ de sleutel kan zijn tot financieel succes, wordt vaak over het hoofd gezien.

Dit artikel is bedoeld om je te helpen jouw relatie met geld te verbeteren en laat zien hoe een gezonde financiële instelling kan bijdragen aan zowel persoonlijke als financiële groei.

Met jarenlange ervaring in financiële planning en persoonlijke ontwikkeling, heb ik gezien hoe de juiste mindset wonderen kan doen voor iemands vermogen om rijkdom op te bouwen. Een belangrijk feit om te onthouden is dat onze gedachten over geld vaak gevormd worden door onze omgeving en eerdere ervaringen.

Met dit in gedachten, biedt dit artikel praktische stappen die direct toepasbaar zijn. Ontdek hoe je jouw financiële denkwijze kunt transformeren. Sta klaar om te leren.

Key Takeaway

Mijn beste mindset boek is Master Your Mindset. Dit Nederlandse boek van Michael Pilarczyk bevat ontzettend veel wijsheid en stelt je de vragen die zorgen voor effectieve verandering.

Samenvatting

  • Verander je money mindset door te lezen en jezelf te omringen met positieve invloeden zoals de boeken “Denk Groot & Word Rijk” en “Rijke Pa Arme Pa”.
  • Reflecteer op je leven en stel doelen die verder gaan dan geld; droom groots, zelfs over je pensioen, om je financiële doelen betekenisvol te maken.
  • Deel je welvaart met anderen en zie hoe vrijgevigheid niet alleen anderen helpt, maar ook jouw relatie met geld verbetert.
  • Geloof in je eigen succes en wees bereid om te leren en te groeien; herinner jezelf eraan dat financieel succes voor iedereen haalbaar is.
  • Stop met jezelf te vergelijken met anderen en focus op je eigen financiële reis; creëer een positieve intentie voor je geld en werk elke dag om deze te realiseren.

Wat is een ‘money mindset’?

Een ‘money mindset‘ is de manier waarop ik over geld denk en ermee omga. Deze houding bepaalt hoe ik reageer op financiële uitdagingen, successen en doelen. Mijn familie en vrienden hebben een grote rol gespeeld in het vormen van deze mindset.

Zij hebben mij bewust of onbewust geleerd hoe ik geld moet waarderen en gebruiken.

Ik heb ontdekt dat het mogelijk is mijn ‘money mindset’ positief te veranderen. Dit begint met het geven van ruimte aan mezelf om te dromen en doelen te stellen. Vervolgens maak ik een lijst van wat ik echt wil in het leven, zoals Napoleon Hill suggereert, om mijn denken over geld te verbeteren.

Zo leer ik elke dag meer over de kracht van een positieve kijk op mijn financiën.

YouTube video

Het belang van een positieve ‘money mindset’

Nu we begrijpen wat een ‘money mindset’ is, duiken we dieper in waarom het zo cruciaal is om deze positief te houden. Een optimistische kijk op geld beïnvloedt niet alleen de manier waarop ik mijn financiën beheer, maar het vormt ook de keuzes die ik maak en de richting waarin mijn leven zich beweegt.

Ik heb ervaren dat door te focussen op wat ik kan bereiken met geld, zoals plezier tijdens vakanties of het comfort van mijn huis, ik meer gemotiveerd raak om mijn financiële doelen te halen.

Dit standpunt heeft me geholpen om voorbij de beperkende overtuigingen te kijken die me eerder tegenhielden.

De sleutel tot een rijke toekomst ligt in het ontwikkelen van deze positieve ‘money mindset’. Door mezelf vragen te stellen en te dromen over wat mogelijk is zonder financiële grenzen, heb ik een lijst gemaakt met doelen die ik echt wil bereiken.

Dit proces van bewustwording heeft mij in staat gesteld om actie te ondernemen naar een leven waarin geld verdienen en rijk worden geen verafgelegen dromen zijn, maar haalbare realiteiten.

Het continue herinneren aan mijn vermogen om succesvol te zijn heeft een fundamentele verschuiving in mijn denken teweeggebracht, waardoor ik elke dag stappen zet in de richting van financiële vrijheid.

YouTube video

Hoe is je huidige ‘money mindset’ gevormd?

Het begrijpen van het belang van een positieve ‘money mindset‘ leidt ons naar de vraag hoe onze eigen gedachten over geld zijn ontstaan. Mijn kijk op geld is niet uit de lucht komen vallen.

Het heeft wortels in mijn jeugd, de opmerkingen van mijn ouders over financiën en de ervaringen die ik met geld heb gehad. Net zoals veel mensen, heb ook ik zinnen gehoord als “Geld groeit niet aan de bomen” of “Wij zijn niet zo rijk als zij”.

Deze woorden en ervaringen hebben onbewust een kader geschapen voor hoe ik nu over geld denk.

Mijn vrienden praten ook vaak over geld, hun aankopen, schulden of dromen. Dit alles heeft invloed op mijn eigen ‘money mindset’. Soms voel ik me geïnspireerd, andere keren maakt het me wat bezorgd.

Ik heb geleerd dat het belangrijk is om stil te staan bij deze invloeden. Ik vraag mezelf af: waarom denk ik zo over geld? Dit inzicht helpt me te begrijpen waar mijn huidige gedachten en gevoelens over financiën vandaan komen.

Het geeft mij de kans om ze te heroverwegen en eventueel te veranderen naar een meer positieve blik op mijn financiële toekomst.

YouTube video

7 stappen naar een betere ‘money mindset’

Om je financiële denkwijze te verbeteren, bied ik zeven praktische stappen aan. Deze stappen helpen je om positiever over geld te denken en je dromen te realiseren.

Lees boeken die je gedachten positief beïnvloeden

Ik pak vaak een boek op om mijn kijk op geld te verbeteren. Het lezen van de juiste literatuur kan echt een verschil maken. Boeken zoals “Denk Groot & Word Rijk” van Napoleon Hill of “Rijke Pa Arme Pa” van Robert Kiyosaki hebben mij geleerd hoe ik anders naar geld kan kijken.

Ze benadrukken allebei het belang van een positieve houding ten opzichte van financiën en bieden praktische tips om je geldmindset te ontwikkelen.

Je bent de gemiddelde som van de vijf mensen met wie je het meeste tijd doorbrengt, en dat geldt ook voor de boeken die je leest.

Deze boeken laten zien dat het omzetten van belemmerende gedachten naar positieve overtuigingen over geld essentieel is. Ze leren je hoe je zachtjes de overgang maakt naar een mindset die welvaart aanmoedigt, net zoals “zachtjes gaan de paardenvoetjes” ons herinnert aan de gestage, doch zekere vooruitgang.

Het is alsof elk hoofdstuk een stap is op de weg naar financiële vrijheid. Door me te verdiepen in deze verhalen, verander ik langzaam maar zeker mijn eigen overtuigingen en houding ten opzichte van geld.

Gratis Kennismaken met Coach Vortex Flow

Sta stil bij je leven tot nu toe en stel jezelf vragen

Het verbeteren van mijn positieve money mindset begon echt toen ik de tijd nam om terug te kijken op mijn leven. Ik vroeg mezelf af welke overtuigingen ik over geld had en waar deze vandaan kwamen.

Het was een openbaring om te zien hoe ervaringen uit mijn jeugd, zoals momenten van pesten of financiële stress thuis, mijn houding ten opzichte van geld hadden gevormd. Deze zelfreflectie hielp me in te zien dat veel van mijn angsten en negatieve gedachten over geld niet gebaseerd waren op de realiteit, maar op oude herinneringen.

Ik maakte ook een lijst van dingen die ik zou willen doen als geld geen rol speelde. Dit zette me aan het denken over hoeveel mijn huidige financiële beslissingen werden beïnvloed door angst in plaats van door wat ik echt wilde in het leven.

Het leggen van verantwoordelijkheid bij mezelf voor mijn financiële toekomst was een cruciale stap. Door deze vragen te stellen, begon ik de ruimte te creëren om mijn money mindset te veranderen en mijn financiële keuzes bewuster te maken.

Geef wat geld weg

Na het diep nadenken over mijn leven en de vragen die ik mezelf heb gesteld, kwam ik tot het besef dat het delen met anderen een krachtige stap is richting een gezondere geld mindset.

Ik besloot om een deel van mijn geld weg te geven aan doelen die mij na aan het hart lagen. Dit deed meer voor mij dan ik aanvankelijk dacht. Het hielp me om te zien dat geld niet alleen iets is om te bewaren, maar ook iets dat kan helpen bij het maken van een verschil in de wereld.

Ik voelde een golf van voldoening toen ik mijn bijdrage leverde aan goede doelen en projecten die echt impact hebben.

Het proces leerde me ook dat vrijgevigheid niet ten koste gaat van mijn eigen financiële welzijn. Integendeel, het versterkte mijn geloof in overvloed en opende mijn ogen voor de vele manieren waarop ik positieve verandering kan stimuleren.

Door deze stap te zetten, werd mijn relatie met geld gezonder en meer gebalanceerd. Ik realiseerde me dat als je deelt, je niet alleen anderen helpt, maar jezelf ook beloont met een rijkere en diepere appreciatie voor wat je hebt.

Droom over je pensioen

Nadat je wat geld hebt weggegeven, is het tijd om vooruit te kijken en te fantaseren over je pensioen. Beeld je een toekomst in waarin financiële zorgen geen rol meer spelen. Een pensioen goed reguleren vereist inzicht in wat je echt belangrijk vindt.

Stel je voor hoe je wilt leven na jaren van hard werken. Denk aan reizen, hobby’s oppakken of meer tijd doorbrengen met geliefden. Deze visie op je pensioen helpt bij het stellen van financiële doelen die echt betekenisvol zijn.

Dromen over je pensioen zet de eerste stap naar een toekomst waarin je geniet van je vrijheid.

Maak een plan om deze droom werkelijkheid te maken. Begin klein, door elke maand wat geld opzij te zetten in een pensioenfonds of spaarrekening. Dit toont aan dat je niet alleen droomt over een comfortabel pensioen, maar ook actie onderneemt om het te bereiken.

Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn voor elke stap die je nu zet richting een zorgeloos pensioen.

Geloof dat succes voor jou mogelijk is

Ik heb zelf ontdekt hoe krachtig het is om te geloven dat succes binnen mijn bereik ligt. Vroeger dacht ik dat financieel succes alleen voor anderen was weggelegd. Maar door mijn mindset te veranderen, begon ik de mogelijkheden voor mijzelf te zien.

Ik las boeken die mijn gedachten positief beïnvloedden en sprak met mensen die waar ik naar opkeek. Deze stappen hielpen mij om mijn eigen overtuigingen over geld te herkennen en uit te dagen.

Het was een openbaring om te beseffen dat succes niet alleen door externe factoren wordt bepaald, maar ook door mijn eigen geloof in wat mogelijk is. Ik leerde dat het geven van geld aan goede doelen en het investeren in mijn eigen groei bijdraagt aan een positieve money mindset.

Het delen van mijn nieuwe inzichten met vrienden en familie maakte het geloof in mijn succes sterker. Dit alles leerde mij dat iedereen de mogelijkheid heeft om financiële doelen te bereiken, zolang je er maar in gelooft en actie onderneemt.

Creëer een intentie

Een intentie zetten is als het planten van een zaadje voor mijn geldboom. Ik denk na over wat ik echt wil bereiken met mijn geld. Wil ik sparen voor een huis, investeren in aandelen, of beginnen aan mijn pensioen? Ik maak dit doel helder en specifiek.

Dit helpt me om gefocust te blijven en niet afgeleid te worden door onnodige uitgaven.

Vervolgens schrijf ik mijn intentie op een plek waar ik het elke dag kan zien. Het kan een notitie zijn op mijn telefoon of een briefje op de koelkast. Elke keer als ik het zie, herinner ik mezelf eraan waarom ik zuinig ben en waar ik naartoe werk.

Dit maakt het makkelijker om nee te zeggen tegen dingen die niet bijdragen aan mijn doel. Het is zoals het kiezen van de juiste mest voor die geldboom, zodat hij gezond groeit en bloeit.

Stop met jezelf vergelijken met anderen

Vergelijken met anderen brengt ons vaak in een val. We zien de successen van mensen om ons heen en voelen ons minder. Dit gevoel helpt niet bij het ontwikkelen van een betere money mindset.

Realiseer je dat mensen minder aan je denken dan je verwacht. Dit inzicht bevrijdt je van de druk die je jezelf oplegt door vergelijkingen. Door jezelf los te koppelen van deze vergelijkingscultuur, open je deuren naar persoonlijke groei en financieel succes op jouw eigen voorwaarden.

Je eigen verhaal delen over hoe jij jouw visie op geld hebt veranderd kan heel krachtig zijn. Het helpt niet alleen anderen, maar bevestigt ook jouw eigen geloof in de positieve veranderingen die je hebt doorgevoerd.

Nu richt ik mij op de volgende stap in mijn reis naar een betere money mindset.

Je kunt je ‘money mindset’ veranderen

Veel mensen denken dat hun kijk op geld vastligt, maar dat is niet waar. Ik heb zelf ontdekt dat je houding tegenover geld komt van wat je hebt geleerd en ervaren. Dit betekent dat je het ook kunt veranderen.

Begin met te erkennen hoe je omgeving, zoals familie en vrienden, jouw gedachten over geld heeft gevormd. Daarna zet je bewuste stappen om deze perspectieven te verschuiven.

Geld is niet goed of slecht; het is een tool die we kunnen leren gebruiken.

Ik maak een plan om mijn financiële kennis te verbeteren. Ik lees boeken, volg cursussen en praat met mensen die succes hebben met hun financiën. Door mijn mindset te veranderen, open ik deuren naar nieuwe mogelijkheden.

Het is een proces dat tijd kost, maar elke stap vooruit maakt een verschil.

Meer over ‘money mindset’ en persoonlijke groei

Persoonlijke groei gaat hand in hand met de ontwikkeling van je geldmentaliteit. Ik leer mezelf te begrijpen hoe ik over geld denk en hoe dat mijn gedrag beïnvloedt. Door bewust te werken aan mijn houding ten opzichte van financiën, merk ik dat ik opener sta voor kansen om mijn inkomen te verhogen en mijn uitgaven beter te beheren.

Dit proces helpt mij om een gezondere relatie met geld te bouwen.

Om echt vooruitgang te boeken, zet ik kleine, haalbare doelen voor mezelf. Deze aanpak maakt het makkelijker om positieve veranderingen stap voor stap door te voeren. Ik focus niet alleen op het besparen van geld, maar ook op hoe ik investeringen kan doen die op lange termijn waarde toevoegen aan mijn leven.

Dit alles draagt bij aan een sterke basis voor zowel mijn financiële als persoonlijke groei.

Conclusie

Het verbeteren van je money mindset is een krachtige stap naar meer financiële rust. Je leert begrijpen hoe je overtuigingen over geld zijn gevormd en hoe je deze kunt veranderen.

De zeven stappen die we hebben besproken, zijn makkelijk te volgen en effectief. Ze helpen je om een positievere relatie met geld op te bouwen. Door stap voor stap te werken, zie je al snel verandering in hoe je denkt over en omgaat met geld.

Laten we onszelf eraan herinneren dat elk klein succes op dit pad een stap vooruit is naar het leven dat we wensen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een money mindset?

Een money mindset is de manier waarop je denkt over geld en hoe deze gedachten je financiële beslissingen beïnvloeden.

2. Waarom is het belangrijk om mijn money mindset te verbeteren?

Het verbeteren van je money mindset kan je helpen betere financiële beslissingen te nemen en je financiële doelen te bereiken.

3. Kan ik mijn money mindset echt veranderen?

Ja, met bewuste inspanning en oefening kun je je money mindset veranderen en ontwikkelen naar een positievere benadering van geld.

4. Hoe lang duurt het om mijn money mindset te verbeteren?

De tijd die nodig is om je money mindset te verbeteren, verschilt per persoon, maar met dagelijkse oefening kun je binnen enkele weken al verandering merken.

5. Wat is de eerste stap om mijn money mindset te verbeteren?

De eerste stap is het herkennen en begrijpen van je huidige gedachten over geld, zodat je weet welke aspecten je wilt veranderen.

Picture of Anouk van Gangelen (Empathisch Lifecoach)

Anouk van Gangelen (Empathisch Lifecoach)

Anouk van Gangelen (1992) is een empathische lifecoach en oprichtster van Vortex Flow, gewijd aan persoonlijke en emotionele ontwikkeling. Ze is de partner van Martijn en een liefhebbende moeder van Tess en Luka. Haar expertise omvat persoonlijke ontwikkeling, het bevorderen van innerlijke vrede en helpen creëren van meer Flow. Lees haar waardevolle inzichten en levenslessen op haar website. Volg Anouk ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor vragen of suggesties, mail anouk@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Anouk van Gangelen

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips