In dit artikel

Minimalisme | #14 Tips om te Beginnen met Minimaliseren

Minimalisme | #14 Tips om te Beginnen met Minimaliseren!

In dit artikel

Wat is minimalisme? Minimalisme is een term die je tegenwoordig steeds vaker hoort, en steeds meer mensen nemen een minimalistische levensstijl aan. Maar wat is nu precies de betekenis van minimalisme, wat houdt minimaliseren in en hoe kan je zelf minimalistisch gaan leven? Voor wie op zoek is naar een manier om meer overzicht, orde en rust te creëren in zijn of haar leven en daarvoor de beste tips wil vinden, is dit artikel perfect!

Minimalisme is eigenlijk een levensstijl waarbij ervan wordt uitgegaan dat enkel het noodzakelijke (voornamelijk op materieel vlak) écht belangrijk is. Met andere woorden, men gaat een interieur creëren dat niet overloopt van de luxe en oneindig veel voorwerpen, hebbedingetjes en voorzieningen, maar juist heel eenvoudig is. Een online cursus minimalisme kan je alles leren wat je moet weten om je eigen leven en woning minimalistisch in te richten. Ook kan de documentaires als Minimalism op Netflix je verder inspireren en staan er super veel handige tips en info in boeken over Minimalisme.


Klik hier voor korting op de online cursus Minimalisme

Beste tips voor een Minimalistisch leven

Je interieur minimaliseren is eigenlijk relatief eenvoudig, zolang je je op de juiste zaken concentreert. Het tegenovergestelde van minimalisme is eigenlijk de consumptiemaatschappij als geheel, waarbij men zoveel mogelijk (materiële) bezittingen gaat vergaren. Bij minimalisme geldt het principe van “less is more”, en met dat in het achterhoofd is het gemakkelijker om de inrichting van je woning te veranderen. Wij adviseren ook om met Minimalisme te starten met je huis en vervolgens ook op andere vlakken in je leven Minimalisme toe te passen.

Beste tips om je interieur te Minimaliseren!

1. Geef jezelf duidelijkheid

Voor je zomaar van alles uit je woning gaat verwijderen, is het natuurlijk belangrijk dat je op voorhand een beeld hebt op wat je eigenlijk wilt bereiken met minimalisme. Misschien wil je wel gewoon meer mentale rust ervaren of wil je gewoon niet dat elke lade in elke kast overloopt van de spullen. Waarschijnlijk is je doel zowel materiaal als mentaal en zelfs emotioneel: het loslaten van oude spullen waar je niets mee hebt, is vaak niet zo gemakkelijk en gaat heel vaak gepaard met het loslaten van emoties.

Een goed idee is om voor jezelf op te schrijven wat je wil bereiken, bijvoorbeeld: “Ik wil dat alle spullen overzichtelijk geordend zijn en dat ik nooit meer iets moet zoeken.” Dergelijke stellingen geven je minimalisme project richting, waardoor je het ook veel sneller kunt verwezenlijken.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

2. Beginnen bij het begin

Het is natuurlijk maar al te gemakkelijk om jezelf te laten overweldigen door al het werk dat je moet doen om je interieur wat overzichtelijker en netter te krijgen. Want hoe begin je daaraan, als echt élke kamer vol ligt? Denk eerst op kleine schaal. Begin desnoods met de allerkleinste ruimte in je woning, zodat je sneller resultaat ziet. Dat zal je ook motiveren om vol te houden en meer uitdagende ruimtes aan te pakken, zoals de woonkamer of de badkamer.

Zo kan je bijvoorbeeld eerst de waskamer of zelfs gewoon het toilet of een opbergruimte minimalistisch inrichten. Staan daar spullen die je al lang hebt, maar eigenlijk nooit gebruikt? Doe deze dan alvast weg. Op die manier creëer je momentum en voor je het weet ziet je woning er al veel rustiger en meer geordend uit!

3. Wat maakt je blij én is nuttig?

Een goede vraag die je jezelf kan stellen als je niet goed weet of je iets moet wegdoen of moet houden – ook wel minimaliseren genoemd – is : “Is het nuttig”. Een duidelijke vraag als deze maakt het mogelijk om snel de knoop door te hakken en alle spullen die eigenlijk niets bijdragen en zelfs die spullen waar je over twijfelt meteen weg te doen. Natuurlijk is het dan belangrijk dat je eerlijk bent met jezelf en niet zomaar aan willekeurige dingen blijft vasthouden! Misschien maakt een online yogales jou juist wel heel erg blij.

Minimaliseren Minimalisme Minimalistisch

4. Wat gebruik je regelmatig?

Nog een goede vraag om jezelf te stellen! Dingen die je vaak gebruikt, van voorzieningen in de keuken tot schoonmaakproducten en andere spulletjes kan je natuurlijk laten staan. Merk je echter op dat er veel spullen zijn die ruimte innemen maar geen enkele functie vervullen, dan kan je ze al een stuk gemakkelijker weg doen. Het vraagt wat tijd om op die manier al je bezittingen te analyseren, maar het resultaat is wel dat je meteen heel wat ruime vrijmaakt!

5. Een doos als prachtig hulpmiddel

Wil je niet al tijdens het opruimproces overweldigd raken en zo snel mogelijk ordelijk te werk gaan? Maak dan gebruik van kartonnen dozen om alle spullen die je wil wegdoen in te bewaren. Zo blijven ze niet voor je voeten liggen én kan je ze naderhand sneller weg doen. Ook kan je verschillende dozen labelen, bijvoorbeeld als “Zeker weg te doen” of “Twijfelgeval”. Zo kan je naderhand nog altijd eens dubbel nakijken!

6. Houd de muren vrij

Een van de meest opvallende onderdelen van elke woning zijn de muren en wanden. Als je in een ruimte binnenkomt, dan is dat immers het eerste wat je ziet. Lopen de muren daarbij over van decoratie, verschillende kleurcontrasten en andere dingen, dan komt de kamer al snel chaotisch en wanordelijk over. Wil je minimalistisch gaan leven, dan is het dus erg belangrijk dat je eerst de muren wat vrijer maakt. Overtollige kadertjes en andere vormen van decoratie, die kan je in veel gevallen echt missen!

7. Kies de juiste kleuren

Minimalisme in je interieur verwerken is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Wel erg belangrijk is dat je naast minder spullen ook het belang van de juiste kleuren inziet. Opvallende kleuren die in contrast liggen met elkaar zijn doorgaans niet de beste oplossing, omdat ze het geheel van de ruimte overweldigend maken. Ga voor warmere, natuurlijke tinten als lichtbruin, wit of beige om meer rust in de ruimte te creëren en zo je woning minimalistisch te maken.

8. Pas eenzelfde stijl toe in alle ruimtes

Minimaliseren heeft niet enkel betrekking op hoe weinig er in je huis staat, maar ook op het toepassen van één uniforme atmosfeer in alle ruimtes. Zo kan je bijvoorbeeld je keuken en woonkamer in dezelfde kleuren schilderen en dezelfde stijl decoratie en meubilair kiezen om het nog rustgevender te maken. Ook in de tuin kan je minimalisme integreren door niet al te veel meubilair en decoratie te kiezen, en je gazon strak en netjes te houden!

9. Kleding is een belangrijke factor

Eén van de eerste dingen die je zou moeten onderzoeken als je minimalisme nastreeft, is je kledingkast. Veel mensen hebben veel te veel kleren en vaak ook nog eens kleding die ze nooit dragen. Haal je kledingkasten leeg, gooi kleren op een hoop en bepaal eerlijk voor jezelf waar je nog iets mee hebt. De rest kan je gewoon wegdoen of aan een goed doel schenken. Zo maak je er ander nog blij mee!

Minimalistisch Minimaliseren Minimalisme

10. Een vaste plaats voor alles

Zelfs als je weinig in huis hebt door te minimaliseren, is het nog altijd mogelijk om alles kwijt te raken. Daarom is het een goed idee om de spullen die je houdt te ordenen, te categoriseren en veilig en duidelijk op te bergen. Maak gebruik van labels, plastic doosjes en andere opberghulpmiddelen om dat goed te doen. Zo houd je nog méér vrije ruimte over en vind je alles snel terug!

11. Koop gewoon minder

Hoe doeltreffend een goede opruimbeurt ook mag zijn om meer vrije ruimte in je woning te creëren, lang zal dat niet zo blijven als je ook heel wat nieuwe dingen blijft kopen. Daag jezelf uit om enkel het broodnodige te kopen, waarvan je weet dat je het zult gebruiken en dat je er plaats voor hebt. Zo blijft je huis ook overzichtelijk en grotendeels leeg, waardoor al die moeite niet voor niets is geweest!

12. Houd de vloer vrij

Vervolgens mag het belang van een vrije vloer niet onderschat worden voor een minimalistisch huis. Vaak liggen op de vloer tal van decoratie, dikke kleurige tapijten en andere dingen die misschien wel mooi kunnen zijn, maar ook veel plaats innemen en de ruimte chaotisch doen lijken. Een minimalistische vloer is leeg, schoon, eenvoudig qua kleur en biedt ruimte voor beweging.

13. Regelmatig schoonmaken is ook belangrijk

Hoewel spullen wegdoen en de overblijvende dingen ordenen een goede manier is om je interieur minimalistisch te maken, is het ook belangrijk dat je regelmatig alles schoon houdt. Zelfs een woning waar niet veel in staat kan vuil en wanordelijk lijken als alles onder het stof ligt. Versterk het effect van je minimalistische levensstijl in huis door regelmatig te stofzuigen, de ramen schoon te houden en te zorgen dat alles een beetje lekker ruikt!

14. Geef overbodige spullen weg

Als je niet goed weet wat je met al je overblijvende spullen moet doen – geef ze dan gewoon weg. Geef ze als cadeau aan een vriend of vriendin, doneer kleren aan het goede doel of maak er iemand anders blij mee. Gewoon omdat jij die spullen niet meer nodig hebt, wil niet zeggen dat ze in de vuilnisbak terecht moeten komen. Maak er een win-win situatie van: jij bent er van af, en de ander is er blij mee!

Meer voor jouw persoonlijke ontwikkeling

Wil jij de volgende stap maken in jouw persoonlijke groei? Focus je dan naast persoonlijke ontwikkeling ook op je gezondheid en verdiep je in geldzaken.

Als jij je richt op persoonlijke groei, ben je vast bekend met de termen dankbaarheid, persoonlijke kernwaarden, zelfliefde en zelfontwikkeling. Mocht je nu zoekende zijn in wat jouw stap gaat zijn om zelfvertrouwen te vergroten, om te gaan met HSP of om uit jouw burn out te komen. Wellicht is en podcast zelfontwikkeling dan een goede eerste stap.

Het kan helpen om achter jouw positieve eigenschappen te komen en positief te denken, maar ook het onderzoeken van jouw belemmeringen en wat dit voor invloed heeft op zelfdiscipline en jouw mindset kan heel nuttig zijn. Hoe ben je geconditioneerd? En wat heeft dit voor invloed op zelfbewustzijn? Wat is mindhacking? Hiermee leer je meer over gezondheid en geluk, het levenswiel kan hier ook een onderdeel in spelen.

Leren middels neurofeedback en oude overtuigingen accepteren en loslaten is aan te raden. Op deze manier een gezonde relatie met jezelf en anderen visualiseren en een meer altruïstisch leven leiden.

Mocht je al dieper in de materie zitten dan zullen de woorden affirmaties, mantra, autosuggestie en het universum je niet onbekend voorkomen. Wellicht zijn ook de universele wetten als wet van de aantrekking en wet van compensatie al aan de orde gekomen. Zo niet lees dan zeker even door.

Met microdosing kun je tot diepere inzichten komen, ook door middel van andere methodes kun je jezelf beter leren kennen. Bijvoorbeeld gezichtlezen (fysionomie) of hypnose. Dan denk je vast, is hypnose gevaarlijk, NEE! Andere takken van holistische blik zijn familieopstellingen. Maar inzicht krijgen middels de sterren, human design kan ook veel inzichten in jezelf vergaren. Daar heb je dan geen documentaires persoonlijke ontwikkeling voor nodig.

Ben je juist meer opzoek naar een training of docu dan kun je je verdiepen in documentaire mindset of de beste mindset training of zelfs obstacle mindset. I am not your guru van Tony Robbins is ook inspirerend. Check ook eens de Black Friday persoonlijke ontwikkeling.

Middels al deze wegen kun je dichter bij je ikigai komen, jouw passie. Dit kan zijn leven vanuit minimalisme, een nieuwe opleiding in NLP volgen of de stroming wetenschap waarheid volgen. Alles is oké.

Wil je meer weten over de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je ontwikkeling en gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart aan de slag. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke keuze jij gaat maken! Laat onder de blog een bedankt tekstje achter.

Minimalisme toepassen in jouw leven

Onlangs hebben wij zelf de online cursus Minimalisme gevolgd en daarbij ontdekten we dat Minimalisme nog meer is dan alleen het fysieke in en rondom je huis. Vind je Minimalisme dus interessant en zou je hier over willen weten lees dan zeker onze uitgebreide review over de online cursus Minimalisme. Het heeft onze ogen geopend en ik zal niet zeggen dat we nu Minimalistisch zijn maar we hebben wel veel onderdelen van Minimalisme geïntegreerd in ons opgeruimde leven.


Klik hier voor korting op de online cursus Minimalisme

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Minimalisme | #14 Tips om te Beginnen met Minimaliseren!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips