Minimalisme | #14 Tips om te Beginnen met Minimaliseren
19 oktober 2020 
in Mindset
10 min. leestijd

Minimalisme | #14 Tips om te Beginnen met Minimaliseren

Wat is minimalisme? Minimalisme is een term die je tegenwoordig steeds vaker hoort, en steeds meer mensen nemen een minimalistische levensstijl aan. Maar wat is nu precies de betekenis van minimalisme, wat houdt minimaliseren in en hoe kan je zelf minimalistisch gaan leven? Voor wie op zoek is naar een manier om meer overzicht, orde en rust te creëren in zijn of haar leven en daarvoor de beste tips wil vinden, is dit artikel perfect!

Minimalisme is eigenlijk een levensstijl waarbij ervan wordt uitgegaan dat enkel het noodzakelijke (voornamelijk op materieel vlak) écht belangrijk is. Met andere woorden, men gaat een interieur creëren dat niet overloopt van de luxe en oneindig veel voorwerpen, hebbedingetjes en voorzieningen, maar juist heel eenvoudig is. Een online cursus minimalisme kan je alles leren wat je moet weten om je eigen leven en woning minimalistisch in te richten. Ook kan de documentaires als Minimalism op Netflix je verder inspireren en staan er super veel handige tips en info in boeken over Minimalisme.

Korting Online Cursus Minimalisme

Beste tips voor een Minimalistisch leven

Je interieur minimaliseren is eigenlijk relatief eenvoudig, zolang je je op de juiste zaken concentreert. Het tegenovergestelde van minimalisme is eigenlijk de consumptiemaatschappij als geheel, waarbij men zoveel mogelijk (materiële) bezittingen gaat vergaren. Bij minimalisme geldt het principe van “less is more”, en met dat in het achterhoofd is het gemakkelijker om de inrichting van je woning te veranderen. Wij adviseren ook om met Minimalisme te starten met je huis en vervolgens ook op andere vlakken in je leven Minimalisme toe te passen.

Beste tips om je interieur te Minimaliseren!

1. Geef jezelf duidelijkheid

Voor je zomaar van alles uit je woning gaat verwijderen, is het natuurlijk belangrijk dat je op voorhand een beeld hebt op wat je eigenlijk wilt bereiken met minimalisme. Misschien wil je wel gewoon meer mentale rust ervaren of wil je gewoon niet dat elke lade in elke kast overloopt van de spullen. Waarschijnlijk is je doel zowel materiaal als mentaal en zelfs emotioneel: het loslaten van oude spullen waar je niets mee hebt, is vaak niet zo gemakkelijk en gaat heel vaak gepaard met het loslaten van emoties.

Een goed idee is om voor jezelf op te schrijven wat je wil bereiken, bijvoorbeeld: “Ik wil dat alle spullen overzichtelijk geordend zijn en dat ik nooit meer iets moet zoeken.” Dergelijke stellingen geven je minimalisme project richting, waardoor je het ook veel sneller kunt verwezenlijken.

Vitaily Korting en Ervaringen - Alle supplementen in een - kortingscode

2. Beginnen bij het begin

Het is natuurlijk maar al te gemakkelijk om jezelf te laten overweldigen door al het werk dat je moet doen om je interieur wat overzichtelijker en netter te krijgen. Want hoe begin je daaraan, als echt élke kamer vol ligt? Denk eerst op kleine schaal. Begin desnoods met de allerkleinste ruimte in je woning, zodat je sneller resultaat ziet. Dat zal je ook motiveren om vol te houden en meer uitdagende ruimtes aan te pakken, zoals de woonkamer of de badkamer.

Zo kan je bijvoorbeeld eerst de waskamer of zelfs gewoon het toilet of een opbergruimte minimalistisch inrichten. Staan daar spullen die je al lang hebt, maar eigenlijk nooit gebruikt? Doe deze dan alvast weg. Op die manier creëer je momentum en voor je het weet ziet je woning er al veel rustiger en meer geordend uit!

3. Wat maakt je blij én is nuttig?

Een goede vraag die je jezelf kan stellen als je niet goed weet of je iets moet wegdoen of moet houden – ook wel minimaliseren genoemd – is : “Is het nuttig”. Een duidelijke vraag als deze maakt het mogelijk om snel de knoop door te hakken en alle spullen die eigenlijk niets bijdragen en zelfs die spullen waar je over twijfelt meteen weg te doen. Natuurlijk is het dan belangrijk dat je eerlijk bent met jezelf en niet zomaar aan willekeurige dingen blijft vasthouden!

Minimaliseren Minimalisme Minimalistisch

4. Wat gebruik je regelmatig?

Nog een goede vraag om jezelf te stellen! Dingen die je vaak gebruikt, van voorzieningen in de keuken tot schoonmaakproducten en andere spulletjes kan je natuurlijk laten staan. Merk je echter op dat er veel spullen zijn die ruimte innemen maar geen enkele functie vervullen, dan kan je ze al een stuk gemakkelijker weg doen. Het vraagt wat tijd om op die manier al je bezittingen te analyseren, maar het resultaat is wel dat je meteen heel wat ruime vrijmaakt!

5. Een doos als prachtig hulpmiddel

Wil je niet al tijdens het opruimproces overweldigd raken en zo snel mogelijk ordelijk te werk gaan? Maak dan gebruik van kartonnen dozen om alle spullen die je wil wegdoen in te bewaren. Zo blijven ze niet voor je voeten liggen én kan je ze naderhand sneller weg doen. Ook kan je verschillende dozen labelen, bijvoorbeeld als “Zeker weg te doen” of “Twijfelgeval”. Zo kan je naderhand nog altijd eens dubbel nakijken!

6. Houd de muren vrij

Een van de meest opvallende onderdelen van elke woning zijn de muren en wanden. Als je in een ruimte binnenkomt, dan is dat immers het eerste wat je ziet. Lopen de muren daarbij over van decoratie, verschillende kleurcontrasten en andere dingen, dan komt de kamer al snel chaotisch en wanordelijk over. Wil je minimalistisch gaan leven, dan is het dus erg belangrijk dat je eerst de muren wat vrijer maakt. Overtollige kadertjes en andere vormen van decoratie, die kan je in veel gevallen echt missen!

7. Kies de juiste kleuren

Minimalisme in je interieur verwerken is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Wel erg belangrijk is dat je naast minder spullen ook het belang van de juiste kleuren inziet. Opvallende kleuren die in contrast liggen met elkaar zijn doorgaans niet de beste oplossing, omdat ze het geheel van de ruimte overweldigend maken. Ga voor warmere, natuurlijke tinten als lichtbruin, wit of beige om meer rust in de ruimte te creëren en zo je woning minimalistisch te maken.

8. Pas eenzelfde stijl toe in alle ruimtes

Minimaliseren heeft niet enkel betrekking op hoe weinig er in je huis staat, maar ook op het toepassen van één uniforme atmosfeer in alle ruimtes. Zo kan je bijvoorbeeld je keuken en woonkamer in dezelfde kleuren schilderen en dezelfde stijl decoratie en meubilair kiezen om het nog rustgevender te maken. Ook in de tuin kan je minimalisme integreren door niet al te veel meubilair en decoratie te kiezen, en je gazon strak en netjes te houden!

9. Kleding is een belangrijke factor

Eén van de eerste dingen die je zou moeten onderzoeken als je minimalisme nastreeft, is je kledingkast. Veel mensen hebben veel te veel kleren en vaak ook nog eens kleding die ze nooit dragen. Haal je kledingkasten leeg, gooi kleren op een hoop en bepaal eerlijk voor jezelf waar je nog iets mee hebt. De rest kan je gewoon wegdoen of aan een goed doel schenken. Zo maak je er ander nog blij mee!

Minimalistisch Minimaliseren Minimalisme

10. Een vaste plaats voor alles

Zelfs als je weinig in huis hebt door te minimaliseren, is het nog altijd mogelijk om alles kwijt te raken. Daarom is het een goed idee om de spullen die je houdt te ordenen, te categoriseren en veilig en duidelijk op te bergen. Maak gebruik van labels, plastic doosjes en andere opberghulpmiddelen om dat goed te doen. Zo houd je nog méér vrije ruimte over en vind je alles snel terug!

11. Koop gewoon minder

Hoe doeltreffend een goede opruimbeurt ook mag zijn om meer vrije ruimte in je woning te creëren, lang zal dat niet zo blijven als je ook heel wat nieuwe dingen blijft kopen. Daag jezelf uit om enkel het broodnodige te kopen, waarvan je weet dat je het zult gebruiken en dat je er plaats voor hebt. Zo blijft je huis ook overzichtelijk en grotendeels leeg, waardoor al die moeite niet voor niets is geweest!

12. Houd de vloer vrij

Vervolgens mag het belang van een vrije vloer niet onderschat worden voor een minimalistisch huis. Vaak liggen op de vloer tal van decoratie, dikke kleurige tapijten en andere dingen die misschien wel mooi kunnen zijn, maar ook veel plaats innemen en de ruimte chaotisch doen lijken. Een minimalistische vloer is leeg, schoon, eenvoudig qua kleur en biedt ruimte voor beweging.

13. Regelmatig schoonmaken is ook belangrijk

Hoewel spullen wegdoen en de overblijvende dingen ordenen een goede manier is om je interieur minimalistisch te maken, is het ook belangrijk dat je regelmatig alles schoon houdt. Zelfs een woning waar niet veel in staat kan vuil en wanordelijk lijken als alles onder het stof ligt. Versterk het effect van je minimalistische levensstijl in huis door regelmatig te stofzuigen, de ramen schoon te houden en te zorgen dat alles een beetje lekker ruikt!

14. Geef overbodige spullen weg

Als je niet goed weet wat je met al je overblijvende spullen moet doen – geef ze dan gewoon weg. Geef ze als cadeau aan een vriend of vriendin, doneer kleren aan het goede doel of maak er iemand anders blij mee. Gewoon omdat jij die spullen niet meer nodig hebt, wil niet zeggen dat ze in de vuilnisbak terecht moeten komen. Maak er een win-win situatie van: jij bent er van af, en de ander is er blij mee!

Minimalisme toepassen in jouw leven

Onlangs hebben wij zelf de online cursus Minimalisme gevolgd en daarbij ontdekten we dat Minimalisme nog meer is dan alleen het fysieke in en rondom je huis. Vind je Minimalisme dus interessant en zou je hier over willen weten lees dan zeker onze uitgebreide review over de online cursus Minimalisme. Het heeft onze ogen geopend en ik zal niet zeggen dat we nu Minimalistisch zijn maar we hebben wel veel onderdelen van Minimalisme geïntegreerd in ons opgeruimde leven.

Korting Online Cursus Minimalisme

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét platform voor zelfontwikkeling

Met de 360 graden benadering van Persoonlijke Ontwikkeling delen we inspiratie via Blogs, de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, leerzame Events, mooie Boeken én het Gratis E-book.

Op het platform vind je alles over Voeding, Beweging & SportSlaapMeditatieMindset en Geluk.

👉 TIP: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig en ontdek ’s wereld beste Relax App.

Heel veel succes en plezier met de volgende stap in jouw persoonlijke groei!

 

Laat je een reactie achter?

Laat je even weten in een reactie of jij ervaring hebt met Minimalisme? Hiermee kan je anderen inspireren en ik zal altijd persoonlijk reageren 🙂

Vitaily Korting en Ervaringen - Alle supplementen in een - kortingscode

Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In zijn gratis E-book deelt Martijn de beste 50 Praktische Tips om groei te ervaren . >>Download Gratis<<
Reactie plaatsen

50 Praktische Groei Tips 

Op welk onderdeel zou jij willen groeien?


  • Meer energie?
  • Regelmatiger bewegen?
  • Uitgeruster wakker worden?
  • Bewuster worden van je mindset?
  • De voordelen van meditatie ervaren?
  • Meer geluk ervaren?

Je kan niet op alle gebieden tegelijk groeien.


Door te focussen op één onderdeel maak je de volgende stap in jouw persoonlijke groei.


Download nu het  GRATIS E-book.  

50%
Het E-book: De volgende stap in jouw persoonlijke groei
GRATIS in je mailbox
Ja, ik wil het E-book
50 praktische groei tips download