arrow_drop_up arrow_drop_down
22 februari 2020 

Mini retraite in een klooster in Amersfoort

Een dag lang naar je gevoel luisteren en “mogen lummelen” van jezelf

Bij binnenkomst bij de Volbewust Mindschool in het OLV Eemklooster in Amersfoort rook ik een heerlijke geur waardoor ik me gelijk ontspannen voelde. (Dit bleek de geur heilig hout te zijn.) We werden vriendelijk ontvangen door Jeffrey en Anouk en werden voorzien van thee en koffie.

De andere deelnemers druppelden op deze zondag ochtend binnen en er ontstonden al mooie verbindingen met onbekende, gelijkgestemde mensen. Deelnemers kwamen naar deze unieke locatie voor de Stiltedag vanuit Hilversum, Leusden en zelfs uit Haarlem en Den Haag. Geen van de deelnemers had nog ervaring met retraites en iedereen was nieuwsgierig wat het hem of haar zou gaan brengen.

Programma

Het programma van de Stiltedag was van 9:30 tot 18:00 uur en na de inloop volgde een introductie van Jeffrey en Anouk. Ze deelden met ons het programma en de bijbehorende spelregels. We mochten tijdens het volledige programma niet praten, contact zoeken met andere deelnemers of je telefoon gebruiken. Het was wel toegestaan om te schrijven. Het zou een offline dag worden om dichter bij jezelf te komen en wie weet welke inzichten het zou geven.

Jeffrey en Anouk, die alle onderdelen gedurende de dag begeleidden, mochten natuurlijk wel spreken om de deelnemers instructies te geven. Het motto was: Doe alsof je thuis bent.

Meditatie Bodyscan

We begonnen met een meditatie bodyscan van Anouk. Tijdens de bodyscan wordt je bewust van je volledige lichaam, van je tenen tot je kruin. Ik was wat verkouden en merkte tijdens de meditatie dat ik wat last kreeg van kriebel in mijn keel waardoor ik ging hoesten. Ik werd me er bewust van dat ik me hier tegen aan het verzetten was om de groep “niet tot last te zijn”. Op de momenten dat ik hiermee bezig was, voerden mijn gedachten de overhand en raakte ik uit de meditatie. Ik mediteer vrij regelmatig en het lukte om mezelf weer te herpakken in de meditatiestaat en de bodyscan af te maken.

Fruit, thee met lekkers en een mindful lunch

Tijdens de Stiltedag werden we bijzonder goed verzorgd. Er waren blokjes ingepland waar je thee met wat lekkers kon pakken en we kregen een gezonde overheerlijke vegetarische lunch voorgeschoteld. Ook was er de hele dag een ruime keuze uit vers fruit.

Na de bodyscan kregen we thee met wat lekkers en aansluitend een mindfulness meditatie. Normaal mediteer ik één keer op een dag en ik was heel erg nieuwsgierig wat meerdere keren mediteren op een dag mij zou brengen aan inzichten. Tijdens de mindfulness meditatie visualiseerden we dat we het middelpunt van de orkaan waren, best toepasselijk met de storm Dennis die op dat moment langs raasde. De gedachten die je hebt zijn de storm en jij staat daar los van. Jij bent niet de gedachten en daardoor kan je “de gedachtenwolken” observeren zonder oordeel.

Merk je dat je mee gaat in je gedachten? Visualiseer dan weer het middelpunt van de orkaan en observeer de gedachten. Dit heeft mij al zoveel rust gegeven dat ik me hier nu dagelijks bewust van probeer te zijn. Het lukt nog niet altijd maar ik merk progressie.

Slapen

Tijdens de dag waren er ook wat blokjes met vrije tijd ingepland. Hierin kon je gaan wandelen, wat eten / drinken, zitten, slapen of gewoon om je heen kijken en voelen. Tijdens het vrije tijd blokje voor de lunch was mijn vriendin in slaap gevallen. Op het moment dat de mindful lunch klaarstond sliep ze nog steeds en gingen er gedachten door me heen om haar wakker te maken. Echter hadden we afgesproken dat we vandaag volledig ons gevoel zouden volgen. Ik besloot om haar te laten liggen en na afloop van de dag merkten ik dat iedereen dezelfde gedachtes had. “Moeten we haar wel of niet wakker maken?” Uiteindelijk werd ze 10 min voor het einde van de lunch wakker en kon ze op haar eigen tempo genieten van de heerlijke lunch. Dit was een bijzondere ervaring.

Het was ook heel bijzonder om met andere mensen aan een lunchtafel te zitten en geen woord te wisselen. Toen ik met een deelnemer tegelijk naar het bakje hummus reikte gingen we allebei toch een soort van “in de fout” haha.

Wandeling

Een van de hoogtepunten voor mij tijdens deze stiltedag was de stiltewandeling. Jeffrey gaf ons instructies waar we zouden gaan lopen en dat we elkaar voldoende ruimte zouden geven. We liepen als een soort van treintje achter Jeffrey aan door de waanzinnig mooie omgeving van het OLV Eemklooster. Jeffrey gaf als tip om heel bewust elke stap te zetten en de grond onder je voeten te voelen. Daarnaast adviseerde hij om in de verte voor je naar één punt te kijken en te luisteren naar de geluiden om je heen. Na een meter of 50 voelde het niet meer als een gewone wandeling maar voelde het alsof ik de wandeling was. Ik was helemaal een met het moment en merkte dat ik dat heel erg fijn vond. Was dit natural high?

Wat deze wandeling voor mij extra bijzonder maakte was de locatie. Ik heb in deze omgeving op de middelbare school gezeten en voelde de herinneringen door mijn lichaam bij het zien van de sportvelden en de gebouwen. Ik merkte dat ik best wat negatieve herinneringen had aan deze tijd en kon dit nu observeren zonder oordeel. Het voelt nu veel meer oké en ik heb het gevoel dat ik uit die periode voor mezelf wat heb “opgelost”.

Meditaties en Yin Yoga

Gedurende de dag waren er verschillende meditaties en ook stond er Yin Yoga op het programma. Yin Yoga is een langzame vorm van yoga met houdingen die je voor langere tijd vasthoudt. Soms wel 3 tot 5 minuten! Op deze manier wordt het bindweefsel langzaam gerekt en gehydrateerd. Na een crossfit workout volg ik meestal een RomWOD programma. Dit zijn stretches gebaseerd op Yin Yoga en sluiten aan bij crossfit. Ik merkte wat herkenning in bepaalde houdingen.

We sloten de dag af met een afsluitingsmeditatie om een dankbaar gevoel op te roepen dat deze dag in het teken van jou stond en je hier de tijd voor hebt gemaakt. Namasté.

Deelnemers

Tijdens de afsluitening was het mooi om te ervaren dat alle deelnemers het gevoel hadden elkaar al goed te kennen. Dit is best bijzonder want alleen tijdens de inloop hebben we kort met elkaar gesproken. Tijdens een stiltedag communiceer je op een andere frequentie met elkaar. Hoe dit precies werkt ben ik nog niet helemaal achter maar dit ga ik zeker verder onderzoeken.

Ik heb een hele bijzondere dag gehad en ben dankbaar dat ik hier voor mezelf de tijd voor heb gemaakt. In het drukke leven dat we allemaal leiden is het belangrijk om dit soort momenten in te plannen ben ik van mening. Tijdens een Stiltedag ben je “aan het vertragen” en lijkt het of er geen tijd is.

Dit wil ik ook!

Goed nieuws als ik je interesse heb gewekt om ook een dagje te lummelen en dichter bij jezelf te komen tijdens een mini retraite in een klooster.

Bekijk even de website van VolBewust Mindschool voor meer informatie en inschrijven.

 

Laat je een reactie achter?

Laat je even weten in een reactie of jij ervaring hebt met een retraite? Hiermee kan je anderen inspireren en ik zal altijd reageren 🙂

Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess. Hij heeft passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Martijn neemt jullie mee in zijn verhaal aan de hand van inzichten die hij heeft verkregen door het luisteren van podcasts, het bekijken van documentaires, het lezen van boeken en het volgen van seminars.
Reactie plaatsen