In dit artikel

Melatonine en Vliegtuig: Helpt het? (2023)

In dit artikel

Het vliegtuig instappen na een lange reis en gemakkelijk in slaap te vallen kan voelen als een onmogelijke taak. Ik heb het zelf ook ervaren, onrustig wringen in die krappe vliegtuigstoel, zoekend naar de beste manier om te slapen.

Maar wist je dat melatonine, een hormoon dat je lichaam helpt reguleren wanneer je slaapt en wakker wordt, hierbij kan helpen? In deze blogpost ga ik delen hoe melatonine je kan helpen om beter te slapen op een vliegtuig, zodat je fris en uitgerust aankomt op je bestemming.

Maak je klaar om afscheid te nemen van slapeloze vliegreizen!

Key Takeaway

Mijn beste melatonine van 2023 is Naturecan Melatonine CBD Capsules. Dit merk heeft geen detecteerbare THC en is veel effectiever dan gewone CBD. Het versterkt dit melatonine middel op een veilige manier.

Samenvatting

 • Melatonine is een hormoon dat je lichaam helpt bij het reguleren van slaap en waakzaamheid.
 • Het gebruik van melatonine supplementen kan helpen om beter te slapen tijdens een vliegreis.
 • Andere tips voor beter slapen in het vliegtuig zijn het vermijden van alcohol, het kiezen van een comfortabele plek, het gebruik van oordoppen en een slaapmasker, het nemen van een kussen voor extra comfort, ontspannende activiteiten doen, letten op je voeding, en ontspannen blijven.

Tips voor het slapen in het vliegtuig

– Vergeet niet om alcohol te vermijden, omdat dit je slaapcyclus kan verstoren.

– Kies altijd een comfortabele plek waar je lekker kunt liggen en ontspannen.

– Gebruik oordoppen en een slaapmasker om eventuele geluiden en licht te blokkeren.

– Neem altijd een kussen mee voor extra comfort en ondersteuning.

– Doe ontspannende activiteiten, zoals het luisteren naar rustgevende muziek of het lezen van een boek, om je geest tot rust te brengen.

– Let op je voeding en vermijd zware maaltijden vlak voor het slapengaan.

– Overweeg het gebruik van melatonine supplementen om je slaap te bevorderen.

– Blijf ontspannen en probeer je niet te veel zorgen te maken

Vermijd alcohol

Drink geen alcohol in het vliegtuig. Dat lijkt misschien raar, want veel mensen denken dat alcohol helpt om te slapen. Maar dat is niet zo. Alcohol zorgt juist dat je slechter slaapt.

Het verstoort je slaapritme en maakt je vaak halverwege de nacht wakker. Ook kan alcohol zorgen voor een droge mond en hoofdpijn. Dus als je goed wilt slapen in het vliegtuig, laat de alcohol dan staan.

Kies een comfortabele plek

Ik kies altijd een comfortabele plek in het vliegtuig om te proberen beter te kunnen slapen. Ik probeer een stoel te vinden die ruim genoeg is en waar ik mijn benen kan strekken. Ook kijk ik naar de afstand tot het toilet, zodat ik niet steeds door de gang hoef te lopen.

Het helpt ook om een raamplaats te kiezen, zodat ik me kan vasthouden aan het raam tijdens het slapen. Een comfortabele plek kan echt een verschil maken in mijn slaapervaring tijdens het reizen.

Gebruik oordoppen en een slaapmasker

Om goed te kunnen slapen in het vliegtuig, is het belangrijk om oordoppen en een slaapmasker te gebruiken. Dit helpt om geluiden te dempen en licht buiten te sluiten, waardoor je je beter kunt ontspannen en in slaap kunt vallen.

Oordoppen kunnen ook helpen om hinderlijke geluiden van andere passagiers te verminderen, zoals huilende baby’s of luidruchtige gesprekken. Een slaapmasker blokkeert het licht, zodat je jezelf beter kunt afsluiten van de omgeving en gemakkelijker kunt rusten.

Vergeet dus niet om oordoppen en een slaapmasker mee te nemen op je volgende vliegreis!

Neem een kussen mee

Ik neem altijd een kussen mee wanneer ik in het vliegtuig slaap. Het kan moeilijk zijn om comfortabel te liggen op de stoelen, dus een kussen kan echt helpen. Het zorgt voor ondersteuning en maakt het makkelijker om in slaap te vallen.

Onthoud dat een goede slaaphouding belangrijk is voor een goede nachtrust, dus neem gerust je eigen kussen mee voor extra comfort tijdens de vlucht.

Doe ontspannende activiteiten

Om beter te kunnen slapen in het vliegtuig, is het belangrijk om ontspannende activiteiten te doen. Dit helpt je om tot rust te komen en je lichaam voor te bereiden op slaap. Enkele ontspannende activiteiten die je kunt proberen zijn het luisteren naar rustgevende muziek, het lezen van een boek of tijdschrift, het kijken van een film of serie, of het doen van ademhalingsoefeningen.

Ook kan het helpen om te mediteren of te stretchen om je spieren te ontspannen. Probeer een activiteit te kiezen die jou helpt om te ontspannen en tot rust te komen, zodat je beter kunt slapen tijdens de vlucht.

Let op je voeding

Tijdens een vliegreis is het belangrijk om op je voeding te letten. Sommige voedingsmiddelen kunnen namelijk je slaap beïnvloeden. Probeer cafeïne en suikerhoudende dranken te vermijden, omdat deze je wakker kunnen houden.

Eet lichte maaltijden voordat je gaat slapen, zodat je spijsvertering niet verstoord wordt. Ook is het aan te raden om alcohol te vermijden, aangezien dit je slaapkwaliteit kan verminderen.

Probeer in plaats daarvan veel water te drinken om gehydrateerd te blijven tijdens de vlucht. Door op je voeding te letten, kun je de kans vergroten dat je goed kunt slapen tijdens je vliegreis.

Overweeg het gebruik van melatonine

Ik raad aan om melatonine te overwegen als je moeite hebt om in slaap te vallen tijdens een vlucht. Melatonine is een natuurlijk hormoon dat je lichaam helpt om in slaap te vallen en een gezond slaap-waakritme te behouden.

Het kan vooral nuttig zijn wanneer je door verschillende tijdzones reist en je biologische klok in de war raakt. Neem melatonine in wanneer het bedtijd is op de plaats van bestemming om je lichaam te helpen zich aan te passen aan het nieuwe ritme.

Zorg ervoor dat je de juiste dosering neemt en overleg eventueel met een arts voordat je melatonine gaat gebruiken.

Blijf ontspannen

Als je in het vliegtuig probeert te slapen, is het belangrijk om ontspannen te blijven. Stress en spanning kunnen het moeilijker maken om in slaap te vallen. Probeer rustig te blijven, adem diep in en uit en gebruik ontspanningstechnieken zoals meditatie of lichte rek- en strekoefeningen.

Zorg ervoor dat je comfortabel zit of ligt en neem de tijd om tot rust te komen voordat je probeert te slapen. Onthoud dat ontspanning helpt bij een goede nachtrust, zelfs als je in een vliegtuig bent.

Effectiviteit van melatonine bij het slapen in het vliegtuig

Melatonine kan effectief zijn bij het slapen in het vliegtuig. Het is een hormoon dat onze biologische klok reguleert en helpt bij het in slaap vallen. Het kan helpen om sneller in slaap te vallen en een betere slaapkwaliteit te ervaren.

Melatonine supplementen kunnen vooral nuttig zijn bij het bestrijden van een jetlag. Het is belangrijk om de juiste dosering te nemen en rekening te houden met het tijdstip waarop je het inneemt.

Het is ook belangrijk om lichtinval van digitale schermen te vermijden, omdat dit de aanmaak van melatonine onderdrukt. Magnesium kan ook helpen bij het bestrijden van een jetlag, terwijl daglicht kan helpen om je biologische klok weer op het juiste ritme te krijgen na een lange vlucht.

Meer over ‘Melatonine’

Melatonine is een intrigerend hormoon dat een cruciale rol speelt in onze slaap-waakcyclus. Er zijn veel aspecten rondom melatonine die aandacht verdienen. Als je ooit hebt overwogen om melatonine te gebruiken, is het belangrijk om je bewust te zijn van een mogelijk melatonine tekort. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de diverse vormen waarin melatonine beschikbaar is, de melatonine 50 mg en melatonine gummies zijn interessante opties. Ook kan het gebruik van melatonine verband houden met specifieke aandoeningen zoals ADHD, of het kan worden ingezet om de aanmaak van melatonine te bevorderen.

Het hormoon wordt ook vaak gebruikt door frequente reizigers om een jetlag te overwinnen of voor een betere nachtrust in een vliegtuig. Als je je ooit hebt afgevraagd hoe laat je melatonine moet innemen, is er informatie beschikbaar om je te helpen. Er zijn ook innovatieve producten zoals de melatonine pen en combinaties met andere stoffen zoals 5-HTP. Terwijl melatonine een natuurlijk hormoon is, kan het gebruik ervan specifieke uitdagingen met zich meebrengen tijdens de overgang of bij het geven van borstvoeding. Zoals bij elk supplement, zijn er ook nadelen van melatonine die men moet overwegen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is “Melatonine en Vliegtuig: Helpt het?”?

“Melatonine en Vliegtuig: Helpt het?” gaat over het gebruik van melatonine, een slaapmiddel, om slaapproblemen te verlichten tijdens het reizen met het vliegtuig.

2. Kan melatonine helpen tegen slapeloosheid tijdens het reizen?

Ja, melatonine kan helpen om je slaapritueel te veranderen en je slaappatroon aan te passen aan de nieuwe tijdzone. Dit helpt tegen reisvermoeidheid.

3. Wat zijn de beste slaapgewoonten voor op reis?

Het is belangrijk om een goede slaapomgeving te maken in het vliegtuig, zoals een rustige en donkere plek. Ook is goed om je aan je normale slaaprituelen te houden.

4. Hoe werkt melatonine tegen een slaapstoornis tijdens het reizen?

Melatonine helpt je circadiane ritme of je interne klok aan te passen. Dit kan helpen om slaapproblemen door jetlag of veranderingen in het slaappatroon te voorkomen.

5. Moet ik advies vragen voordat ik melatonine gebruik voor slaap tijdens het vliegen?

Ja, ook al is melatonine vrij verkrijgbaar, het is goed om eerst advies te vragen aan een expert over jouw slaapgedrag en eventueel slaaptekort voordat je deze gebruikt op reis.

» Referenties


1. Costello, R. B., Lentino, C. V., Boyd, C. C., O’Connell, M. L., Crawford, C. C., Sprengel, M. L., & Deuster, P. A. (2014). The effectiveness of melatonin for promoting healthy sleep: a rapid evidence assessment of the literature. Nutr J, 13: 106.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4273450/

2. Pandi-Perumal S., Srinivasan V., Spence D., Cardinali D. (2007). Role of the melatonin system in the control of sleep: therapeutic implications. CNS Drugs, 21:995–1018.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18020480/

3. Krauchi K., Cajochen C., Pache M., Flammer J., Wirz-Justice A. (2006). Thermoregulatory effects of melatonin in relation to sleepiness. Chronobiol Int, 23:475–484.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16687320/

4. Paul MA, Gray G, Kenny G, Pigeau RA. (2003). Impact of Melatonin, Zaleplon, Zopiclone, and Temazepam on Psychomotor Performance. Aviat Space Environ Med, 74:1263–1270.
https://www.researchgate.net/publication/8945690_Impact_of_Melatonin_Zaleplon_Zopiclone_and_Temazepam_on_Psychomotor_Performance

5. Rajaratnam SM, Dijk DJ, Middleton B, Stone BM, Arendt J. (2003). Melatonin phase-shifts human circadian rhythms with no evidence of changes in the duration of endogenous melatonin secretion or the 24-hour production of reproductive hormones. J Clin Endocrinol Metab, 88:4303–4309.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12970302/

» Referenties

Conclusie mijn beste melatonine 2023

 • Beste Melatonine – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine 5 mg – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Pillen – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Slaapmiddel – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Tabletten – Bonusan
 • Beste Melatonine Druppels – Mattisson 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Smelttablet – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Supplement – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Zuigtablet – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Melatonine en Vliegtuig: Helpt het? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips