In dit artikel

Melatonine Supplementen: Doen ze Echt Wonderen voor Slaap? (2023)

In dit artikel

Heb je problemen met het krijgen van een goede nachtrust en overweeg je melatonine supplementen als hulpmiddel? Ik heb daar ook last van gehad en weet hoe frustrerend het kan zijn.

Na grondig onderzoek ben ik meer te weten gekomen over melatonine, een natuurlijk hormoon dat ons helpt te slapen. In dit artikel zal ik zowel de voordelen en mogelijke bijwerkingen van melatonine supplementen uiteenzetten.

Lees verder om de waarheid te ontdekken: Zijn deze supplementen echt wondermiddelen voor slaap of slechts een hype?.

Key Takeaway:

Het beste Slaap Supplement 2023 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • Melatonine is een natuurlijk hormoon dat ons helpt te slapen door de slaap-waakcyclus te reguleren.
 • Melatonine supplementen kunnen helpen bij slaapproblemen, maar hun effectiviteit is niet altijd wetenschappelijk bewezen.
 • Het is belangrijk om melatonine supplementen met mate te gebruiken en altijd advies in te winnen bij een arts voordat je ermee begint.

Wat is Melatonine?

Melatonine is een hormoon dat van nature in ons lichaam wordt geproduceerd en helpt bij het reguleren van onze slaap-waakcyclus. Het wordt vaak gebruikt als supplement om slaapproblemen te behandelen.

Werking van Melatonine

Melatonine, ook bekend als het ‘slaaphormoon’, speelt een cruciale rol in ons lichaam. Dit hormoon wordt geproduceerd door de pijnappelklier in onze hersenen. Ons lichaam maakt melatonine aan als reactie op duisternis.

Met andere woorden, zodra de zon ondergaat, vertelt het lichtsignaal in onze ogen ons brein om de productie van melatonine te starten. Het verhoogt dan snel in concentratie en vertelt ons lichaam dat het tijd is om naar bed te gaan.

Hierdoor voelen we ons slaperig en zijn we klaar om tot rust te komen voor een goede nachtrust. Naast het reguleren van de slaap-waakcyclus heeft melatonine ook invloed op andere aspecten van ons lichaam zoals temperatuur, bloeddruk en cortisolniveaus.

Dus, hoewel het vaak wordt geassocieerd met slaap, draagt ​​melatonine bij aan veel meer dan alleen een goede nachtrust.

Melatonine supplementen

Melatonine supplementen worden vaak gebruikt om slaapproblemen aan te pakken. Ze worden verkocht als een natuurlijke manier om de slaap te verbeteren. Melatonine is een hormoon dat van nature in ons lichaam wordt aangemaakt en helpt bij het reguleren van onze slaap-waakcyclus.

Mensen met een gezond slaapritme maken in de avond melatonine aan, maar sommige mensen hebben moeite met het aanmaken van voldoende melatonine. Daarom kunnen melatonine supplementen helpen.

Hoewel er niet altijd wetenschappelijk bewijs is voor hun effectiviteit, is er wel onderzoek dat aantoont dat melatonine supplementen de slaaptijd kunnen verkorten en helpen bij slaapproblemen zoals jetlag en slaapstoornissen.

Melatonine dosering en gebruik

Melatonine dosering en gebruik zijn belangrijk om op de juiste manier te profiteren van melatonine supplementen. Hier zijn een paar dingen die je moet weten:

 1. Volg altijd de aanbevolen dosering: Het is belangrijk om de instructies op de verpakking of het advies van een arts te volgen bij het bepalen van de juiste dosering voor melatonine supplementen.
 2. Neem melatonine ongeveer 30 minuten voor het slapengaan in: Om optimaal gebruik te maken van melatonine, neem je het supplement ongeveer 30 minuten voordat je naar bed gaat. Dit helpt je lichaam zich voor te bereiden op het slapengaan.
 3. Begin met een lagere dosis: Als je nog nooit melatonine hebt gebruikt, is het vaak raadzaam om met een lagere dosis te beginnen en geleidelijk aan de dosering te verhogen als dat nodig is. Dit geeft je lichaam de kans om aan de stof te wennen.
 4. Gebruik melatonine niet langdurig zonder medisch advies: Hoewel melatoninesupplementen over het algemeen veilig zijn, is het verstandig om niet langdurig hoge doses melatonine in te nemen zonder medisch advies. Een arts kan je helpen bij het bepalen van de beste behandeling voor jouw slaapproblemen.
 5. Combineer met goede slaapgewoontes: Het gebruik van melatonine supplementen werkt het beste wanneer ze worden gecombineerd met goede slaapgewoontes, zoals regelmatige bedtijden, donkere slaapkamer en het vermijden van schermen voor het slapengaan.

Effectiviteit van Melatonine Supplementen

Melatonine supplementen zijn populair als slaaphulpmiddel, maar zijn ze echt effectief?

Wetenschappelijk bewijs

Verscheidene wetenschappelijke onderzoeken hebben gekeken naar de effectiviteit van melatoninesupplementen bij het verbeteren van de slaap. Uit deze studies blijkt dat melatonine in sommige gevallen kan helpen bij het verkorten van de inslaaptijd en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Het is echter belangrijk op te merken dat dit effect niet altijd wordt waargenomen. Daarom is het raadzaam om advies in te winnen bij een arts of deskundige voordat je besluit melatoninesupplementen te gebruiken voor slaapproblemen.

Mogelijke bijwerkingen

Melatonine supplementen kunnen enkele mogelijke bijwerkingen hebben, waaronder:

 1. Hoofdpijn: Sommige mensen kunnen last krijgen van hoofdpijn na het innemen van melatonine.
 2. Duizeligheid: Een ander mogelijk bijwerking is duizeligheid, vooral direct na het gebruik van melatonine.
 3. Maagklachten: Melatonine kan ook maagklachten veroorzaken, zoals misselijkheid, buikpijn of een opgeblazen gevoel.
 4. Slaperigheid overdag: Het innemen van melatonine supplementen kan ervoor zorgen dat je overdag slaperig bent.
 5. Verandering in hormoonspiegels: Langdurig gebruik van melatonine kan leiden tot veranderingen in de hormoonspiegels.

Alternatieve Natuurlijke Slaapmiddelen

– Slaaptips uit de Ayurveda kunnen helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust.

– Het creëren van een slaapritueel kan helpen om een ontspannen en comfortabele slaapomgeving te creëren.

– Yoga Nidra is een meditatietechniek die kan helpen om tot rust te komen en beter te slapen.

Slaaptips uit de Ayurveda

Ik heb een aantal slaaptips uit de Ayurveda die je kunnen helpen om beter te slapen:

 1. Creëer een rustige slaapomgeving – Zorg ervoor dat je slaapkamer schoon, opgeruimd en comfortabel is. Vermijd overmatig lawaai, fel licht en elektronische apparaten in de slaapkamer.
 2. Volg een vast slaapritueel – Probeer elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en sta ‘s ochtends op hetzelfde tijdstip op. Dit helpt je lichaam om een consistent slaappatroon te ontwikkelen.
 3. Neem de tijd om te ontspannen voor het slapengaan – Doe activiteiten die je helpen ontspannen, zoals het lezen van een boek, luisteren naar rustgevende muziek of mediteren.
 4. Eet lichte maaltijden in de avond – Vermijd zware maaltijden vlak voor het slapengaan, omdat dit je spijsvertering kan verstoren en je wakker kunt houden.
 5. Beoefen ademhalingsoefeningen – Diepe ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om tot rust te komen en je lichaam voor te bereiden op een goede nachtrust.
 6. Gebruik aromatherapie – Lavendelolie kan kalmerend werken en helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust. Je kunt wat lavendelolie gebruiken in een diffuser of op je kussen sprenkelen.
 7. Beperk cafeïne- en alcoholinname – Cafeïne en alcohol kunnen invloed hebben op je slaapkwaliteit. Beperk daarom je inname van cafeïne en alcohol in de late middag en avond.
 8. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging – Regelmatige lichaamsbeweging kan bijdragen aan een betere nachtrust, maar vermijd intensieve trainingen vlak voor het slapengaan.

Het creëren van een slaapritueel

Een slaapritueel kan helpen om beter te slapen. Hier zijn een paar tips:

 • Creëer een rustige en ontspannende slaapomgeving.
 • Ga op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, zelfs in het weekend.
 • Vermijd cafeïne en nicotine in de avond.
 • Beperk het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan.
 • Doe ontspanningsoefeningen, zoals diepe ademhaling of meditatie.
 • Neem een warm bad of douche voor het slapengaan.
 • Lees een boek of luister naar zachte muziek om te ontspannen.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging gedurende de dag.

Yoga Nidra

Yoga Nidra is een meditatieve yogatechniek die wordt gebruikt om diepe ontspanning en rust te bereiken. Het woord “nidra” betekent letterlijk “slaap” in het Sanskriet, maar Yoga Nidra is geen slaap, maar eerder een staat van diepe ontspanning terwijl je volledig bewust blijft.

Tijdens een Yoga Nidra-sessie lig je comfortabel op je rug terwijl je luistert naar de instructies van een begeleider.

Yoga Nidra heeft vele voordelen voor de slaap en het algehele welzijn. Het kan helpen om stress en spanning in het lichaam los te laten, de geest te kalmeren en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Conclusie

Melatonine supplementen kunnen helpen bij het verbeteren van de slaap, maar hun effectiviteit is niet altijd bewezen uit onderzoek. Het is belangrijk om ze met mate te gebruiken en de aanbevolen dosering te volgen.

Raadpleeg altijd een arts of deskundige voordat je begint met het innemen van melatonine supplementen.

Meer over ‘slaapsupplement’

Wanneer de nacht valt en de wereld stil wordt, kan een rustige slaap soms verder weg lijken dan ooit. Wellicht heb je al van alles geprobeerd, van witte ruis tot slaapthee, maar niets lijkt te werken. Dit is het moment waarop je wellicht begint te denken aan het toevoegen van een slaap supplement aan je nachtritueel.

Misschien vraag je jezelf af wat het effect van slaap supplementen eigenlijk is. Hoewel er veel soorten supplementen beschikbaar zijn, zoals het algemeen verkrijgbare slaap supplement van Kruidvat, kunnen de effecten variëren. Er zijn supplementen die mineralen bevatten zoals magnesium, terwijl andere aminozuren bevatten zoals GABA.

Natuurlijk is het ook van belang om te begrijpen hoe deze supplementen kunnen passen in je bestaande slaappatroon. En zoals bij elke andere vorm van supplementatie, is het cruciaal om op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen van slaap supplementen.

Sommigen zweren bij melatonine supplementen terwijl anderen meer baat hebben bij Vitamine B6. Wat de wetenschap achter slaap supplementen ook mag zeggen, belangrijk is dat je weet hoe je ze veilig kunt gebruiken.

Er zijn specifieke omstandigheden zoals slapeloosheid en stress en angst waarbij deze supplementen bijzonder nuttig kunnen zijn. Toch moet men extra voorzichtig zijn in speciale situaties, zoals bij zwangerschap.

Voor diegenen die op zoek zijn naar alternatieven is er ook L-theanine, een aminozuur dat vooral in theebladeren voorkomt en kan bijdragen aan een betere slaap.

Met deze schat aan informatie kan je beter geïnformeerd een keuze maken en hopelijk vinden wat je helpt om de nacht door te komen. Slaap lekker!

Veelgestelde Vragen

1. Werken melatonine supplementen echt goed voor slaap?

Melatonine supplementen kunnen helpen bij het reguleren van slaap-waakcycli en het verbeteren van slaapproblemen bij sommige mensen.

2. Zijn melatonine supplementen veilig om te gebruiken?

Over het algemeen worden melatonine supplementen als veilig beschouwd, maar het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional, vooral als je andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

3. Hoe gebruik ik melatonine supplementen voor een goede nachtrust?

Het wordt aanbevolen om melatonine ongeveer 30 minuten voor het slapengaan in te nemen en een rustige, donkere slaapomgeving te creëren zonder afleidingen zoals elektronische apparaten.

4. Zijn er bijwerkingen van het gebruik van melatonine supplementen?

Hoewel milde bijwerkingen zoals slaperigheid, hoofdpijn en duizeligheid mogelijk zijn, komen ernstige bijwerkingen zelden voor bij het juiste gebruik van melatonine supplementen. Raadpleeg echter altijd een arts als je last hebt van ongewone symptomen.

» Referenties

1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste slaap supplement 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Melatonine Supplementen: Doen ze Echt Wonderen voor Slaap? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips