In dit artikel

Is Melatonine Schadelijk? (2023)

In dit artikel

Heb je al gehoord over melatonine en vraag je je af of het schadelijk is? Alweer een slapeloze nacht achter de rug, ik begrijp je probleem, ik heb het zelf ook ervaren. Na uitgebreid onderzoek, waarbij ik ontdekte dat melatonine een hormoon is dat ons slaap-waakritme regelt, ben ik erachter gekomen dat het gebruik van melatonine zowel voordelen als risico’s met zich meebrengt.

In deze blog gaan we dieper in op de vraag: is melatonine schadelijk? Laten we beginnen!

Key Takeaway

Mijn beste melatonine van 2023 is Naturecan Melatonine CBD Capsules. Dit merk heeft geen detecteerbare THC en is veel effectiever dan gewone CBD. Het versterkt dit melatonine middel op een veilige manier.

Samenvatting

 • Melatonine kan bijwerkingen hebben, zoals sufheid op het verkeerde moment en verstoring van de normale slaap.
 • Het gebruik van melatonine kan risico’s met zich meebrengen, zoals hormonale ontregelingen en potentieel verslavend zijn.
 • Het is belangrijk om melatonine te gebruiken volgens de aanbevolen dosering en altijd advies in te winnen bij een arts of apotheker.
 • Er is nog onvoldoende bekend over de langetermijneffecten van melatonine, dus voorzichtigheid is geboden.

Is Melatonine Schadelijk?

Kunnen er bijwerkingen optreden bij het gebruik van melatonine?

Mogelijke bijwerkingen

Melatonine kan bijwerkingen hebben. Hier zijn enkele mogelijke:

 1. Het kan sufheid geven op het verkeerde moment.
 2. Het kan de normale slaap ontregelen.
 3. Het kan zorgen voor een gevaar bij normale slapeloosheid.
 4. Er kunnen hormonale ontregelingen komen.
 5. Het kan me zorgen maken over verslaving, ook al is dit niet zeker.
 6. Bij lang gebruik is het nog niet bekend wat het met ons doet.

Gebruik en dosering

Ik gebruik melatonine om me te helpen bij het in slaap vallen. Ik volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking en neem het ongeveer 30 minuten voor het slapengaan in. Het is belangrijk om te weten dat melatonine geen vervanging is voor een gezonde slaapomgeving en goede slaapgewoonten, dus ik zorg ervoor dat ik ook andere dingen doe om mijn slaap te verbeteren, zoals het creëren van een rustige en donkere slaapkamer.

Als ik twijfels heb over het gebruik of de dosering van melatonine, raadpleeg ik altijd eerst mijn arts of apotheker voor advies.

Risico’s en waarschuwingen

Er zijn een aantal risico’s en waarschuwingen verbonden aan het gebruik van melatonine. Allereerst is er nog onvoldoende bekend over de langetermijneffecten van melatonine, dus het is belangrijk om hiermee rekening te houden.

Daarnaast kan het slikken van melatonine op het verkeerde moment ervoor zorgen dat je overdag erg suf wordt. Het is ook belangrijk om te weten dat melatonine geen vervanging is voor een gezonde slaapomgeving en goede slaapgewoonten.

Raadpleeg daarom altijd een arts of apotheker voordat je melatonine gaat gebruiken.

Meer over ‘Melatonine’

Melatonine is een wonder van de natuur die helpt bij het reguleren van ons slaap-waakritme. Als je ooit hebt afgevraagd wat is melatonine, dan ben je niet de enige. Velen onderzoeken ook de melatonine werking en melatonine slaap om beter te begrijpen hoe het ons slaappatroon beïnvloedt. Kinderen hebben soms ook behoefte aan melatoninesupplementen, en informatie over melatonine kind kan ouders helpen om weloverwogen beslissingen te nemen. Bij het overwegen van het gebruik van dit supplement is het ook belangrijk om bewust te zijn van de aanbevolen melatonine dosering en potentiële melatonine bijwerkingen.

Er zijn zorgen geuit over de vraag of melatonine schadelijk kan zijn op de lange termijn. Toch wenden velen zich tot melatonine voor een betere nachtrust, vooral wanneer ze problemen hebben met melatonine doorslapen. Als je besluit om dit slaapsupplement te proberen, is het handig om te weten wanneer melatonine innemen voor het beste resultaat. Er zijn verschillende sterktes beschikbaar, zoals melatonine 10 mg, en het is ook mogelijk om melatonine te kopen in diverse vormen, waaronder melatonine thee. Terwijl sommigen zich afvragen hoeveel melatonine ze moeten nemen, is het ook essentieel om te weten wat te doen in geval van een melatonine overdosis. Voor degenen die verwachten of zwanger zijn, is informatie over melatonine zwangerschap ook cruciaal.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is melatonine?

Melatonine is een natuurlijk slaaphormoon en een medicijn om slaapproblemen te helpen.

2. Is melatonine schadelijk voor een baby?

Het is niet bekend of melatonine veilig is voor baby’s. Het is altijd goed om te spreken met een arts voordat je een nieuw medicijn geeft aan een baby.

3. Wat zijn de bijwerkingen van melatonine?

De bijwerkingen van melatonine kunnen variëren. Het kan risico’s en negatieve effecten hebben, zoals gezondheidsrisico’s en schade door het gebruik van melatonine.

4. Moet ik tijdelijk stoppen met het gebruik van melatonine?

Als je je zorgen maakt over de veiligheid of schadelijke effecten van melatonine, kun je overwegen om tijdelijk te stoppen of een ander slaapmiddel te gebruiken.

5. Zijn er potentiële gevaren van melatonine?

Ja, er kunnen gezondheidsrisico’s zijn met melatonine. Schadelijke effecten kunnen optreden, dus het is belangrijk om deze veiligheidsinformatie te weten voordat je dit hormonale geneesmiddel gebruikt.

» Referenties


1. Costello, R. B., Lentino, C. V., Boyd, C. C., O’Connell, M. L., Crawford, C. C., Sprengel, M. L., & Deuster, P. A. (2014). The effectiveness of melatonin for promoting healthy sleep: a rapid evidence assessment of the literature. Nutr J, 13: 106.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4273450/

2. Pandi-Perumal S., Srinivasan V., Spence D., Cardinali D. (2007). Role of the melatonin system in the control of sleep: therapeutic implications. CNS Drugs, 21:995–1018.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18020480/

3. Krauchi K., Cajochen C., Pache M., Flammer J., Wirz-Justice A. (2006). Thermoregulatory effects of melatonin in relation to sleepiness. Chronobiol Int, 23:475–484.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16687320/

4. Paul MA, Gray G, Kenny G, Pigeau RA. (2003). Impact of Melatonin, Zaleplon, Zopiclone, and Temazepam on Psychomotor Performance. Aviat Space Environ Med, 74:1263–1270.
https://www.researchgate.net/publication/8945690_Impact_of_Melatonin_Zaleplon_Zopiclone_and_Temazepam_on_Psychomotor_Performance

5. Rajaratnam SM, Dijk DJ, Middleton B, Stone BM, Arendt J. (2003). Melatonin phase-shifts human circadian rhythms with no evidence of changes in the duration of endogenous melatonin secretion or the 24-hour production of reproductive hormones. J Clin Endocrinol Metab, 88:4303–4309.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12970302/

» Referenties

Conclusie mijn beste melatonine 2023

 • Beste Melatonine – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine 5 mg – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Pillen – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Slaapmiddel – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Tabletten – Bonusan
 • Beste Melatonine Druppels – Mattisson 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Smelttablet – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Supplement – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Zuigtablet – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Is Melatonine Schadelijk? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips