In dit artikel

Is Melatonine Veilig voor Kinderen? (2023)

In dit artikel

Melatonine is een stof die helpt bij het slapen. Veel ouders geven het aan hun kinderen om hen beter te laten slapen. Maar is dit veilig? Er zijn studies gedaan naar de veiligheid van melatonine bij kinderen.

Deze studies zeggen dat kort gebruik van melatonine veilig kan zijn. Maar ze weten niet of het veilig is voor lang gebruik.

Sommige ouders geven melatonine aan hun kinderen zonder advies van een dokter. Dit kan gevaarlijk zijn omdat we nog niet alles weten over melatonine en kinderen. Er kunnen bijwerkingen zijn.

Dus het is belangrijk om met een dokter te praten voordat je melatonine geeft aan je kind.

De dosis melatonine moet ook goed zijn. De startdosis voor kinderen die minder dan 40 kg wegen is 1-2 mg. Het moet passen bij het gewicht en de leeftijd van het kind. Dit helpt om de veiligheid van melatonine voor kinderen te verbeteren.

Er zijn ook natuurlijke vormen van melatonine, zoals bach bloesems. Deze worden gezien als veilig voor kinderen. Maar ook hier is het belangrijk om eerst met een dokter te praten.

Key Takeaway

Mijn beste melatonine van 2023 is Naturecan Melatonine CBD Capsules. Dit merk heeft geen detecteerbare THC en is veel effectiever dan gewone CBD. Het versterkt dit melatonine middel op een veilige manier.

Onderzoek naar de veiligheid van melatonine bij kinderen

Er is veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van melatonine bij kinderen. Een groot onderzoek komt van het Erasmus MC. Dit liet zien dat ouders vaak melatonine geven aan hun kinderen om ze sneller in slaap te laten vallen.

Maar er kunnen risico’s zijn. Gebruik van melatonine bij kinderen met slaapproblemen gebeurt vaak zonder advies van een dokter. Dat kan zorgen geven.

Melatonine helpt de hersenen om klaar te zijn voor slaap. Het werkt ook op de biologische klok van een kind. Kort gebruik van melatonine lijkt veilig voor kinderen. Maar we weten niet zeker of lang gebruik veilig is.

Er zijn zorgen over mogelijke nare dingen die kunnen gebeuren bij lang gebruik van melatonine bij kinderen.

Aanbevelingen voor het veilig gebruik van melatonine bij kinderen.

Hier zijn enkele aanbevelingen voor het veilig gebruik van melatonine bij kinderen:

 • Raadpleeg altijd een dokter voordat je melatonine aan je kind geeft.
 • Houd je aan de aanbevolen startdosering voor kinderen onder de 40 kg, meestal 1 – 2 mg melatonine.
 • Zorg ervoor dat de dosering nauwkeurig wordt afgestemd op het gewicht en de leeftijd van het kind.
 • Gebruik melatonine alleen op korte termijn, omdat de veiligheid van langdurig gebruik niet bekend is.
 • Wees alert op mogelijke bijwerkingen van melatonine en stop met het gebruik als je deze opmerkt.
 • Overweeg natuurlijke alternatieven zoals bach bloesems, die als veilig worden beschouwd voor kinderen.

Meer over ‘Melatonine’

Melatonine is een wonder van de natuur die helpt bij het reguleren van ons slaap-waakritme. Als je ooit hebt afgevraagd wat is melatonine, dan ben je niet de enige. Velen onderzoeken ook de melatonine werking en melatonine slaap om beter te begrijpen hoe het ons slaappatroon beïnvloedt. Kinderen hebben soms ook behoefte aan melatoninesupplementen, en informatie over melatonine kind kan ouders helpen om weloverwogen beslissingen te nemen. Bij het overwegen van het gebruik van dit supplement is het ook belangrijk om bewust te zijn van de aanbevolen melatonine dosering en potentiële melatonine bijwerkingen.

Er zijn zorgen geuit over de vraag of melatonine schadelijk kan zijn op de lange termijn. Toch wenden velen zich tot melatonine voor een betere nachtrust, vooral wanneer ze problemen hebben met melatonine doorslapen. Als je besluit om dit slaapsupplement te proberen, is het handig om te weten wanneer melatonine innemen voor het beste resultaat. Er zijn verschillende sterktes beschikbaar, zoals melatonine 10 mg, en het is ook mogelijk om melatonine te kopen in diverse vormen, waaronder melatonine thee. Terwijl sommigen zich afvragen hoeveel melatonine ze moeten nemen, is het ook essentieel om te weten wat te doen in geval van een melatonine overdosis. Voor degenen die verwachten of zwanger zijn, is informatie over melatonine zwangerschap ook cruciaal.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is melatonine en is het veilig voor kinderen?

Melatonine is een natuurlijk slaapmiddel. Het kan de slaapkwaliteit voor kinderen verbeteren. Maar, we moeten letten op dosering voor kinderen en bijwerkingen.

2. Hoe helpt melatonine bij slaapproblemen bij kinderen?

Voor kinderen met slaapstoornissen of slaaptekort, kan melatonine als hulpmiddel helpen. Het helpt kinderen om sneller in slaap te vallen.

3. Werkt melatonine ook voor kinderen met ADHD?

Ja, sommige kinderen met ADHD hebben baat bij melatonine. Het kan hun slaapkwaliteit verbeteren.

4. Wat zijn de bijwerkingen van melatonine bij kinderen?

Er kunnen bijwerkingen zijn van melatonine bij kinderen. Daarom is het belangrijk om de juiste dosis te gebruiken.

5. Wat is de juiste dosis melatonine voor kinderen?

De juiste dosis melatonine verschilt per kind. Het is goed om advies te vragen aan een arts.

6. Zijn er alternatieven voor melatonine voor kinderen?

Er zijn ook andere manieren om slaapproblemen bij kinderen aan te pakken. Overleg met een arts voor de beste optie.

» Referenties


1. Costello, R. B., Lentino, C. V., Boyd, C. C., O’Connell, M. L., Crawford, C. C., Sprengel, M. L., & Deuster, P. A. (2014). The effectiveness of melatonin for promoting healthy sleep: a rapid evidence assessment of the literature. Nutr J, 13: 106.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4273450/

2. Pandi-Perumal S., Srinivasan V., Spence D., Cardinali D. (2007). Role of the melatonin system in the control of sleep: therapeutic implications. CNS Drugs, 21:995–1018.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18020480/

3. Krauchi K., Cajochen C., Pache M., Flammer J., Wirz-Justice A. (2006). Thermoregulatory effects of melatonin in relation to sleepiness. Chronobiol Int, 23:475–484.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16687320/

4. Paul MA, Gray G, Kenny G, Pigeau RA. (2003). Impact of Melatonin, Zaleplon, Zopiclone, and Temazepam on Psychomotor Performance. Aviat Space Environ Med, 74:1263–1270.
https://www.researchgate.net/publication/8945690_Impact_of_Melatonin_Zaleplon_Zopiclone_and_Temazepam_on_Psychomotor_Performance

5. Rajaratnam SM, Dijk DJ, Middleton B, Stone BM, Arendt J. (2003). Melatonin phase-shifts human circadian rhythms with no evidence of changes in the duration of endogenous melatonin secretion or the 24-hour production of reproductive hormones. J Clin Endocrinol Metab, 88:4303–4309.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12970302/

» Referenties

Conclusie mijn beste melatonine 2023

 • Beste Melatonine – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine 5 mg – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Pillen – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Slaapmiddel – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Tabletten – Bonusan
 • Beste Melatonine Druppels – Mattisson 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Smelttablet – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Supplement – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Zuigtablet – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Is Melatonine Veilig voor Kinderen? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips