Melatonine is een naam die je, als je iets weet over slaap en je biologische klok, ongetwijfeld kent. Een goede nachtrust is essentieel voor een goede gezondheid, en dat heeft ervoor gezorgd dat veel mensen alles willen doen om beter, dieper en langer te slapen. Eén van de populairste hulpmiddelen daarbij is melatonine.
Hoewel het gaat om een natuurlijk voorkomende stof (lichaamseigen hormoon), bestaan er tegenwoordig heel wat melatonine supplementen en supplementen die zouden bijdragen tot de slaapkwaliteit- en duur.
Beste slaap tips 2023; Mijn selectie
- Het beste slaapmasker: Manta Sleep Mask
- Beste slaapmiddel: Natuurlijk presteren
- Beste melatonine: Mindscopic
- Beste Slaapmiddel combi deal – Consiouz Good Night Caps + Dreamcaps
- Beste natuurlijke slaapmiddel Gaba – Natuurlijk presteren
Op zich is daar niets mis mee maar zoals dat bij elk supplement het geval is, is de kans op een hoge melatonine dosering wel degelijk mogelijk. Wil je graag meer weten over de beste melatonine dosering, of melatonine schadelijk is en hoeveel melatonine innemen verstandig is? Lees dan snel verder!
Wat is melatonine?
Melatonine is, zoals reeds vermeld, een van nature voorkomende substantie in het menselijke lichaam. Het gaat om een soort hormoon dat bepaalde essentiële functies heeft. De bekendste daarvan zijn het in standhouden van de slaap-waakcyclus, of het bioritme.
Melatonine wordt vaak gezien als een essentiële stof voor een goede nachtrust, en dat is ook wel degelijk het geval. Het menselijke lichaam maakt op zich voldoende melatonine aan uit voeding, waardoor het natuurlijke bioritme wordt behouden. Daarbij zorgt ook contact met zonlicht voor een goede productie van dit hormoon. Zonlicht overdag is één van de beste manieren om meer melatonine aan te maken, maar even belangrijk is dat je ’s avonds zoveel mogelijk fel licht vermijdt.
Slaagt het lichaam er niet in om melatonine aan te maken, dan kan dat allerlei problemen met zich meebrengen. In dat geval vertrouwen veel mensen op melatonine pillen of een andere vorm van supplement. Dit kan een handig hulpmiddel zijn, maar in sommige gevallen leidt het tot een melatonine overdosis. Een lage melatonine productie zal doorwerken in je biologische klok en merk je bijvoorbeeld bij je slaap waakritme. Met je biologische klok is het een beetje het kip en het ei verhaal. Als je biologische klok goed loopt produceert je lichaam voldoende melatonine waardoor extra melatonine innemen niet nodig is.
Wat is een overdosis melatonine, wat zijn de symptomen van een hoge melatonine dosering op de lange termijn en hoe kan je de juiste dosering van melatonine nemen? Deze vragen verdienen een duidelijk antwoord!
Een overdosis melatonine: de belangrijkste symptomen
Dat melatonine schadelijk is, doet bij veel mensen een sceptische frons verschijnen. Hoewel melatonine inderdaad een natuurlijke substantie is die het lichaam zelf kan aanmaken, kan je er wel degelijk te véél van innemen.
Een overdosis melatonine nemen kan diverse bijwerkingen geven, en het is dan ook moeilijk om meteen te bepalen of het om een overdosis gaat. Hoe dan ook is het belangrijk om contact op te nemen en advies te vragen van een specialist of huisarts. Deze kan snel en gemakkelijk bepalen of je een overdosis melatonine hebt, en er ook daadwerkelijk iets aan doen.
Wat zijn nu de belangrijkste melatonine bijwerkingen van een overdosis? Hieronder het overzicht:
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Een draaierig gevoel
- Droge mond
- Migraine
- Slapeloosheid
- Nachtmerries of abnormale dromen
- Slecht slapen
- Huiduitslag zoals een rode, pijnlijke huid of droge huid
- Blaren in de mond
- Spierkrampen
- Verhoogd libido
- Tranende ogen
- Hartkloppingen en pijn in de borst
- Maag-, darmklachten
- Overgevoeligheid
- Psychische klachten
- Slechte adem
Natuurlijk gaat het om nogal algemene klachten, die eveneens door een andere aandoening of tekort veroorzaakt kunnen worden. Als je echter regelmatig melatonine pillen neemt en onlangs met een hogere melatonine dosering bent begonnen, is het de moeite waard om een arts te raadplegen als je één van deze symptomen ondervindt. Op die manier kan je snel iets aan de bijwerkingen van melatonine doen!
Wat is de beste melatonine dosering?
Als je van plan bent om melatonine pillen te nemen, dan is het eerst en vooral belangrijk dat je wat onderzoek doet naar het gebruik van zo’n supplement. Een melatonine overdosis kan in extra gevallen gevaarlijke gevolgen met zich meebrengen. Om dat te vermijden, is een duidelijke richtlijn met dagelijkse melatonine waarden zeker belangrijk.
De beste melatonine dosering kan per persoon nogal verschillen, en dat maakt deze richtlijnen niet meer dan dat: een richtlijn. Als je langdurige en acute problemen met een melatonine overdosis wilt voorkomen, is het echter een goed idee om je hieraan te houden!
1. Melatonine dosis voor volwassenen
Doorgaans wordt aan volwassenen aanbevolen om een melatonine dosering van 1 tot 2 mg per dag in te nemen, afhankelijk van verschillende factoren. Dit is een veilige dosis die geen negatieve effecten met zich mee zal brengen. De minimale en maximale melatonine dosis voor volwassenen ligt hoe dan ook tussen de 0,1 en 5 mg per dag!
2. Melatonine dosis voor kinderen
Voor kinderen bestaan er specifieke richtlijnen afhankelijk van leeftijd, aangezien zij nog gevoeliger zijn voor melatonine pillen:
- 3 tot 6 jaar: 0,1 – 0,3 mg
- 7 tot 18 jaar: 0,1 – 0,5 mg
Zowel voor volwassenen als kinderen is het belangrijk om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid niet te overschrijden. Om dat te doen, lees je dus best altijd de bijsluiter van het melatonine supplement dat je koopt. Op die manier is het risico op een melatonine overdosis haast onbestaande!
Langdurige melatonine overdosis bijwerkingen
Vaak zijn mensen bang dat ze bij het nemen van een melatonine overdosis blijvende effecten zullen ervaren, maar dat is in de meeste gevallen niet waar. Het is afgeraden om melatonine voor langer dan 3 maanden te gebruiken, aangezien het bioritme dan meer wordt aangetast én aangepast. En dat kan zorgen voor afhankelijkheid, wat je natuurlijk wilt vermijden.
De reden daarvoor is dat melatonine pillen er na bepaalde tijd voor zorgen dat jouw lichaam zelf steeds minder van deze stof zal aanmaken. En dat wil zeggen dat je, als je stopt met melatonine, veel slechter zult slapen. In bepaalde gevallen blijft de persoon in kwestie zijn of haar hele leven afhankelijk van melatonine pillen. En dat is op zich al niet bepaald gezond.
Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je ernstige gevolgen zult hebben als je één keer een hoge melatonine dosis inneemt. Zolang het daarbij blijft, zal melatonine niet schadelijk zijn voor je gezondheid. Zoals reeds gezegd is het wel een goed idee om bij twijfel of het ervaren van symptomen meteen contact op te nemen met een arts!
Heb je toch een melatonine overdosis genomen, en zou je er graag meer over te weten komen? Dan kan onderstaande video je vast en zeker helpen!
Tips om melatonine goed te gebruiken
Ben je van plan om melatonine te gebruiken, maar wil je het zeker goed doen? Vaak zijn mensen bang om een nieuw supplement of slaappillen uit te proberen, want wie weet hoe ze erop zullen reageren? Bij de meeste melatonine supplement is het echter niet nodig om onbezorgd te zijn, aangezien de dosis zeker laag genoeg ligt om geen melatonine bijwerkingen te ervaren.
Toch kan je jezelf wat geruster maken door de onderstaande tips toe te passen:
1. Neem niet zomaar melatonine (Biologische klok)
Melatonine klink als een gemakkelijke oplossing als je beter en dieper wilt kunnen slapen, maar probeer er niet té veel op te vertrouwen. Het is beter om je lichaam de kans te geven zelf voldoende melatonine aan te maken, dan altijd zonder nadenken voor het slapen een melatonine pil te nemen. Vaak worden melatonine pillen gezien als een willekeurig supplement dat je zomaar mag innemen, maar dat is zeker niet het geval! Uiteindelijk wil je dat je biologische klok weer goed loopt. Als je biologische klok weer goed loopt zal je lichaam voldoende melatonine aanmaken om goed te slapen.
2. Zorg voor een rustgevend avondritueel (Dag nachtritme)
Melatonine is een hormoon dat in het lichaam geproduceerd wordt als reactie op de schemer en zwak, warm licht. Als je je lichaam de kans wilt geven om zelf voldoende melatonine aan te maken, doof dan een uurtje voor het slapengaan felle lichten in huis en kijk geen televisie meer. Leg ook je smartphone aan de kant om de natuurlijke productie van melatonine te boosten. Alle soorten schermen stralen immers blauw licht uit, waardoor de aanmaak van melatonine je hersenen wordt tegengehouden! Door een natuurlijke situatie te creëren vindt er gereguleerde afgifte van exogeen melatonine plaats. Voordat het lichaam melatonine begint aan te maken kan je slaperigheid overdag ervaren.
3. Volg het advies van een specialist op
Als je dan toch melatonine neemt om beter te kunnen slapen, raadpleeg dan eerst een specialist of de apotheker. Misschien ben je wel extra gevoelig aan deze stof in hoge dosissen, of mag je het zelfs niet nemen omdat er mogelijke interacties zijn met andere medicijnen of supplementen die je neemt? Bereid jezelf voor, en laat je begeleiden door een specialist om het goed te doen! Zonder goed advies kan melatonine slecht werken en ontstaat er geen gereguleerde afgifte bij gebruik van melatonine.
4. Bouw je melatonine dosering traag op (Slaap waakritme)
Waarschijnlijk zal een arts je dit advies ook geven: begin met een lage dosis melatonine, vóór je meer inneemt. Niet alleen weet je op die manier meteen of je ongewenste melatonine bijwerkingen ervaart, waardoor je tijdig kunt stoppen. Ook geef je je lichaam op die manier de kans om zich aan de melatonine pillen aan te passen. En dat zorgt dat het effect van de melatonine ook beter zal zijn!
5. Stuur je melatonine dosis bij waar nodig
Ten slotte is het een goed idee om je inname van melatonine aan te passen als dat nodig is. Voel je bijvoorbeeld dat je ’s morgens na een goede nachtrust nog steeds moe bent, je niet kunt concentreren op je werk of maar blijft gapen? Ervaar je andere melatonine bijwerkingen? Verlaag dan je dosis. Voel je helemaal geen verschil, dan kan je op aanraden van een arts iets meer innemen!
Een goed alternatief voor melatonine
De juiste melatonine dosering kiezen is een kwestie van jezelf informeren over de bijwerkingen en aanbevolen hoeveelheden. Het gebruik van een melatonine supplement hoeft daarom dus niet schadelijk te zijn, zolang je je aan de regels houdt.
Aan de andere kant kan het misschien geen kwaad om alternatieve hulpmiddelen te zoeken om beter te slapen. Enkele daarvan zijn een goed avondritueel, niet te veel fel licht ’s avonds, enzovoort. Hier nog enkele goede alternatieven voor melatonine, die natuurlijk zijn:
- Eet ’s avonds kersen. Dit is een fruitsoort die vanzelf al heel wat melatonine bevat, en dus je slaap op natuurlijke wijze kan verbeteren.
- Sport regelmatig. Sport verlaagt niet enkel de productie van stresshormonen in je lichaam. Het maakt je ook op natuurlijke wijze moe, waardoor je beter slaapt!
- Breng tijd door in de zon. Het dag-nachtritme van je lichaam is afhankelijk van de blootstelling aan zonlicht. Heb je er niet voldoende van, dan kan het gebeuren dat je ook te weinig melatonine aanmaakt!
Er zijn heel wat manieren om de productie van melatonine te boosten en als een baby te slapen. Natuurlijke hulpmiddelen en gezonde gewoontes zullen je slaapkwaliteit- en duur hoe dan ook verbeteren, zelfs als je van nature last hebt met slapen! (1)
Melatonine kopen: waar houd je rekening mee?
Als je dan toch melatonine supplementen wilt kopen, ga je dan altijd op zoek naar een goede kwaliteit. Er zijn heel wat melatonine pillen en andere slaappillen verkrijgbaar in gespecialiseerde winkels, maar tegenwoordig kan je ze zelfs online vinden. Klik hier als je een duidelijk overzicht van de melatonine supplementen van de beste kwaliteit.
Er zijn heel wat ongereguleerde melatonine supplementen die schadelijk zijn, alleen al doordat ze een te hoge dosis bevatten. Bij de meeste conventionele supplementen is dat echter niet het geval. Informeer je goed over de bron en producent van het melatonine supplement, en vraag ook hiervoor advies bij een arts of specialist.
Slaapexpert Floris Wouterson is één van die mensen die je als geen ander kan helpen om beter en dieper te slapen, op natuurlijke wijze. Naar medicatie grijpen is dus echt niet altijd nodig. De keuze is natuurlijk aan jou: kies je voor melatonine pillen, of wil je je slaapkwaliteit op natuurlijke wijze verbeteren? Iets waar je best eerst wat over nadenkt, voor je een beslissing maakt! Lees ook ons onderzoek naar de beste melatonine.
Meer Slaap tips voor je gezondheid!
Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan naast slaaptips voor een goede nachtrust ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.
Wilt u meer weten over slaap. Wat is diepe slaap en rem slaap? Is er een kans op vet verbranden tijdens je slaap, wat is de oorzaak van een nachtmerrie? Waarom droom je eigenlijk? Bent u specifiek opzoek naar tips tegen snurken? Waarom slaapwandel je? En kun je een droge mond hebben tijden het slapen? En ja zelfs schrijven we over niet slapen door XTC. Is het zo dat je niet kan slapen door honger?
Zeker als u problemen heeft bij het slapen kan ik me voorstellen dat u meer wil weten over de oorzaken. Een chronisch slaaptekort kan ontstaan door bijvoorbeeld slaapapneu, maar ook als je angst hebt voor niet kunnen slapen, niet kan slapen naast iemand, te vroeg wakker worden of zelfs als je baby niet in eigen bed wil slapen. Het presteren na een slechte nacht kan dan minder goed worden, zelfs overdag in slaap vallen is een veelvoorkomende optie of veel gapen. En nee, snoozen werkt niet om je meer uitgerust te voelen.
Een boek over slaap of chronische slaaploosheid door William van der Klaauw kan helpen om meer inzichten te krijgen in de slaapfases en slaapcyclus en wat je kunt doen bij slecht slapen.
Ervaar je hoofdpijn na het slapen, overweeg dan een ergonomisch kussen voor goede slaaphouding. Voor slapen in het vliegtuig is het ook aan te raden om een kussen voor nekklachten mee te nemen en schrik je vaak wakker denk dan aan een orthopedisch kussen.
Wat wordt aangeraden, slapen zonder kleding, wel of niet eten voor het slapen, een medisch kussen en is het handig om met lenzen in te slapen?
Als je perfect wil slapen in 7 stappen, denk dat aan of het te warm is in bed, gebruik je een natuurlijk slaapmiddel, daglichtlamp en gebruik je white noise met slaap app? Voor de Numsy white noise review lees hier verder. Gebruik je de beste slaap app om met muziek in slaap te vallen? En heb je nagedacht wat de kleur in je slaapkamer voor invloed kan hebben op de nachtrust?
Andere opties zijn bijvoorbeeld slaaptabletten als melatonine. Belangrijk is wel om alert te zijn op de melatonine dosering. Alle slaapmiddelen beogen een ander doel dus denk goed na voordat u een goede nachtrust supplement of slaap supplement gaat gebruiken zoals Consiouz.
Meest gestelde vragen over Melatonine dosering
Heb je nog vragen over melatonine? Ben je bijvoorbeeld benieuwd hoeveel je per dag moet innemen en wanneer dit gevaarlijk wordt? Lees dan nog even verder.
Ja, het is mogelijk om teveel melatonine per dag te nemen. Daarom is het belangrijk om de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking van een melatonine product nooit te overschrijden. Het is overigens niet mogelijk om een overdosis te nemen, maar teveel melatonine kan wel vervelende bijwerkingen opleveren. Je kunt bijvoorbeeld meer hoofdpijn krijgen en duizelig of misselijk worden.
De aanbevolen hoeveelheid melatonine per dag is voor volwassenen 0,1 tot 1 a 2 mg. Als je merkt dat het niets doet, dan mag je de dosering maximaal verhogen tot een hoeveelheid van 5 mg.
Melatonine is gevaarlijk wanneer je hoge doseringen inneemt. Er bestaat namelijk een verband tussen melatonine en baarmoederhalskanker. Ook kun je bij hoge doseringen meer hoofdpijn en nachtmerries hebben, hormoonschommelingen ervaren en extra slaperig worden overdag. Dit kan gevaarlijk zijn in het verkeer.
Conclusie beste slaap tips 2023
- Het beste slaapmasker: Manta Sleep Mask
- Beste slaapmiddel: Natuurlijk presteren
- Beste melatonine: Mindscopic
- Beste Slaapmiddel combi deal – Consiouz Good Night Caps + Dreamcaps (onze review)
- Beste natuurlijke slaapmiddel Gaba – Natuurlijk presteren
2 Reacties on Melatonine Dosering (2023) | Zijn Melatonine Pillen Schadelijk?
goedemorgen ik heb melatoninespray laatst gekocht van mindscopic! ben paar jaar terug naar kliniek geweest toen kwam mij melatonine heel laat opgang rond een uur of 01:00 ik ga rond 22:30 naar bed hoe laat moet ik de spray dan gebruiken en 1 spray is maar 0.3mg melatonine hoeveel moet ik nemen? Groetjes Luke Kuip
Beste Luke, de melatonine van de Mindscopic spray komt onmiddellijk vrij (geen capsule-verwerkingstijd) dus je mag deze steeds net voor het slapengaan nemen.