In dit artikel

Melatonine voor Doorslapen: Helpt het? (2023)

In dit artikel

Struggel je elke nacht met doorslapen en ben je op zoek naar een oplossing? Ik begrijp je frustratie helemaal, want ik heb er ook last van gehad en weet dat melatonine vaak als hulpmiddel wordt gesuggereerd.

Daarom ga ik in dit artikel dieper in op de effectiviteit van melatonine voor doorslapen, met feiten die gebaseerd zijn op uitgebreid onderzoek. Blijf lezen en ontdek wat melatonine écht kan doen voor jouw nachtrust.

Key Takeaway

Mijn beste melatonine van 2023 is Naturecan Melatonine CBD Capsules. Dit merk heeft geen detecteerbare THC en is veel effectiever dan gewone CBD. Het versterkt dit melatonine middel op een veilige manier.

Samenvatting

 • Melatonine kan helpen om sneller in slaap te vallen, maar het helpt niet om de hele nacht door te slapen.
 • Het is belangrijk om melatonine op de juiste manier te gebruiken en alleen in te nemen als je moeite hebt met inslapen.
 • Het innemen van melatonine kan bijwerkingen en risico’s met zich meebrengen, dus overleg altijd met een arts voordat je het gaat gebruiken.
 • Zorg voor een donkere en rustige slaapomgeving om de werking van melatonine te bevorderen.

Wat is melatonine?

Melatonine is een hormoon dat van nature in ons lichaam voorkomt en een belangrijke rol speelt bij het reguleren van onze biologische klok en slaap-waakcyclus. Het wordt ook wel het ‘slaaphormoon’ genoemd.

Effectiviteit van melatonine voor doorslapen

Melatonine werkt goed om sneller in slaap te vallen. Maar het helpt niet om de hele nacht door te slapen. Dat bleek uit een studie. Extra melatonine innemen heeft geen zin als je beter wilt doorslapen.

Waarom niet? Omdat melatonine je alleen maar slaperig maakt als het donker wordt. Het is geen magisch pilletje voor een goede nachtrust. Kort gebruik van melatonine kan helpen om beter te slapen.

Maar pas op, het is geen blijvende oplossing voor slaapproblemen. Dus wees slim en gebruik melatonine op de juiste manier!

Risico’s en bijwerkingen van melatonine

Het innemen van melatonine kan bijwerkingen en risico’s met zich meebrengen. Enkele mogelijke bijwerkingen zijn:

 • Slaperigheid overdag
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Buikpijn
 • Nachtelijke onrust
 • Interacties met andere medicijnen
 • Invloed op de hormoonhuishouding en de biologische klok
 • Verstoring van de natuurlijke melatonineproductie in het lichaam

Advies en tips voor gebruik van melatonine voor doorslapen

Hier zijn enkele tips en advies voor het gebruik van melatonine om beter te slapen:

 • Overleg altijd met een arts voordat je melatoninepillen gaat slikken.
 • Neem de juiste dosering volgens de aanwijzingen op de verpakking of zoals voorgeschreven door een arts.
 • Gebruik melatonine alleen als je echt moeite hebt met inslapen, niet als je gewoon langer wilt doorslapen.
 • Neem melatonine ongeveer 2 uur voor het slapengaan in, zodat het tijd heeft om in je systeem te komen.
 • Neem melatonine in met wat voedsel om maagklachten te voorkomen.
 • Zorg voor een donkere en rustige slaapomgeving om de werking van melatonine te bevorderen.

Meer over ‘Melatonine’

Melatonine is een wonder van de natuur die helpt bij het reguleren van ons slaap-waakritme. Als je ooit hebt afgevraagd wat is melatonine, dan ben je niet de enige. Velen onderzoeken ook de melatonine werking en melatonine slaap om beter te begrijpen hoe het ons slaappatroon beïnvloedt. Kinderen hebben soms ook behoefte aan melatoninesupplementen, en informatie over melatonine kind kan ouders helpen om weloverwogen beslissingen te nemen. Bij het overwegen van het gebruik van dit supplement is het ook belangrijk om bewust te zijn van de aanbevolen melatonine dosering en potentiële melatonine bijwerkingen.

Er zijn zorgen geuit over de vraag of melatonine schadelijk kan zijn op de lange termijn. Toch wenden velen zich tot melatonine voor een betere nachtrust, vooral wanneer ze problemen hebben met melatonine doorslapen. Als je besluit om dit slaapsupplement te proberen, is het handig om te weten wanneer melatonine innemen voor het beste resultaat. Er zijn verschillende sterktes beschikbaar, zoals melatonine 10 mg, en het is ook mogelijk om melatonine te kopen in diverse vormen, waaronder melatonine thee. Terwijl sommigen zich afvragen hoeveel melatonine ze moeten nemen, is het ook essentieel om te weten wat te doen in geval van een melatonine overdosis. Voor degenen die verwachten of zwanger zijn, is informatie over melatonine zwangerschap ook cruciaal.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Melatonine voor Doorslapen: Helpt het?

Melatonine voor Doorslapen is een tablet die helpt bij doorslaapproblemen. Het kan de slaapcyclus verbeteren en slapeloosheid verminderen.

2. Hoe werken Melatonine-tabletten voor slapeloosheid?

Melatonine-tabletten met vertraagde afgifte helpen bij het vallen van de slaap. Ze geven melatonine af in het bloed om het circadiane ritme te reguleren.

3. Zijn er gevaren verbonden aan het gebruik van Melatonine voor Doorslapen?

Het kan gevaarlijk zijn om te veel melatonine-tabletten te gebruiken zonder advies van een drogist. Het kan leiden tot slaapgebrek en andere slaapstoornissen.

4. Kan ik Melatonine voor Doorslapen krijgen bij de drogist?

Ja, je kunt Melatonine voor Doorslapen tabletten kopen bij de drogist. Maar het is best om eerst met hen te praten over je doorslaapproblemen.

5. Wat is het verschil tussen Melatonine voor Doorslapen en andere slaapmiddelen?

Terwijl andere slaapmiddelen kunnen helpen om sneller in slaap te vallen, werkt Melatonine voor Doorslapen ook om de hele slaapcyclus te verbeteren.

» Referenties


1. Costello, R. B., Lentino, C. V., Boyd, C. C., O’Connell, M. L., Crawford, C. C., Sprengel, M. L., & Deuster, P. A. (2014). The effectiveness of melatonin for promoting healthy sleep: a rapid evidence assessment of the literature. Nutr J, 13: 106.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4273450/

2. Pandi-Perumal S., Srinivasan V., Spence D., Cardinali D. (2007). Role of the melatonin system in the control of sleep: therapeutic implications. CNS Drugs, 21:995–1018.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18020480/

3. Krauchi K., Cajochen C., Pache M., Flammer J., Wirz-Justice A. (2006). Thermoregulatory effects of melatonin in relation to sleepiness. Chronobiol Int, 23:475–484.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16687320/

4. Paul MA, Gray G, Kenny G, Pigeau RA. (2003). Impact of Melatonin, Zaleplon, Zopiclone, and Temazepam on Psychomotor Performance. Aviat Space Environ Med, 74:1263–1270.
https://www.researchgate.net/publication/8945690_Impact_of_Melatonin_Zaleplon_Zopiclone_and_Temazepam_on_Psychomotor_Performance

5. Rajaratnam SM, Dijk DJ, Middleton B, Stone BM, Arendt J. (2003). Melatonin phase-shifts human circadian rhythms with no evidence of changes in the duration of endogenous melatonin secretion or the 24-hour production of reproductive hormones. J Clin Endocrinol Metab, 88:4303–4309.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12970302/

» Referenties

Conclusie mijn beste melatonine 2023

 • Beste Melatonine – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine 5 mg – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Pillen – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Slaapmiddel – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Tabletten – Bonusan
 • Beste Melatonine Druppels – Mattisson 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Smelttablet – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Supplement – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Zuigtablet – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Melatonine voor Doorslapen: Helpt het? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips