In dit artikel

Melatonine en Borstvoeding: Een Goed Idee? (2023)

In dit artikel

Heb je ooit te maken gehad met slapeloze nachten terwijl je borstvoeding gaf en vroeg je je af of melatonine, het slaaphormoon, de oplossing zou kunnen zijn? Ik heb me in dezelfde situatie bevonden en ben op zoek gegaan naar antwoorden.

En hoewel er geen specifieke richtlijnen zijn voor het gebruik van melatonine tijdens de borstvoeding, is het belangrijk om te weten dat moedermelk van nature melatonine bevat. In deze blog zal ik de veiligheid van het gebruik van melatonine tijdens de borstvoedingsperiode bespreken, de mogelijke risico’s onderzoeken en overwegen hoe dit kan bijdragen aan het bevorderen van een gezonde slaap voor zowel moeder als baby.

Klinkt interessant? Laten we beginnen!

Key Takeaway

Mijn beste melatonine van 2023 is Naturecan Melatonine CBD Capsules. Dit merk heeft geen detecteerbare THC en is veel effectiever dan gewone CBD. Het versterkt dit melatonine middel op een veilige manier.

Samenvatting

 • Moedermelk bevat van nature melatonine, het slaaphormoon.
 • Er zijn geen specifieke richtlijnen voor het gebruik van melatonine tijdens de borstvoeding.
 • Extra voorzichtigheid is vereist bij het geven van gekolfde moedermelk, vooral ‘s nachts, omdat deze meer melatonine kan bevatten.
 • Het 24 – uursritme van melatonine in borstvoeding is nog niet volledig onderzocht.

Veiligheid van het gebruik van melatonine tijdens de borstvoedingsperiode

Het is belangrijk om op te merken dat er geen studies zijn gedaan naar de effecten van het gebruik van extra melatonine tijdens de borstvoeding. Daarom is er geen duidelijk antwoord over de veiligheid.

Dit betekent dat we voorzichtig moeten zijn. Moeders die kolven, moeten rekening houden met het tijdstip waarop ze de gekolfde moedermelk geven. De melk die ‘s nachts is afgekolfd, bevat meer melatonine, het slaaphormoon.

Het geven van deze melk in de ochtend kan het natuurlijke slaappatroon van de baby verstoren. Het 24-uursritme van melatonine in borstvoeding is nog niet volledig onderzocht. Dus tot er meer informatie is, is het slim om de gekolfde melk op hetzelfde tijdstip te geven als wanneer het werd afgekolft.

Deze zorgvuldige aanpak zorgt ervoor dat de baby een gezond circadiane ritme aanhoudt en dat de nachtrust niet wordt verstoord.

Mogelijke risico’s en overwegingen bij het gebruik van melatonine tijdens de borstvoeding

Ik wil graag met je praten over mogelijke risico’s en dingen waar je rekening mee moet houden als je melatonine gebruikt tijdens de borstvoeding.

 • Er zijn geen studies gedaan naar de effecten van het gebruik van extra melatonine tijdens de borstvoeding.
 • Moeders die kolven moeten opletten wanneer ze de gekolfde moedermelk geven.
 • Bij borstvoeding zit er nog veel melatonine in het lichaampje van de baby.
 • Het is een goed idee om ‘s avonds moedermelk te geven, omdat er dan meer melatonine in zit.
 • Samen met melatonine kan valeriaan ook voorkomen in moedermelk.
 • Het 24 – uursritme van melatonine in borstvoeding is nog niet volledig onderzocht.
 • Er zijn geen specifieke richtlijnen voor het gebruik van melatonine tijdens de borstvoeding.

Meer over ‘Melatonine’

Als we het hebben over een natuurlijk slaaphulpmiddel, denken velen meteen aan melatonine. Maar wist je dat melatonine veel meer functies heeft dan alleen het bevorderen van slaap? Zo wordt melatonine vaak samen met 5-HTP genomen, speelt het een cruciale rol als hormoon in het lichaam en heeft het invloed tijdens de overgang. Net als andere supplementen kent melatonine ook nadelen en het is belangrijk om op te letten bij borstvoeding. Bovendien kan de aanmaak ervan soms verstoord raken.

Ondanks de voordelen zijn velen vaak nieuwsgierig naar waar melatonine in zit en of er sterke varianten zijn van het supplement. Vooral voor kinderen is het belangrijk om de dosering goed in de gaten te houden en op de hoogte te zijn van eventuele bijwerkingen. Hoewel veel mensen het veilig vinden, vragen anderen zich af of melatonine schadelijk is. Ongeacht de reden van inname, velen gebruiken melatonine om beter door te slapen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is melatonine en borstvoeding?

Melatonine en borstvoeding is het idee van de aanmaak van hormoon melatonine om makkelijker in slaap te vallen terwijl een moeder haar pasgeboren baby voedt.

2. Heeft melatonine invloed op borstvoeding?

Ja, melatonine heeft invloed op borstvoeding. Het helpt bij de aanmaak van moedermelk en kan ook de slaapcyclus van de pasgeboren baby beïnvloeden.

3. Is het afkolven van ‘s nachts afgekolfde melk een goed idee?

Het afkolven van ‘s nachts afgekolfde melk kan helpen bij de gezondheid van je baby. De melk kan meer waterig zijn en meer vrije radicalen bevatten, die als antioxidant werken.

4. Wat is de invloed van licht op de productie van melatonine en borstvoeding?

Licht heeft invloed op de productie van melatonine. In donkere ruimtes wordt meer melatonine aangemaakt, wat kan helpen bij slapeloosheid.

5. Kan melatonine helpen bij het natuurlijke slaappatroon van mijn baby?

Ja, melatonine kan helpen bij het natuurlijke slaappatroon van je baby. Het helpt bij het slapen en kan ook de slaapcyclus verbeteren.

» Referenties


1. Costello, R. B., Lentino, C. V., Boyd, C. C., O’Connell, M. L., Crawford, C. C., Sprengel, M. L., & Deuster, P. A. (2014). The effectiveness of melatonin for promoting healthy sleep: a rapid evidence assessment of the literature. Nutr J, 13: 106.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4273450/

2. Pandi-Perumal S., Srinivasan V., Spence D., Cardinali D. (2007). Role of the melatonin system in the control of sleep: therapeutic implications. CNS Drugs, 21:995–1018.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18020480/

3. Krauchi K., Cajochen C., Pache M., Flammer J., Wirz-Justice A. (2006). Thermoregulatory effects of melatonin in relation to sleepiness. Chronobiol Int, 23:475–484.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16687320/

4. Paul MA, Gray G, Kenny G, Pigeau RA. (2003). Impact of Melatonin, Zaleplon, Zopiclone, and Temazepam on Psychomotor Performance. Aviat Space Environ Med, 74:1263–1270.
https://www.researchgate.net/publication/8945690_Impact_of_Melatonin_Zaleplon_Zopiclone_and_Temazepam_on_Psychomotor_Performance

5. Rajaratnam SM, Dijk DJ, Middleton B, Stone BM, Arendt J. (2003). Melatonin phase-shifts human circadian rhythms with no evidence of changes in the duration of endogenous melatonin secretion or the 24-hour production of reproductive hormones. J Clin Endocrinol Metab, 88:4303–4309.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12970302/

» Referenties

Conclusie mijn beste melatonine 2023

 • Beste Melatonine – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine 5 mg – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Pillen – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Slaapmiddel – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Tabletten – Bonusan
 • Beste Melatonine Druppels – Mattisson 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Smelttablet – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Supplement – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Zuigtablet – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Melatonine en Borstvoeding: Een Goed Idee? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips