In dit artikel

Melatonine en ADHD: Wat Je Moet Weten (2023)

In dit artikel

Heb je problemen met slapen en heb je ADHD? Ik begrijp helemaal hoe frustrerend dit kan zijn, want ik heb het ook meegemaakt. Na uitgebreid onderzoek, ben ik tot de ontdekking gekomen dat melatonine een mogelijke oplossing kan bieden voor slaapproblemen bij ADHD.

In dit artikel deel ik alles wat je moet weten over melatonine en ADHD, en hoe deze natuurlijke stof kan helpen om een betere nachtrust te krijgen. Laten we beginnen!

Key Takeaway

Mijn beste melatonine van 2023 is Naturecan Melatonine CBD Capsules. Dit merk heeft geen detecteerbare THC en is veel effectiever dan gewone CBD. Het versterkt dit melatonine middel op een veilige manier.

Samenvatting

 • Melatonine kan helpen bij slaapproblemen bij ADHD, zoals moeite met inslapen en verlate slaapfase.
 • Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van melatonine, vooral bij kinderen, omdat we niet alles weten over de langetermijneffecten ervan.
 • Melatonine kan de slaapkwaliteit verbeteren door de slaap-waakcyclus te reguleren.
 • Overleg altijd met een arts voordat je melatonine gebruikt als behandeling voor slaapproblemen bij ADHD.

Verband tussen ADHD en slaapproblemen

Bij ADHD is er vaak sprake van slaapproblemen, zoals moeite met inslapen en een verlate slaapfase door hyperactiviteit.

Slecht slapen bij ADHD door problemen met inslapen

Ik heb ADHD en ook moeite met slapen. Vaak lig ik uren wakker voor ik in slaap val. Dit is geen apart probleem, maar iets dat veel mensen met ADHD hebben. De hersenen maken het ons lastig om tot rust te komen.

Het stopt niet met denken of bewegen. Het is alsof er een feestje is in mijn hoofd. Maar ik wil slapen, niet feesten! Melatonine kan helpen. Maar wees voorzichtig, vooral als je een kind bent.

We weten niet alles over de effecten van lang gebruik van melatonine.

Hyperactiviteit geeft verlate slaapfase bij ADHD

Bij ADHD kan hyperactiviteit zorgen voor een verlate slaapfase. Dit betekent dat mensen met ADHD moeite hebben om op tijd in slaap te vallen. Het drukke gedrag overdag kan ervoor zorgen dat de slaap pas later op gang komt.

Dit kan leiden tot vermoeidheid en concentratieproblemen overdag. Melatonine kan helpen bij het reguleren van de slaap-waakcyclus en het verbeteren van de slaapkwaliteit bij mensen met ADHD.

Het is belangrijk om hierbij de juiste dosering en veiligheid in acht te nemen, vooral bij kinderen, omdat nog niet alle langetermijneffecten bekend zijn.

Melatonine als behandeling voor slaapproblemen bij ADHD

Melatonine kan een behandeling zijn voor slaapproblemen bij ADHD. Melatonine is een natuurlijke stof die ons lichaam aanmaakt en helpt bij het reguleren van onze slaap-waakcyclus. Veel mensen met ADHD hebben moeite met inslapen, en melatonine kan helpen om sneller in slaap te vallen.

Er is onderzoek gedaan naar het gebruik van melatonine bij ADHD, maar er is nog niet veel bekend over de effectiviteit ervan. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van melatonine, vooral bij kinderen, omdat de langetermijneffecten nog niet goed begrepen worden.

Het is altijd het beste om advies te vragen aan een arts voordat je melatonine gaat gebruiken als behandeling voor slaapproblemen bij ADHD.

Meer over ‘Melatonine’

Melatonine is een intrigerend hormoon dat een cruciale rol speelt in onze slaap-waakcyclus. Er zijn veel aspecten rondom melatonine die aandacht verdienen. Als je ooit hebt overwogen om melatonine te gebruiken, is het belangrijk om je bewust te zijn van een mogelijk melatonine tekort. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de diverse vormen waarin melatonine beschikbaar is, de melatonine 50 mg en melatonine gummies zijn interessante opties. Ook kan het gebruik van melatonine verband houden met specifieke aandoeningen zoals ADHD, of het kan worden ingezet om de aanmaak van melatonine te bevorderen.

Het hormoon wordt ook vaak gebruikt door frequente reizigers om een jetlag te overwinnen of voor een betere nachtrust in een vliegtuig. Als je je ooit hebt afgevraagd hoe laat je melatonine moet innemen, is er informatie beschikbaar om je te helpen. Er zijn ook innovatieve producten zoals de melatonine pen en combinaties met andere stoffen zoals 5-HTP. Terwijl melatonine een natuurlijk hormoon is, kan het gebruik ervan specifieke uitdagingen met zich meebrengen tijdens de overgang of bij het geven van borstvoeding. Zoals bij elk supplement, zijn er ook nadelen van melatonine die men moet overwegen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Melatonine en hoe helpt het bij ADHD?

Melatonine is een natuurlijke stof die het lichaam aanmaakt om te helpen bij het in slaap vallen. Het wordt vaak gebruikt als behandeling voor slaapstoornissen bij ADHD en autisme.

2. Is het veilig om melatonine te gebruiken voor volwassenen met ADHD?

Ja, het veilige gebruik van melatonine bij volwassenen met ADHD kan helpen bij het behandelen van slaapproblemen en de gevolgen ervan zoals chronische vermoeidheid en aandachtsproblemen.

3. Hoe effectief is melatonine bij de behandeling van ADHD?

Melatonine kan zeer effectief zijn bij de behandeling van slaapproblemen bij ADHD. Maar raadpleeg altijd een arts over de dosering van melatonine.

4. Zijn er bijwerkingen van melatonine bij mensen met ADHD?

Er kunnen lichte bijwerkingen zijn van melatonine bij mensen met ADHD. Het is belangrijk om dit met uw arts te bespreken.

5. Wat zijn enkele andere tips voor betere slaap bij ADHD?

Naast medicatie zoals melatonine, kunnen tips zoals een vaste bedtijd, oefeningen doen voor het slapengaan en therapie ook helpen om beter te slapen bij ADHD.

» Referenties


1. Costello, R. B., Lentino, C. V., Boyd, C. C., O’Connell, M. L., Crawford, C. C., Sprengel, M. L., & Deuster, P. A. (2014). The effectiveness of melatonin for promoting healthy sleep: a rapid evidence assessment of the literature. Nutr J, 13: 106.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4273450/

2. Pandi-Perumal S., Srinivasan V., Spence D., Cardinali D. (2007). Role of the melatonin system in the control of sleep: therapeutic implications. CNS Drugs, 21:995–1018.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18020480/

3. Krauchi K., Cajochen C., Pache M., Flammer J., Wirz-Justice A. (2006). Thermoregulatory effects of melatonin in relation to sleepiness. Chronobiol Int, 23:475–484.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16687320/

4. Paul MA, Gray G, Kenny G, Pigeau RA. (2003). Impact of Melatonin, Zaleplon, Zopiclone, and Temazepam on Psychomotor Performance. Aviat Space Environ Med, 74:1263–1270.
https://www.researchgate.net/publication/8945690_Impact_of_Melatonin_Zaleplon_Zopiclone_and_Temazepam_on_Psychomotor_Performance

5. Rajaratnam SM, Dijk DJ, Middleton B, Stone BM, Arendt J. (2003). Melatonin phase-shifts human circadian rhythms with no evidence of changes in the duration of endogenous melatonin secretion or the 24-hour production of reproductive hormones. J Clin Endocrinol Metab, 88:4303–4309.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12970302/

» Referenties

Conclusie mijn beste melatonine 2023

 • Beste Melatonine – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine 5 mg – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Pillen – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Slaapmiddel – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Tabletten – Bonusan
 • Beste Melatonine Druppels – Mattisson 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Smelttablet – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Supplement – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Zuigtablet – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Melatonine en ADHD: Wat Je Moet Weten (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips