In dit artikel

Hoe Stimuleer Je Melatonine Aanmaak? (2023)

In dit artikel

Heeft u moeite met slapen of ervaart u regelmatig slapeloosheid? Ik weet precies hoe je je voelt, want ik heb hetzelfde meegemaakt. Na uitgebreid onderzoek en talloze proefnemingen, ontdekte ik dat het verhogen van de melatonine-productie dé oplossing kan zijn.

In dit artikel geef ik praktische tips over hoe je deze belangrijke slaaphormoon, ook wel bekend als ‘het donker hormoon’, natuurlijk kunt stimuleren. Maak je klaar voor een betere nachtrust!

Key Takeaway

Mijn beste melatonine van 2023 is Naturecan Melatonine CBD Capsules. Dit merk heeft geen detecteerbare THC en is veel effectiever dan gewone CBD. Het versterkt dit melatonine middel op een veilige manier.

Samenvatting

 • Zorg voor een donkere slaapomgeving met dikke gordijnen en geen lampen aan.
 • Vermijd blootstelling aan blauw licht van elektronische apparaten voor het slapengaan.
 • Beoefen ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, progressieve spierontspanning, meditatie en yoga voor het slapengaan.

Tips to Stimulate Melatonin Production

Creëer een donkere slaapomgeving om de melatonineproductie te stimuleren.

Create a dark sleep environment

Je kunt je slaap verbeteren door een donkere plek te maken om te slapen. Licht kan je slaap stoppen. Dit komt doordat licht melatonine stopt. Melatonine is een slaaphormoon. Als het donker is, maakt je lichaam meer melatonine.

Dus, zorg voor dikke gordijnen in de kamer waar je slaapt. Dit houdt het licht buiten. Ook is het goed om geen lampen aan te hebben als je naar bed gaat. Zo kan je lichaam veel melatonine maken.

Dit helpt je om goed te slapen.

Avoid exposure to blue light before bed

Blootstelling aan blauw licht voor het slapengaan kan de aanmaak van melatonine verstoren. Blauw licht komt voornamelijk van elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en computers.

Dit licht kan je biologische klok in de war brengen en ervoor zorgen dat je minder melatonine aanmaakt. Het is daarom belangrijk om de blootstelling aan blauw licht te vermijden voordat je gaat slapen.

Probeer minimaal een uur voor het slapengaan geen elektronische apparaten te gebruiken en kies in plaats daarvan voor ontspannende activiteiten zoals lezen of luisteren naar rustgevende muziek.

Practice relaxation techniques before sleep

Ontspanningstechnieken zijn nuttig om melatonine productie te stimuleren. Hier zijn een paar technieken die ik zou aanraden:

 • Diepe ademhaling: Neem langzame, diepe ademhalingen voordat je gaat slapen. Dit kan helpen om je lichaam en geest te ontspannen.
 • Progressieve spierontspanning: Span en ontspan elke spiergroep in je lichaam, beginnend bij je tenen en werk naar boven tot aan je hoofd. Dit kan helpen om spanning los te laten.
 • Meditatie: Probeer wat eenvoudige meditatieoefeningen uit, zoals mindful ademhalen of visualisatie van een rustgevende plek.
 • Yoga: Doe een paar zachte yoga poses voordat je naar bed gaat. Dit kan helpen om spanning in het lichaam te verminderen.

Meer over ‘Melatonine’

Melatonine is een intrigerend hormoon dat een cruciale rol speelt in onze slaap-waakcyclus. Er zijn veel aspecten rondom melatonine die aandacht verdienen. Als je ooit hebt overwogen om melatonine te gebruiken, is het belangrijk om je bewust te zijn van een mogelijk melatonine tekort. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de diverse vormen waarin melatonine beschikbaar is, de melatonine 50 mg en melatonine gummies zijn interessante opties. Ook kan het gebruik van melatonine verband houden met specifieke aandoeningen zoals ADHD, of het kan worden ingezet om de aanmaak van melatonine te bevorderen.

Het hormoon wordt ook vaak gebruikt door frequente reizigers om een jetlag te overwinnen of voor een betere nachtrust in een vliegtuig. Als je je ooit hebt afgevraagd hoe laat je melatonine moet innemen, is er informatie beschikbaar om je te helpen. Er zijn ook innovatieve producten zoals de melatonine pen en combinaties met andere stoffen zoals 5-HTP. Terwijl melatonine een natuurlijk hormoon is, kan het gebruik ervan specifieke uitdagingen met zich meebrengen tijdens de overgang of bij het geven van borstvoeding. Zoals bij elk supplement, zijn er ook nadelen van melatonine die men moet overwegen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is melatonine en hoe stimuleer je de aanmaak ervan?

Melatonine is een slaaphormoon dat het lichaam helpt om dieper te slapen. Je kunt de productie van melatonine stimuleren door gezond te eten, voldoende te bewegen, en een goede slaapritme te ontwikkelen.

2. Hoe kan daglicht helpen bij de productie van melatonine?

Daglicht helpt bij het regelen van je circadiaan ritme, dat je slaapgewoonten beïnvloedt. Meer daglicht zorgt voor meer serotonine in het lichaam, wat helpt bij de afgifte van melatonine.

3. Welke voeding kan helpen de melatonine productie te stimuleren?

Voeding zoals zure kersen, die rijk zijn aan antioxidanten, kunnen de melatonine productie stimuleren en het slaapritme verbeteren.

4. Wat kan ik doen om een melatonine tekort aan te pakken?

Je kunt een melatonine tekort aanpakken door natuurlijke slaaphulpmiddelen te gebruiken, zoals een lichttherapiebril, en het ontwikkelen van gezonde slaapgewoonten, zoals voldoende beweging en een donkere slaapkamer.

5. Zijn melatonine supplementen nuttig voor mensen met slaapstoornissen?

Ja, melatonine supplementen kunnen nuttig zijn voor mensen met slaapstoornissen. Ze kunnen helpen om het slaapritme te reguleren en de natuurlijke slaap te bevorderen.

» Referenties


1. Costello, R. B., Lentino, C. V., Boyd, C. C., O’Connell, M. L., Crawford, C. C., Sprengel, M. L., & Deuster, P. A. (2014). The effectiveness of melatonin for promoting healthy sleep: a rapid evidence assessment of the literature. Nutr J, 13: 106.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4273450/

2. Pandi-Perumal S., Srinivasan V., Spence D., Cardinali D. (2007). Role of the melatonin system in the control of sleep: therapeutic implications. CNS Drugs, 21:995–1018.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18020480/

3. Krauchi K., Cajochen C., Pache M., Flammer J., Wirz-Justice A. (2006). Thermoregulatory effects of melatonin in relation to sleepiness. Chronobiol Int, 23:475–484.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16687320/

4. Paul MA, Gray G, Kenny G, Pigeau RA. (2003). Impact of Melatonin, Zaleplon, Zopiclone, and Temazepam on Psychomotor Performance. Aviat Space Environ Med, 74:1263–1270.
https://www.researchgate.net/publication/8945690_Impact_of_Melatonin_Zaleplon_Zopiclone_and_Temazepam_on_Psychomotor_Performance

5. Rajaratnam SM, Dijk DJ, Middleton B, Stone BM, Arendt J. (2003). Melatonin phase-shifts human circadian rhythms with no evidence of changes in the duration of endogenous melatonin secretion or the 24-hour production of reproductive hormones. J Clin Endocrinol Metab, 88:4303–4309.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12970302/

» Referenties

Conclusie mijn beste melatonine 2023

 • Beste Melatonine – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine 5 mg – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Pillen – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Slaapmiddel – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Tabletten – Bonusan
 • Beste Melatonine Druppels – Mattisson 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Smelttablet – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Supplement – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Zuigtablet – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe Stimuleer Je Melatonine Aanmaak? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips