In dit artikel

Melatonine vs. 5-HTP: Wat is Beter?

Melatonine vs. 5-HTP: Wat is Beter? (2023)

In dit artikel

Heb je ook moeite met slapen en vraag je je af wat het beste supplement is om te nemen: Melatonine of 5-HTP? Maak je geen zorgen, ik heb dit probleem ook ondervonden en ontdekte dat 5-HTP een aminozuur is dat uiteindelijk wordt omgezet in serotonine, wat vervolgens resulteert in melatonine.

In deze blog zal ik de werking, voordelen en mogelijke bijwerkingen van Melatonine en 5-HTP gedetailleerd vergelijken. Laten we samen duiken in de wereld van deze fascinerende slaapsupplementen!

Key Takeaway

Mijn beste melatonine van 2023 is Naturecan Melatonine CBD Capsules. Dit merk heeft geen detecteerbare THC en is veel effectiever dan gewone CBD. Het versterkt dit melatonine middel op een veilige manier.

Samenvatting

 • 5 – HTP is een aminozuur dat kan helpen bij het verbeteren van slaap en stemming doordat het wordt omgezet in serotonine en vervolgens melatonine.
 • Melatonine is een hormoon dat ons helpt in slaap te vallen en kan nuttig zijn bij slaapproblemen veroorzaakt door jetlag of ploegendiensten.
 • Het gebruik van 5 – HTP en melatonine kan bijwerkingen hebben, dus het is belangrijk om de juiste dosering te volgen en contact op te nemen met een arts voordat je begint met het nemen van deze supplementen.
 • Het kiezen tussen 5 – HTP en melatonine hangt af van je specifieke behoeften en omstandigheden, dus raadpleeg altijd een professional voor advies.

Wat is 5-HTP?

5-HTP is een natuurlijk voorkomend aminozuur dat een rol speelt in het neurotransmittersysteem van ons lichaam.

Werking van 5-HTP

5-HTP werkt op een unieke manier in het lichaam. Het is een aminozuur dat de hersenen binnenkomt. Dan verandert het in een stof genaamd serotonine. Serotonine helpt ons goed te voelen en helpt ons ook goed te slapen.

Dit gebeurt omdat serotonine kan veranderen in melatonine. Melatonine is belangrijk omdat het ons helpt te slapen. Dus als we meer 5-HTP hebben, kunnen we beter slapen. Ook kan 5-HTP stress verminderen omdat het helpt bij het maken van serotonine.

Maar let op! We moeten niet te veel 5-HTP nemen. Dat kan slecht zijn voor ons lichaam. Dus we moeten altijd de juiste hoeveelheid nemen.

Effect op slaap

5-HTP heeft een positief effect op de slaap. Dit komt doordat het aminozuur 5-HTP wordt omgezet in serotonine, wat op zijn beurt weer wordt omgezet in melatonine. Melatonine is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van onze slaap-waak cycli.

Door het verhogen van de serotoninespiegels met 5-HTP kan de melatoninespiegel worden verhoogd, wat kan leiden tot een betere nachtrust. Daarnaast heeft 5-HTP ook invloed op de stemming, wat ook kan bijdragen aan een goede nachtrust.

Het gebruik van 5-HTP kan echter bijwerkingen hebben, daarom is het belangrijk om de juiste dosering te volgen en contact op te nemen met Spiruella voor meer informatie.

Melatonine vs. 5-HTP

Vergelijk de voordelen en effectiviteit van melatonine en 5-HTP.

Vergelijking van de voordelen en effectiviteit

Het lijkt misschien verwarrend om te kiezen tussen melatonine en 5-HTP, omdat beide stoffen invloed hebben op onze slaap en stemming. Hier is een korte vergelijking van de voordelen en effectiviteit van deze twee.

 5-HTPMelatonine
Wat het doet5-HTP wordt omgezet naar serotonine en uiteindelijk resulteert dit in melatonine.Melatonine is een hormoon dat ons helpt in slaap te vallen.
Voordelen5-HTP kan bijdragen aan een verbeterde stemming en een goede nachtrust door de productie van serotonine en melatonine te ondersteunen.Melatonine helpt ons slaap-waakritme te reguleren en kan nuttig zijn bij slapeloosheid veroorzaakt door jetlag of ploegendiensten.
Effectiviteit5-HTP omzeilt het lichtregulatiesysteem van de hersenen en kan de bloed-hersenbarrière passeren, wat het potentieel effectiever maakt.Hoewel melatonine effectief is in het reguleren van het slaap-waakritme, is het niet altijd de beste optie voor mensen met chronische slaapstoornissen.
Bijwerkingen en voorzorgsmaatregelenHet gebruik van 5-HTP kan bijwerkingen hebben, dus het is belangrijk om de juiste dosering te volgen. Raadpleeg altijd een arts voordat u met een nieuw supplement begint.Melatonine kan bijwerkingen zoals hoofdpijn, duizeligheid en slaperigheid overdag veroorzaken. Het is het beste om dit te gebruiken onder begeleiding van een arts.

Zowel 5-HTP als melatonine hebben hun eigen unieke voordelen en effectiviteit. Bij het kiezen welke te nemen, is het belangrijk om rekening te houden met uw specifieke behoeften en omstandigheden. Neem altijd contact op met een professional, zoals Spiruella, voor meer informatie.

Geschiktheid voor verschillende situaties

5-HTP kan geschikt zijn voor verschillende situaties, zoals slaapproblemen, stemmingsproblemen en stress. Vanwege de omzetting naar serotonine en uiteindelijk melatonine, kan 5-HTP helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit en het bevorderen van een goede nachtrust.

Daarnaast kan het verhogen van serotoninespiegels met 5-HTP ook positieve effecten hebben op stemmingsstoornissen en stressgerelateerde klachten. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en bijwerkingen in de gaten te houden.

Raadpleeg altijd een arts of specialist voordat je begint met het nemen van supplementen.

Mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

Bij het gebruik van 5-HTP zijn er enkele mogelijke bijwerkingen waar je op moet letten. Het is belangrijk om de juiste dosering te volgen en bijwerkingen in de gaten te houden. Hier zijn enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen:

 • Gebruik geen 5 – HTP als je zwanger bent of borstvoeding geeft, omdat er niet genoeg onderzoek is gedaan naar de veiligheid ervan tijdens deze periodes.
 • Wees voorzichtig met het combineren van 5 – HTP met andere medicijnen of supplementen, vooral diegene die invloed hebben op serotonine, zoals antidepressiva.
 • Houd rekening met mogelijke bijwerkingen zoals misselijkheid, maagklachten, hoofdpijn en duizeligheid. Stop met het gebruik van 5-HTP als deze bijwerkingen aanhouden of verergeren.
 • Raadpleeg altijd een arts voordat je begint met het gebruik van 5 – HTP, vooral als je al gezondheidsproblemen hebt of medicatie gebruikt.

Meer over ‘Melatonine’

Als we het hebben over een natuurlijk slaaphulpmiddel, denken velen meteen aan melatonine. Maar wist je dat melatonine veel meer functies heeft dan alleen het bevorderen van slaap? Zo wordt melatonine vaak samen met 5-HTP genomen, speelt het een cruciale rol als hormoon in het lichaam en heeft het invloed tijdens de overgang. Net als andere supplementen kent melatonine ook nadelen en het is belangrijk om op te letten bij borstvoeding. Bovendien kan de aanmaak ervan soms verstoord raken.

Ondanks de voordelen zijn velen vaak nieuwsgierig naar waar melatonine in zit en of er sterke varianten zijn van het supplement. Vooral voor kinderen is het belangrijk om de dosering goed in de gaten te houden en op de hoogte te zijn van eventuele bijwerkingen. Hoewel veel mensen het veilig vinden, vragen anderen zich af of melatonine schadelijk is. Ongeacht de reden van inname, velen gebruiken melatonine om beter door te slapen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is beter, Melatonine of 5-HTP?

Of Melatonine of 5-HTP beter is, hangt af van jouw slaapwaak cycli en serotonine niveaus. Het zijn beide natuurlijke slaapmiddelen.

2. Wat is Melatonine?

Melatonine is een molecuul dat helpt bij de regulatie van de slaapcyclus. Het kan als supplement worden ingenomen, maar heeft ook bijwerkingen.

3. Wat is 5-HTP?

5-HTP, ook bekend als Griffonia extract, is een voorloper van serotonine en kan als een HTP supplement worden ingenomen.

4. Wat zijn de bijwerkingen van Melatonine en 5-HTP?

Bij allebei, Melatonine en 5-HTP, kunnen er bijwerkingen zijn. Deze komen voort uit de invloed die ze hebben op neurotransmittersystemen en signaalmoleculen in het lichaam.

5. Kan ik Melatonine en 5-HTP combineren met Valeriaan?

Ja, zowel Melatonine als 5-HTP kunnen worden gecombineerd met Valeriaan voor een betere nachtrust. Maar let wel op dat je de juiste dosis neemt.

» Referenties


1. Costello, R. B., Lentino, C. V., Boyd, C. C., O’Connell, M. L., Crawford, C. C., Sprengel, M. L., & Deuster, P. A. (2014). The effectiveness of melatonin for promoting healthy sleep: a rapid evidence assessment of the literature. Nutr J, 13: 106.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4273450/

2. Pandi-Perumal S., Srinivasan V., Spence D., Cardinali D. (2007). Role of the melatonin system in the control of sleep: therapeutic implications. CNS Drugs, 21:995–1018.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18020480/

3. Krauchi K., Cajochen C., Pache M., Flammer J., Wirz-Justice A. (2006). Thermoregulatory effects of melatonin in relation to sleepiness. Chronobiol Int, 23:475–484.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16687320/

4. Paul MA, Gray G, Kenny G, Pigeau RA. (2003). Impact of Melatonin, Zaleplon, Zopiclone, and Temazepam on Psychomotor Performance. Aviat Space Environ Med, 74:1263–1270.
https://www.researchgate.net/publication/8945690_Impact_of_Melatonin_Zaleplon_Zopiclone_and_Temazepam_on_Psychomotor_Performance

5. Rajaratnam SM, Dijk DJ, Middleton B, Stone BM, Arendt J. (2003). Melatonin phase-shifts human circadian rhythms with no evidence of changes in the duration of endogenous melatonin secretion or the 24-hour production of reproductive hormones. J Clin Endocrinol Metab, 88:4303–4309.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12970302/

» Referenties

Conclusie mijn beste melatonine 2023

 • Beste Melatonine – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine 5 mg – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Pillen – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Slaapmiddel – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Tabletten – Bonusan
 • Beste Melatonine Druppels – Mattisson 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Smelttablet – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Supplement – Naturecan 15% korting met code ‘GROEI
 • Beste Melatonine Zuigtablet – Vitortho 20% korting met code ‘GROEI
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Melatonine vs. 5-HTP: Wat is Beter? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips