In dit artikel

3 Meest Voorkomende Slaapproblemen + Dé Oplossing!

3 Meest Voorkomende Slaapproblemen (2022) + Dé Oplossing!

In dit artikel

Je kent het wel; je ligt in je bed te woelen en kan de goede slaappositie maar niet vinden. Je draait op je rechterzij, dan je linkerzij, vervolgens op je buik en op je rug, maar geen enkele houding zorgt ervoor dat je in slaap valt. Je komt maar niet in slaap en ziet de uren op de klok voorbij tikken. Je moet nu wel écht slapen, want morgen staat een drukke dag op het programma. Komt dit verhaal jou maar al te bekend voor, dan behoor ook jij wellicht tot de zeven procent van de Nederlanders die kampt met een slaapprobleem. Maar wanneer is slecht slapen nu echt een slaapprobleem en welke slaapproblemen komen het meeste voor? En als je dan een slaapprobleem hebt, hoe kan je deze dan oplossen zonder medicijnen te gebruiken?

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

 Wat zijn slaapproblemen?

Iedereen slaapt wel eens een nachtje minder goed; je ligt uren te woelen in je bed en kunt de slaap maar niet vatten. Je voelt je na zo’n nacht minder helder, bent wellicht wat prikkelbaar en ook je concentratie is niet om over naar huis te schrijven. Zo’n dag heeft iedereen wel eens, maar wanneer spreekt men nu van een echt slaapprobleem? Medisch gezien wordt van een slaapprobleem gesproken als iemand gedurende een langere periode slecht slaapt en hiervan nare gevolgen ervaart. Mensen die langdurig slecht slapen voelen zich overdag vaak moe en futloos en zijn prikkelbaar. Ook gaan dagelijkse bezigheden minder goed dan voorheen, omdat concentreren moeilijk is en er een gebrek is aan motivatie. Maar ook mensen die te veel slapen, kunnen lijden aan een slaapprobleem.

 De drie meestvoorkomende slaapproblemen

Mensen hebben last van heel veel verschillende slaapproblemen. Er zijn mensen die teveel slapen of meerdere malen per dag ongewild in slaap vallen. Te weinig slapen is echter een probleem dat veel meer voorkomt. Met name het in slaap vallen, doorslapen en te vroeg wakker worden zijn de zaken waar het grootste deel van de mensen met slaapproblemen moeite mee heeft.

 1. Moeite met inslapen

Mensen die moeite hebben met inslapen hebben het gevoel dat ze niet kunnen slapen. Dit gebeurt vooral na een intensieve dag of in een periode waarin we druk of stress ervaren. Als dit af en toe gebeurt is er nog geen nood aan de man. Na een korte nacht slaap je immers de volgende dag gewoon wat bij. Maar wat nu als het moeilijk inslapen langzaamaan een patroon begint te worden; iedere dag lig je in je bed te woelen en je kunt de goede positie om te slapen maar niet vinden. Je bent wel moe, maar je kunt de slaap gewoon niet vatten. Als het inslapen (bijna) iedere dag langer dan 3 à 4 uur duurt en dit gedurende een periode van een maand zo voortduurt, dan is er sprake van een echt in-slaapprobleem. Het is goed mogelijk dat er negatieve gedachten worden gecreëerd rondom het inslapen. Je bent bang dat je deze nacht weer niet goed zal slapen en de volgende dag weer uitgeput zal zijn. Je ervaart druk om in slaap te komen en hierdoor zal het juist moeilijker gaan. Ongewild heb je een vicieuze cirkel gecreëerd, waar je weer uit moet komen om weer goed te kunnen slapen.

 2. Moeite met doorslapen

Je ligt lekker te slapen, maar al naar enkele uren wordt je weer wakker… Je raakt gefrustreerd, want je wilt gewoon kunnen doorslapen en je de volgende dag uitgerust voelen. Je draait je om en gaat weer verder slapen. Dan word je na een paar uur weer wakker. Je moet naar de WC, je gaat je bed uit en snel weer in. Je ziet de uren voorbij tikken op de klok en je hebt geen idee hoe lang je nu eigenlijk geslapen hebt. Wakker worden tijdens de slaap hoeft geen probleem te zijn. Ook mensen met een gezond slaappatroon worden zo’n 2 à 3 keer per nacht wakker. Het verschil is dat iemand met een slaapprobleem niet binnen een kwartier weer in slaap valt en iemand met een gezond slaappatroon wel. Als je uren ligt te woelen om weer in slaap te komen, kan je spreken van een echt slaapprobleem. Herken je jezelf in dit verhaal, dan heb je wellicht moeite met doorslapen. Dit probleem komt het meest voor onder ouderen. Ouderen maken minder van het slaaphormoon melatonine aan en slapen daardoor minder diep. Ook moeten ouderen vaak plassen in de nacht of hebben ze last van rusteloze benen, wanneer ze lang liggen. Het probleem kan zich echter op iedere leeftijd voordoen. Nachtmerries bijvoorbeeld, die zijn ontstaan door een traumatische gebeurtenis in iemands leven, kunnen het doorslapen belemmeren. Niet doorslapen in de nacht heeft vervelende gevolgen voor de dag die erop volgt; je voelt je moe en futloos, bent sneller geïrriteerd en je concentratie is ver te zoeken. Op langere termijn ga je je neerslachtig voelen en dit wil je uiteraard voorkomen.

Klik hier en vergelijk het beste Slaapmiddel met korting

 3. Te vroeg wakker worden

Je wordt wakker en kijkt op de klok. Het is nog maar vijf uur in de ochtend en slapen lukt niet meer. Eventjes blijf je rustig liggen in je bed, maar je begint steeds wakkerder te worden. In je gedachten reis je al naar de komende dag en bent druk bezig met allerlei zaken alvast regelen in je hoofd. Je besluit maar vast op te staan, want slapen gaat toch niet meer lukken. Daar zit je dan, in de vroege ochtend, beneden met een kop koffie terwijl je eigenlijk nog langer had willen slapen. Als je structureel te vroeg wakker wordt, is er sprake van een slaapprobleem. De oorzaak voor te vroeg wakker worden kan een te drukke opkomende dag zijn. Als je al naar bed gaat met de gedacht aan de drukke dag die morgen op de planning staat, is je lichaam geneigd je vroeg te wekken. Ook lawaai in de ochtend kan ervoor zorgen dat je vroeg wakker wordt en niet meer kan slapen. Als je structureel te vroeg wakker wordt, mis je de afrondende fase van je slaap. Het gevolg hiervan is dat je je minder uitgerust voelt. Daarnaast krijgt je brein niet voldoende tijd om je ervaringen te verwerken, omdat je niet voldoende REM-slaap hebt gehad. Om je echt uitgerust te kunnen voelen, zal je voldoende moeten slapen. Structureel te vroeg wakker worden zal leiden tot een slaaptekort en dit wil je natuurlijk voorkomen.

Slaapprobleem

 Oplossingen voor slaapproblemen

Wie last heeft van slaapproblemen, wil deze natuurlijk graag oplossen om eindelijk weer een goede nachtrust te hebben. Slaapmedicatie wordt veelal gebruikt om slaapproblemen te verminderen. Een slaapmiddel kan slaapproblemen weldegelijk verminderen, maar een dergelijk medicijn pakt de oorzaak van een slaapprobleem niet aan. Nee, een slaapmiddel bestrijdt enkel de symptomen van het onderliggende probleem. Om de bron van slaapproblemen aan te pakken, zijn goede alternatieven ontwikkeld, waarbij geen slaapmedicatie wordt gebruikt. Met deze alternatieven kunt u ook van uw slaapprobleem afkomen, zonder dat u voor eeuwig aan slaapmedicatie vastzit.

De SlaapDetox

Een eerste methode die wordt gebruikt om mensen van hun slaapproblemen af te helpen wordt de SlaapDetox genoemd. Wanneer slaapproblemen worden aangepakt, wordt een belangrijk element vaak niet meegenomen. Het spijsverteringsstelsel vormt een cruciale verbinding met je brein, die jouw slaapkwaliteit direct beïnvloeden. Hoe dit kan? Zo’n 80% van de hormonen die betrokken zijn bij het slapen worden in de darmen gemaakt. In onze darmen bevindt zich de biofilm. Dit is een schadelijke slijmlaag die zich in de darmen bevindt en waar slechte bacteriën, schimmels en parasieten kunnen blijven leven, die ziekmakend kunnen zijn. Daarnaast kunnen ze zorgen voor ontstekingen, maar ook allergieën en voedselintoleranties. Deze schadelijke slijmlaag belemmert een goede functie van de darmen en laat deze nu net erg belangrijk zijn voor onze slaapkwaliteit. De SlaapDetox zorgt ervoor dat jouw spijsverteringsstelsel weer gezond wordt en optimaal kan werken door de schadelijke biofilm te verwijderen. Ontstekingen in de darm kunnen nu weer herstellen en dit heeft als gevolg dat voedingsstoffen weer goed door je lichaam op worden genomen. Hierdoor worden slaaphormonen ook weer optimaal geproduceerd en zal je slaapkwaliteit verbeteren.

Slaap jij bijvoorbeeld net als vele anderen ook zo slecht dat je sociale activiteiten het liefst afzegt door gebrek aan energie? Dan is de SlaapDetox geschikt voor jou! Vele anderen met een gelijk probleem gingen je voor en na de detox hadden zij weer genoeg energie en levenslust om weer mee te doen aan leuke sociale activiteiten. Of heeft jouw slaapprobleem ervoor gezorgd dat je depressieve gevoelens hebt ontwikkeld? Ook dit is een voorbeeld van een probleem dat door middel van de Detoxkuur op te lossen is.

Is ook voor jou de tijd aangebroken om je slaapproblemen eens bij de bron aan te pakken, ga dan voor een SlaapDetox pakket van Sleepwise.

Slaapproblemen door Stress | Oorzaak, Gevolg en dé Oplossing!

Slaapproblemen door stress is iets waar veel mensen mee te maken hebben. Onze maatschappij wordt namelijk steeds drukker en alles gaat steeds sneller. Topdrukte op het werk, een gezin draaiende houden en allerlei andere verplichtingen zorgen ervoor dat je eigenlijk nooit stil zit.

Toch is het belangrijk dat je op tijd rust neemt. Doe je dit niet, dan kan je stress ervaren. Door deze stress kunnen slaapproblemen ontstaan en daar wil ik het op deze pagina met je over hebben.

Stress is Slaapprobleem oorzaak #1

Slaapproblemen door stress is oorzaak nummer één als het gaat om veel voorkomende slaapproblemen. In Nederland zijn er heel veel mensen die hier mee te maken hebben.

Omdat je nog zo onrustig bent op het moment dat je wilt gaan slapen is het vrijwel onmogelijk om snel in slaap te vallen. Je ligt uren wakker en kan niet in slaap komen. Buiten het feit dat het behoorlijk vervelend is, krijg je een tekort aan rust. Je kan niet genoeg uitrusten om overdag optimaal te presteren. Hierdoor kom je in een neerwaartse spiraal van stress.

Slaapproblemen door Stress | Oorzaak, Gevolg en dé Oplossing!

Pak stress aan

Je voelt hem al wel aankomen. Pak meteen de oorzaak van stress aan. Heb je stress vanwege je werk? Je relatie? Of vanwege geldzorgen? Ga meteen aan de slag om deze stress uit je leven te bannen.

Stress ligt namelijk aan de basis van heel veel verschillende klachten. Je kan verschillende lichamelijke klachten ervaren die je behoorlijk kunnen belemmeren in je dagelijkse bezigheden. Als jij veel last van stress hebt wil ik je aanraden om eens te kijken naar de E-cursus ‘Nooit meer zorgen of stress’ van Frank de Moei.

Slaapproblemen door stress

Heb jij voor je gevoel alleen last van stress op het moment dat je wilt gaan slapen? Voel je overdag helemaal geen stress of merk je geen stress verschijnselen?

Dan is het heel goed mogelijk dat je ligt te piekeren en daardoor niet kan slapen. Niet kunnen slapen vanwege piekeren is de basis van slaapproblemen door stress.

Misschien kom je voor je gevoel wel pas echt tot rust als je op bed ligt en overdenk je op dat moment jouw hectische dag. Hierdoor kan je gaan piekeren. Is alles wel goed gegaan op het werk? Heb ik mijn zegje wel goed gedaan tijdens de vergadering? Zijn alle deuren wel op slot? En noem maar op.

Te druk in je hoofd

Hierdoor ben je veel te druk in je hoofd op het moment dat je wilt gaan slapen. Logisch gevolg is dan dat je niet kan slapen. Als je niet in slaap kan komen als je op bed ligt kan er zich nog een probleem voordoen. Je bouwt namelijk langzaam een angst op. Elke dag heb je angst of je wel direct in slaap zal vallen.

Je kan wel nagaan dat je juist door deze angst heel moeilijk in slaapt kan komen. Het is belangrijk om rust in je hoofd te hebben op het moment dat je naar bed gaat. Een goed hulpmiddel is om je gedachten op papier te schrijven. Hierdoor krijg je meer rust in je hoofd.

Slaapproblemen door Stress | Oorzaak, Gevolg en dé Oplossing!

Ontspannen

Om beter te kunnen slapen is het belangrijk dat je ’s avonds ontspannen activiteiten onderneemt. Neem een lekker warm bad of een hete douche en lees een boek. Hierdoor zal je meer tot rust komen en je zal merken dat je makkelijker in slaapt zal vallen.

Kijk uit met smartphones, laptops, tablets en tv’s. Door het felle licht activeer je namelijk je hersenen weer en dit zorgt ervoor dat je alert blijft.

Meer leren over optimaal slapen?

Veel mensen maken gebruik van slaapmedicatie. Slaapmedicatie is helaas geen goede oplossing voor je probleem. Natuurlijk snap ik dat je het helemaal zat bent om elke avond wakker te liggen en dat je geen uitweg meer ziet, maar ik wil je helpen om vanaf nu heerlijk te leren slapen zonder slaapmedicatie.

Er is namelijk te weinig bekend over slapen. Hoe werkt het slapen eigenlijk precies? Hoe kan ik mijn optimale slaapritme vinden? Hoe zorg ik ervoor dat ik optimaal kan slapen? Op deze vragen is absoluut een antwoord. Helaas weten veel mensen dit niet en blijven ze hangen in slaapmedicatie en allerlei andere middeltjes.

7 stappen methode

William van der Klaauw is slaapdeskundige en ervaringsdeskundige en weet alles over slapen. Via zijn website, waar hij elke maand 150.000 bezoekers ontvangt, helpt hij dagelijks mensen met hun problemen. William helpt mensen op een natuurlijke manier weer heerlijk te kunnen slapen door middel van het geven van verhelderende inzichten en waardevolle tips.

Omdat slaapproblemen in Nederland een zeer groot probleem is en er veel vraag was naar meer informatie besloot William een 7 stappen methode te ontwikkelen. Hij ontwikkelde ‘Perfect Slapen in 7 Stappen’ en leert je tijdens deze methode precies hoe jij optimaal kan leren slapen.

Wat houdt zijn methode in?

Als je er helemaal klaar mee bent om elke avond wakker te liggen en je direct actie wilt ondernemen raad ik je aan deze ‘Perfect Slapen in 7 Stappen’ methode eens nader te bekijken. Zijn methode of eigenlijk beter gezegd, pakket, bevat een fysiek boek, verschillende e-books, een rustgevende cd en (tijdelijk gratis) de e-cursus ‘Dieper slapen’.

Wil je meer weten over William en zijn 7 Stappen Methode en slaapproblemen door stress of andere zaken voorgoed uit je leven bannen? Lees dan mijn uitgebreide Review met Korting en Ervaringen over Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw.

Netflix en Slaapproblemen | Tips om je Slaap te verbeteren!

Netflix en slaapproblemen? Het heeft misschien wel meer met elkaar te maken dan je zou denken. Nietsvermoedend kijk je elke avond naar je favoriete serie en het liefst meerdere afleveringen. Maar dat urenlang kijken en niet meer kunnen stoppen is een riskant probleem, het zorgt ervoor dat je minder slaapt dan dat je voorheen deed omdat je simpelweg veel later gaat slapen.

Helaas is dat niet het enige, door het felle licht worden je hersenen geactiveerd en zullen je hersenen denken dat het dag is. Niet echt een ideale voorbereiding voor een optimale nachtrust.

Niet meer kunnen stoppen met Netflix

Het niet meer kunnen stoppen met het kijken van tv-series heeft zelfs al een naam gekregen; Bingewatchen. Het begrip Bingewatchen is, hoe kan het ook anders, afkomstig uit de VS. Het aantal mensen dat ‘lijdt’ aan Bingewatchen neemt in rap tempo toe, dit heeft te maken met de opkomst van streaming diensten zoals Netflix, Disney+ en HBO.

Je kunt eindeloos series kijken zonder dat je hoeft te stoppen. Het grote gevaar schuilt hem in het feit dat mensen verslaafd raken aan het kijken van hun favoriete serie, ze kunnen niet meer wachten tot morgen, het is zo spannend.

Misschien herken jij jezelf hier ook wel in, ik tenminste wel. Gelukkig weet ik het te beperken tot in het weekend en weet ik goed waar de grens ligt. Natuurlijk ben ik ook als geen ander op de hoogte van de slaaprisico’s die het series kijken voordat je gaat slapen met zich meebrengt.

  • Bingewatchen is het kijken van series zonder dat je kunt stoppen, je raakt als het ware verslaafd.
  • Steeds meer mensen krijgen te maken met Bingewatchen, met alle gevolgen van dien.
Netflix en Slaapproblemen Tips om je Slaap te verbeteren!

Risico’s eindeloos series kijken

‘Kijk eindeloos naar je favoriete serie, wanneer het jou uitkomt!’ Het zijn veelgehoorde slogans van media bedrijven, helaas nemen sommige mensen het te letterlijk.

Ze kijken inderdaad urenlang naar hun favoriete serie en kunnen niet meer stoppen, wat zijn de risico’s eigenlijk?

  • Je kijkt veel te lang waardoor je minder slaap krijgt.
  • De kwaliteit van je slaap kan afnemen.
  • Je hersenen worden geactiveerd door het felle licht van je scherm, hierdoor denken je hersenen dat het dag is.
  • Series kijken in je bed zorgt er vaak voor dat je het veel te warm hebt wanneer je besluit te gaan slapen.

Het is niet voor niets dat de zoekterm ‘Netflix en slaapproblemen’ steeds meer ingetypt wordt in Google, steeds meer mensen zijn op zoek naar een oplossing voor dit probleem. De oplossing lijkt simpel ‘Stop met het eindeloos kijken’ maar dit is natuurlijk vele malen makkelijker gezegd dan gedaan.

Wat kun je doen om een goede nachtrust terug te krijgen?

Netflix en Slaapproblemen

Wist je trouwens dat meer dan 70% van de mensen moeite heeft om zijn of haar favoriete serie te stoppen? Dat is echt een enorm percentage. Bijna driekwart van alle kijkers!

Dat het probleem steeds groter werd hadden ook de Spaanse Víctor Gutierrez de Tena en Francesc Bonet in de gaten. Het tweetal besloot Napflix op te richten, ook een online streamdienst maar met een iets andere insteek. Op Napflix vind je namelijk alleen de meeste saaie en slaapverwekkende series en programma’s. Door het kijken van deze series zal je in staat zijn om snel in slaap te vallen.

Of het werkt?

Ik zou zeggen, probeer en ervaar het. Ik lees graag wat je bevindingen zijn onder dit artikel.

De Beste tip!

Voor de mensen die geen behoefte hebben om naar grazende schapen of bubbelende aquariums te kijken heb ik een andere oplossing. De makers van films en series weten als geen ander hoe ze hun kijkers geboeid moeten houden tot de laatste seconde, sterker nog, een heuse cliffhanger zorgt ervoor dat je moet weten wat er in de volgende aflevering gaat gebeuren. Juist deze cliffhangers zorgen ervoor dat je alleen maar blijft kijken en je niet meer kunt stoppen.

Wat zou dan de oplossing kunnen zijn om je verslaving een halt toe te roepen? Juist ja, niet meer wachten totdat de cliffhanger verschijnt.

Dus de oplossing is eigenlijk super simpel, zet je tv, tablet, smartphone of laptop 10 minuten voor de cliffhanger uit. Op deze manier is het veel eenvoudiger om niet te gaan Bingewatchen. Lukt het nog steeds niet om te stoppen? Dan is er nog maar één oplossing, zeg je Netflix abonnement op of je ander online streaming dienst.

Slaapproblemen bij Ouderen | #7 Oorzaken + Dé Oplossing!

Het is geen onbekend verschijnsel dat je minder goed slaapt naarmate je ouder wordt. Toch zijn slaapproblemen bij ouderen een groeiend probleem aan het worden. Door de slaapproblemen bij ouderen hebben ze minder energie overdag en zijn ze dus sneller moe en eerder vatbaar voor depressies.

In dit artikel vertel ik je precies wat de mogelijke oorzaken van deze slaapproblemen bij ouderen kunnen zijn en wat je er aan kan doen om ze te overwinnen.

Slaapbehoefte ouderen

Daar lig je dan, starend naar het plafond. Weer niet kunnen slapen, wat vervelend! Ouderen zullen zich hier meer dan eens in herkennen, en dat terwijl de slaapbehoefte van ouderen net zo groot is als die van een generatie onder hun. Ondanks dat het leven wat langzamer wordt, je minder indrukken hoeft te verwerken tijdens je slaap en je niet veel lichamelijke activiteiten meer verricht is het toch belangrijk dat je slaapbehoefte als oudere vervuld wordt.

Sommige wetenschappers en onderzoekers zijn het er nog niet helemaal over eens, zo liet het Amerikaanse National Sleep Foundation onlangs weten dat het zijn slaapadviezen had aangepast. Ouderen vanaf 65 jaar zouden behoefte hebben aan 7-8 uur slaap per nacht terwijl mensen in de leeftijd tussen 25 en 64 jaar behoefte hebben aan 7-9 uur slaap per nacht, niet echt noemenswaardige verschillen dus.

Slaapproblemen bij Ouderen #7 Oorzaken + Dé Oplossing!

Slaapproblemen bij ouderen

Nu we weten dat ouderen eigenlijk niet veel minder slaap nodig hebben dan andere volwassenen is het tijd om eens wat verder in te zoomen op die slaapproblemen zelf. Want wat houdt jou uit je slaap? Waarom lig jij telkens naar dat plafond te staren? Waarom kun je niet doorslapen?

#1: Ouderen zijn minder actief

Ouderen zijn minder actief en bewegen minder dan de generaties onder hun. Als je vroeger veel sportte of heel actief was kan het zo zijn dat je bio ritme van vroeger nu roet in het eten gooit. Wat je daaraan kunt doen is simpel, maak elke dag een wandeling zodat je voldoende blijft bewegen.

#2: Ziekte

Als je ouder wordt heb je helaas vaker te maken met ziekte, oudere mensen kwakkelen nou eenmaal vaker met hun gezondheid dan anderen.

Toch gaat het hier met name om chronische ziektes als hartfalen, Alzheimer of dementie die het slapen extra bemoeilijken. Het is hierbij verstandig om goed met je huisarts te blijven overleggen over de aanpak van je slaapproblemen als gevolg van deze ziekte.

#3: Veel medicijnen

Vaak slikken ouderen allerlei medicijnen om hun kwaaltjes te onderdrukken, vaak zijn deze medicijnen van levensbelang. Toch is een bijwerking van veel verschillende medicijnen, slapeloosheid. Heel erg vervelend als je door het bestrijden van het ene probleem een ander probleem oproept.

Heb je het idee dat je niet kunt slapen van de medicijnen? Overleg dan met je huisarts over een alternatief op het huidige medicijn.

#4: Veel slapen overdag

Ouderen doen overdag vaak een dutje, heerlijk als je ’s nachts niet goed hebt geslapen om ’s middags nog even bij te tanken. Maar is dat eigenlijk wel zo verstandig?

Als je slaapproblemen ervaart gedurende de nacht is het niet verstandig om in de middag te gaan slapen, het heeft een averechtse werking en werkt nieuwe slaapproblemen alleen maar in de hand. Probeer daarom zoveel mogelijk een vast ritme aan te houden en ga niet op verschillende momenten slapen.

#5: Snurken

Ouderen lijken meer last te hebben van snurken dan jongere mensen. Door het luide gesnurk houden ze niet alleen zichzelf uit de slaap maar ook hun bedpartner. Luid snurken wordt al snel gelinkt aan slaapapneu, heb je het idee dat je naast luid snurken ook af en toe overslaat en moet happen naar adem? Dan is het verstandig om dit bespreekbaar te maken met je huisarts.

De symptomen van slaapapneu zijn voor jezelf bijna niet waarneembaar, vaak is het de bedpartner die alarm slaat.

#6: Vaker plassen

Oudere mensen moeten ’s nachts vaker plassen, erg vervelend want hierdoor moet je telkens weer inslapen, iets wat de meeste ouderen niet altijd lukt.

Het heeft alles te maken met het minder goed functioneren van je zenuwstelsel naarmate je ouder wordt. Ook vanwege het feit dat je minder diep slaapt, hierdoor ben je eerder wakker als je moet plassen.

#7: Rusteloze benen

Rusteloze benen is een slaapprobleem die eigenlijk op elke leeftijd wel voorkomt maar bij ouderen lijkt het probleem meer aan de oppervlakte te liggen. Rusteloze benen is een drang om je benen te blijven bewegen, inslapen wordt hierdoor extreem moeilijk. Naast rusteloze benen kan deze kwaal ook voorkomen in je armen of handen.

Rusteloze benen kunnen een bijwerking zijn van de medicatie die je gebruikt, is dit het geval? Maak het dan bespreekbaar met je arts en kies voor alternatieve medicijnen als deze mogelijkheid bestaat.

Slaap en waakritme ouderen is vaak de boosdoener

Ondanks dat één van bovenstaande oorzaken voor jou misschien wel de oorzaak is van al je slaapproblemen, zien we toch dat het verstoorde slaap en waakritme van ouderen vaak de boosdoener is.

De biologische klok bevindt zich in de hersenen en is niets meer dan een speldenknop, toch is deze speldenkop enorm belangrijk en kan het je nachtrust maken of breken.

De biologische klok wordt onder andere beïnvloed door het daglicht. Het slaaphormoon Melatonine speelt bij dit dag en nachtritme een belangrijke rol. Melatonine zorgt ervoor dat je moe wordt als het donker word en dat je ontwaakt als het licht wordt. Iemand die te weinig melatonine aanmaakt zal slaapproblemen krijgen.

Dit speelt nogal eens bij ouderen op. Een goed advies voor ouderen is dus om overdag voldoende aan daglicht te worden blootgesteld en ’s nachts te slapen in een donkere omgeving. Maanlicht of kunstlicht van buitenaf kan ervoor zorgen dat je Melatonine huishouding van slag raakt, zorg er dus voor dat je slaapkamer goed verduisterd is.

De #1 slaapoplossing voor jong en oud

Slaapdeskundige William van der Klaauw strijdt al jaren tegen slapeloosheid, dit doet hij zowel voor jongeren, volwassenen en ouderen. Hij was het zat dat iedereen klakkeloos slaaptabletten kreeg voorgeschreven, iets wat volgens hem dweilen met de kraan open is, en besloot actie te ondernemen.

Naast dat hij veel gratis informatie deelt via zijn website Slaapwijzer.net ontwikkelde hij het, inmiddels enorm populaire, boek Perfect Slapen in 7 Stappen. Dit boek heeft maar één doel; Jouw slaapproblemen oplossen op een natuurlijke manier, luisteren naar je lichaam en niet klakkeloos slaapmedicatie beginnen te slikken.

Lees mijn uitgebreide Review met Korting en Ervaringen over Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw.

Slaapproblemen bij Peuters | #6 Tips voor een Goede Nachtrust!

Slaapproblemen bij peuters komt heel veel voor, maar hoe zit dat eigenlijk? Want als ouders kun je hier veel hinder van ondervinden. Wat kan je er tegen doen? Of is het een kwestie van tijd en groeit je kindje er vanzelf over heen?

Laten we voorop stellen dat jouw kindje echt niet de enige is die moeite heeft om slaap te vallen of om door te slapen. Heel veel peuters in de leeftijd tussen de 1 en 3 jaar hebben moeite om in slaap te vallen of om door te slapen. Niet echt prettig want dit zorgt voor gebroken nachten voor jou en je kindje.

Nee slaapproblemen bij peuters zijn verre van prettig, daarom wil ik je met dit artikel tekst en uitleg geven.

Niet naar bed willen

Het komt maar al te vaak voor dat peuters niet naar bed willen of na verloop van tijd weer uit bed komen, dit heeft alles te maken met het feit dat je kindje helemaal nog niet klaar is om te gaan slapen. Ineens was het tijd om te gaan slapen en je kindje heeft moeite om afscheid te nemen van jou en de dag, hierdoor komt het vaak voor dat je kindje telkens weer uit bed komt.

In zo’n geval is het verstandig een slaapritueel aan te houden, hierdoor bereid je, je kindje goed voor op de nacht en zal het veel beter slapen.

Slaapproblemen bij Peuters #6 Tips voor een Goede Nachtrust!

Zorg voor regelmaat

Een peuter heeft behoefte aan regelmaat, het is dus verstandig om je kind voor te bereiden op de nacht volgens een bepaald patroon.

Zeg maar ‘dag’

Als het tijd wordt om naar bed te gaan vinden veel kinderen het fijn om nog even gedag te zeggen tegen de dingen die hun dierbaar zijn, vaak ben jij dit als ouder maar het kan ook zeker zijn dat je kindje veel waarde hecht aan bepaald speelgoed.

Geef je kindje de mogelijkheid om afscheid te nemen, let wel op dat je grenzen stelt, het moet niet de bedoeling zijn dat er tijd wordt gerekt.

Tandenpoetsen

Als de pyjama is aangetrokken is het tijd om tanden te gaan poetsen, dit is een erg belangrijk moment, betrek je kindje hier dus bij. Laat hem of haar zelf tandenpoetsen en geef complimenten als het goed is gegaan.

Verhaaltje voorlezen

Bijna alle kinderen vinden het leuk als ze een verhaaltje wordt voorgelezen. Het is niet alleen leuk voor je kindje maar het draagt ook bij aan zijn of haar ontwikkeling, je kindje leert nieuwe woordjes en waardeert het samenzijn.

Slaapproblemen bij Peuters #6 Tips voor een Goede Nachtrust!

Welterusten

Nadat je klaar bent met voorlezen is het tijd om te gaan slapen, vaak is dit nog even een spannend moment want de meeste peuters kunnen geen genoeg krijgen van het voorlezen.

Rond het verhaal dus op een slimme manier af en zeg dat jij gaat slapen en de mensen in het boek ook. Stop je kindje lekker in en geef hem een dikke knuffel. Doe het licht uit en zeg welterusten, je kindje zal denken dat je er in het donker nog bent.

Vaak wordt er voor gekozen om een nachtlampje aan te laten, dit is inderdaad een goed hulpmiddel voor kinderen die bang zijn in het donker.

Nachtmerries

Nachtmerries zijn een veel gehoord probleem bij peuters. Nachtmerries kunnen al ontstaan doordat je kindje per ongeluk een eng gezicht heeft gezien op tv of een ‘monster’ in een tijdschrift.

Nachtmerries kunnen ook ontstaan omdat je kind teveel stress heeft gehad overdag of te weinig slaap. Als je kindje bang is, is het belangrijk om hem of haar gerust te stellen. Blijf bij je kindje totdat hij of zij is gekalmeerd.

Middagdutje

Peuters zijn gebaat bij een middagdutje, soms komt het voor dat je kindje hier helemaal geen zin in heeft, probeer deze middagdutjes toch aan te houden en plan hem het liefst net na de lunch. Als je middagdutjes gaat overslaan word je kindje ‘te vroeg’ moe met alle gevolgen van dien.

Te vroeg wakker worden

Slaapproblemen bij peuters zorgen ervoor dat lekker uitslapen als ouders er niet meer bij is, als je kindje wakker wordt komt hij of zij vaak meteen uit bed en gaat richting jou, ze maken je wakker en willen bij je in bed liggen.

Natuurlijk is het goed om tijd door te brengen met je kindje maar laat dit niet te vroeg in de ochtend zijn, spreek daarom tijden af met je kindje over hoe laat ze bij je mag komen.

Slaapproblemen bij peuters? Wat te doen?

Heeft je kindje moeite om in slaap te vallen of komt hij of zij steeds weer uit bed? En heb je al van alles geprobeerd maar lijkt niets te werken? Slaapproblemen bij peuters kunnen behoorlijk vervelend zijn.

Ik wil een aantal “fouten” met je bespreken die ouders heel vaak maken. Wat een kindje eigenlijk doet als het zonder duidelijke aanleiding huilt of naar je roept is aandacht vragen. Ik kan me voorstellen dat het moeilijk is om je kindje te laten huilen maar het is echt het beste voor hem of haar.

Als je telkens naar je kindje gaat als hij huilt of om je roept beloon je hem voor zijn gedrag, als je kindje dit eenmaal doorheeft zal het elke mogelijkheid aangrijpen om maar niet te hoeven slapen.

Ga er dus niet meteen naar toe maar wacht het even af, op latere leeftijd zal je kind hier dankbaar voor zijn, geloof me.

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat het inbouwen van een routine het beste is voor je kindje als het gaat om zijn nachtrust. Op deze manier weet het precies waar het aan toe is en dit zal ten goede komen aan de nachtrust van jouw kindje en die van jou.

Heb je al tijden slecht geslapen vanwege deze problemen met je kind en heb je er inmiddels chronische slapeloosheid door opgebouwd? Geen probleem, check even het ultieme boek over slapen van William van der Klaauw, ‘Perfect Slapen in 7 Stappen’, en leer weer genieten van een optimale nachtrust.

Lees mijn uitgebreide Review met Korting en Ervaringen over Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw.

Martijn

Martijn

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on 3 Meest Voorkomende Slaapproblemen (2022) + Dé Oplossing!

    Laat een reactie achter