In dit artikel

Welke Bloedgroep Is Het Meest Voorkomend Wereldwijd? (2023)

In dit artikel

Heb je je ooit afgevraagd welke bloedgroep het meest voorkomt in de wereld? Ik vraag me dit vaak af en heb ontdekt dat de bloedgroepen wereldwijd behoorlijk verschillen. In dit artikel deel ik inzichten die ik heb verzameld over de meest voorkomende bloedgroepen, van de populaire O- en A-groep tot de zeldzaamste varianten.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan zeker verder!

Key Takeaway

Ik heb de Mijnlabtest Volledig Bloedbeeld als beste bloedgroep test van 2023 verkozen. Na 6 werkdagen ontvang je de uitslag. Behalve de bloedgroep, geeft deze test ook een volledig bloedbeeld. Natuurlijk ontvang je de testuitslag met een uitgebreide uitleg. Het pakketje wordt door de brievenbus bezorgd, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

Samenvatting

  • Bloedgroep O is de meest voorkomende bloedgroep wereldwijd, gevolgd door bloedgroep A.
  • Bloedgroep O positief is de meest voorkomende bloedgroep in Nederland en België.
  • Bloedgroep A is compatibel met bloedgroepen A, AB en O, waardoor het vaak gezocht wordt bij bloeddonoren.
  • Bloedgroep AB is een van de zeldzaamste bloedgroepen ter wereld.
  • Bloedgroep AB negatief is de minst voorkomende bloedgroep in Nederland en België.

Meest voorkomende bloedgroepen wereldwijd

De twee meest voorkomende bloedgroepen wereldwijd zijn bloedgroep O en bloedgroep A.

Bloedgroep O

Bloedgroep O is de meest voorkomende bloedgroep wereldwijd. Veel mensen in Nederland en België hebben deze bloedgroep. Vooral bloedgroep O positief komt vaak voor. Wereldwijd hebben meer mensen bloedgroep O dan elke andere groep.

Ook bij de negatieve bloedgroepen is O negatief het meest voorkomend. Daarom hebben de bloedbanken altijd veel donoren met bloedgroep O nodig.

Bloedgroep A

Bloedgroep A is een van de meest voorkomende bloedgroepen wereldwijd. In Nederland en België komt bloedgroep A vaak voor, samen met bloedgroep O. Wereldwijd hebben veel mensen bloedgroep A+, wat betekent dat ze het A-antigeen op hun rode bloedcellen hebben.

Bloedgroep A wordt vaak gezocht bij bloeddonoren omdat het compatibel is met zowel bloedgroep A als bloedgroep AB ontvangers. Mensen met bloedgroep A kunnen hun bloed doneren aan andere mensen met bloedgroep A, AB of O.

Het is belangrijk om te weten welke bloedgroep je hebt als je ooit bloed nodig hebt, omdat verschillende bloedgroepen alleen compatibel zijn met bepaalde andere bloedgroepen.

Bloedgroep B

Bloedgroep B is een van de meest voorkomende bloedgroepen wereldwijd. Hoewel het minder frequent is dan bloedgroep O en bloedgroep A, komt het toch veel voor in verschillende regio’s van de wereld.

In Nederland en België is bloedgroep B niet zo vaak aanwezig als bloedgroep O en A, maar het komt nog steeds relatief vaak voor. Wereldwijd is bloedgroep B iets vaker aanwezig dan bloedgroep AB.

Het is belangrijk om te weten welke bloedgroep je hebt, zodat je kunt bijdragen als bloeddonor en anderen kunt helpen die dezelfde bloedgroep hebben.

Zeldzaamste bloedgroepen wereldwijd

Bloedgroep AB wordt beschouwd als een van de zeldzaamste bloedgroepen ter wereld.

Bloedgroep AB

Bloedgroep AB is een van de zeldzaamste bloedgroepen wereldwijd. Het komt minder vaak voor dan bloedgroep O en A. Wereldwijd is bloedgroep AB negatief het minst voorkomend. In Nederland en België is AB- ook de minst frequent voorkomende bloedgroep.

Het is belangrijk dat er genoeg donoren zijn met bloedgroep AB, omdat zij alleen kunnen doneren aan mensen met dezelfde bloedgroep. Bloedgroep AB kan worden gebruikt bij bloedtransfusies, maar het kan soms moeilijk zijn om voldoende bloeddonoren te vinden.

Andere zeldzame bloedgroepen

Er zijn ook andere zeldzame bloedgroepen, naast de veel voorkomende O, A, B en AB.

  • Een van deze zeldzame bloedgroepen is de bloedgroep A negatief.
  • Een andere zeldzame bloedgroep is de bloedgroep B negatief.
  • Bloedgroep AB positief wordt ook als zeldzaam beschouwd.
  • Verder is bloedgroep O negatief een van de minder vaak voorkomende bloedgroepen.

Meer over ‘Bloedgroep test’

Wist je dat jouw bloedgroep karaktereigenschappen kan onthullen die je misschien nog niet over jezelf wist? Het achterhalen van je bloedgroep kan gedaan worden middels een bloedgroep test. Voor het gemak hebben we een lijst met bloedgroep test locaties samengesteld. Naast het weten van je bloedgroep, kun je er ook voor kiezen om zelf je bloedgroep te bepalen of meer te leren over de verschillende bloedgroepen.

Er zijn ook studies die suggereren dat er een verband is tussen je bloedgroep en het risico op bepaalde ziekten. Leer meer over het bloedgroep ziekterisico. Daarnaast speelt de bloedgroep rhesusfactor een belangrijke rol, vooral tijdens de zwangerschap. Wil je weten hoe vaak jouw bloedgroep voorkomt? Bekijk dan de frequentie bloedgroepen. Er zijn ook theorieën die suggereren dat je bloedgroep je persoonlijkheid kan beïnvloeden, lees meer over bloedgroep persoonlijkheid. Als je overweegt bloed te doneren, kun je ook je bloeddonatie geschiktheid controleren. Daarnaast hebben sommige mensen geëxperimenteerd met een bloedgroep dieet en er zijn zeldzame gevallen waarin een bloedgroep verandering heeft plaatsgevonden. Wil je weten welke bloedgroep het meest voorkomt? Ontdek de meest voorkomende bloedgroep. Tenslotte, voor een breder beeld van je gezondheid, kun je overwegen om andere belangrijke bloedtesten te doen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de meest voorkomende bloedgroep wereldwijd?

De meest voorkomende bloedgroep wereldwijd is O positief, volgens de ABO indeling van het bloedgroepenstelsel.

2. Hoe wordt onze bloedgroep bepaald?

Onze bloedgroep wordt bepaald door genen en is een kenmerk van erfelijkheid. Dit proces staat bekend als bloedgroepbepaling.

3. Is er een dieet speciaal voor mijn bloedgroep?

Ja, sommige mensen volgen een bloedgroepdieet. Het idee is dat je eet volgens je bloedtype om je gezondheid te verbeteren.

4. Is elke bloedgroep even belangrijk voor bloeddonatie?

Alle bloedgroepen zijn belangrijk voor bloeddonatie. Bloedgroepantigenen bepalen welk bloedtype veilig kan worden gegeven aan mensen met verschillende bloedgroepen.

» Referenties


1. Hong-Yang Li, Kai Guo. (2022). Blood Group Testing. Front Med (Lausanne), 9: 827619.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8873177/

» Referenties

Conclusie Beste Bloedgroep Test 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Welke Bloedgroep Is Het Meest Voorkomend Wereldwijd? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips